2 november 2018 | Categorie: Studiekeuze

Keuzegids hbo 2019, ‘consumentengids’ voor studenten

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research
De Keuzegids hbo 2019 is uitgekomen. Elk jaar verschijnt dit handige boekje waarin alle hbo bacheloropleidingen met elkaar worden vergeleken. Op de Middelbare School van uw kind is er een Keuzegids aanwezig. U kunt de Keuzegids ook als particulier bestellen. Welke informatie vindt u in de Keuzegids hbo 2109?
Keuzegids hbo 2019

De Keuzegids hbo 2019, hoe werkt die?

De Keuzegids is een hulpmiddel om hogescholen en opleidingen te vergelijken. In het studiekeuzeproces is dat belangrijk. Het gaat niet alleen om ‘wat’ je studeert, het is ook belangrijk ‘waar’ je dat studeert. De manier van lesgeven en ook de kwaliteit van de opleiding kan heel anders zijn in stad H dan in stad I. Een opleiding kan hetzelfde heten, maar heel anders zijn. Er zijn grote verschillen tussen hogescholen onderling.
De Keuzegids laat in een overzichtelijk schema zien wat de kenmerken van verwante opleidingen zijn. Daar is ook een oordeel aan gekoppeld. Iedere opleiding krijgt ‘punten’.

studiekeuze doe je samen

Hoeveel begeleiding krijg ik? Hoe groot zijn de groepen? Hoeveel eigen verantwoordelijkheid krijg ik?

Hoe werken de ranglijsten van de Keuzegids hbo 2019? De feiten:

In een handig schema staan de hogescholen genoemd die een bepaalde opleiding aanbieden. Een bepaalde opleiding kun je bijvoorbeeld bij vijf verschillende hogescholen volgen. In een schema lees je een paar feiten zodat je die vijf opleidingen makkelijk kunt vergelijken. In welke taal wordt de opleiding gegeven? Hoeveel studiepunten moet je minimaal halen voor je bindend studieadvies? Is er een numerus fixus (beperkte toelating)? Hoeveel eerstejaars zijn er? Welk percentage studenten haalt het eerste studiejaar? Hoeveel studenten hebben na vijf jaar een diploma? Zijn de docenten goed? Word je goed voorbereid op je loopbaan?

Hoe werken de ranglijsten van de Keuzegids hbo 2019? De oordelen:

Er wordt ook een oordeel gegeven. Dat gaat met een plusje, een minnetje of een 0’tje. Dit geeft aan of de opleiding beter, slechter of gelijk aan de gemiddelde hbo opleiding scoort. Staan er twee plusjes, dan is de opleiding bijzonder goed.
Er wordt op de volgende zaken gelet: Worden er voldoende vaardigheden geoefend? Hoe is het programma? Is de toetsing goed geregeld? Hoe zijn de docenten? Is de opleiding voldoende praktijkgericht? Hoe zit het met de studeerbaarheid? Dus… is het haalbaar deze opleiding binnen redelijke tijd te halen? Is er voldoende begeleiding? Zijn de faciliteiten in orde? En tenslotte… wat vinden experts van deze opleiding. De oordelen zijn gebaseerd op studentenoordelen.  Het expertoordeel komt van de keuringsinstantie NVAO, dat is de commissie die vanuit het ministerie de kwaliteit van het hoger onderwijs beoordeelt.

Omschrijvingen en vakgebieden

De opleidingen worden ook, heel in het kort, beschreven. Ze staan gerangschikt in vakgebieden zoals onderwijs & opvoeding, economie & markt, gezondheid etc. Bij het vakgebied vind je ook een tabel. Daarin lees je snel welk profiel je nodig hebt. Je ziet ook hoeveel studenten er instromen in het eerste jaar. Zo kan een studiekiezer inschatten hoe groot de groepen zijn. Je kunt hier bijvoorbeeld ook vinden hoeveel contacturen er zijn, dus hoeveel uur je les hebt. Heel belangrijk is het ook om goed binnen een vakgebied te kijken naar de andere opleidingen. Vind je een bepaald vakgebied interessant? Dan zijn er vast meer mogelijkheden dan de studiekiezer in eerste instantie dacht.

mijn studiekeuze was een trechter

De beste opleidingen per vakgebied

In de Keuzegids hbo 2019 vind je in één oogopslag waar de beste opleidingen per vakgebied te vinden zijn. Heel handig dus. Maar ik geef ook wel een waarschuwing. Al is een opleiding nog zo goed, hij moet wél bij je passen. De beste opleiding binnen een vakgebied is de opleiding waar de student zich het beste thuis voelt.
De beste hbo opleidingen op het gebied van

