13 februari 2018 | Categorie: Studeren

Je weg zoeken binnen een studie… al doende leer je.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Vandaag kwam Joost Mostert bij me. ‘Ik ben afgestudeerd!’ was zijn enthousiaste binnenkomer. Voor me zag ik een relaxte jonge man vol zelfvertrouwen. Als student heb ik hem ook wel anders meegemaakt… Zoekend…, twijfelend…, onzeker… maar altijd op zoek naar kennis die het beste bij hem past. De goede studie kiezen en vinden stopt niet als je na je middelbare school gaat studeren. Vaak begint het dan pas. Je weg zoeken binnen een studie… al doende leer je.

Je weg zoeken binnen een studie... al doende leer je

Joost Mostert: Je weg zoeken binnen een studie… al doende leer je

 Afstudeerstage in Boston

Joost aan het woord: Ik heb net mijn laatste cijfer en de bijbehorende studiepunten gekregen Dat was voor mijn stage in Boston. Ik werkte bij een bedrijf dat medicijnen ontwikkelt tegen bepaalde erfelijke ziektes. Mijn experiment mocht ik doen rondom een gen dat de oorzaak is van een bepaalde erfelijke bloedziekte. We wisten al welk gen verantwoordelijk was voor deze ziekte en kunnen dat gen ook al ‘aanpassen’. We kunnen het slechte, ziekmakende deel van het gen ‘eruit knippen’. Maar dat is een nogal duur proces. Mij is gevraagd iets te ontwikkelen om dat ziekmakende stukje van het gen goedkoper en sneller eruit te halen. Het bedrijf wist al wel zo ongeveer hoe het moest, maar mijn taak was dit te vervolmaken en uit te voeren. Experimenten kunnen lukken en mislukken. Maar ik had geluk. Mijn experiment lukte.

Nu ben ik een Master of Science

Ik mag me nu ‘Master of Science in de Biotechnologie’ noemen. Ik heb twee specialisaties gedaan, daar vertel ik straks meer over. Nooit gedacht dat ik dit zou worden, ik wist als middelbare scholier ook niet wat mijn vak inhoudt. Dat is allemaal later pas gekomen.
Op mijn middelbare school vond ik twee schoolvakken heel erg leuk, natuurkunde en biologie. Ik koos voor biologie omdat ik dacht dat ik later ook wel iets praktisch wou gaan doen. Ik geloofde toentertijd dat het werk voor een natuurkundige voornamelijk een ‘saaie kantoor’ zou zijn. Zoals je ziet had ik mijzelf niet voldoende verdiept in mijn studie keuze.

Je weg zoeken binnen een studie... al doende leer je

Joost in Boston

Je weg zoeken binnen een studie… al doende leer je

Als scholier weet je toch niet helemaal waar je aan begint als je je studie kiest. Ik merkte dat ik pas op de universiteit ontdekte ik wat de opleiding Biologie precies inhield. En ik hoorde ook van mijn vrienden, mijn medestudenten, heel andere verhalen. Dat trok me eigenlijk meer. Genetica, dat wat mijn passie was, kwam eigenlijk veel meer in een andere opleiding voor: Biotechnologie. Op de middelbare school had ik daar niet echt van gehoord. En de realisatie dat ik echt bezig wou met technieken die met genetica te maken hebben, dat kwam pas na een half jaar studeren.

Een nieuwe Bachelorstudie

Zoals zovelen had ik dus de verkeerde studie gekozen. Maar ik ontdekte ook wat ik wel wou met behulp van mijn studieadviseur. Ik ben aan de opleiding Biotechnologie begonnen. Door allerlei roosterproblemen vielen er wel wat ‘gaten’ in mijn bachelor. In totaal heeft het vijf jaar geduurd voordat ik mijn bachelor afrondde, ook door de ‘harde knip’. Je mag namelijk pas aan je masteropleiding beginnen als je je bachelor helemaal hebt afgerond.

je weg zoeken binnen een studie... al doende leer je

Na je bacheloropleiding volg je een tweede studie, je masteropleiding. Daar mag je pas aan beginnen als je eerste studie is afgerond. Pas na een masteropleiding heb je de universiteit afgerond.

Master kiezen? Welke master? En welke specialisatie?

Een masteropleiding kiezen is opnieuw een heel studiekeuzeproces. Je kunt een direct aansluitende master gaan doen en ook iets (heel) anders. Ik besloot de aansluitende master te gaan doen. Maar toen was ik er nog niet. Je moet ook een specialisatie kiezen.
Je weg zoeken binnen een studie… al doende leer je… want ik wist inmiddels veel beter wat ik wel en niet echt interessant vond. Dat kleine, microscopische gedeelte binnen mijn studie was ik een beetje zat. Ik heb gekozen voor een specialisatie die over een wat grotere schaal gaat. Over fabrieksmatige processen zoals bierbrouwen of kaas maken. Dat kon je zien, dat was tastbaar. En, niet onbelangrijk, met deze specialisatie kon ik de beter betaalde banen vinden.

Toch nog verder studeren…

Die specialisatie heb ik in twee jaar afgerond, precies de tijd die daarvoor staat. Maar ik miste uiteindelijk toch de genetische aspecten. Ik heb toen nog een specialisatie gedaan die over genen gaat. Die specialisatie heb ik in een jaar afgerond. Dat ging supersnel omdat ik bepaalde vakken in mijn eerste specialisatie al had gedaan. En ik wist natuurlijk steeds beter hoe ‘studeren’ werkte.

Nooit gedacht

Nooit gedacht dat mijn opleiding zich zó zou ontwikkelen. Ik ben dyslectisch dus ik zag wel een beetje tegen studeren op. Maar al met al is het super gegaan. Ja, wel met wat studievertraging in mijn bachelor, maar dat vind ik achteraf niet zo erg. Je weg zoeken binnen een studie… al doende leer je. 

(Lees ook het verhaal van de vader van Joost)

Geen uitzondering

Joost is geen uitzondering. Veel studenten moeten echt nog een beetje zoeken op het hbo of de universiteit naar wat echt bij ze hoort. Dat kost tijd. Maar vind je dan je echte passie, dan heb je echt geluk. Je hebt een opleiding en een toekomst die echt bij je past.
Studiekeuze houdt niet op bij de poort van de hogeschool of universiteit. Studiekeuze, leren kiezen voor de beste toekomst, is misschien wel een heel leven belangrijk. Gelukkig kunnen studenten binnen hun studie regelmatig eigen accenten leggen. Je bent als student niet vastgepind binnen een bepaald programma. Veranderen, groeien binnen je studie, het mag gelukkig.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 4 reacties.

 1. Door: Willem · 20-02-2018 om 16:02

  Leuk artikel.

  1. Ben je de vader van Joost?

   1. Door: Willem Mostert · 20-02-2018 om 18:55

    Inderdaad, ik ben zijn vader.

    1. Dan zul je wel trots zijn..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.