5 maart 2024 | Categorie: Studiekeuze

Studiekeuzesite handig voor ouders: Studiekeuze123

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Studiekiezers vragen regelmatig de steun van hun ouders bij studiekeuze. Gelukkig zijn er ook goede informatiebronnen voor ouders. Een daarvan is de door de overheid gefinancierde studiekeuzesite ‘Studiekeuze123.nl.

studiekeuzesite

Waarom een studiekeuzesite?

Er zijn heel veel verschillende opleidingen waar je kind uit kan kiezen. dat valt echt niet mee. De meeste ouders vinden, terecht, dat hun zoon of dochter zélf de studiekeuze moet maken. Het is immers de toekomst van de jong-volwassene, niet van de ouders. Maar als ouder wil je natuurlijk wél dat je kind een gefundeerde studiekeuze maakt. Daar hebben jongeren nogal eens hulp bij nodig. Die krijgen ze op school, bij de decaan of de mentor. Maar jongeren vragen ook graag de hulp van ouders.
er zijn veel dingen die je als ouder niet kunt doen in het studiekeuzeproces. maar er zijn zeker ook dingen die wél kunt doen. Een daarvan is je verdiepen in studiekeuzesites en je kind wijzen op de mogelijkheden van de site.

Hoe objectief is studiekeuze123?

Op de sites van de verschillende hogescholen en universiteiten staat natuurlijk ook veel informatie over de opleidingen. Maar die is door de opleidingen zelf gemaakt.
Er zijn ook best wat commerciële studiekeuzesites. Maar er zijn ook mogelijkheden om goede, objectieve en onderbouwde informatie te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld heel goed op Studiekeuze123. Dit is een site die wordt gefinancierd door de Rijksoverheid en is een heel complete vraagbaak voor studiekiezers én hun ouders.

studiekeuzesite

Hoe is deze studiekeuzesite opgebouwd?

Kijk je naar de homepagina, dan vind je daar meteen links naar inhoudelijke artikelen. Een heel zinvol artikel gaat over het bezoeken van open dagen, meeloopdagen en proefstudeerdagen. je vindt daar ook de open dagen kalender.
Het ‘hart’ van de site staat natuurlijk ook op de homepagina. Dat is een zoekfunctie om opleidingen te zoeken. Je kunt in de zoekbalk een thema intypen dat je interessant vindt bijvoorbeeld ‘milieu’. Dan verschijnen er meteen links naar artikelen over dit thema, wanneer er open dagen zijn die te maken hebben met milieu en ook de opleidingen op hbo en wo niveau die met milieu te maken hebben.

Hoe vergelijk je opleidingen via deze studiekeuzesite?

Maar dan ben je er nog lang niet. Er staan namelijk 643 (!) opleidingen over milieu op de site. En die opleidingen zijn allemaal anders. En er zijn ook toelatingseisen.
Speciale filters helpen je door de site heen. De eerste filter is je vooropleiding. Heb je havo of vwo en welk profiel dan?
Vervolgens moet je het soort opleiding kiezen. Wordt het een tweejarige associate degree? Of een bacheloropleiding? Wil je voltijds of parttime studeren? En heb je voorkeur voor een stad?

Wat is belangrijk bij het vergelijken van opleidingen?

Bij het vergelijken van opleidingen moet je echt naar open dagen en vooral meeloopdagen gaan. Maar ook online is er heel wat informatie te halen. Stel je hebt al bovenstaande filters ingevuld en je houdt een stuk of 10 opleidingen over. Op Studiekeuze123 vind je dan eerst een omschrijving van de opleiding. Deze omschrijving wordt door de opleiding zelf aangeleverd. Er is ook een link naar de website van de opleiding en je ziet wanneer de open dag is. De meeloopdag (heel belangrijk!) wordt meestal aangekondigd op de website van de opleiding.
Maar er staat ook heel belangrijke objectieve info op de pagina van deze opleiding. je vindt er bijvoorbeeld een pdf met het NVAO rapport. Dat is het rapport waarin experts hun oordeel geven over de kwaliteit van de opleiding. Dat is best een lastig en lang rapport om te lezen. Ik zou dit zeker lezen, maar pas als de studiekeuze bijna gemaakt is. Veel sneller kun je vergelijken met harde data die je ook op studiekeuze123 kunt vinden.

Tijdens de opleiding, studeer je binnen redelijke tijd af? Je vindt het op de studiekeuzesite

Scrol je door na de opleidingsbeschrijving, dan kom je uit bij ‘tijdens de opleiding’. Hier vind je harde feiten en cijfers, aangeleverd door de Rijksoverheid. Feiten en cijfers die objectief zijn, dus. je ziet daar hoeveel studenten er op de opleiding zitten en ook welk percentage doorstroomt naar het tweede jaar. Hierin zijn grote verschillen tussen opleidingen. Dit is echt iets om te onderzoeken. En om op door te vragen als het percentage studenten dat het eerste jaar haalt klein is. Je ziet ook welk percentage studenten zonder al te veel studievertraging het diploma haalt. eerlijk gezegd schrik ik nogal eens als ik zie hoe laag dit percentage op sommige opleidingen is. Want dit zegt zeker iets over de kwaliteit van de opleiding. En die is soms echt matig.

Tevredenheid van studenten

Hoe tevreden zijn de huidige studenten van deze opleiding. ieder jaar wordt aan zo’n 300.000 studenten gevraagd wat ze vinden van hun opleiding. Dat kun je dus opzoeken op studiekeuze123 en moet je ook echt doen. Op een open dag is iedereen enthousiast. maar zijn de studenten dat ook als ze , anonime, een enquête invullen?
Van iedere opleiding lees je het studentoordeel:

  • studenttevredenheid
  • sfeer
  • studiefaciliteiten
  • inhoud en opzet van de studie
  • aansluiting op de beroepspraktijk
  • docenten
  • studiebegeleiding
  • toetsing
  • betrokkenheid en contact
  • studiedruk

Hoe ervaren studenten en starters de Coronatijd?

Informatie voor ouders op de studiekeuzesite

Er is ook een speciale pagina voor ouders waar goede informatie staat. Onderwerpen die je daar kunt vinden:

  • begeleiding bij studiekeuze
  • wat is er allemaal mogelijk?
  • kennismaken met de opleidingen
  • toelating en aanmelding
  • geldzaken
  • meer over studeren (bijvoorbeeld studeren in het buitenland)

Lees ook het blog ‘Samen praten over de toekomst’.

Meer over kwaliteit

Wil je meer weten over de kwaliteit van opleidingen? Kijk dan eens naar onderstaande links:

De beste bacheloropleidingen (hbo en wo) van 2024

De beste opleidingen onderwijs en opvoeding 2024
De beste opleidingen taal en communicatie 2024
De beste opleidingen cultuur en kunst 2024
De beste opleidingen recht en bestuur 2024
De beste opleidingen economie en bedrijf 2024
De beste opleidingen gedrag en maatschappij 2024
De beste opleidingen gezondheid 2024
De beste opleidingen aarde en milieu 2024
De beste opleidingen exact en informatica 2024
De beste opleidingen techniek en ontwerp 2024
De beste interdisciplinaire opleidingen 2024

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er is één reactie

  1. […] informatie over studies en studiekeuze kun je online […]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.