 • onderwijs & opvoeding vind je in Sittard, Nijmegen en Zwolle
 • taal & communicatie in Amsterdam en Ede
 • cultuur & kunst in Amsterdam, Groningen en Arnhem
 • recht & bestuur: niet genoemd
 • economie & markt in Rotterdam, Utrecht en Eindhoven
 • gedrag & maatschappij in Vlissingen, Breda, Ede en Enschede
 • gezondheid in Heerlen, Nijmegen, Utrecht en Groningen
 • leven & omgeving in Breda en Den Bosch
 • exact & informatica in Breda en Den Bosch
 • ontwerp & constructie in Zwolle, Leeuwarden en Terschelling

Arbeidsmarkt, salaris en ‘weetjes’

De Keuzegids hbo 2019 geeft per vakgebied ook interessante en soms grappige weetjes zoals bij ‘leven & omgeving’ ‘wist je dat… één op de vijf miljonairs in Nederland boer is’?

En nog meer cijfers…
Werk: aandeel afgestudeerden dat binnen 1,5 jaar betaald werk heeft.
Salaris: gemiddeld bruto maandloon 1,5 jaar na afstuderen (niet teruggerekend naar fulltime)

 • onderwijs & opvoeding: 86% werkt op hbo niveau met een bruto maandsalaris van € 2069
 • taal & communicatie: 73% werkt fulltime met een salaris van €2073
 • cultuur & kunst: 80% werkt en het salaris is €1721
 • recht & bestuur: 66% werkt, 22% studeert door. €14,06 per uur
 • economie & markt: 85% werkt op hbo niveau, €2329 maandsalaris
 • gedrag & maatschappij: 83% werkt in de eigen sector, €14,19 per uur
 • gezondheid: 93% werkt in eigen sector, €2329 maandsalaris
 • leven & omgeving: 78% werkt in eigen sector
 • exact & informatica: 83% heeft een vast contract, €2485 maandsalaris
 • ontwerp & constructie: 86% werkt op hbo niveau, €2424 maandsalaris

Wat heeft de studiekiezer aan de Keuzegids hbo 2019?

De Keuzegids is voor veel studiekiezers en ouders een handig opzoekboek. Je hebt heel snel een overzicht van de verschillende vakgebieden. Is het interessant om met ‘leven & omgeving’ bezig te zijn of moet het ‘cultuur & kunst’ zijn? Twijfelende studiekiezers hebben meestal wel een idee van 2-3 richtingen die ze interessant vinden. In de keuzegids hbo 2019 kom  je heel snel te weten welke opleidingen er binnen dat vakgebied zijn. En je ziet in een oogwenk hoe deze opleidingen gewaardeerd worden door ouderejaars.

Samen met mijn vader heb ik veel in de Keuzegids gebladerd. We hebben eerst een paar interessegebieden gekozen en daarna zijn we naar opleidingen gaan kijken. We hebben samen heel wat Open Dagen bezocht. Dat kostte veel tijd. Maar nu zit ik echt op mijn plek. Iris.

Keuzegids hbo 2019: Kies wat bij je past!

Maar hoe goed een opleiding ook gewaardeerd wordt… hoe hoog het salaris misschien ook is en hoe groot de baankans…. Zelfs als de studentenstad superleuk is… Het valt allemaal in het niet bij de kernvraag… Welke opleiding past het beste bij je. De allerbeste opleiding, de beste hogeschool… is de hogeschool en de opleiding waar de studiekiezer zich thuis voelt.

Keuzegids hbo 2019

 

NB: Er is ook een keuzegids voor mbo, wo bachelor en masteropleidingen. De Keuzegids universitaire bacheloropleidingen verschijnt binnenkort.

Meer beste opleidingen op hbo en universiteit…

De beste opleidingen onderwijs en opvoeding
De beste opleidingen taal en communicatie
De beste opleidingen cultuur & kunst
De beste opleidingen recht & bestuur
De beste opleidingen economie & bedrijf
De beste opleidingen gedrag & maatschappij
De beste opleidingen op het gebied van gezondheid
De beste opleidingen leven & omgeving
De beste opleidingen exact & informatica
De beste opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors

Ook eens op een luchtige manier over studiekeuze praten? Download dan het gratis Studiekeuze Stripboek.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.