13 november 2018 | Categorie: Studiekeuze

Hier let ik op bij studiekeuze, peiling Studiekeuze123

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Studiekeuze123 heeft een peiling gehouden onder 1060 scholieren. Het is geen wetenschappelijk onderzoek maar wél een signaal van wat er onder studiekiezers leeft. Vandaag: ‘Hier let ik op bij studiekeuze: inhoud van de opleiding, de kwaliteit en de baankansen.’

hier let ik op bij studiekeuze

Studiekeuze, studiekeuzestress en begeleiding op school

In de peiling heeft Studiekeuze123 een aantal zaken gevraagd over studiekeuze, studiekeuzestress en de begeleiding op school. De afgelopen weken heb ik hier diverse artikelen over geschreven. Hoewel de peiling geen wetenschappelijk onderzoek is, en er ook geen algemene conclusies uit kunnen worden getrokken, geeft hij wel een beeld. Misschien een mooie aanleiding voor gesprekken met studiekiezers, thuis of op school.

Hier let ik op bij studiekeuze

Aan studiekiezers is ook gevraagd welke criteria belangrijk zijn bij het kiezen van een studie. Als antwoord komt daar uit (van belangrijk, maar minder belangrijk):

  • inhoud opleiding
  • kwaliteit
  • baankansen
  • type student
  • stad
  • nabijheid
  • grootte

Hier let ik op bij studiekeuze: de inhoud van de opleiding

De inhoud van de opleiding is het belangrijkste criterium bij het kiezen van een opleiding, zeggen de ondervraagde studiekiezers. Dat is het beste antwoord dat je kunt geven. Waar gaat de studie over? Wat houdt de studie in? Alle andere zaken zijn belangrijk, maar uiteindelijk ondergeschikt. Uiteraard is het wel belangrijk dat de scholier goed nadenkt of deze inhoud ook wérkelijk is wat hij wil.

Gaan studeren? Maar wat dan?

Hier let ik op bij studiekeuze: kwaliteit van de opleiding

Ik ben positief verrast met dit antwoord. En inderdaad, deze studiekiezers hebben gelijk. De kwaliteit van de opleiding is zeker iets om op te letten. Gelukkig zijn er ook eenvoudige manieren om de kwaliteit van een studie te beoordelen. Elk jaar wordt aan 700.000 studenten in Nederland gevraagd wat ze vinden van hun opleiding. Studiekeuze123 geeft deze beoordeling bij elke opleidingsbeschrijving. Je kunt ook het officiële accreditatierapport van de inspectie inzien. Maar dat is taaie stof.
Handiger zijn bijvoorbeeld de oordelen van Elsevier of de Keuzegids

Elsevier over de kwaliteit van de opleiding

Elsevier geeft een heel duidelijk overzicht van de opleidingen en geeft een visie op de kwaliteit daarvan. Ze beschrijven hun oordeel in hun magazine. Maar er is ook een site waarop je het oordeel per opleiding kunt bekijken. Toen deze publicatie net uit was trof me onderstaande tweet van een studente:

Shit, ik studeer aan de slechtste hbo van Nederland

Er zijn inderdaad grote kwaliteitsverschillen tussen de verschillende instituten in Nederland. En dan zijn er ook weer kwaliteitsverschillen binnen zo’n instituut. Belangrijk om op te zoeken dus. Ga niet op je gevoel af…

Keuzegids over de kwaliteit van de opleiding

De Keuzegids is een soort ‘consumentengids’ voor studiekiezers en hun ouders. In een handig boekje worden heel kort alle opleidingen besproken en met elkaar vergeleken. Het oordeel van de Keuzegids is gebaseerd op het oordeel van de studenten en experts. Er is een Keuzegids voor hbo (net uit), universitaire bachelors (binnenkort), masters en mbo. Op de meeste scholen is de Keuzegids aanwezig, maar je kunt hem ook als particulier bestellen. Je kunt per opleiding kijken hoe die gewaardeerd wordt. Een instituut met veel topopleidingen zal hoog scoren op de ranglijst.

kwaliteit van de opleiding beoordelen

Hoe belangrijk is kwaliteit?

