10 juni 2018 | Categorie: Studeren

Studiestress voorkomen… maak jezelf niet gek

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Doet uw kind binnenkort examen? Geslaagd? Dan nu op naar de volgende stap. Is dat het eind van alle examenspanning? Ja, dat wel! Maar er komt opnieuw een heel spannend jaar aan voor de eerstejaars student. Hierbij tip twee in een reeks van vijf tips voor ouders: studiestress voorkomen… maak jezelf niet gek.

Studiestress voorkomen... maak jezelf niet gek

Studiestress voorkomen… maak jezelf niet gek…

Tip 1: Studiestress voorkomen… leer kiezen

In de tip van gisteren besprak ik hoe belangrijk het is dat jongvolwassenen leren kiezen voor wat écht bij ze past. Keuzes maken houdt niet op bij studiekeuze. Ik hoor studenten vaak zeggen dat ze, nu ze studeren, minstens zoveel keuzes moeten maken. Binnen en buiten de studie zijn er heel veel mogelijkheden. Maar dat is nou net het probleem… Veel studenten willen ALLES, en ze willen dat ook NU! Daarom vandaag tip 2: studiestress voorkomen… maak jezelf niet gek.

Tip 2: Studiestress voorkomen… maak jezelf niet gek

Ik hoor deskundigen op het gebied van studiestress vaak zeggen dat studenten de lat heel hoog leggen. Ze stellen hoge eisen aan zichzelf. Ze willen succesvol zijn in de studie, zich voorbereiden op een flitsende baan… Maar daarnaast willen ze ook een fantastisch studentenleven, een bijbaan die veel oplevert, veel nieuwe vrienden maken… Ze willen lid zijn van een studentenvereniging en daar ook taken op zich nemen. Natuurlijk willen ze daarnaast ook hun ‘oude’ netwerk onderhouden. Ze willen vaak naar het buitenland en veel meemaken. Daarnaast moeten de ‘looks’ ook nog goed zijn. En dat alles moet voluit op social media. Houd dat maar eens vol.. dat gaat echt niet. Waarom verlangen studenten dat van zichzelf? Studiestress voorkomen… maak jezelf niet gek…

Focus op studie

Het is belangrijk tijdens het eerste studiejaar echt te focussen op de studie. Probeer uw zoon of dochter daarin te ondersteunen. De nieuwe studieomgeving ‘trekt’ aan alle kanten aan de eerstejaars. Sport, verenigingen, clubs… allemaal zijn ze altijd op zoek naar nieuwe leden en mensen die taken willen doen binnen een vereniging. Erg leuk en nuttig allemaal, uw kind moet zeker genieten van het studentenleven. Maar in het eerste studiejaar moeten er ook studiepunten worden gehaald. In het eerste studiejaar moet je een positief Bindend Studieadvies van de opleiding krijgen. Alleen dan mag uw kind verdergaan met de studie. De focus houden op de studie is dan heel belangrijk. Gewoon de colleges volgen, de zelfstudie bijhouden, de tentamens maken…

In balans

De eerstejaars moet hard werken. Dan moet je als student in balans zijn. Op een goede manier jezelf ontspannen is dan heel erg belangrijk. Sporten, regelmatig leven, gezond eten, voldoende rust. Lukt het uw kind daar op te letten? Of heeft hij een keertje een beetje ondersteuning nodig.
En realiseert u zich alstublieft dat studeren in deze tijd heel anders is dan in uw jeugd. Er worden hele hoge eisen aan de student gesteld. En de student stapelt daar nog ‘eigen eisen’ bovenop.
Gezonde ontspanning, relaxen, rust zoeken.. dat hoort ook echt bij het studentenleven. Studiestress voorkomen… maak jezelf niet gek.

Volhouden

Het eerste studiejaar is niet het leukste. Heel wat studenten twijfelen in hun eerste studiejaar.
Is de studiekeuze echt helemaal verkeerd? Dan moet de student misschien stoppen met deze opleiding.
Maar heel vaak helpt ook gewoon ‘volhouden’. Vanaf het tweede studiejaar is er veel meer vrije keuze binnen de vakken. De studie wordt veel leuker. De student kent inmiddels heel wat medestudenten en weet hoe alles werkt op de hogeschool of universiteit. Hij weet hoe hij de docenten en de studieadviseur kan bereiken… Help uw studerend kind een beetje het lastige eerste studiejaar door. Pamper hem niet teveel, hij is volwassen, maar af en toe een beetje verwennen mag best.

Studiestres voorkomen... maak jezelf niet gek

Eigen verantwoordelijkheid

Het is wél belangrijk dat u zich als ouder realiseert dat de manier waarop uw kind studeert (of niet studeert) ZIJN verantwoordelijkheid is, niet de uwe. U hebt uw best gedaan uw kind een goede opvoeding mee te geven. Nu moet hij het steeds meer zelf doen. Zelf zijn studie plannen, zelf zijn privéleven vorm geven, zelf zijn geldzaken regelen.
Maar vanuit uw ooghoeken een beetje meekijken kan geen kwaad. Maakt uw kind het niet te gek met al zijn ambities, wensen, ideeën, plannen, voornemens etc. etc.?

Het hoeft niet altijd succesvol en leuk te zijn

Jongvolwassenen moeten leren dat het leven niet altijd succesvol en leuk is. Het studentenleven is ook niet altijd succesvol en leuk. Sommige jongeren hebben echt het gevoel dat zij de enige zijn waar het af en toe ‘tegen zit’. En ze denken soms ook dat als ‘dit of dat mislukt’, daarmee hun hele leven vergald is. Praat met uw kind over tegenslagen die erbij horen. Laat ook zien waarin u als ouder tegenslag hebt (gehad). Laat zien waarin u niet zo succesvol bent of was en dat uw leven ook niet altijd ‘leuk’ is of was.
Maar ook, dat dit er allemaal gewoon bij hoort. Niks erg als het een keertje wat minder gaat… dat gaat ook weer voorbij. Lees meer

Hermien Miltenburg, oudervoorlichter

Vijf tips voor ouders van studenten over studiestress

tip 1 studiestress voorkomen… leer kiezen voor wat echt bij je past
tip 2 studiestress voorkomen.. maak jezelf niet gek
tip 3 studiestress voorkomen… zoek hulp
tip 4 studiestress voorkomen en onderzoek naar studiesucces
tip 5 studiestress voorkomen en studiepunten 

Waarom deze tips?

Steeds meer studenten krijgen last van stress. Dat is erg. Studentenpsychologen, studentendecanen, studieadviseurs, studentenarts en studieloopbaanbegeleider geven regelmatig advies om studiestress te voorkomen. Ook op dit blog. Op basis van die adviezen heb ik vijf tips voor ouders geschreven. Natuurlijk is de student volwassen en zelf verantwoordelijk voor zijn wel en wee. Maar het is fijn als ouders, zo nodig, een beetje ondersteunen. Daarom tip 2: studiestress voorkomen… maak jezelf niet gek.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.