Masterkeuze, opnieuw een echte studiekeuze

Door: Hermien Miltenburg · 17 november 2017
Categorie: Studeren

Je masterkeuze maken is opnieuw een echte studiekeuze. De wezenlijke keuzevragen moet een student zichzelf opnieuw stellen… Wie ben ik, welk soort werk past bij mij, wat drijft mij, wie wil ik in de toekomst zijn en, heel belangrijk… wie kan me daarbij helpen.

masterkeuze, een echte studiekeuze

Vijf wezenlijke vragen bij studiekeuze, Marinka Kuijpers

De opbouw van een universitaire opleiding

Een volledige universitaire opleiding bestaat uit twee delen: een bacheloropleiding en een masteropleiding. Dit zijn twee volwaardige opleidingen. Beide opleidingen worden afgesloten met een thesis. Dat is een eigen onderzoek waar je ook een verslag of artikel over schrijft. Een volwaardige universitaire opleiding bestaat ook uit twee diploma’s, een bachelordiploma en een masterdiploma. Tijdens de bachelorfase leert een student de basis van zijn toekomstige vak en de basis van wetenschappelijk in zijn richting. In de masterfase breng je dat in de praktijk. Een deel van de master is stage.

Masterkeuze

De masteropleiding kan helemaal aansluiten bij de bacheloropleiding. Je doet een bacheloropleiding in biotechnologie en daarna doe je de master biotechnology. Maar een student kan ook ontdekken dat hij planen eigenlijk super interessant vindt. Daar wil hij zich echt in specialiseren. Dat kan. De student kan dan kiezen voor een master plantbiotechnology. Een student kan zelfs ontdekken dat hij een heel ander vakgebied eigenlijk super interessant vindt. Ook daarin kan hij, onder voorwaarden, een master in volgen. Masterkeuze is dan zeker opnieuw een echte studiekeuze.

Waarom zo ingewikkeld?

Een universitaire bacheloropleiding is een driejarige bacheloropleiding. Het eerste jaar daarvan ligt behoorlijk vast. Dat is de basis. Je kunt zestig studiepunten halen. Om door te kunnen gaan met je opleiding moet een bepaald minimum aantal studiepunten halen, het bindend studieadvies. In het tweede en zeker het derde studiejaar krijgt de student meer vrijheid. Hij kan steeds meer zijn eigen interesses volgen. Hij kan zelfs een minor doen in een heel ander vakgebied.
Studenten groeien in deze periode. Soms hoort daar een ander toekomstbeeld bij. Soms wil een student nét een andere richting op.

Veranderen kan

Je masterkeuze in een heel andere richting doen kán. Je kunt je master zelfs op een andere universiteit doen, zelfs in een ander land. Vanzelfsprekend moet de student wel aan de toelatingseisen van de master voldoen. Je kunt niet zomaar elke masterkeuze maken. Studenten kunnen de vrije keuzeruimte in de bacheloropleiding gebruiken om zich voor te bereiden op de master van hun keuze. Studenten vinden dat prettig. Ze vinden het niet fijn als ze ‘vastgepind’ worden op een keuze die ze tijdens hun tienerjaren gemaakt hebben.
Het is dus echt slim om naar een master Open Dag te gaan als je je opnieuw Wilt kijken wat echt bij je past. We stimuleren studenten verschillende masters en verschillende instituten te vergelijken. Vindt de student het prettig als u als ouder meegaat? Doe dit dan ook. U bent van harte welkom op de master Open Dagen.

Hoe maak je je masterkeuze?

De masteropleiding leidt je op tot ‘expert’. Maar dit moet dan wel bij je passen. Gelukkig zijn er voor de student ook hulptroepen. De studieadviseur is de professional die dit keuzeproces kan begeleiden. Studenten nemen in het laatste jaar van de bachelor ook vaak contact op met deze begeleider. Zo maak je samen een studieprogramma dat echt bij je wensen past.

Ik heb eerst Arabische talen gedaan. Toen ik op stage was in het Midden oosten werd ik gefascineerd door watermanagement en irrigatie. Ik ben een master gaan doen ik die richting. Dat kon niet op mijn eigen universiteit, ik moest naar een andere universiteit in een andere stad toe. Ik moest ook heel wat extra vakken doen. Maar dat had ik ervoor over. Gelukkig steunden mijn ouders me bij mijn keuze, want ik vond het wel heel lastig deze ‘draai’ te maken. Joost

masterkeuze, opnieuw een studiekeuze

Masterkeuze? Goed vergelijken is opnieuw belangrijk

Net als bij de bachelorkeuze moet de student opnieuw een heel proces door. Het is verstandig masters goed onderling te vergelijken. Contact met de universiteit van je keuze is heel belangrijk. Denk aan praten met ouderejaars studenten, docenten en studieadviseurs. Maar online vergelijken is ook belangrijk. Denk hierbij aan vergelijkingssites of de Keuzegids masters. Er is ook een speciale tool ontwikkeld door studiekeuze123, de site van het ministerie. Deze tool laat zien welke wo-masterstudies studenten hebben gekozen na hun wo-bachelor. Voor het hbo wordt bekeken hoe ook zo’n overzicht kan worden samengesteld.

