Beste studies hbo en wo volgens Elsevier 2018

Door: Hermien Miltenburg · 7 oktober 2018
Categorie: Studiekeuze

Wat zijn de beste studies hbo en wo volgens Elsevier weekblad? Hoe zoek je dat op en wat heb je eraan als (aanstaande) student en als ouder? Een beschrijving van het jaarlijks onderzoek en handige links zodat u ook zelf opleidingen kunt vergelijken.

Beste studies hbo en wo volgens Elsevier 2018

Hoeveel begeleiding krijg ik? Hoe groot zijn de groepen? Hoeveel eigen verantwoordelijkheid krijg ik?

Beste studies hbo en wo volgens Elsevier

Al een paar jaar doet Elsevier onderzoek naar de beste studies hbo en wo. Scholieren en hun ouders kunnen informatie opzoeken over de beste bacheloropleidingen, studenten kunnen kijken naar de beste masters. Op een speciale site kunt u de rapporten lezen.
Dat oordeel is gebaseerd op twee zaken: De Nationale Studenten Enquête en gegevens die Elsevier belangrijk vindt. Denk dan aan gegevens over bijvoorbeeld switchen en Bindend Studieadvies.

Waar zijn de studenten het meest tevreden?

Elsevier maakt ook een handige ranglijst van waar de studenten het meest tevreden zijn. Die vindt u in het magazine en ik kan u ook een print opsturen (reageren onderaan dit artikel).
In die ranglijst vindt u een overzicht van opleidingen waar studenten tevreden over zijn, opleidingen die gemiddeld beoordeeld worden en opleidingen die negatief beoordeeld worden. Dat wordt bij elkaar opgeteld.
De Universiteit van Utrecht krijgt dan een +6,7. Radboud een +2,7. Groningen komt op 0. Amsterdam op -16,9. Wageningen op +73,7. Delft op -6,7.
Avans Hogeschool krijgt +65,8 punten. Hogeschool Utrecht- 37,3 Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten +88,9. Er zijn dus hele grote verschillen.

Rapporten van de opleidingen bekijken

U kunt de rapporten van de opleidingen (2.181) zelf bekijken.
Maak eerst de keuze voor het niveau. Zoekt u een bacheloropleiding, dus de opleiding waar je mee start meteen na de middelbare school? Of een masteropleiding, de opleiding die je eventueel daarna doet. Bedenk wel dat het goed is om bijvoorbeeld een hbo bachelor en een universitaire bachelor met elkaar te vergelijken. Het gaat niet alleen om WAT je studeert maar ook op WELK niveau je dat doet. Het overzicht ‘Beste studies hbo en wo volgens Elsevier’ laat eenvoudig zien welke opleidingen er allemaal zijn.

 

presteren in het hoger onderwijs

Sector kiezen

Veel studiekiezers hebben wel een idee welke sector of welk interessegebied ze interessant vinden. Dit vind ik eigenlijk een van de belangrijkste stappen in het studiekeuzeproces. Weet je van jezelf dat je ‘iets met gezondheid’ of ‘iets met milieu’ wilt doen, dan blijft dat meestal zo in je hele professionele leven. Maar binnen die sector zul je nog vaak van concreet beroep wisselen.
Binnen de opleiding is dat eigenlijk ook al het geval. Het eerste studiejaar heeft meestal een vast programma, maar naarmate je verder komt ga je je meer specialiseren. Je kunt dan je eigen opleiding steeds meer zelf vormgeven.
De verschillen tussen opleidingen binnen een sector zijn soms erg klein, maar voel je je goed op een opleiding en krijg je de ruimte om je eigen programma te kiezen, dan doen die verschillen er eigenlijk niet zo toe. De student vindt dan zijn weg heus wel. ‘Beste studies hbo en wo volgens Elsevier’ helpt om zicht te krijgen op wat er allemaal mogelijk is binnen een sector.

Welke hogeschool of universiteit?