De kwaliteit van de opleiding is belangrijk. Denk dan aan de inhoudelijke kwaliteit van de docenten of de kwaliteit van de begeleiding. Het maakt dat de studie interessanter is, dat er minder onnodige uitval is en dat er niet onnodig veel (studie)tijd verloren gaat door gebrekkige organisatie van studies en tentamens.
Een diploma van een instituut dat goede kwaliteit levert doet er natuurlijk ook toe als je later solliciteert.
Maar kwaliteit is ook relatief. Een hogeschool of universiteit kan nog zo goed zijn.. Je moet je er als student wel thuis voelen…

Hier let ik op bij studiekeuze: baankansen

Logisch dat studiekiezers baankansen belangrijk vinden. Je investeert veel in je opleiding aan tijd en geld en dan wil je daar ook iets mee gaan doen. Tegelijkertijd is baankansen inschatten ook heel lastig. De voorspellingen gelden maar voor een paar jaar. Bovendien zullen er veel banen bij komen, veranderen en verdwijnen in de 50 jaar dat een jongere werkt.
Maar kijken naar baankansen kan natuurlijk geen kwaad. Ook dit vind je bij de opleidingsbeschrijving van Studiekeuze123 en in de Keuzegids. Of een overzicht van het UWV met op dit moment moeilijk vervulbare functies.

Welke hbo opleiding geeft op dit moment de beste baankansen? Verrassend antwoord van de Keuzegids: De beste baankansen (95%) zijn er op dit moment voor theater en dans.

Mijn mening over baankansen

Omdat ouders vaak mijn mening vragen over dit onderwerp wil ik die wel geven. Maar uiteraard moet iedere studiekiezer zelf zijn eigen beslissing nemen.
Ik vind persoonlijk dat een studiekiezer vooral moet gaan doen waar hij goed in is. Uitsluitend kiezen voor een beroep met veel baankansen is risicovol. Heb je geen echte passie voor dit beroep, dan word je er ook niet goed in. En die droombaan zal dan zeker niet komen.
Aan de andere kant… kijken naar toekomstmogelijkheden kan geen kwaad. Kijken naar baankansen bij de studie van je dromen is zeker verstandig. Maar in hoeverre je daardoor moet laten leiden? Ikzelf heb dat niet gedaan. Toen ik mijn studie koos waren de vooruitzichten voor leraren heel slecht. Maar ik heb door mijn passie altijd wel mijn weg gevonden.
Mijn eigen kinderen heb ik wel gewezen op de baankansen bij de opleiding waar ze voor kozen. Net zoals mijn ouders dat bij mij deden. Maar net zoals ik mijn eigen weg ging, hebben mijn kinderen dat ook gedaan.

Startsalaris

Voorspellingen van baankansen gelden maar voor een paar jaar. Vaak hoor je ‘banen in de techniek, ICT, zorg, onderwijs’… Weinig concrete informatie. De Keuzegids geeft nog wel een ‘hulpmiddel’. Als de startsalarissen hoog zijn, kun je er, volgens de Keuzegids, van uitgaan dat deze mensen al langere tijd in trek zijn. Ook iets om mee te nemen dus. Misschien is de studiekiezer op zich niet zo geïnteresseerd in wat hij verdient na universiteit of wat hij verdient na het hbo… maar het kan geen kwaad er eens naar te kijken. Het is een indicatie. Hier let ik op bij studiekeuze… neem ook het startsalaris mee in waar je op let, ook al is veel geld verdienen niet de voornaamste drijfveer bij studiekeuze.

Baankansen en vaardigheden

Er zijn een paar zaken waar de arbeidsmarktvoorspellers het wel over eens zijn. Kennis van je vak zal belangrijk blijven. Maar daarnaast is het belangrijk dat je ook bepaalde vaardigheden hebt.
De vaardigheid om nieuwe dingen te leren, om écht nieuws van ‘nepnieuws’ te kunnen onderscheiden, een goede manier van communiceren ontwikkelen, goed kunnen samenwerken binnen een groep, omgaan met ICT… allemaal competenties die een leven belangrijk zijn, ook als de banen ingrijpend veranderen. Steeds meer opleidingen besteden aandacht aan het leren van deze brede vaardigheden. Iets om op te letten bij studiekeuze.

Werkervaring

Tenslotte zien we dat studenten die werkervaring hebben sneller ‘aan de bak’ komen. Veel studenten hebben tegenwoordig een bijbaan. Daar leert de student heel veel van, en werk je binnen je eigen vakgebied, dan bouw je ook een professioneel netwerk op.

Peiling van Studiekeuze123 onder 1060 jongeren

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.