Ook ouders zijn belangrijk

Steeds meer studenten vragen ook aan hun ouders om advies. Ik vraag nogal eens hoe dat dan gaat. U hebt als ouder immers waarschijnlijk helemaal geen zicht op de vakinhoud van de studie van uw kind. Maar studenten zeggen dat ze het juist zo prettig vinden om feedback van u te krijgen.

Mijn ouders zijn met mee meegegaan naar de master Open dag. Dat vond ik heel prettig. Zij zien aan me als ik twijfel of iets juist helemaal geweldig vind. Jantine

Ze vinden het fijn als u slimme vragen stelt. Eigenlijk dezelfde vragen als die u ook bij de studiekeuze op de middelbare school stelde. Wie ben je, welk soort werk past bij je, wat drijft je, wie wil je in de toekomst zijn en, … wie kan je daarbij helpen. Dit zijn heel theoretische vragen. maar u kunt ze vast concreter maken. Voorbeelden staan in het artikel: loopbaan met regie.

Na mijn bachelor zat ik een beetje in een dip.  Dat kwam onder andere omdat ik niet wist welke master ik moest gaan doen. Maar ook ‘als mens’ moest ik een paar dingen op een rijtje zetten. Mijn ouders hebben me gestimuleerd om ‘door te gaan’. Niet in een hoekje zitten somberen maar actief nadenken over mijn leven. Ik volg nu een master in een heel andere stad en dat doet me goed. Hans.

Masterkeuze alleen op de universiteit?

Masterkeuze is niet alleen iets voor universitaire studenten. Ook studenten die een hbo bachelor hebben afgerond kunnen een universitaire master gaan volgen. Na het hbo kun je natuurlijk gaan werken, maar ook doorstuderen. Dan is het zeker belangrijk op tijd je masterkeuze te maken en op tijd contact te zoeken met de master van je keuze. Vaak kan de hbo student zijn vrijekeuze ruimte tijdens de opleiding gebruiken om voorbereidende vakken voor de master te doen. Anders moeten er extra vakken (pré-master) gevolgd worden voordat hij toegelaten wordt.
Zie ook onderstaand schema van de bachelor-masteropleidingen.
Overigens zijn er ook hbo masters, maar studenten volgen die meestal pas nadat ze een aantal jaren hebben gewerkt.

Een masteropleiding is een nieuwe studiekeuze

Een master kan een, twee of drie jaar duren, afhankelijk van het onderwerp.

Masterkeuze doe je niet alleen

Een masterkeuze make doe je niet alleen. Daar heb je hulp bij nodig. van je studieadviseur, je medestudenten, je vrienden… Opvallend is dat steeds meer studenten ook hun ouders om advies vragen. ‘Zij kennen me het beste’, hoor ik heel vaak. dat is wel een compliment voor de ouders van nu.

Tussen’jaar’

Je kunt niet aan je master beginnen als je je bachelor nog niet hebt afgerond. Ben je bijvoorbeeld met de laatste vakken van je bachelor in oktober klaar, dan moet je misschien wel wachten tot september om aan je master te kunnen beginnen. Sommige studenten weten ook niet goed welke keuze ze moeten maken, of ze willen even een ‘studeerpauze’. Deze studenten nemen een tussen’jaar’ waarin ze iets heel anders doen.

Ik ben klaar met mijn bachelor en help nu mee de introductiedagen te organiseren. Veel ‘plannen’, bedenken en samen afstemmen. Daar leer ik heel veel van. Ondertussen neem ik ook de tijd goed na te denken over mijn masterkeuze, Julia

Van ouderverantwoordelijkheid naar ouderbetrokkenheid

Uiteraard hebt u als ouder gemerkt dat uw zoon of dochter tijdens de studententijd enorm gegroeid is. De relatie met uw kind zal ook veranderd zijn. Als het goed is bent u nu meer een coach dan een ‘verzorger’. De verantwoordelijkheid voor uw kind is voorbij. Hij of zij is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar studie en leven. Maar de betrokkenheid bij uw kind blijft hopelijk.

Meer weten? Lees ‘een master kiezen met verstand en gevoel’. Of het artikel ‘schakelen van bachelor naar master’.

Hermien Miltenburg

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er is één reactie

  1. Door: N van Hunen · 06-12-2017 om 22:06

    Duidelijk en helder👍

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.