16 november 2021 | Categorie: Studiekeuze

Beste opleidingen Recht en Bestuur 2022

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Wat zijn de beste opleidingen Recht en Bestuur 2022 op hbo en universiteit? Hoe zit het met de baankans en wat is het gemiddeld startsalaris? De Keuzegids vertelt er alles over. In dit artikel een korte samenvatting.

beste opleidingen recht en bestuur2022

 

Hoe werkt de Keuzegids?

De Keuzegids is een ‘consumentengids’ voor studiekiezers en hun ouders. Er is een Keuzegids voor https://weblog.wur.eu/photo-essay-assignment/ op het vcaa english essay topics, bacheloropleidingen op de universiteitmasteropleidingen en mbo opleidingen. Je kunt de Keuzegids kopen maar op de meeste scholen is hij ook aanwezig, vaak digitaal. Op de meeste scholen kunnen ouders en leerlingen de keuzegids inzien of lenen van de decaan.

Studiekeuzesites

Er zijn natuurlijk ook meerdere studiekeuzesites. De meest bekende is Studiekeuze123. Op Studiekeuze123 vind je een korte samenvatting van alle opleidingen op hbo en universitair niveau. En je vindt er ook de studiebijsluiter. De studiebijsluiter geeft inzage in de kwaliteit van de opleidingen. Jong-volwassenen kijken hier helaas te weinig naar. Toch adviseer ik dit altijd te doen. Er zijn namelijk grote kwaliteitsverschillen tussen opleidingen. Ook zijn er bijvoorbeeld verschillen in de grootte van de groepen. Studeer je graag in een grote groep of liever in een kleine groep. En heb je liever veel les (contacttijd) of heb je liever meer zelfstudie? Allemaal zaken die je vindt in de studiebijsluiter (waar vind ik de studiebijsluiter?). En die zinvol zijn om mee te nemen in het studiekeuzeproces.

beste studies recht en bestuur 2022

Opleidingen met elkaar vergelijken

Ook met behulp van de Keuzegids kun je alle opleidingen met elkaar vergelijken. Het vergelijken van opleidingen is heel belangrijk. Al heet een studie hetzelfde, er zijn soms grote verschillen. De kwaliteit kan verschillen, de manier van lesgeven is soms heel anders, de manier waarop je je studiepunten verdient is anders…. Het is belangrijk om te kijken naar WAT je studeert maar op WELK NIVEAU je dat doet. En op WAAR je dat doet. Op welke universiteit op hogeschool voel je je thuis? Wat past beter bij je?

Gaan studeren? Maar wat dan?

 

Kwaliteit van de opleiding beoordelen

Welke feiten en oordelen geeft de Keuzegids?
De Keuzegids geeft de volgende gegevens in een schema per opleidingsgroep:

 • Feiten (bv. Wat is de voertaal? Hoeveel studenten beginnen aan deze opleiding? Is er een Numerus Fixus)
 • Prestaties (bv. Hoeveel studenten halen het eerste studiejaar? Hoeveel studenten halen binnen een redelijke tijd hun diploma?)
 • Oordelen (bv. Is de inhoud van de opleiding interessant? Word je goed voorbereid op je loopbaan? Zijn er goede docenten?)

Waar komen die feiten en oordelen vandaan?

De Keuzegids gebruikt daarvoor o.a. de volgende (betrouwbare) bronnen:

 • Cijfers over aantallen studenten komen van Studiekeuze123, een site van het ministerie OCW.
 • Toelating: Welk profiel heb je nodig? Gegevens van het Ministerie OCW.
 • Studentenoordeel: Wat vinden de huidige studenten van hun opleiding? De studentoordelen zijn gegeven op basis van de Nationale Studentenenquête
 • Percentage studenten dat het eerste jaar haalt: Overkoepelende onderwijsinstellingen universiteit en hbo
 • Baankansen tot 2022: Ingeschat door Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) en de afgestudeerden monitor van hbo en universiteit.

Er worden nog veel meer feiten en cijfers gegeven in de tabellen. Samen bepalen ze het eindoordeel van de opleidingen binnen een vakgebied. Zo beoordeelt de Keuzegids wat de beste opleidingen Recht en Bestuur zijn op hbo en universiteit

De beste opleidingen Recht en Bestuur 2022 op het hbo

Rechten
Op veel hogescholen kun je rechten studeren. Geen van de hbo opleidingen Rechten is een ‘topopleiding’. Een topopleiding is een opleiding die meer dan 75 punten krijgt op basis van de feiten en oordelen die de Keuzegids hanteert. De opleiding krijgt dan vijf sterren. De hoogst genoteerde opleiding hbo Rechten krijgt 66 punten, dat wil zeggen: Vier van de vijf kwaliteitssterren. Dit is de opleiding in Leeuwarden van NHL Stenden.

Sociaal-Juridische Dienstverlening
De beste opleidingen zijn Deventer Saxion en Leiden HL met drie van de vijf kwaliteitssterren.

Integrale Veiligheidskunde
De opleiding van Avans in Den Bosch krijgt een medaille als ‘topopleiding’.

Bestuurskunde
Leeuwarden NHL Stenden scoort het best met vier van de vijf sterren.

European Studies
Ook hier scoort Leeuwarden NHL Stenden het best met drie van de vijf kwaliteitssterren.

