17 juli 2018 | Categorie: Studeren

Verwennen mag… tip tien voor ouders van studiekiezers

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Bent u overbodig als uw zoon of dochter gaat studeren? Nou nee hoor… verwennen mag! Studenten die op kamers wonen praten altijd heel enthousiast over de kleine attenties die ouders bedenken als ze het weekend thuiskomen. Studenten die nog bij hun ouders wonen zijn blij met de ‘all-in’ verzorging. Ook zeggen vrijwel alle studenten dat ze graag met hun ouders overleggen over de studie. Als ouder overbodig? Nee, echt niet! Maar pas ook op dat u uw kind niet teveel gaat ‘pamperen .

verwennen mag

Studente Doris gaat verhuizen van de ene studentenkamer naar de andere. En haar vader helpt haar daarmee.

 

Uw zoon of dochter is volwassen

Uw zoon of dochter is voor onderwijsinstellingen volwassen als het havo of vwo diploma is gehaald. Dat is ook zo als uw kind nog geen 18 is. Een van de regels is dat tentamenuitslagen niet aan u maar aan de student worden gemeld. Ook als uw zoon of dochter onvoldoende studiepunten haalt, krijgt u geen waarschuwing. Die waarschuwing gaat naar de student. U krijgt geen waarschuwing als het Bindend Studieadvies negatief is.

Geen contact met de opleiding

Wilt u een gesprek met de studieadviseur of de studieloopbaanbegeleider…? In eerste instantie is er overleg met de student. Als uw kind het wil, zal er meestal wel een gesprek mogelijk zijn waar de ouder bij aanwezig is. Dat geldt ook voor de studentendecaan. Dit alles is geen onwil van hbo of universiteit. Het is wettelijk zo geregeld. Merkt u dat er iets niet goed gaat met uw kind? Stimuleer hem op tijd hulp te zoeken. Weet u op voorhand al dat er problemen te verwachten zijn, bijvoorbeeld bij een belemmering of handicap? Ook dan is het belangrijk dat de student op tijd hulp zoekt. Dat kan ook voordat hij of zij aan de studie begint.

Studenten betrekken hun ouders graag bij de studie

De meeste studenten vinden het wel heel prettig als hun ouders betrokken zijn bij de studie. Vrijwel alle aanstaande studenten vragen of hun ouder meegaat naar de Open Dagen.
Ook ouderejaars praten met hun ouders over de opleiding, zelfs nog bij masterkeuze. Inhoudelijk zullen de meeste ouders niet precies kunnen volgen wat hun kind doet. Maar studenten zeggen dat ouders toch heel goed aanvoelen of ze ‘lekker in hun vel’ zitten of dat er bepaalde problemen zijn.

Praten over resultaten

U zult aan uw kind vragen hoe het met de tentamens gaat. Of de studiepunten wel gehaald worden…
Belangrijk dat u daarnaast ook praat over de keuzes die een student moet maken binnen de studie. En vraag ook naar zijn welzijn… hoe gaat het met de medestudenten, hoe loopt het contact met de nieuwe docenten? En kan uw kind wennen aan het nieuwe gebouw en de nieuwe stad?

Keuzes maken… het blijft belangrijk

Als de studie vordert zullen er nog steeds keuzes gemaakt moeten worden. Welke vakken ga je volgen? Hoe ga je je specialiseren? Hoe bereid je je je voor op de arbeidsmarkt? Welke stage past het beste bij je toekomstplannen.. Allemaal zaken die studenten graag bespreken met hun ouders.

gaan studeren

Studeren is soms ook zwaar

Studeren is soms echt niet makkelijk. Er wordt echt wel een en ander van de student gevraagd. De studie zelf kost al heel wat inspanning en discipline. Daarnaast moet de student ook nog zijn weg zien te vinden in zijn nieuwe omgeving.  Er zijn nieuwe vrienden, nieuwe docenten, nieuwe medestudenten, misschien een nieuwe stad.
In die situatie zijn er natuurlijk een heleboel leuke, spannende, nieuwe dingen, maar soms is het ook wel té veel. Haast alle eerstejaars die ik ken denken stiekem wel eens dat het leven vroeger op de middelbare school nog zo slecht niet was. Het was in elk geval overzichtelijker.

