7 oktober 2018 | Categorie: Studiekeuze

Beste studies hbo en wo volgens Elsevier 2018

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Wat zijn de beste studies hbo en wo volgens Elsevier weekblad? Hoe zoek je dat op en wat heb je eraan als (aanstaande) student en als ouder? Een beschrijving van het jaarlijks onderzoek en handige links zodat u ook zelf opleidingen kunt vergelijken. Lees ook: Beste studies 2023. daar zie je de actuele ranglijst.

Beste studies hbo en wo volgens Elsevier 2018

Hoeveel begeleiding krijg ik? Hoe groot zijn de groepen? Hoeveel eigen verantwoordelijkheid krijg ik?

Beste studies hbo en wo volgens Elsevier

Al een paar jaar doet Elsevier onderzoek naar de beste studies hbo en wo. Scholieren en hun ouders kunnen informatie opzoeken over de beste bacheloropleidingen, studenten kunnen kijken naar de beste masters. Op een speciale site kunt u de rapporten lezen.
Dat oordeel is gebaseerd op twee zaken: De Nationale Studenten Enquête en gegevens die Elsevier belangrijk vindt. Denk dan aan gegevens over bijvoorbeeld switchen en Bindend Studieadvies.

Waar zijn de studenten het meest tevreden?

Elsevier maakt ook een handige ranglijst van waar de studenten het meest tevreden zijn. Die vindt u in het magazine.
In die ranglijst vindt u een overzicht van opleidingen waar studenten tevreden over zijn, opleidingen die gemiddeld beoordeeld worden en opleidingen die negatief beoordeeld worden. Dat wordt bij elkaar opgeteld.
De Universiteit van Utrecht krijgt dan een +6,7. Radboud een +2,7. Groningen komt op 0. Amsterdam op -16,9. Wageningen op +73,7. Delft op -6,7.
Avans Hogeschool krijgt +65,8 punten. Hogeschool Utrecht- 37,3 Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten +88,9. Er zijn dus hele grote verschillen.

Beste studies hbo en wo volgens Elsevier: rapporten van de opleidingen bekijken

U kunt de rapporten van de opleidingen (2.181) zelf bekijken.
Maak eerst de keuze voor het niveau. Zoekt u een bacheloropleiding, dus de opleiding waar je mee start meteen na de middelbare school? Of een masteropleiding? Dat is de opleiding die je eventueel daarna doet. Bedenk wel dat het goed is om bijvoorbeeld een hbo bachelor en een universitaire bachelor met elkaar te vergelijken. Het gaat niet alleen om WAT je studeert maar ook op WELK niveau je dat doet. Het overzicht ‘Beste studies hbo en wo volgens Elsevier’ laat eenvoudig zien welke opleidingen er allemaal zijn.

 

presteren in het hoger onderwijs

Sector kiezen

Veel studiekiezers hebben wel een idee welke sector of welk interessegebied ze interessant vinden. Dit vind ik een van de belangrijkste stappen in het studiekeuzeproces. Weet je van jezelf dat je ‘iets met gezondheid’ of ‘iets met milieu’ wilt doen, dan blijft dat meestal zo in je hele professionele leven. Maar binnen die sector zul je nog vaak van concreet beroep wisselen.
Binnen de opleiding is dat eigenlijk ook al het geval. Het eerste studiejaar heeft meestal een vast programma, maar naarmate je verder komt ga je je meer specialiseren. Je kunt dan je eigen opleiding steeds meer zelf vormgeven.
De verschillen tussen opleidingen binnen een sector zijn soms erg klein, maar voel je je goed op een opleiding en krijg je de ruimte om je eigen programma te kiezen, dan doen die verschillen er eigenlijk niet zo toe. De student vindt dan zijn weg heus wel. ‘Beste studies hbo en wo volgens Elsevier’ helpt om zicht te krijgen op wat er allemaal mogelijk is binnen een sector.

Beste studies hbo en wo volgens Elsevier: welke hogeschool of universiteit?

