20 februari 2024 | Categorie: Studiekeuze

De beste university colleges en interdisciplinaire studies 2024

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Dit type opleidingen is georganiseerd naar Amerikaans model. Bij deze opleidingen heb je behoorlijk wat vrije keuze. Maar er wordt ook een grote inzet van de studenten verwacht. Er is ook vaak een selectieprocedure. Lees meer over De beste university colleges en interdisciplinaire studies 2024 beschreven in de Keuzegids.

De beste university colleges en interdisciplinaire studies

Amerikaans model: university colleges

University colleges zijn studies naar Amerikaans model. Ze heten bijna allemaal liberal arts & sciences. In grote lijnen kan een student zijn eigen programma samenstellen uit de sociale, de exacte en geesteswetenschappen. Na verloop van tijd kies je je major, je hoofdrichting. Het is vaak een internsief programma en van de studenten wordt veel gevraagd. De selectie aan de poort is streng. Meestal word je geselecteerd op basis van je cijfers, een motivatiebrief en een interview. University colleges zijn duur, zo’n €5000,- collegegeld per jaar. De kosten voor kost en inwoning komen daar dan nog bij. Het idee is dat een student gedurende zijn driejarige bacheloropleiding zijn specialisatie kiest en daarna een master. Je kunt op elf plekken een university college vinden. Negen daarvan krijgen een medaille en zijn ‘topopleidingen’ in Dan Haag, Maastricht, Leeuwarden, Venlo, Rotterdam, Groningen, Utrecht, Amsterdam, Middelburg en Enschede.

De beste university colleges en interdisciplinaire studies 2024… Waar komen die sterren vandaan?

De Keuzegids beoordeelt alle universitaire bacheloropleidingen. Ze kijken naar twee zaken: de studeerbaarheid en het oordeel van de huidige studenten. Onder studeerbaarheid verstaat de Keuzegids het percentage studenten dat doorstroomt naar het tweede jaar en welk percentage haalt een diploma in vier jaar?
De studentoordelen zeggen bijvoorbeeld iets over het programma. Daar zijn de studenten zeer over te spreken. Ook is er gekeken naar de toetsing en de docenten, die overigens ook heel positief beoordeeld worden. Hoe zit het met de wetenschappelijke vorming, de praktijkgerichtheid, de haalbaarheid en de faciliteiten?
Scoort een opleiding bijzonder goed, dan mogen ze zich ‘topopleiding’ noemen. In de Keuzegids worden deze opleidingen gemarkeerd met een medaille.
In een handig schema zet de Keuzegids al deze data onder elkaar, de beste opleiding staat bovenaan. Overigens zijn deze gegevens ook te vinden in de studiebijsluiter en op de site van Elsevier. Er is ook een Keuzegids voor hbo, mbo en masters.

De beste interdisciplinaire studies

Er zijn verschillende interdisciplinaire studies. Die zijn dan als zodanig al samengesteld voor de student. Even ter relativering: Na het eerste studiejaar is er op veel universiteiten eveneens de mogelijkheid een heel eigen keuzeprogramma samen te stellen in overleg met de studieadviseur. Op sommige universiteiten kun je zelfs vanaf het begin helemaal je eigen bacheloropleiding invullen, bijvoorbeeld in Wageningen. Dit moet je dan wel aanvragen.
Er zijn verschillende richtingen die je kunt kiezen:

 • Natuurwetenschappen,
 • Technisch,
 • Maatschappelijk: Binnen dit aandachtsgebied zijn er drie topopleidingen. In Maastrischt en Amsterdam (zowel VU als UvA).

De beste university colleges en interdisciplinaire studies 2024

De keuzegids geeft geen informatie over de arbeidsmarkt en startsalaris van de studenten die een university college hebben gevolgd. Ze geven hiervan wél een indicatie van studenten die een interdisciplinaire bachelor hebben gevolgd: 95% is aan het werk met een bruto startsalaris van €2916,-

Geldzaken

University Colleges zijn een stuk duurder dan ‘gewone’ bacheloropleidingen. Je kunt het collegegeld voor deze opleidingen lenen. je krijgt dan een hoger collegegeldkrediet. Kijk voor meer informatie op ‘studiefinanciering in het kort’ of www.duo.nl

De beste bacheloropleidingen (hbo en wo) van 2024

De beste opleidingen onderwijs en opvoeding 2024
De beste opleidingen taal en communicatie 2024
De beste opleidingen cultuur en kunst 2024
De beste opleidingen recht en bestuur 2024
De beste opleidingen economie en bedrijf 2024
De beste opleidingen gedrag en maatschappij 2024
De beste opleidingen gezondheid 2024
De beste opleidingen aarde en milieu 2024
De beste opleidingen exact en informatica 2024
De beste opleidingen techniek en ontwerp 2024
De beste interdisciplinaire opleidingen 2024

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

 1. Door: Hans Bruijstens · 23-02-2024 om 11:25

  Hoi, Hermien

  Ik kan Logistics Management niet vinden. In welke categorie?
  Zou verwachten Economie en bedrijf?

  1. Dag Hans,
   Ja, dat zou ik ook verwachten. Maar als zodanig staat deze opleiding niet in de Keuzegids. Misschien kun je met hen contact opnemen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.