Bezoek uw studerende kind

Is uw kind op kamers? Ikzelf voelde, zoals ik ook andere ouders hoorde zeggen, dat mijn studerende kind in het weekend ‘thuis’ kwam. Maar u moet zich realiseren dat het ‘thuis’ van uw kind heel snel niet meer uw woning zal zijn. Zijn studentenkamer wordt zijn thuis. Ik hoor studenten zeggen: ‘Ik ga naar ‘thuis-thuis’. Dat is het ouderlijk huis. ‘Thuis’ is hun eigen kamer.
Studenten vinden het heel erg leuk als u bij hen bezoek komt, op hun nieuwe plekje. En zeker als u dan iets lekkers meeneemt voor bij de koffie.. verwennen mag…

Maar kom nooit zonder eerst te waarschuwen

Ik ken geen student die dat niet leuk vindt… maar… kondig uw komst ALTIJD aan. Kom nooit zomaar binnenvallen. Dat wordt echt niet op prijs gesteld U weet niet half wat u aantreft op die studentenkamer.  Ook voor uw gemoedsrust… ALTIJD BELLEN! De gemiddelde student heeft minimaal 2 dagen nodig om zijn kamer ‘toonbaar’ te maken. Ook voor uw eigen nachtrust is het goed als u niet alles weet.

De kamer van mijn dochter.

Fijne studententijd

De meeste studenten hebben gewoon een heerlijke studententijd. Heel veel zaken waar ze in het begin tegenaan lopen worden ‘vanzelf’ opgelost en de meeste afgestudeerde studenten kijken goed terug op hun studententijd. De meeste studenten vinden al snel een nieuwe vriendenkring en lopen niet in zeven sloten tegelijk.
Is er dan voor u helemaal geen taak meer, buiten zo nu en dan luisterend oor zijn?

Verwennen mag

O zeker wel… er kan heel wat in die grote rugzakken waar ze het weekend mee thuis komen. Daarin past best uw halve voorraadkast en die paar borden die u toch niet meer gebruikt. Is dat erg? Welnee… verwennen mag… En met de kant-en-klaar maaltijd die u hebt gekocht voor als ze weer op hun studentenkamer zijn? Daar zijn studenten maar wat blij mee.
Eneh… de hamer die u niet meer terug kunt vinden? Die is via die grote rugzak naar een studentenkamer versleept…

Verantwoordelijkheid bij de student

Realiseert u zich echter wel dat de verantwoordelijkheid voor studiesucces bij de student ligt. U bent als ouder voortaan een coach, niet meer degene die verantwoordelijkheid draagt. Stop met ‘pamperen’. Uw kind is volwassen. Hij is zelf verantwoordelijk voor zijn studiefinanciering. Hij is zelf verantwoordelijk voor zijn studievoortgang.
Het tegenovergestelde hoor ik ook. Ik hoor ook nog wel eens ouders vol trots zeggen ‘dat ze hun kind helemaal loslaten’. Daar ben ik eerlijk gezegd ook niet zo blij mee. Ik vind het belangrijk dat ouders en kinderen een leven lang betrokken zijn bij elkaar. De verantwoordelijkheid van ouders voor kinderen neemt af. Maar de betrokkenheid, wederzijds, blijft hopelijk een leven lang.

Meer over ‘ouderlijke bemoeienis’

Van ouderverantwoordelijkheid naar ouderbetrokkenheid, interview op Radio 5
Van ouderverantwoordelijkheid naar ouderbetrokkenheid, weekend editie Trouw 17-3-2018, ouderlijke bemoeienis

Tien tips voor een goede studiekeuze en wat u als ouder hieraan kunt bijdragen…

De afgelopen weken heb ik elke week een artikel geschreven over een tip voor studiekeuze en hoe u kunt ondersteunen.
Dit was de laatste tip. (die eigenlijk geen tip is maar een advies… verwennen mag best een beetje)

Tip 1: begin op tijd met studiekeuze
Tip 2: vraag door en stel de goede vragen
Tip 3: let op de kwaliteit van de opleiding
Tip 4: studiekeuze en carrièreperspectief
Tip 5: let op studeerbaarheid
Tip 6: welke werkvormen zijn er?
Tip 7: stad of studie?
Tip 8: enthousiasme?
Tip 9: mijn kind kan niet kiezen
Tip 10: verwennen mag

Stripboek over studiekeuze. U kunt dit downloaden en ook doorsturen naar wie u maar wilt.

 

 

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

  1. Door: Mirjam Alberts · 28-09-2022 om 11:02

    Beste Hermien,
    Mijn dochter is nu in het derde jaar van haar studie bezig en het lijkt er op dat deze te zwaar voor haar wordt. Tot nu toe haalde ze bijna alle tentamens door intensief te leren (7 dagen per week).
    Ze geeft aan dat ze wil dat ik achter haar studiekeuze sta en dat respecteer ik.
    Ze geeft ook aan dat ze regelmatig sociale en ontspannende activiteiten moet laten schieten er voor.
    Ik begrijp dat ze alles wil proberen wat mogelijk is om met deze opleiding verder te gaan. Wel heb ik mijn vraagtekens of ze met dit vak/deze opleiding gelukkig zal zijn.
    Hoe kan ik haar het beste ondersteunen?

    Met vriendelijke groet
    Mirjam Alberts

    1. Dag Mirjam,
      Zullen we een telefonische afspraak maken om hierover te praten? Goed dat je jezelf dit afvraagt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.