20 december 2020 | Categorie: Studiekeuze

De beste wo opleidingen recht & bestuur

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Kijken naar de kwaliteit van een opleiding is belangrijk. De Keuzegids kan daar een goed hulpmiddel bij zijn. In dit artikel beschrijf ik wat de Keuzegids vindt van de universitaire opleidingen. Waar vind je de beste wo opleidingen recht & bestuur? Er is een update 2022 van de beste opleidingen recht en bestuur op hbo en wo niveau

Wat zijn topopleidingen?

Er zijn in Nederland geen slechte opleidingen. Er wordt goed op de onderwijskwaliteit gelet. Maar sommige opleidingen en universiteiten zijn beter dan de andere. Een opleiding die extra goed scoort wordt door de Keuzegids ‘topopleiding’ genoemd. De Keuzegids kijkt naar de studentenoordelen die gegeven zijn tijdens de Nationale Studentenenquête van 2019 en de doorstroomcijfers. Met doorstroomcijfers wordt bedoeld: Welk percentage studenten mag door na het eerste studiejaar, met andere woorden, hoeveel studenten halen het Bindend Studieadvies? En ook kijkt de Keuzegids naar hoe lang een student erover doet om zijn bacheloropleiding af te ronden. Een bacheloropleiding op de universiteit duurt drie jaar. Welk percentage studenten haalt deze opleiding in vier jaar? Die gegevens kan een student ook zelf checken door te kijken naar de studiebijsluiter. Ik raad echt aan dit goed te onderzoeken. Er zijn namelijk grote verschillen tussen de universiteiten.

De beste wo opleidingen volgens de Keuzegids

In handige schema’s laat de Keuzegids zien welke opleidingen goed scoren op de ranglijsten. Wilt u meer weten? De Keuzegids is ook te koop en op scholen kun je de Keuzegids vaak lenen. De meeste ouders vinden de Keuzegids een fijn opzoekboek. Ook omdat je snel binnen een bepaald vakgebied kunt vinden wat er allemaal ‘te koop’ is. De kwaliteit van een opleiding nader onderzoeken kan ook op diverse sites zoals Studiekeuze123, de site van Elsevier of de site universitaire bachelors. Er is ook een Keuzegids voor hbo, mbo en masters.

‘Dan maar rechten’ doen is echt niet aan te raden

Ouders zijn soms wanhopig als hun zoon of dochter op het eind van de middelbare school nog geen studiekeuze heeft gemaakt. Ik hoor nogal eens dat ouders zeggen: ‘ga dan maar rechten doen, dan kun je nog alle kanten op.’ Het is zeker waar dat je met rechten nog alle kanten op kunt. Maar rechten is ook een zware studie. Beter is het een jongvolwassene, die niet kan kiezen, te adviseren een tussenjaar te nemen. Een tussenjaar gericht op jezelf beter leren kennen, en de tijd te nemen voor studiekeuze, is echt een beter idee. Er zijn talloze mogelijkheden. Lukt het een jongvolwassene niet een goed plan te maken voor een tussenjaar gericht op studiekeuze, dan kan hij ook een tussenjaarprogramma volgen. Er zijn er genoeg.

De beste wo opleidingen recht & bestuur

Denk goed na over welk interessegebied bij je past. Binnen een interessegebied dat je ligt zijn er genoeg keuzemogelijkheden. Maar begin niet aan een vakgebied dat eigenlijk niet bij je past. Dan is een tussenjaarprogramma een beter idee.

De beste wo opleidingen recht & bestuur: Rechtsgeleerdheid

Geen enkele opleiding rechtsgeleerdheid krijgt het predicaat ‘topopleiding’. Dat heeft te maken met de geringe doorstroom naar het tweede studiejaar. Heel wat studenten moeten stoppen na hun eerste studiejaar. In Tilburg, Utrecht, Groningen/Leeuwarden en Amsterdam UvA is de slagingskans gemiddeld. De andere opleidingen scoren onder-gemiddeld (de gegevens van de Open Universiteit zijn niet bekend). Dat is nogal wat. Want een student die niet genoeg studiepunten haalt in zijn eerste jaar moet echt stoppen en mag dezelfde opleiding op hetzelfde instituut binnen drie jaar niet overdoen. Zittenblijven, zoals op de middelbare school, is er niet bij.

De beste wo opleidingen recht & bestuur: Notarieel & fiscaal recht

Ook hier helaas geen ‘topopleidingen’. Voor notarieel recht scoort Nijmegen het hoogst. Hier haalt een bovengemiddeld percentage het eerste studiejaar en haalt een gemiddeld aantal studenten binnen vier jaar het bachelordiploma. Maar studenten maken best kritische opmerkingen over wetenschappelijke vorming en haalbaarheid van de studie, aldus de Keuzegids.
Voor de opleiding fiscaal recht scoort Maastricht het hoogst, maar ook hier zijn de huidige studenten kritisch. Geen van de opleidingen scoort hoog.

De beste wo opleidingen recht & bestuur: Internationaal & Europees recht, politicologie, bestuur & organisatie, criminologie

Ook helaas voor internationaal & Europees recht geen ‘topopleiding’, maar Tilburg scoort hier het best.
Politicologie heeft geen topopleiding maar de VU in Amsterdam en Nijmegen doen het zeker niet slecht.
Voor de bestuurs- en organisatiewetenschap in Utrecht wordt gelukkig wel een ‘medaille’ gegeven. Dit is de enige topopleiding in dit interessegebied. Want ook criminologie biedt geen topopleiding. De VU in Amsterdam scoort het best.

Meer wo bacheloropleidingen besproken in de Keuzegids

De beste wo opleidingen onderwijs & opvoeding
De beste wo opleidingen taal & communicatie
De beste wo opleidingen cultuur & kunst
De beste wo opleidingen recht & bestuur
De beste wo opleidingen economie & bedrijf
De beste wo opleidingen gedrag & maatschappij
De beste wo opleidingen gezondheid
De beste wo opleidingen leven & omgeving
De beste wo opleidingen exact & informatica
De beste wo opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors
Meer over de Keuzegids

Webinars voor ouders en studiekiezers in bovenbouw havo/vwo

Kan uw kind niet kiezen? Regelmatig geef ik een webinar over studeren en studiekeuze. Twee studenten delen graag hun ervaringen met studiekeuze en studeren. Het gaat dan over tips voor studeren op een hbo of universiteit, we gaan niet in op een bepaalde studie of bepaalde onderwijsinstelling. Ook vertellen we iets over studiekosten en studiefinanciering. We geven een paar suggesties voor een tussenjaar gericht op studiekeuze. Het volgende webinar is 28 januari aanmelden. Daarna is er weer een webinar op 10 februari aanmelden.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.