7 april 2016 | Categorie: Studiekeuze

Naar een Open Dag: wie loopt voorop? Ouder of kind?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Open Dagen bezoeken is een erg belangrijke stap in het studiekeuzeproces. Mijn collega Tonke van de Ven, Adviseur voorlichting en aansluiting vwo-wo van Tilburg University deelt met u in onderstaand artikel haar ervaring als professional én als (stief)moeder. Een van de tips die ze geeft (die ik van harte overneem): ‘Vergelijk universiteiten, hogescholen en opleidingen met elkaar’. Tonke noemt het ‘een wildcard’. De titel van dit artikel is een nadenkertje: Naar een Open Dag: wie loopt voorop? Tenslotte een mooi gedicht van Campusdichter Jan Völkel, Campus dichter van Tilburg University.

Kijk eens naar de open dagen kalenders van de verschillende instellingen zoals de Open dagen kalender – WUR.

De Open Dag bezoeken

Open Dag bezoeken met je kind

Mijn oudste stiefdochter zit in 5vwo en weet al heel goed welke richting ze op wil met haar studie. Dat is prettig Open Dagen bezoeken. Ze luistert met veel interesse naar wat docenten en studenten vertellen over de studie en stelt (zelf!) hele doelgerichte vragen. Als ik als adviseur Studievoorlichting en aansluiting op onze Open Dag om mee heen kijk, zie ik vaak een ander beeld. Ouders die actief meeluisteren tijdens voorlichtingssessies terwijl dochterlief naar haar telefoon staart, ouders die tijdens een rondleiding een student het hemd van het lijf vragen, terwijl hun zoon er achteraan sjokt. Je zou bijna denken dat het die scholieren allemaal niets interesseert. Maar ik ben er van overtuigd dat daar geen sprake van is. Ik zie aan ze. Ze luisteren echt wel naar het antwoord op de vraag die hun ouders stelden. En ik hoor het ook terug van onze eigen studenten: “Ik realiseerde me wel dat het belangrijk was, maar had zoveel dingen om over na te denken, dat ik gewoon even niet meer wist.” Ga als ouder daarom gerust mee naar een Open Dag, stel vragen, maak aantekeningen, reflecteer. Het wordt gewaardeerd, echt!

Naar een Open Dag: wie loopt voorop?

Let daarbij wel op dat je tijdens zo’n dag sturend bent, niet leidend. Hoe doe je dat? Laat je zoon of dochter zoveel mogelijk zelf de inschrijving voor de diverse programmaonderdelen doen. Neem het programma kort van te voren nog even samen door. Vraag in de auto, wanneer de dag voor hem of haar geslaagd is en focus je op dat doel. Geef je kind even een moment voor zichzelf door bijvoorbeeld een sessie voor ouders te bezoeken. Dan kan hij alles laten bezinken en de sfeer in zich opnemen. Stimuleer het contact tussen hem en een student en durf daarna weg te lopen (eventueel met een excuus). Onze studentvoorlichters zorgen er wel voor dat het gesprek op gang gehouden wordt. Voor hen was het ook niet zo lang geleden dat zij zo rondliepen op onze campus. Maar bovenal, geniet ervan dat je deze belangrijke ervaring met je zoon of dochter kunt delen! Naar een Open Dag: wie loopt voorop?

Weet je kind precies wat hij wil? Een valkuil?

Enne, het lijkt misschien ideaal, een scholier die al precies weet wat jij wil, maar het kan ook een valkuil zijn. Wat als het aan het einde van het proces toch tegenvalt? Zet daarom een wildcard in. Is je kind ervan overtuigd dat hij naar de universiteit wil? Bezoek toch eens een hogeschool! Wil hij per se een technische studie doen, kijk toch eens naar een wat bredere studie. Mijn stiefdochter bezocht op mijn verzoek een aantal van onze voorlichtingen, om te beoordelen of ze goed in elkaar zaten. Het waren allemaal studies in een andere richting dan waarin ze zocht. En toch zat er verrassend genoeg een studie bij die haar ook aansprak. Dus nu heeft ze een backup plan en dat vind ik geruststellend. En natuurlijk zou ik het leuk vinden als ze op onze universiteit komt studeren, zolang het maar echt haar eigen keuze is. Naar een Open Dag: wie loopt voorop? Een nadenkertje…

Tonke van de Ven

Gedicht over ouders

Parents
She raises her hand as if it would be her last chance to say something.
The teacher nods at her and she gives the answer.
I am sure she is right. You can tell by the smile she tries to suppress.
His torso slightly bent forward.
His eyes hang on the lips of the program director.
He whispers in his daughter’s ear: “Doesn’t this sound interesting?”
Their son has gone to the toilet.
In the meantime, they ask every question he may want to know.
They tick the checkboxes on their list. Sometimes they even make notes.
He walks through the garden, side by side with his boy.
He wears his best shoes and a very old jacket.
They don’t exchange words.
She looks for a place where they can sit down.
She holds her son’s coffee while he gets out his cigarettes.
They smoke together like teenagers while chatting about boys.
His daughter reaches out her hand for the sandwich.
Afterwards he sifts through the backpack for himself.
I wonder when she realizes how well he is always prepared.
Tilburg University Campus poet 2016 – Jan Völkel

naar een Open Dag: wie loopt voorop?

Informatie voor ouders

Net als Tonke vind ik het heel belangrijk dat u als ouders meegaat naar een Open Dag, tenminste als uw zoon of dochter dat op prijs stelt. Ook is er bij universiteiten en hogescholen veel informatie voor ouders beschikbaar. Kijk hier als ouders vooral naar, ook als u kind niet speciaal naar die instelling gaat. Wageningen University heeft ook een pagina voor ouders.

Tonke, hartelijk dank voor je bijdrage: Naar een Open Dag: wie loopt voorop? Bent u ouder, student, onderwijsprofessional of (studie)loopbaanbegeleider? Uw bijdragen voor ouders van studiekiezers en studenten plaats ik graag.

Meer weten over studeren en studiekeuze. Ik schrijf elke week een nieuw artikel. Abonneren kan via de knop rechts.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.