20 december 2020 | Categorie: Studiekeuze

De beste wo opleidingen economie & bedrijf

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Een opleiding in dit interessegebied is populair. Maar wat zijn de allerbeste opleidingen? De Keuzegids geeft handige overzichten. Over elk vakgebied schrijf ik een artikeltje. Vandaag: De beste wo opleidingen economie & bedrijf. Er is een update 2022 over opleidingen Economie en Bedrijf op hbo en wo 2022

college app essay topics

De beste wo opleidingen economie & bedrijf: een populaire keuze

Volgens de Keuzegids zijn de opleidingen binnen dit interessegebied populair. 17% van alle instromers op de universiteit kiest een opleiding in deze sector. Het startsalaris is hoog en de baankansen zijn goed. Maar hoe zit het met de kwaliteit van de opleidingen? En de zwaarte? In de Keuzegids kun je dat opzoeken.

Wat is de Keuzegids?

De Keuzegids is een opzoekboek waar alle opleidingen in staan. In dit geval alle wo war essay. Er is ook een Keuzegids voor mbo, hbo en voor masteropleidingen. De Keuzegids kun je gewoon kopen. Maar de meeste decanen zijn ook bereid de Keuzegids uit te lenen. Ik heb eens een decaan horen zeggen dat de Keuzegids de ‘bijbel’ is van de decaan. Dat is misschien een beetje overdreven. Maar feit is dat je er veel informatie uit kunt halen.
De belangrijkste informatie moet een studiekiezer natuurlijk zelf zien te achterhalen, namelijk of een studie en een instituut bij hem passen. Maar het is ook belangrijk naar ‘feiten en cijfers’ te kijken. Daar helpt de Keuzegids bij. In de Keuzegids vind je de mening van de huidige studenten over hun opleiding. Wat vinden zij van het programma, de toetsing, de docenten, de wetenschappelijke vorming, de praktijkgerichtheid, de haalbaarheid en de faciliteiten? Ook kijkt de Keuzegids naar het percentage studenten dat het eerste studiejaar haalt en welk percentage de studie binnen redelijke tijd afrondt. Een opleiding die heel goed scoort krijgt het predicaat ‘topopleiding’.

Meer opzoekmogelijkheden

Er zijn meer opzoekmogelijkheden. Ook https://weblog.wur.eu/personal-narrative-essay-example/ publiceert ieder jaar een ranglijst van beste universiteiten en hogescholen en van de beste studies. Op Studiekeuze123 vind je van elke opleiding de dads homework helper. Ik adviseer die altijd goed te lezen. Jongvolwassenen doen dat niet vaak. Dus ouder, ziet u dat uw kind dit overslaat, kijk er dan zelf eens naar. De studiebijsluiter zegt echt iets over de kwaliteit van een opleiding. Het helpt om opleidingen te vergelijken. Tenslotte is er nog de site ‘ucla essay‘.

 

De beste wo opleidingen economie & bedrijf: economie

Binnen dit vakgebied zijn er veel mogelijkheden. Een studiekiezer kijkt nogal eens vooral naar de (studenten)stad: Lekker dichtbij zodat hij thuis kan blijven wonen. Of juist verder weg zodat hij gezellig op kamers kan en van het studentenleven kan genieten. Maar het is verstandig vooral de studie op de eerste plaats te zetten. Ook al heet de opleiding hetzelfde… iedere universiteit heeft andere onderwijsvormen. Iedere universiteit heeft zijn eigen specialisaties en zijn eigen mogelijkheden, bijvoorbeeld om naar het buitenland te gaan. Verder verschilt de kwaliteit ook. En wat is dan de beste opleiding economie?
Bij de opleiding economie en bedrijfseconomie krijgt alleen Tilburg de waardering: topopleiding. Deze medaille verdienen ze vooral omdat de huidige studenten zo tevreden zijn.

De beste wo opleidingen economie & bedrijf: bedrijfskunde

Bedrijfskunde wordt op zeven universiteiten aangeboden. Er is één universiteit die een ‘topopleiding’ heeft op dit gebied namelijk Wageningen. Deze opleiding heet bedrijfs- en consumentenwetenschappen. Deze beide wetenschapsgebieden combineer je in het eerste jaar en daarna kies je voor een van beide. Het overgrote deel van de studenten haalt het eerste studiejaar en een bovengemiddelde hoeveelheid studenten studeert binnen redelijke tijd af.
Enschede krijgt een medaille voor de opleiding technische bedrijfskunde.

Fiscale economie, econometrie en international business

Helaas is er geen topopleiding op het gebied van fiscale economie of accountancy. Deze opleidingen worden aangeboden in Maastricht, Tilburg, Rotterdam, de UvA en op Nyenrode. Maar helaas scoren deze opleidingen niet bovengemiddeld. Maastricht en Tilburg scoren het hoogst.
Op het gebied van econometrie krijgt de VU in Amsterdam een medaille. De enige topopleiding op het gebied van econometrie (& operational research) en actuariële wetenschappen.
Op het gebied van international business (administration) krijgen Nijenrode en Enschede een medaille. Topopleidingen dus.

Meer informatie over de wo opleidingen in de Keuzegids

De beste wo opleidingen onderwijs & opvoeding
De beste wo opleidingen taal & communicatie
De beste wo opleidingen cultuur & kunst
De beste wo opleidingen recht & bestuur
De beste wo opleidingen economie & bedrijf
De beste wo opleidingen gedrag & maatschappij
De beste wo opleidingen gezondheid
De beste wo opleidingen leven & omgeving
De beste wo opleidingen exact & informatica
De beste wo opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors
Meer over de Keuzegids

Webinars voor ouders en studiekiezers in bovenbouw havo/vwo

Is een goede studiekeuze lastig? Regelmatig geef ik, samen met studenten, een webinar over studeren en studiekeuze. Het gaat dan over tips voor studeren op een hbo of universiteit. We geven ook informatie over studiekosten en studiefinanciering. Ouders en aanstaande studenten kunnen vragen stellen via de chat. Die beantwoord ik meteen of later via de mail. Het volgende webinar is 28 januari aanmelden. Daarna is er weer een webinar op 10 februari aanmelden.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.