13 juni 2018 | Categorie: Studeren

Studiestress voorkomen en studiepunten verdienen

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Gaat uw kind studeren in september? Dan is het goed alert te zijn op studiestress. Steeds meer studenten hebben daar last van. Studeren is leuk en leerzaam, maar er moet ook hard gewerkt worden. Het eerste studiejaar draait om voldoende studiepunten halen. Belangrijk dat u als ouder goed zicht hebt op hoe het systeem van studiepunten werkt. Dan kunt u uw kind beter adviseren als er eens iets tegenvalt. Studiestress voorkomen en studiepunten verdienen gun je iedere eerstejaars.

Studiestress voorkomen en studiepunten halen

Weet u alles over studiepunten? Dan kunt u uw kind adviseren als er eens iets tegenvalt. Studiestress voorkomen en studiepunten halen is belangrijk in het eerste studiejaar.

Wat zijn studiepunten?

Studiepunten zijn een rekeneenheid. Ieder studiepunt dat je haalt staat gelijk aan 28 uur werken. Heb je een vak, waar je maar zo’n anderhalve week (56 uur) mee bezig bent, gehaald, dan krijg je twee studiepunten. Heb je een groot vak van bijvoorbeeld 280 uur gehaald, dan krijg je tien studiepunten. Natuurlijk wil de hogeschool of universiteit ook zien of je tijdens die uren goed hebt gewerkt. Je zult een vak meestal afsluiten met een tentamen of een verslag. Is dat voldoende, dan krijg je de studiepunten. Anders niet. Studiestress voorkomen en studiepunten… als je onvoldoende studiepunten haalt heb je echt en probleem.

Een studiejaar is 60 studiepunten

Een studiejaar bestaat uit 60 studiepunten. Duurt je opleiding drie jaar, dan moet je dus 3×60 = 180 studiepunten halen. Dan is je opleiding afgerond. Een student krijgt verschillende vakken in zo’n studiejaar. Soms is een deel zelfstudie, soms is een deel college volgen, soms stage of een excursie. De manier waarop de studiepunten worden verdiend is op elke instelling weer anders. Ook kan het zijn dat de student in zijn eerste studiejaar vooral colleges en zelfstudie heeft, en bijvoorbeeld in zijn derde jaar een stage of practicum.

Bindend studieadvies

In het eerste studiejaar krijgt de student een Bindend Studieadvies (BSA). Je moet in je eerste studiejaar een minimum aantal studiepunten halen. Haal je die niet, dan moet je stoppen met de opleiding. Je mag dezelfde studie op hetzelfde instituut ook de komende drie jaar niet overdoen.
Sommige instellingen vragen relatief weinig studiepunten, andere juist heel veel. Dat verschilt van opleiding tot opleiding. Je BSA mogelijk niet halen is heel stressvol. Studiestress voorkomen en studiepunten proberen te halen is dan niet zo makkelijk.

stoppen met de studie

Het eerste studiejaar

Het eerste studiejaar is vaak ‘doorzetten’. Dat jaar bestaat namelijk meestal uit basisvakken. Zo’n eerste studiejaar is niet altijd even leuk. De interessante onderzoeken, stages en practica waar de student op de Open Dag over hoorde, komen meestal pas later in de studie. Dat is soms frustrerend. Een student die ‘goed in zijn vel zit’ zal minder moeite hebben met het eerste studiejaar. Daarom is het belangrijk dat de student zich ook goed voelt op de hogeschool of universiteit. De sfeer moet hem aanspreken. Belangrijk dat u als ouder daar ook naar vraagt. De gesprekken moeten niet alleen over tentamens en studiepunten gaan. Vraag ook naar het welzijn van de student. Voelt hij zich goed bij de medestudenten? En bij de docenten? Weet hij wie zijn studieadviseur of studieloopbaanbegeleider is? Belangrijk als er toch eens iets tegenzit.

Studiepunten niet halen

Als je eenmaal een positief Bindend Studieadvies hebt, mag je op de opleiding blijven. Als een student een vak niet haalt, kan hij het gewoon over doen. Dan heb je natuurlijk wel studievertraging. Je doet dan wat langer over je opleiding. Op zich is dat natuurlijk geen drama. Wel belangrijk dat de student niet jaren en jaren over zijn opleiding doet. De studiepunten gaan na een bepaalde tijd namelijk wel ‘verlopen’. En ook dat levert weer stress op.

