8 november 2018 | Categorie: Studiekeuze

Hoe weet je wat een studie inhoudt? Waar vind je informatie?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Studiekeuze123 heeft een peiling gehouden onder 1060 scholieren. De doelstelling was een indruk te krijgen van wat de studiekiezer bezighoudt. Een belangrijk zorgpunt van studiekiezer is: ‘Hoe weet je wat een studie inhoudt?’

Hoe weet je wat een studie inhoudt?

Tijd vrijmaken voor je studiekeuze valt niet mee. Maar er moet veel gedaan worden. Daarom moet een scholier op 4 vwo of 3 havo al regelmatig nadenken over studiekeuze.

Studiekeuzestress: Hoe weet je wat een studie inhoudt?

Studiekeuze levert heel wat keuzestress op, zo is de uitkomst van de peiling. Past deze studie bij mij? is zo’n vraag die menig studiekiezer zichzelf stelt. Maar… Hoe weet je wat een studie inhoudt? Dat is een vraag die jongeren bezighoudt. Een echt antwoord moet de studiekiezer zélf vinden. De goede stappen zetten in het studiekeuzeproces helpt al een heleboel… In de peiling is ook gevraagd welke informatiebronnen belangrijk zijn voor een jongere. Die uitkomsten geef ik in dit artikel. Maar let op. Dit is geen uitkomst die wetenschappelijk onderbouwd is. Het is slechts een peiling. Misschien handig om de uitkomsten eens te bespreken met uw zoon of dochter.

Belangrijkste informatiebronnen

Er zijn heel wat informatiebronnen om tot een goede studiekeuze te komen. Er is heel veel online te vinden. Maar dat is niet voldoende om een goede studiekeuze te maken. Veel ‘op pad’ gaan, mensen ontmoeten en sfeer proeven is ook heel erg belangrijk volgens de ondervraagde scholieren.

Vaak weet je pas later wat een studie inhoudt. Dat moet je soms echt tijdens je studie ondervinden. Maar als je het goede vakgebied hebt gevonden, dan ben je al een heel eind. Binnen je studie is er later veel keuzevrijheid en kun je je studie echt op maat maken. Martin Colee

Open Dag, meeloopdag

Hoe weet je wat een studie inhoudt? Een Open Dag of meeloopdag bezoeken levert volgens de ondervraagde jongeren veel informatie op. Onderwijsprofessionals geven het advies minimaal vier Open Dagen en minimaal vier meeloopdagen te volgen. Dat is een flinke investering, ook voor u als ouder. Want vaak zal uw kind het prettig vinden als u meegaat naar een Open Dag. Meeloopdagen kosten ook een hele dag. Die zijn bedoeld om te ervaren hoe het is een dagje student te zijn. Een studiekiezer ontmoet op een meeloopdag veel studenten. Een meeloopdag wordt meestal de allerbelangrijkste studiekeuzestap genoemd. Hoe weet je wat een studie inhoudt? Ga op pad en vraag het vooral de andere studenten die al ervaring hebben met deze opleiding.

Websites van vervolgopleidingen bekijken

Websites van hbo’s en universiteiten bekijken levert ook veel informatie op. Dat vinden de ondervraagde studiekiezers ook. Mijn tip is om niet alleen naar de mooie verhalen te kijken over stage en wat je later wordt. Probeer ook te ontdekken welke vakken er zijn in het eerste studiejaar. Die helpen om een beeld te krijgen van dat lastige eerste jaar waarin je het Bindend Studieadvies moet halen. Op die sites staan ook vaak mogelijkheden om met studenten te mailen of te chatten. Dat kan ook een hele hoop informatie geven. Vrijwel alle instellingen hebben ook een pagina voor ouders. Daar staat vaak erg nuttige informatie. Zelf houd ik de ouderpagina van WUR bij.

Proefstuderen

Proefstuderen is echt in opkomst. Hier gaat het wat minder om het beleven van de sfeer. Het gaat meer over de inhoud. Hoe wordt er lesgegeven. Past deze manier van lesgeven bij mij? Vind ik het niveau goed bij me passen? Hoe wordt er over bepaalde onderwerpen gepraat door de docenten? Is dat ook wat je verwachtte? Vaak kun je als aanstaande student ook online proefstuderen. Dat scheelt natuurlijk heel veel tijd. En het mooie is dat u als ouder vaak mee kunt kijken. Hoe weet je wat een studie inhoudt? Ja, dat kost heel veel uitzoekwerk.

Folders en opleidingsgidsen

Folders en opleidingsgidsen worden ook nog wel genoemd. Dat verbaast me eigenlijk wel een beetje. In een folder staat lang niet zoveel informatie als op het internet. Maar als een folder een makkelijk startpunt is om een studie nader te onderzoeken… waarom niet. Een andere makkelijke manier om snel ‘op papier’ (maar het kan ook online) opleidingen te vergelijken is de Keuzegids. Er is een Keuzegids voor universiteiten, hbo’s, mbo’s en masters. De Keuzegids is een soort consumentengids voor studiekiezers waarin je snel een volledig overzicht hebt van alle opleidingen binnen een vakgebied. Er wordt ook een kwaliteitsoordeel gegeven. Ook vindt u een indicatie van het startsalaris en de baankansen tot 2020.

Studiekeuzesites

Er zijn ook flink wat studiekeuzesites. Studiekeuze123 is de site van het ministerie met ontzettend veel informatie. Die informatie omvat ook het oordeel van ouderejaars studenten over hun opleiding. U vindt hier hoeveel studieuitval er is in het eerste studiejaar, u vindt meer informatie over de begeleiding. Jongeren kijken helaas maar zelden naar deze ‘harde’ gegevens. Maar achteraf zeggen studenten dat ze dat jammer vinden en toch hadden moeten doen. Een tip voor ouders: merkt u dat uw kind niet naar deze ‘harde’ vergelijkingsgegevens kijkt? Doet u dat dan zelf eens. Vallen u bepaalde dingen op? Er is ook een handige site van Elsevier om de kwaliteit van opleidingen te vergelijken. 

studeren met een ziekte

Opleidingen met elkaar vergelijken is altijd belangrijk.

Studiekeuze op school

Helaas noemen de scholieren uit de peiling hun school, hun decaan en de LOB (Studiekeuze- en Begeleiding) niet zo nadrukkelijk als belangrijke informatiebron. Toch hebben decanen een taak bij studiekeuze. Heeft de decaan van uw school voldoende tijd hiervoor? Kunt u de decaan een handje helpen? Er zijn oudercommissies die ouderavonden organiseren met gastsprekers uit het Hoger Onderwijs. Soms organiseren ouders in samenwerking met de decaan beroepenavonden. Hoe weet je wat een studie inhoudt? Vraag de decaan om uw kind en u als ouder een beetje op weg te helpen. En bied daar vooral uw actieve hulp bij aan.

de decaan

Peiling van Studiekeuze123 onder 1060 jongeren

Studiekeuze Stripboek

stripboek.gif

 

Over het studiekeuzeproces hebben we een stripboek gemaakt. Bij elke strip staan vijf tips. En er is een verdiepend artikel. Vrij om te downloaden en door te geven aan anderen. Studiekeuze Stripboek.pdf

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.