Beste opleidingen Recht en Bestuur 2022. Doorstuderen.

Een behoorlijk deel van de hbo afgestudeerden Recht & Bestuur gaat doorstuderen. Het is belangrijk om al vroeg in de bacheloropleiding contact te zoeken met de masteropleiding waar de student naar toe wil. Een student kan dan de vrije keuzeruimte tijdens de bacheloropleiding gebruiken om zich voor te bereiden op een universitaire studie.

Arbeidsmarkt na hbo

De Keuzegids geeft ook aan wat de kansen voor pas afgestudeerden op de arbeidsmarkt zijn. En je kunt lezen wat het gemiddelde startsalaris is. Ik geef een paar voorbeelden:

 • Rechten: Baankans 57%, 31% van de studenten studeert door. Het gemiddelde salaris van pas afgestudeerden is  €2378,-
 • Sociaal-juridische dienstverlening: Baankans 84%, salaris €2565,-
 • Veiligheidskunde: Baankans 74%, salaris €2230,-
 • Integrale Veiligheidskunde: Baankans 81%, gemiddeld salaris pas afgestudeerden €2502,-
 • Bestuurskunde: Baankans 58%, 33% van de studenten studeert door, het gemiddelde startsalaris is €2436,-

De beste opleidingen Recht en Bestuur 2022 op de universiteit

Binnen dit interessegebied vallen universitaire https://weblog.wur.eu/photo-essay-assignment/ als:

 • Rechtsgeleerdheid
 • Notarieel & Fiscaal recht
 • Internationaal & Europees recht
 • Politicologie
 • Bestuur & Organisatie
 • Criminologie

Maar één opleiding binnen dit interessegebied is ‘topopleiding’. Je kunt als opleiding vijf kwaliteitssterren halen. De opleiding Bestuurs- en organisatiewetenschap in Utrecht krijgt die vijf sterren. Notarieel Recht in Nijmegen krijgt vier sterren. Tilburg krijgt vier sterren voor Internationaal en Europees Recht. De beste opleidingen Rechtsgeleerdheid scoren drie sterren namelijk in Nijmegen en Amsterdam (VU).  De Open Universiteit krijgt ook drie sterren voor Rechtsgeleerdheid. De opleiding Fiscaal Recht in Maastricht krijgt er drie.

In de Keuzegids staat nog veel meer informatie over deze en andere interessegebieden. Echt zinvol om hier eens naar te kijken.

Geen studiekeuze kunnen maken

Er zijn nogal wat studenten die voor dit vakgebied kiezen omdat ze niet echt een keuze kunnen maken voor een ander vakgebied. Dat merk je ook aan het percentage uitvallers in het eerste studiejaar. Dat is namelijk best hoog.
Kan een student echt niet kiezen? Dan is een tussenjaar gericht op een goede studiekeuze vaak een beter idee. ‘Zomaar’ aan een opleiding beginnen eindigt vaak in een teleurstelling. Kiest een student voor een tussenjaar dan heeft hij ruimschoots de tijd om na te denken over zijn studiekeuze. Onder de tab ‘tussenjaar’ vindt u verhalen en adviezen.

Arbeidsmarkt na universiteit

De Keuzegids geeft aan wat de kansen op de arbeidsmarkt zijn na een complete universitaire studie. Een bacheloropleiding én een masteropleiding, dus. Het gaat dan om de baankansen en het gemiddelde startsalaris van pas afgestudeerden.

 • Rechtsgeleerdheid: Baankans 89%, salaris €3229,-
 • Notarieel & fiscaal recht: Baankans 98%, salaris €3496,-
 • Internationaal & Europees recht: Baankans 78%, salaris €2930,-
 • Politicologie: Baankans 76%, salaris €2606,-
 • Bestuur & organisatie: Baankans 90%, salaris €3073,-
 • Criminologie: Baankans 84%, salaris €2893,-

De beste opleidingen Recht en Bestuur 2022, is dat belangrijk?

het is verstandig om te kijken naar de kwaliteit van de opleiding en de baankansen. Maar het is vooral ook belangrijk dat de student een goed gevoel heeft bij de opleiding. Je moet je thuis voelen op een instituut. Je moet passie voelen voor het thema van je studie. Heeft een student een klik met de inhoud van de opleiding, de sfeer en met de docenten en studenten… dan is het een goede studiekeuze. De beste opleiding is de opleiding die het beste bij je past. Heel veel tijd besteden aan het zoeken naar de goede studie loont. Een goede studiekeuze is namelijk de beste basis voor studiesucces.

Webinars over studeren en studiekeuze

Deze webinars zijn gericht op ouders met een kind in bovenbouw havo/vwo of beginnend studenten. Maar ook leerlingen en studenten zijn natuurlijk van harte welkom om mee te doen. De webinars gaan over studeren op een hbo of universiteit.

14 december 2021 Aanmelden Studeren als je (extra) ondersteuning nodig hebt
12 januari 2022 Aanmelden Twijfelen aan je studiekeuze
16 februari 2022 Aanmelden Doorstromen van hbo naar de universiteit
16 maart 2022 Aanmelden Alles over geldzaken

19 oktober 2021  Studeren is (ook) groeien als mens Terugkijken
17 november 2021 Je interesses ontdekken Terugkijken

Lees ook: De beste opleidingen Economie en Bedrijf

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.