18 februari 2019 | Categorie: Studiekeuze

Beste interdisciplinaire bachelors op de universiteit

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

De wereld verandert snel. En de uitdagingen van nu, maken het nodig van verschillende kanten naar vraagstukken te kijken. Daarom zijn er ook interdisciplinaire bachelors. De university colleges moet je in deze hoek zoeken. Wat zijn de beste interdisciplinaire bachelors?

wat zijn de beste interdisciplinaire bachelors?

Waarom interdisciplinair en wat is het?

Het idee van een opleiding in het hoger onderwijs is dat je een specialist wordt op je vakgebied. Maar er is ook een andere beweging. Wetenschappers en (aanstaande) studenten hoor ik ook steeds meer zeggen dat een probleem van één kant bekijken niet voldoende oplevert. Bepaalde problemen of uitdagingen moet je van verschillende kanten benaderen. Binnen alle opleidingen in het hoger onderwijs is er daarom steeds meer vrije keuze. Zo kan een student zich breed ontwikkelen. En een onderwerp dat hij interessant vindt multi-disciplinair benaderen. Je wilt bijvoorbeeld iets doen tegen klimaatverandering. Dan heb je natuurwetenschappelijke kennis nodig. Maar ook kennis van het gedrag van mensen en communicatie.

Keuzevrijheid

Het eerste studiejaar op het hbo en de universiteit hebben meestal een vast programma. Daarna komt er meer keuzevrijheid. Je kunt die keuzevrijheid gebruiken om je echt te verdiepen in een onderwerp. Je kunt de vrije keuzeruimte gebruiken om te voor te bereiden op een vervolgstudie, een masterstudie bijvoorbeeld. Je kunt ook je vrije keuzeruimte gebruiken om je opleiding multi-disciplinair te maken. De minor is juist bedoeld om nadrukkelijk een half jaar hieraan te besteden. Soms kan een student zijn hele bacheloropleiding zelf samenstellen.

University Colleges

University Colleges gaan helemaal uit van een multi-disciplinaire aanpak. Om toegelaten te worden voor een university college moet je een goede cijferlijst hebben. Je Engels moet ook goed zijn, want de opleiding is helemaal in die taal. Studenten wonen het eerste jaar, en soms de eerste twee jaar op de campus. Een student kiest zijn richting, alfa, bèta of gamma, als hij al student is op het university college. Het collegegeld is vaak hoger. Je werkt in kleine groepen zodat er veel aandacht is voor de studenten. Voor university colleges geldt soms een numerus fixus. Dat betekent dat je een selectieprocedure door moet. Belangrijk om goed te lezen op de site van de opleiding wat er precies van je gevraagd wordt. En wanneer je je moet aanmelden.

beste interdisciplinaire bachelors

Interdisciplinaire bachelors

Deze opleidingen zijn universitaire bacheloropleidingen die breed beginnen en verschillende wetenschapsgebieden combineren. Verderop in de studie ga je verder in één bepaalde richting. Je kunt kiezen voor een natuurwetenschappelijke bachelor, een technische bachelor of een maatschappelijke bachelor.

De beste interdisciplinaire bachelors

Er zijn elf university colleges. De beste vind je, volgens de Keuzegids, in Maastricht, Venlo, Den Haag, Enschede, Groningen en Utrecht.
De beste interdisciplinaire bachelors zijn volgens de Keuzegids te vinden in Maastricht (natuurwetenschappelijk) en Amsterdam (maatschappelijk).
Na een (interdisciplinaire) bachelor volgt er in principe een masteropleiding. Dat is opnieuw een echte studiekeuze. Er is ook een Keuzegids masters. Die helpt masters onderling te vergelijken.

Wat is de Keuzegids?

De Keuzegids is een ‘consumentengids’ voor studiekiezers en hun ouders. Er is een Keuzegids voor hbo, bacheloropleidingen op de universiteit, masteropleidingen en mbo opleidingen. Je kunt de Keuzegids kopen maar op de meeste scholen is hij ook aanwezig, vaak digitaal.
Er is ook een site van de Keuzegids die informatie geeft over de beste interdisciplinaire universitaire bacheloropleidingen. Hierin staan niet alle gegevens die in de Keuzegids staan. Die is veel uitgebreider. De beste interdisciplinaire bachelors zijn hier groen gekleurd. Liberal arts & sciences van Maastricht staat bovenaan.
Een andere gezaghebbende kwaliteitsbeoordelaar is Elsevier Weekblad.

Welke feiten en oordelen geeft de Keuzegids?

De Keuzegids geeft een kwaliteitsoordeel. Daarnaast geven ze een heleboel cijfers en feiten. Die zijn ondergebracht in:

  • Feiten (bv. collegegeld, instroom)
  • Prestaties (bv. survival eerste jaar, studievertraging)
  • Oordelen (bv. lesuren, inhoud, toetsing, docenten, voorbereiding loopbaan, expertoordeel)

De Keuzegids geeft ook een oordeel over de beste interdisciplinaire bachelors en university colleges.

Waar komen die feiten en oordelen over de beste interdisciplinaire bachelors vandaan?

De Keuzegids gebruikt daarvoor o.a. de volgende zeer betrouwbare bronnen:

  • Cijfers over aantallen studenten: Studiekeuze123.
  • Toelating:  Ministerie OCW.
  • Studentenoordeel: Nationale Studentenenquête
  • Percentage geslaagden eerste jaar: Overkoepelende onderwijsinstellingen, VSNU en HBO Raad
  • Baankansen: ROA en afgestudeerden monitor hbo/wo
  • Expertoordeel: NVAO, vanuit de overheid beoordelen zij opleidingen.

Er zijn nog veel meer feiten en cijfers gebruikt in de tabellen. Samen bepalen ze het eindoordeel van de opleidingen binnen een vakgebied. Zo beoordeelt de Keuzegids wat de beste interdisciplinaire bachelors zijn.

Beste interdisciplinaire bachelors op het hbo?

Er zijn geen interdisciplinaire bachelors op het hbo. Maar ook op hogescholen heeft de student soms veel keuzevrijheid. Goed hiernaar te informeren op een Open Dag.
Soms zie je bij toelatingseisen dat een university college ook toegankelijk is voor studenten die een hbo propedeuse hebben. Dit is niet altijd een makkelijke route. En soms zijn er aanvullende vwo certificaten nodig. Maar informeren kan natuurlijk geen kwaad.

beste opleidingen recht en bestuur

Meer beste opleidingen…

De beste opleidingen onderwijs en opvoeding
De beste opleidingen taal en communicatie
De beste opleidingen cultuur & kunst
De beste opleidingen recht & bestuur
De beste opleidingen economie & bedrijf
De beste opleidingen gedrag & maatschappij
De beste opleidingen op het gebied van gezondheid
De beste opleidingen leven & omgeving
De beste opleidingen exact & informatica
De beste opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors

Beste universitaire opleidingen 2020

De beste wo opleidingen onderwijs & opvoeding
De beste wo opleidingen taal & communicatie
De beste wo opleidingen cultuur & kunst
De beste wo opleidingen recht & bestuur
De beste wo opleidingen economie & bedrijf
De beste wo opleidingen gedrag & maatschappij
De beste wo opleidingen gezondheid
De beste wo opleidingen leven & omgeving
De beste wo opleidingen exact & informatica
De beste wo opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors2020

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.