9 januari 2019 | Categorie: Studiekeuze

Studiekeuzesite handig voor ouders: Studiekeuze123

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Studiekiezers vragen regelmatig de steun van hun ouders bij studiekeuze. Gelukkig zijn er ook goede informatiebronnen voor ouders. Een daarvan is de door de overheid gefinancierde studiekeuzesite ‘Studiekeuze123.nl. De komende tien weken schrijf ik elke week een artikel over verschillende aspecten van deze studiekeuzesite. Ik ga vooral in op wat ouders kunnen hebben aan deze studiekeuzesite. Vandaag in het eerste artikel een gesprek met Ingrid Kolkhuis Tanke, directeur van Studiekeuze123 over het doel en het belang van goede studiekeuze-informatie.

Ingrid Kolkhuis Tanke studiekeuzesite

Ingrid Kolkhuis Tanke, directeur Studiekeuze123

Waarom een studiekeuzesite?

Mijn eerste vraag aan Ingrid was: ‘Waarom een studiekeuzesite?’ Blijkbaar precies de goede vraag om te stellen. Ingrid begon meteen aan haar bevlogen verhaal: “Er zijn meer dan 3100 opleidingen op hbo en wo niveau. Hoe kun je als studiekiezer, en ouder, die opleidingen nu goed important essay topics for class 10 icse? En vergelijken is wel nodig. Een geslaagde studiekeuze is een studiekeuze die bij je past. Om dat te ontdekken is veel objectieve informatie nodig. Dat willen we bereiken met Studiekeuze123.nl. Studiekeuze123 is in 2006 opgericht vanuit de wens van de studentenorganisaties. Ze wilden één centrale onafhankelijke website waarop studiekiezers konden zien aan welke hogeschool of universiteit je wat kon studeren. Ook wilden ze opleidingen onderling kunnen vergelijken.  

Hoe objectief is jullie studiekeuzesite?

Ingrid: “Goede vraag. Objectieve informatie is de basis van onze site. Daarom zeggen we ook niet : deze opleiding is de beste, of deze hogeschool is heel goed. We doen niet aan ‘rankings’. We geven studiekiezers en ouders ‘alleen maar’ informatie over de opleidingen.
Alle gegevens op de studiekeuzewebsite komen van landelijke bronnen zoals het CBS, de overheid, essay writers serviceDUO of van de instellingen zelf.
Onze enige geldbron is het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. We krijgen van geen enkele andere instantie geld. Daarmee is onze studiekeuzesite ook ‘van iedereen’. Iedereen mag onze gegevens gebruiken. We hebben geen commercieel en ook geen financieel belang bij onze site.”

Hoe is de studiekeuzesite opgebouwd?

“Op onze studiekeuzesite draait het allemaal om de opleidingen. Die vind je in de ‘Matchfinder’. Hier kun je zelf zoeken met verschillende ‘filters’ naar een opleiding die bij je past en die aansluit bij je vooropleiding.
Ook hebben we een aantal ‘wegwijzers’. Veel bezocht is de wegwijzer ‘ studie kiezen’, die is bedoeld voor scholieren die een bacheloropleiding op hbo of wo niveau zoeken. Ook de wegwijzer ‘profiel kiezen’ is zinvol voor scholieren.

Onder ‘meer doelgroepen’ staat ook speciale informatie voor ouders”.

Hoe vergelijk je opleidingen?

Ingrid: “Ik vind het belangrijk dat studiekiezers echt goed kijken naar opleidingen. Het gaat erom dat hij of zij een beeld krijgt van wat er na de middelbare school allemaal mogelijk is. Daarom vind je van elke bacheloropleiding een beschrijving. Er is ook een ‘studiebijsluiter’ bij elke opleiding. Daar vind je heel in het kort een aantal harde gegevens zoals hoeveel studenten halen het eerste jaar. Die studiebijsluiter is even een korte ‘scan’ “.

Wat vind je belangrijk bij het vergelijken van opleidingen?