In het schema kun je ook per hogeschool of per universiteit opzoeken welke opleidingen er zijn. De verleiding is groot te kijken naar de beste universiteit of hogeschool en naar het aanbod te kijken dat er daar is.
Ook kijken studiekiezers steeds vaker naar een instelling dichtbij. Of juist naar een populaire stad waar ze graag zouden willen wonen.
Mijn advies is: Kijk eerst naar de studie en dan naar de stad. Je moet je goed voelen binnen een studie en op een instelling. Is die dan toevallig niet in de stad van je keuze? Of is het niet de beste universiteit? Pech hebben. Het belangrijkste is dat de student een goed gevoel heeft bij de studie.

Waar zijn de beste docenten?

Er zijn verschillende zaken van invloed op je studierendement, dus hoe goed en hoe snel een student zijn diploma haalt. Studenten vinden het vooral heel belangrijk dat ze goede begeleiding krijgen. Hoe goed zijn de docenten op deze hogeschool of universiteit? Is de studentendecaan goed bereikbaar? Hoe werken de studieadviseurs?
Ook hiervan geeft Elsevier een overzicht (ik kan dat u toesturen). Ook is er een overzicht van de massastudies. Waar studeren de meeste studenten?

Studeren wordt duurder

Het wordt steeds duurder om te studeren. Het collegegeld is voor de opleidingen die door de minister erkend zijn zo’n 2000 euro. Eerstejaars hoeven dit studiejaar maar de helft van het collegegeld te betalen.
University Colleges, waar dus veel meer individuele begeleiding is, zijn stukken duurder. Ook is het bij sommige instellingen veel duurder als je twee opleidingen tegelijkertijd volgt. Ook hierover geeft het overzicht van Elsevier informatie.
Een akelig addertje onder het gras is dat de rente op studieleningen verhoogd wordt vanaf 2020. Onder het tabblad ‘financiën’ op deze site vindt u veel informatie over studiekosten en studiefinanciering.

Terugbetalen

Het wordt steeds duidelijker dat een hoge studieschuld een zware last kan zijn voor afgestudeerden. Elsevier maakt ook hierover een opmerking.
Ik vind dat je als student niet al te bang moet zijn voor een studieschuld. Maar ga er ook niet roekeloos mee om. Leen niet meer dan nodig voor de studie, ook in verband met een toekomstige hypotheek.
En denk goed na voordat je gaat studeren. Zonder goed nadenken zomaar aan een bepaalde studie beginnen is echt een slecht plan. Het overzicht ‘Beste studies hbo en wo volgens Elsevier 2018’ kan helpen tot een goede, afgewogen keuze te komen.

Nieuw: Facebookgroep voor ouders van studiekiezers en studenten

 

 

 

Hermien Miltenburg

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 4 reacties.

 1. Door: Von Kingma · 08-10-2018 om 20:24

  Beste Hermien,
  Zeer goede informatie voor mijn zoon die in 6 vwo zit. Ook beroepshalve houd ik mij mede met dit onderwerp bezig bij de provincie Friesland. Ik word graag verder op de hoogte gehouden. Alvast dank!

 2. Hermien Miltenburg

  Geachte heer of mevrouw Von Kingma. Dank u wel. Ik zie dat u zich ook hebt geabonneerd op de nieuwe artikelen. Fijn.
  Kan ik iets voor uw zoon doen? Of voor u? Vanuit uw rol als ouder of beroepsmatig? Ik hoor het graag. Hermien

 3. Door: D.Savic · 12-10-2018 om 11:43

  Interessant om te lezen. Onze dochter ( 3VWO) is nog niet bezig met haar profielkeuze, maar wij als ouder zijn toch eerder genegen om al zaken voor ze uit te zoeken. Zelf heeft ze absoluut geen idee welke kant op te gaan. Willen we haar teveel beschermen voor verkeerde keuzes? Wie weet. Eind dit jaar kiest ze een profiel. Dat is al een belangrijke keuze maar wordt helaas nog niet voldoende begeleidt door de school. Wij laten het even los maar willen wel op de hoogte zijn, vandaar mijn inschrijving op de nieuwsbrief.
  Vriendelijke groet

  1. Hermien Miltenburg

   Geachte ouder. Dat is interessant. Denkt u dat ouders het op prijs stellen als er ook al in 3/4 vwo en 3/4 presentaties voor ouders zijn over hoe ze hun kind kunnen begeleiden bij studiekeuze?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.