28 januari 2019 | Categorie: Studiekeuze

Beste opleidingen gedrag en maatschappij

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Steeds vaker letten studiekiezers en ouders op de kwaliteit van de opleidingen. Gelukkig maar. Wat zijn de beste opleidingen gedrag en maatschappij? Deze weken bespreek ik telkens een ander vakgebied. Er is een update van dit artikel: De beste opleidingen Gedrag en Maatschappij 2022

wat zijn de beste opleidingen gedrag en matschappij?

Opleidingen met elkaar vergelijken

Je kunt op verschillende manieren opleidingen met elkaar vergelijken. Veel gebruikt wordt de Keuzegids. Het vergelijken van opleidingen is heel belangrijk. Al heet een studie hetzelfde, er zijn soms grote verschillen. De kwaliteit kan verschillen, de manier van lesgeven is soms heel anders, de manier waarop je je studiepunten verdient is anders… Het is belangrijk om te kijken naar wat je studeert maar ook op welk niveau je dat doet. Wat past beter bij je? Hbo? universiteit? En welk instituut en welke manier van studeren past het beste bij je? Want dat kan behoorlijk verschillen. Kortom: let op de kwaliteit van de opleidingen en vooral op wat het beste bij je past.

Hoe werkt de Keuzegids?

Leerlingen en ouders zijn het meest enthousiast over de Keuzegids. En ook decanen gebruiken de Keuzegids veel. De Keuzegids is een ‘consumentengids’ voor studiekiezers en hun ouders. Er is een Keuzegids voor bacheloropleidingen hbo, bacheloropleidingen op de universiteitmasteropleidingen en mbo opleidingen. Je kunt de Keuzegids kopen maar op de meeste scholen is hij ook aanwezig, vaak digitaal.
Er is bovendien een site van de Keuzegids die informatie geeft over de beste opleidingen gedrag en maatschappij. Je vindt hier de omschrijvingen van de 158 bacheloropleidingen in gedrag & maatschappij. De beste opleidingen gedrag en maatschappij zijn op de site groen gekleurd. Maar je vindt hier niet alle gegevens. Die staan  wél in de Keuzegids.

Beste opleidingen gedrag en maatschappij? Veel opleidingen op meerdere plaatsen

De Keuzegids (een boekje) is veel uitgebreider. Wat opvalt is dat er veel opleidingen binnen het vakgebied gedrag en maatschappij op meerdere plaatsen voorkomen. Human Resource Management kun je op meer dan twintig verschillende hogescholen studeren. Veel jongeren hebben dan de neiging vooral hun keuze van de stad af te laten hangen. Ze kiezen voor een stad dichtbij, omdat ze op die manier nog wat langer bij hun ouders kunnen blijven wonen. Of ze kiezen voor een stad die hen gezellig lijkt. Beide keuzes zijn niet zo slim. Een aanstaande student moet vooral kiezen voor de opleiding die het beste bij hem past. En ook al heten de opleidingen hetzelfde, ze verschillen soms behoorlijk.

Werkwijze, sfeer en kwaliteit vergelijken

Iedere instelling heeft een eigen sfeer. Vaak presteren studenten beter als ze zich thuis voelen op een bepaald instituut. Ook daarom is het bezoeken van een open dag en meeloopdag zo belangrijk. Dan ontdekt de student of hij past bij de andere studenten en de docenten.
Ook de manier van lesgeven kan enorm verschillen. Is er vooral veel groepswerk? Of moet je veel zelfstudie doen? En wat werkt het beste bij je? Dat is belangrijk. Op de verschillende instituten worden de studiepunten op andere manieren ‘verdiend’. Pas de manier die het beste bij je past. In je eerste studiejaar moet je een minimum hoeveelheid studiepunten halen. Het verschilt per opleiding en stad hoeveel.
Ook hebben hbo’s en universiteiten soms hun eigen opvattingen over een vakgebied.
Tenslotte zijn er ook nog heel wat kwaliteitsverschillen. Hoe beoordeel je de kwaliteit van een opleiding?  Wat is een topopleiding? De kwaliteit van een opleiding bekijken is belangrijk. Kun je snel en goed afstuderen op deze hbo of universiteit? Is er voldoende begeleiding? Zijn de docenten vakmensen?

kwaliteit van de opleiding beoordelen

Kwaliteitsoordelen beste opleidingen gedrag en maatschappij

Er zijn meerdere ranglijsten en kwaliteitsoordelen. Er wordt veel gekeken naar de oordelen van Elsevier. Die worden besproken in hun jaarlijkse magazine. Er is ook een site waar je per opleiding hun kwaliteitsoordeel kunt lezen. Op Studiekeuze123 vind je eveneens een heleboel feiten en cijfers over opleidingen. Maar de opleidingen worden hier niet met elkaar vergeleken. Studiekeuze123 geeft ook geen kwaliteitsoordeel. Wel vind je hier het rapport van de onderwijsinspectie over de opleiding (NVAO).

Welke feiten en oordelen geeft de Keuzegids?

De Keuzegids geeft de volgende gegevens in een schema per opleidingsgroep:

  • Feiten (Hoeveel collegegeld betaal je? Hoeveel studenten beginnen aan deze opleiding?)
  • Prestaties (Hoeveel studenten halen het eerste studiejaar? Hoe lang doet een student gemiddeld over de opleiding?)
  • Oordelen (Hoeveel lesuren zijn er? Is de inhoud van de opleiding interessant? Word je goed voorbereid op je loopbaan?)

Waar komen die feiten en oordelen vandaan?