In het schema kun je ook per hogeschool of per universiteit opzoeken welke opleidingen er zijn. De verleiding is groot te kijken naar de beste universiteit of hogeschool en naar het aanbod te kijken dat er daar is. Ook kijken studiekiezers steeds vaker naar een instelling dichtbij. Of juist naar een populaire stad waar ze graag zouden willen wonen.
Mijn advies is: Kijk eerst naar de studie en dan naar de stad. Je moet je goed voelen binnen een studie en op een instelling. Is die dan toevallig niet in de stad van je keuze? Of is het niet de beste universiteit? Pech hebben. Het belangrijkste is dat de student een goed gevoel heeft bij de studie.

Waar zijn de beste docenten? Te vinden via beste studies hbo en wo volgens Elsevier

Er zijn verschillende zaken van invloed op je studierendement, dus hoe goed en hoe snel een student zijn diploma haalt. Studenten vinden het vooral heel belangrijk dat ze goede begeleiding krijgen. Hoe goed zijn de docenten op deze hogeschool of universiteit? Is de studentendecaan goed bereikbaar? Hoe werken de studieadviseurs?
Ook hiervan geeft Elsevier een overzicht.

Woordenbrij, uitgelegd in Elseviers Magazine

Een eerstejaars student krijgt snel te maken met allerlei nieuwe woorden en begrippen. In Elseviers Magazine worden die keurig uit gelegd. Lees het artikel hierover.

Studeren wordt duurder

Het wordt steeds duurder om te studeren. Het collegegeld is voor de opleidingen die door de minister erkend zijn zo’n 2000 euro. Eerstejaars hoeven dit studiejaar maar de helft van het collegegeld te betalen. University Colleges, waar dus veel meer individuele begeleiding is, zijn stukken duurder. Ook is het bij sommige instellingen veel duurder als je twee opleidingen tegelijkertijd volgt. Ook hierover geeft het overzicht van Elsevier informatie.

Terugbetalen

Het wordt steeds duidelijker dat een hoge studieschuld een zware last kan zijn voor afgestudeerden. Elsevier maakt ook hierover een opmerking.
Ik vind dat je als student niet al te bang moet zijn voor een studieschuld. Maar ga er ook niet roekeloos mee om. Leen niet meer dan nodig voor de studie, ook in verband met een toekomstige hypotheek. Natuurlijk verdien je ook meer na een opleiding in het hoger onderwijs. Startsalaris hbo. Startsalaris universiteit.
En denk goed na voordat je gaat studeren. Zonder goed nadenken zomaar aan een bepaalde studie beginnen is echt een slecht plan. Het overzicht ‘Beste studies hbo en wo volgens Elsevier 2018’ kan helpen tot een goede, afgewogen keuze te komen.

Beste opleidingen per vakgebied…

De beste opleidingen onderwijs en opvoeding
De beste opleidingen taal en communicatie
De beste opleidingen cultuur & kunst
De beste opleidingen recht & bestuur
De beste opleidingen economie & bedrijf
De beste opleidingen gedrag & maatschappij
De beste opleidingen op het gebied van gezondheid
De beste opleidingen leven & omgeving
De beste opleidingen exact & informatica
De beste opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors

Nieuws over studiekeuze en studeren bijhouden?

Er is ook een Facebookgroep voor ouders van studiekiezers en studenten. Die gaat over studeren, studiekeuze, tussenjaar en studiekosten. Daarin post ik vooral interessante krantenartikelen over deze onderwerpen. Zo blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 10 reacties.

  1. Door: Els · 21-11-2018 om 11:07

    Beste Hermien,
    Onze zoon is nog jong (16) en doet dit jaar eindexamen. Hij wil informatica gaan studeren, maar zeker het eerste jaar nog thuis blijven wonen (gelukkig!). Maar de hoogst aangeschreven universiteiten zijn die van Twente en Eindhoven. Op-en-neer naar Enschede betekent 5 uur reizen per dag (of toch op kamers), voor Eindhoven is dat 2 uur per dag. Maar in Amsterdam (waar we wonen) zitten de VU en de UvA, die allebei zeggen dat het niet uitmaakt waar je je bachelor doet. Maar ja, zij bungelen ergens onder aan de lijst. Maar ja, daar kan hij op de fiets naartoe, dus dat scheelt hem kostbare (studie)tijd. Plan is nu bachelor in Amsterdam en master bij een top-universiteit. Maar ja, toch knaag het: moeten we niet toch Eindhoven kiezen? Of maakt het echt niet uit waar je een bachelor doet?