Studiestress voorkomen en studiepunten

Studiepunten halen is dus erg belangrijk. Maar relativeer het als ouder ook een beetje. Sommige studenten hebben gewoon wat tijd nodig om te wennen aan het nieuwe leven. U kunt daarbij helpen. Zet niet teveel druk op uw kind. Woont uw kind op kamers? Ga vooral eens op bezoek. Plan uw bezoek wel zorgvuldig. Het is echt helemaal niet verstandig om onaangekondigd op bezoek te komen. De meeste studenten hebben echt een paar dagen nodig om hun kamer toonbaar te maken.

Het ging helemaal niet zo goed met mijn studie. Op mijn kamer vloog het me soms aan. Maar als ik dan een weekend naar mijn ouders ging, was het eerste dat ze me vroegen: ‘en hoe ging je tentamen’. Daardoor kwam ik eigenlijk ook steeds minder vaak bij mijn ouders. Want het ging eigenlijk gewoon niet zo goed met mijn studiepunten, Marieke

Je rol als ouder is toch voornamelijk een ‘veilige haven’ te blijven voor je volwassen kind, juist als het in het eigen leven van de student spannend is.

Studiestress.nl

Regelmatig leg ik in mijn artikelen een link naar www.studiestress.nl. Dat vind ik namelijk een bijzonder goede site, die geschreven is door studentenartsen. Heel makkelijk kun je als student vinden welke studenten-hulpverleners er zijn in je studiestad. Ook voor ouders is dat belangrijke informatie. U zou uw kind eens kunnen wijzen op deze mensen.

Studievaardigheden en gezondheid

Op de site www.studiestress.nl vindt u speciale knoppen met adviezen over mentale en lichamelijke gezondheid. Er is ook een knop die gaat over studievaardigheid. Tenslotte kan een student een online test doen en ook verhalen lezen over andere studenten die kampen met studiestress. Een echte aanrader.

Geniet en sta achter je kind

Gaat uw kind in september studeren? Dan gun ik de student een periode van studiestress voorkomen en studiepunten halen… Veel leren, over jezelf, over je wereld. Interessante vakgebieden ontdekken.. Je voorbereiden op een loopbaan die je voldoening geeft… Als ouder kunt u dit proces positief beïnvloeden. En je kunt er als ouder van genieten. Leg niet teveel druk op uw kind. Geniet mee van deze nieuwe levensfase en ben er, met al uw levenswijsheid, als uw kind u nodig heeft.

Andere ouders

Je studerende en volwassen kind begeleiden zonder te pamperen? Lees het verhaal van de vader van Doris Lokin. Zij twijfelde tussen dokter worden of manager. 

Mijn dochter was de projectleider van haar eigen zoektocht naar de ideale studie. ik ondersteunde haar slechts… de vader van Doris.

Of lees het verhaal van de vader van Joost Mostert. Joost moest echt een heel proces door voordat hij zijn draai vond.

Wat wil je verder met je leven? Vroeg ik aan Joost als ik zag dat hij even zijn motivatie kwijt was… de vader van Joost.

Vijf tips voor ouders van studenten over studiestress

tip 1 studiestress voorkomen… leer kiezen voor wat echt bij je past
tip 2 studiestress voorkomen.. maak jezelf niet gek
tip 3 studiestress voorkomen… zoek hulp
tip 4 studiestress voorkomen en onderzoek naar studiesucces
tip 5 studiestress voorkomen en studiepunten 

Waarom deze tips?

Steeds meer studenten krijgen last van stress. Dat is erg. Studentenpsychologen, studentendecanen, studentenartsen, studieadviseurs en studieloopbaanbegeleider geven regelmatig advies om studiestress te voorkomen. Ook op dit blog. Op basis van die adviezen heb ik vijf tips voor ouders geschreven. Natuurlijk is de student volwassen en zelf verantwoordelijk voor zijn wel en wee. Maar het is fijn als ouders, als nodig, een beetje ondersteunen. Daarom tip 5: studiestress voorkomen en studiepunten halen.

Lees ook het artikel van Michiel van der Geest in de Volkskrant.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.