De Keuzegids gebruikt daarvoor o.a. de volgende bronnen:

  • Cijfers over aantallen studenten komen van Studiekeuze123, een site van het ministerie OCW.
  • Toelating: Welk profiel heb je nodig? Ministerie OCW.
  • Studentenoordeel: Wat vinden de huidige studenten van hun opleiding? Nationale Studentenenquête.
  • Percentage studenten dat het eerste jaar haalt: Overkoepelende onderwijsinstellingen universiteit en hbo.
  • Baankansen tot 2022: ingeschat door Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) en de afgestudeerdenmonitor van hbo en universiteit.
  • Expertoordeel: NVAO: Vanuit de overheid (onderwijsinspectie) beoordelen zij opleidingen.

Er worden nog veel meer feiten en cijfers gegeven in de tabellen. Samen bepalen ze het eindoordeel van de opleidingen binnen een vakgebied. Zo beoordeelt de Keuzegids wat de beste opleidingen gedrag en maatschappij zijn op hbo en universiteit. Een opleiding krijgt één tot vijf sterren. Een opleiding met vijf sterren is een ‘topopleiding’.

De beste opleidingen gedrag en maatschappij op het hbo

Binnen het vakgebied gedrag en maatschappij zijn er meerdere richtingen. Kies je voor Social Work, dan is Vlissingen de hogeschool met de hoogste score, een topopleiding. Creatieve Therapie krijgt de hoogste score, namelijk vijf sterren, in Enschede. Helaas heeft de opleiding Toegepaste Psychologie nergens een topscore. Human Resource Management heeft daarentegen twee topleidingen. Vijf sterren voor Ede en ook vijf sterren voor Breda.

Arbeidsmarkt na hbo

De Keuzegids geeft aan wat de kansen op de arbeidsmarkt zijn. Het gaat dan om betaald werk na 1,5 jaar. En je kunt lezen wat het gemiddelde startsalaris is. Het gaat dan om baankansen tot 2020. Er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek naar een langere periode. Dat komt omdat de arbeidsmarkt enorm snel kan veranderen.
Doe je Social Work dan is je baankans 86% en je bruto maandsalaris €1950,- als je aan je eerste baan begint.
Creatieve Therapie geeft 74% kans op werk en een startsalaris van €1740,-
Toegepaste Psychologie geeft 67% kans op een baan en als startsalaris €2050,-
Human Resources Management biedt 77% kans op een baan met een startsalaris van €2280,-
Een deel van de studenten gaat verder studeren op de universiteit. Lees ook: Verwachtingen van het UWV. Wat verdien ik na afstuderen.

De beste opleidingen gedrag en maatschappij op de universiteit

De beste bacheloropleidingen gedrag en maatschappij vind je in Nijmegen en Wageningen. Het gaat dan om opleidingen zoals Sociologie & Sociale studies, Culturele Antropologie en Psychologie. Onder dit vakgebied vallen soms ook studies die nét anders heten maar wel een inhoud hebben die past binnen het interessegebied gedrag en maatschappij.
Op het gebied van sociologie en sociale studies scoren Nijmegen en Wageningen beide heel hoog, ze krijgen vier sterren en zijn beide een topopleiding. In Wageningen heet deze opleiding ‘Tourism’. Ook op het gebied van Culturele Antropologie scoort Wageningen het beste. Deze opleiding heet daar Internationale ontwikkelingsstudies. Voor psychologie scoort Tilburg het beste. Binnen het vakgebied gedrag en maatschappij zijn er op de universiteiten relatief weinig topopleidingen.

Arbeidsmarkt na de universiteit

De arbeidsmarkt is goed. Zo’n 85% van de afgestudeerden vindt snel een baan een baan. De gemiddelde zoekperiode is ruim drie maanden. Het startsalaris is €2408,- Ruim 80 procent van de studenten is tevreden met de studiekeuze. Lees ook: Verwachtingen van het UWV. Wat verdien ik na afstuderen.

De beste opleidingen gedrag en maatschappij vinden… Is dat belangrijk?

Jongeren kijken steeds vaker naar de kwaliteit van de opleiding en de baankansen. Dat vind ik verstandig. Maar het is vooral ook belangrijk dat de student een goed gevoel heeft bij de opleiding. Je moet je thuis voelen op een instituut. Je moet passie voelen voor het thema van je studie. Heeft een student een klik met de inhoud van de opleiding, de sfeer en met de docenten en studenten… dan is het een goede studiekeuze. De beste opleiding is de opleiding die het beste bij je past. Heel veel tijd besteden aan het zoeken naar de goede studie loont. Een goede studiekeuze is de beste basis voor studiesucces.

Meer beste opleidingen…

De beste opleidingen onderwijs en opvoeding
De beste opleidingen taal en communicatie
De beste opleidingen cultuur & kunst
De beste opleidingen recht & bestuur
De beste opleidingen economie & bedrijf
De beste opleidingen gedrag & maatschappij
De beste opleidingen op het gebied van gezondheid
De beste opleidingen leven & omgeving
De beste opleidingen exact & informatica
De beste opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors

Beste universitaire opleidingen 2020

De beste wo opleidingen onderwijs & opvoeding
De beste wo opleidingen taal & communicatie
De beste wo opleidingen cultuur & kunst
De beste wo opleidingen recht & bestuur
De beste wo opleidingen economie & bedrijf
De beste wo opleidingen gedrag & maatschappij
De beste wo opleidingen gezondheid
De beste wo opleidingen leven & omgeving
De beste wo opleidingen exact & informatica
De beste wo opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors

Er is ook een Facebookgroep voor ouders van studiekiezers en studenten. Die gaat over studeren, studiekeuze, tussenjaar en studiekosten.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.