6 januari 2024 | Categorie: Studiekeuze

Beste opleidingen Recht en Bestuur 2024

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Wat zijn de beste opleidingen Recht en Bestuur 2024 op hbo en universiteit? Hoe zit het met de baankans en wat is het gemiddeld startsalaris? De Keuzegids vertelt er alles over. In dit artikel een korte samenvatting.

beste opleidingen recht en bestuur2022

Hoe werkt de Keuzegids?

De Keuzegids is een ‘consumentengids’ voor studiekiezers en hun ouders. Er is een Keuzegids voor bacheloropleidingen op het hbo, bacheloropleidingen op de universiteit, masteropleidingen en mbo opleidingen. Je kunt de Keuzegids kopen maar op de meeste scholen is hij ook aanwezig, vaak digitaal. Op de meeste scholen kunnen ouders en leerlingen de Keuzegids inzien of lenen van de decaan.

Studiekeuzesites

Er zijn natuurlijk ook meerdere studiekeuzesites. De meest bekende is Studiekeuze123. Op Studiekeuze123 vind je een korte samenvatting van alle opleidingen op hbo en universitair niveau. En je vindt er ook de studiebijsluiter. De studiebijsluiter geeft inzage in de kwaliteit van de opleidingen.  Er zijn namelijk grote kwaliteitsverschillen tussen opleidingen. beste studies recht en bestuur 2022

Opleidingen met elkaar vergelijken

Ook met behulp van de Keuzegids kun je alle opleidingen met elkaar vergelijken. Het vergelijken van opleidingen is heel belangrijk. Al heet een studie hetzelfde, er zijn soms grote verschillen. De kwaliteit kan verschillen, de manier van lesgeven is soms heel anders, de manier waarop je je studiepunten verdient is anders…. Het is belangrijk om te kijken naar WAT je studeert. Op WELK NIVEAU je dat doet, mbo, hbo of universiteit. En op WAAR je dat doet. Op welke instelling voel je je thuis? Wat past beter bij je? Bij welke studenten en docenten voel je je prettig?

Gaan studeren? Maar wat dan?

 

Kwaliteit van de opleiding beoordelen

Welke feiten en oordelen geeft de Keuzegids?
De Keuzegids geeft de volgende gegevens in een schema per opleidingsgroep:

 • Feiten (bv. Wat is de voertaal? Hoeveel studenten beginnen aan deze opleiding? Wat kost deze opleiding?
 • Prestaties (bv. Hoeveel studenten halen het eerste studiejaar? Hoeveel studenten halen binnen een redelijke tijd hun diploma?)
 • Oordelen (bv. Is de inhoud van de opleiding interessant? Word je goed voorbereid op je loopbaan? Zijn er goede docenten? Wordt er op een goede manier getoetst? En hoe is de sfeer?)

Waar komen die feiten, prestatiemetingen en oordelen vandaan?

De Keuzegids gebruikt daarvoor o.a. de volgende (betrouwbare) bronnen:

 • Cijfers over aantallen studenten komen van Studiekeuze123, een site van het ministerie OCW.
 • Toelating: Welk profiel heb je nodig? Gegevens van het Ministerie OCW.
 • Studentenoordeel: Wat vinden de huidige studenten van hun opleiding? De studentoordelen zijn gegeven op basis van de Nationale Studentenenquête
 • Percentage studenten dat het eerste jaar haalt: Overkoepelende onderwijsinstellingen universiteit en hbo
 • Baankansen: Ingeschat door Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) en de afgestudeerden monitor van hbo en universiteit.

Deze data samen bepalen ze het eindoordeel van de opleidingen binnen een vakgebied. Zo beoordeelt de Keuzegids wat de beste opleidingen Recht en Bestuur 2024 zijn op hbo en universiteit

De beste opleidingen Recht en Bestuur 2024 op het hbo

Rechten
Op veel hogescholen kun je rechten studeren. Geen van de hbo opleidingen Rechten is een ‘topopleiding’. Een topopleiding is een opleiding die meer dan 75 punten krijgt op basis van de feiten en oordelen die de Keuzegids hanteert. De opleiding krijgt dan vijf sterren. De hoogst genoteerde opleiding hbo Rechten krijgt 60 punten, dat wil zeggen: drie van de vijf kwaliteitssterren. Dit is de opleiding in in Sittard Zuyd.

Sociaal-Juridische Dienstverlening
Ook hier is geen van de opleidingen een ‘topopleiding’. De beste opleiding is Deventer Saxion.

Integrale Veiligheidskunde
Ook hier geen ‘topopleiding’. De opleiding van Avans in Den Bosch krijgt de meeste punten. 73 punten, dat betekent vier sterren.

Bestuurskunde
Leeuwarden NHL Stenden scoort het best met vier van de vijf sterren. Helaas ook hier geen ‘topopleiding’.

European Studies
Ook hier scoort Leeuwarden NHL Stenden het best met drie van de vijf kwaliteitssterren.

Beste opleidingen Recht en Bestuur 2024. Doorstuderen.

Een behoorlijk deel van de hbo afgestudeerden Recht & Bestuur gaat doorstuderen. Het is belangrijk om al vroeg in de bacheloropleiding contact te zoeken met de masteropleiding waar de student naar toe wil. Een student kan dan de vrije keuzeruimte tijdens de bacheloropleiding gebruiken om zich voor te bereiden op een universitaire studie.