Het belangrijkste is dat een opleiding bij de studiekiezer past. Verder moet het ook een opleiding zijn waar de jongere mee verder denkt te kunnen in de toekomst. Past deze opleiding bij de wensen en verwachtingen die hij heeft na de middelbare school?
Ook  de oordelen van studenten die de opleiding al volgen vind ik veelzeggend. De Nationale Studenten Enquête, die Studiekeuze123 jaarlijks uitvoert onder bijna alle studenten, geeft een beeld van hoe studenten denken over de betreffende opleiding. Zijn er veel studenten tevreden? Dan zal de opleiding wel goed in elkaar zitten… Zijn de studenten minder tevreden? Dan is het zaak uit te vinden op een Open Dag waar hem dat in zit. Op Open Dagen en meeloopdagen kan de studiekiezer écht goed opleidingen vergelijken.

Waarom is ‘leren vergelijken’ belangrijk?

Ingrid: “Keuzes maken’ is een proces. het gaat erom dat de jongvolwassene ontdekt wat écht bij hem past. Dat gaat verder dan alleen het onderwijs. Het gaat uiteindelijk om het leven. Onderwijs is een ‘tussenstop’ voor wat er na komt. Als jongeren hun weg goed vinden is dat ook belangrijk voor de maatschappij. In een maatschappij waarin jongeren ‘hun plek’ vinden is het goed wonen, leven en werken”.

Wat adviseer je ouders?

Ingrid: “Ik ben zelf moeder. Zoals iedere ouder wil ik graag dat mijn kinderen gelukkig zijn en dat ook in de toekomst blijven. En dat ze zelfstandig hun weg weten te vinden, ook op de arbeidsmarkt.
Een gesprek om te achterhalen wat past bij je kind is dan belangrijk. Maar ook… wat is het toekomstbeeld dat hierbij hoort? Dus hoe pakt deze keuzemogelijkheid uit in de toekomst, wat kun je hiermee doen? Hoe leidt deze opleiding op voor beroepen en werkgebieden.

Wat maakt je kind gelukkig?

Ik wil aan ouders vragen vooral met hun kind te praten over dat wat hem of haar gelukkig maakt. Een spiegel voorhouden… Dat gaat eigenlijk over het oriëntatieproces voordat de studiekiezer gaat kijken op de studiekeuzesite. Natuurlijk heb je wel kennis nodig om te kunnen realiseren wat bij je interesses aansluit. Het is ideaal als de student ontdekt binnen welke opleiding die kennis is te halen. Ik adviseer ouders ook om meermalen even te kijken op de site en hun kinderen te stimuleren dat ook te doen”.

Dat is een heel proces…

“Jazeker. En niet alleen voor de studiekiezer. Ook ouders moeten een heel proces door. Ouders hebben hun eigen normen en waarden patroon. Onbewust klinkt dit ook vaak door naar de studiekiezer. Vinden ouders ‘veel geld verdienen’ belangrijk, dan nemen kinderen dat soms onbewust over. En als kind wil je de goedkeuring van je ouders als het om belangrijke beslissingen gaat. Ik adviseer ouders dan ook heel goed na te denken over wat ze bewust of onbewust overdragen naar hun kind. Want… uiteindelijk is een studiekiezer pas succesvol als hij écht ontdekt wat bij hem past…”

op tijd met studiekuze beginnen

Meer over Studiekeuze123

De komende weken ga ik dieper in op wat er allemaal te vinden is op www.studiekeuze123.nl.

Artikel 1: Wat is Studiekeuze123.nl
Artikel 2: Interessetesten wat heb ik eraan?
Artikel 3: Hbo? universiteit? Wat past bij mijn kind?
Artikel 4: Open Dagen bezoeken
Artikel 5: Welke hogescholen en universiteiten zijn er?
Artikel 6: Welke studies zijn er?
Artikel 7: Wat is een leuke studie, Nationale Studentenenquête
Artikel 8: Toelating tot de hogeschool of universiteit
Artikel 9: Wat verdient mijn kind na afstuderen?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er is één reactie

  1. […] informatie over studies en studiekeuze kun je online […]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.