    1. Dag Els,
      Ik kan me voorstellen dat je je kind van 16 liever niet op kamers ziet gaan. Daarom best lastig voor mij deze vraag te beantwoorden. En het maakt heel veel uit waar je je bachelor doet. Dat heb ik veel gezin om mij heen…. Ik doe een poging:
      -Op de eerste plaats: ik vind in principe dat de keuze voor de studie vóór de keuze van de plaats moet gaan. 16 is wel heel jong, maar als een student zich niet op de plek voelt bij de studie, en die eigenlijk op basis van de locatie heeft gekozen, dan kan er een hele hoop misgaan.
      -Het gaan inderdaad niet alleen om wát je studeert, maar ook waar je dat doet. Al heet de studie hetzelfde, de inhoud, de manier van lesgeven en de sfeer kunnen totaal anders zijn. Waar voelt de student zich het beste bij thuis?
      -Kwaliteit van de opleiding is zeker belangrijk, en er zijn ook inderdaad verschillen. Maar ook hier geldt: al is en universiteit nog zo goed, je moet je er wel thuis voelen.
      -Als een instelling minder goed wordt beoordeeld betekent dat niet dat alle opleidingen ook minder zijn. Kijk dit eens na via de link in het artikel of bijvoorbeeld in de Keuzegids. (www.Keuzegids.nl). Daar staan alle opleidingen op een rijtje. Bovendien.. alle opleidingen in Nederland worden ook beoordeeld door de inspectie. En de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs is over het geheel genomen goed.

      Dus… mijn eindconclusie: Ik adviseer je zoon vooral op Open Dagen en meeloopdagen de verschillende opleidingen te bekijken. De plek waar hij zich het beste thuis voelt is voor hem waarschijnlijk ook de beste. Is dat Eindhoven of Twente? Een student die zich goed voelt binnen een opleiding vindt zijn weg ook met het op kamers wonen. Aan de andere kant: kiest hij een opleiding op fietsafstand, maar voelt hij zich niet goed bij de opleiding, dan zal het studeren niet zo makkelijk gaan.

  2. Door: A.Molenaar · 17-11-2018 om 16:25

    Bedankt voor de heldere informatie.
    Ik zit in havo 5 en dacht mijn keuze al gemaakt te hebben, HBO-V op de Haagse Hogeschool. Nu twijfel ik, een studie dat te maken heeft met voeding lijkt me ook heel interessant. Ook twijfel ik of ik wel aan de Haagse Hogeschool wil studeren, omdat deze school mét HBO-V laag op de hogescholen lijst scoorde. Ik wil graag de hele ranglijst van hogescholen van 2018.
    Nogmaals bedankt.
    MVG

    1. Dag A.,
      Helemaal niet erg om te twijfelen, je kunt dat beter in 5 havo doen, dan tijdens je eerste studiejaar. Een studie met voeding is wel echt iets anders dan verpleegkunde. Ik raad je aan nog aan een paar meeloopdagen mee te doen. En probeer eens te mailen met studenten van voeding en studenten verpleegkunde. Dat helpt meestal. De adressen van de studenten vind je meestal op de sites van de opleidingen. En ook tijdens de meeloopdag ontmoet je veel studenten. Houd vooral contact met deze studenten. Dat helpt je allemaal beide studies te vergelijken.
      Het is belangrijk dat je ook naar de kwaliteit van de opleidingen kijkt. Natuurlijk stuur ik je de lijst toe. Maar realiseer je svp heel goed dat er ook op minder goed beoordeelde hbo’s goede en minder goede opleidingen zijn. Misschien is de verpleegkunde opleiding juist heel goed op de Haagse Hogeschool. Slimmer is het om ook goed naar de opleiding de kijken, en niet alleen nar de school. Dat kan via de link in het artikel ‘beste studies’. Je kunt ook eens kijken in de Keuzegids. https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/keuzegids-hbo-2019/ Dat boekje is op elke school aanwezig en je kunt het natuurlijk ook kopen. Daarin vind je ook alle opleidingen op het gebied van voeding.
      Tenslotte.. kwaliteit is belangrijk. Maar de studie moet ook bij je passen. Je moet je er ook thuis voelen. Al is de kwaliteit van een opleiding nog zo goed.. als je je er niet op je gemak voelt is dit toch niet de goede opleiding voor je.
      Dus… nog even goed nadenken en vooral op pad gaan en met studenten praten…