Arbeidsmarkt na hbo

De Keuzegids geeft aan wat de kansen voor pas afgestudeerden op de arbeidsmarkt zijn. En je kunt lezen wat het gemiddelde startsalaris is. Ik geef een paar voorbeelden:

 • Rechten: Baankans 58%. Het gemiddelde salaris van pas afgestudeerden is  €2757,-
 • Sociaal-juridische dienstverlening: Baankans 82%, salaris €2859,-
 • Integrale Veiligheidskunde: Baankans 83%, gemiddeld salaris pas afgestudeerden €2777,-
 • Bestuurskunde: Baankans 55%, startsalaris is €2767,-

De beste opleidingen Recht en Bestuur 2024 op de universiteit

Binnen dit interessegebied vallen universitaire bacheloropleidingen als:

 • Rechtsgeleerdheid
 • Notarieel & Fiscaal recht
 • Internationaal & Europees recht
 • Politicologie
 • Bestuur, Organisatie & Defensie
 • Criminologie

Maar één opleiding binnen dit interessegebied is ‘topopleiding’. Je kunt als opleiding vijf kwaliteitssterren halen. De opleiding Bestuurs- en Organisatiewetenschap in Utrecht krijgt die vijf sterren.
Vier sterren krijgen de opleidingenRechtsgeleerdheid van de Open Universiteit, Notarieel Recht in Nijmegen en Global Law in Tilburg.

In de Keuzegids staat nog veel meer informatie over deze en andere interessegebieden. Echt zinvol om hier eens naar te kijken.

Geen studiekeuze kunnen maken

Er zijn nogal wat studenten die voor dit vakgebied kiezen omdat ze niet echt een keuze kunnen maken voor een ander vakgebied. Dat merk je ook aan het percentage uitvallers in het eerste studiejaar. Dat is namelijk best hoog.
Kan een student echt niet kiezen? Dan is een tussenjaar gericht op een goede studiekeuze vaak een beter idee. ‘Zomaar’ aan een opleiding beginnen eindigt vaak in een teleurstelling. Kiest een student voor een tussenjaar dan heeft hij ruimschoots de tijd om na te denken over zijn studiekeuze. Onder de tab ‘tussenjaar’ vindt u verhalen en adviezen.

Arbeidsmarkt na universiteit

De Keuzegids geeft aan wat de kansen op de arbeidsmarkt zijn na een complete universitaire studie. Een bacheloropleiding én een masteropleiding, dus. Het gaat dan om de baankansen en het gemiddelde startsalaris van pas afgestudeerden.

 • Rechtsgeleerdheid: Baankans 93%, salaris €3000,-
 • Notarieel & fiscaal recht: Baankans 98%, salaris €3200,-
 • Internationaal & Europees recht: Baankans 84%, salaris €2725,-
 • Politicologie: Baankans 86%, salaris €2606,-
 • Bestuur, Organisatie & Defensie: Baankans 98%, salaris €2981,-
 • Criminologie: Baankans 86%, salaris €2758,-

De beste opleidingen Recht en Bestuur 2024, is dat belangrijk?

Het is verstandig om te kijken naar de kwaliteit van de opleiding en de baankansen. Maar het is vooral ook belangrijk dat de student een goed gevoel heeft bij de opleiding. Je moet je thuis voelen op een instituut. Je moet passie voelen voor het thema van je studie. Heeft een student een klik met de inhoud van de opleiding, de sfeer en met de docenten en studenten… dan is het een goede studiekeuze. De beste opleiding is de opleiding die het beste bij je past. Heel veel tijd besteden aan het zoeken naar de goede studie loont. Een goede studiekeuze is namelijk de beste basis voor studiesucces.

Kwaliteit van de opleiding en studiekosten

Studeren is duur. Het gaat niet alleen om collegegeld, maar om de totale kosten die je moet maken. Ook daarom moet je, vind ik, kijken hoe lang een student gemiddeld doet over de studie. Ook dit verschilt heel erg tussen instituten. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met de kwaliteit van de docenten, de kwaliteit van de begeleiding en hoe vaak en hoe snel je een tentamen mag herkansen. Voor mij was dat een openbaring. Ik dacht eigenlijk dat alle opleidingen even lang duren. Officieel is dat ook zo. Maar het percentage studenten dat binnen de tijd (nominaal) afstudeert verschilt per opleiding.

Kwaliteit en studiefinanciering van de opleidingen Recht en Bestuur 2024

Je krijgt niet eindeloos studiefinanciering. De basisbeurs, de OV kaart en de eventuele aanvullende beurs krijg je maar voor een beperkt aantal jaren (zie hoe lang mag ik studeren). En ook een studielening krijg je maar een beperkt aantal jaren (zie studiefinanciering in het kort).

De beste bacheloropleidingen (hbo en wo) van 2024

De beste opleidingen onderwijs en opvoeding 2024
De beste opleidingen taal en communicatie 2024
De beste opleidingen cultuur en kunst 2024
De beste opleidingen recht en bestuur 2024
De beste opleidingen economie en bedrijf 2024
De beste opleidingen gedrag en maatschappij 2024
De beste opleidingen gezondheid 2024
De beste opleidingen aarde en milieu 2024
De beste opleidingen exact en informatica 2024
De beste opleidingen techniek en ontwerp 2024
De beste interdisciplinaire opleidingen 2024

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.