  3. Door: A. Schemkes · 14-11-2018 om 20:05

    Beste Hermien,

    Hartelijk dank voor de nuttige informatie op deze website. Ik ben ook erg benieuwd naar de overzichten van Elsevier over de studies op HBO en universiteit. Zou je die kunnen toesturen? Hartelijk dank alvast.
    Mijn zoon is bezig met zijn laatste jaar op het mbo commerciële economie en weet nog niet wat hij volgend jaar wil gaan doen. Naar de HBO is een mogelijkheid maar hij heeft nog geen duidelijk idee welke opleiding het best bij hem past.

    1. Dag A., ik stuur je dat overzicht toe. Daarin staat de waardering voor de universiteiten op een rijtje. Maar een instelling kan goede en slechte opleidingen hebben. Beter is het dus om te kijken naar het overzicht waarvan de link in het artikel staat. Ook slim om te kijken in de Keuzegids hbo. Dat is een overzichtelijk boekje dat op school aanwezig is, maar dat je ook kunt bestellen via http://www.keuzegids.nl. Het kost 30 euro, veel geld, maar er staat ook heel veel in. Onder andere per opleiding het kwaliteitsoordeel, hoeveel instroom er is, hoeveel studenten het eerste studiejaar halen, hoeveel studenten na vijf jaar hun diploma hebben, of er genoeg contacturen zijn, hoe het zit met de voorbereiding op de loopbaan en wat experts vinden van deze opleiding. Zelf heb ik dit boekje niet gekocht toen mijn kinderen hun studie kozen, maar achteraf heb ik daar spijt van. Er staat namelijk ontzettend veel in en je kunt echt alle hbo opleidingen makkelijk met elkaar vergelijken. Maar zo’n boekje, of welke site dan ook, vervangt natuurlijk niet de open Dagen en meeloopdagen. Die zijn en blijven ontzettend belangrijk.Meer info vind je op https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/keuzegids-hbo-2019/

  4. Door: D.Savic · 12-10-2018 om 11:43

    Interessant om te lezen. Onze dochter ( 3VWO) is nog niet bezig met haar profielkeuze, maar wij als ouder zijn toch eerder genegen om al zaken voor ze uit te zoeken. Zelf heeft ze absoluut geen idee welke kant op te gaan. Willen we haar teveel beschermen voor verkeerde keuzes? Wie weet. Eind dit jaar kiest ze een profiel. Dat is al een belangrijke keuze maar wordt helaas nog niet voldoende begeleidt door de school. Wij laten het even los maar willen wel op de hoogte zijn, vandaar mijn inschrijving op de nieuwsbrief.
    Vriendelijke groet

    1. Geachte ouder. Dat is interessant. Denkt u dat ouders het op prijs stellen als er ook al in 3/4 vwo en 3/4 presentaties voor ouders zijn over hoe ze hun kind kunnen begeleiden bij studiekeuze?

  5. Geachte heer of mevrouw Von Kingma. Dank u wel. Ik zie dat u zich ook hebt geabonneerd op de nieuwe artikelen. Fijn.
    Kan ik iets voor uw zoon doen? Of voor u? Vanuit uw rol als ouder of beroepsmatig? Ik hoor het graag. Hermien

  6. Door: Von Kingma · 08-10-2018 om 20:24

    Beste Hermien,
    Zeer goede informatie voor mijn zoon die in 6 vwo zit. Ook beroepshalve houd ik mij mede met dit onderwerp bezig bij de provincie Friesland. Ik word graag verder op de hoogte gehouden. Alvast dank!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.