28 januari 2024 | Categorie: Studiekeuze

De beste opleidingen gezondheid in 2024 op hbo en wo

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research
Veel jongeren willen geneeskunde studeren. Dokter worden… een ideaal. Maar er zijn veel meer opleidingen die te maken hebben met gezondheid. Wat zijn de beste opleidingen gezondheid in 2024 op hbo en wo?

En wat zijn de beste opleidingen gezondheid in 2024 op hbo en wo?

Veel mogelijkheden binnen de gezondheidszorg

Jongeren kennen niet zoveel beroepen. Meestal maar een stuk of twintig. Daarom organiseren heel wat scholen een beroepenmarkt. Als je een beeld hebt van een vakgebied of interessegebied is de studiekeuze soms wat makkelijker. Waarbij ik wel op wil merken dat de meeste studenten pas tegen het eind van hun opleiding precies weten wat ze willen worden, wat hun eerste baan zal zijn. En in de loop van een carrière veranderen de meeste mensen ook nog eens van beroep. De studiekeuze moet niet persé afhangen van een beroepskeuze.
Maar weten welk interessegebied jouw passie heeft? Ja dat helpt bij studiekeuze. (Webinar over interesses ontdekken)

Kijk eens verder binnen een vakgebied naar de beste opleidingen gezondheid in 2024

‘Iets met gezondheid’ vinden veel jongeren geweldig interessant. En dat is het ook. Maar er is weinig kennis van de opleidingen en beroepen die er zijn binnen dit aandachtsgebied. Nogal wat vwo’ers blijven steken op het idee: Ik wil dokter worden. Ik adviseer jongeren, maar zeker die scholieren die dokter willen worden, vooral verder te kijken binnen hun interessegebied. Want er is zoveel meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt. Het vakgebied ‘gezondheid’ is typisch zo’n voorbeeld. Er zijn meer dan honderd opleidingen op het gebied van gezondheid. En misschien past die ene gezondheidsopleiding wel veel beter bij je dan Geneeskunde.

De beste opleidingen gezondheid in 2024: kwaliteit is belangrijk

Maar waar een student ook voor kiest. Het is belangrijk ook te kijken naar de kwaliteit van de opleiding. Wat zijn de beste opleidingen op het gebied van gezondheid? Gelukkig is dat redelijk makkelijk uit te zoeken.

Opleidingen met elkaar vergelijken

Je kunt op verschillende manieren opleidingen met elkaar vergelijken. Hier moet een studiekiezer echt de tijd voor nemen. Al heet een studie hetzelfde, er zijn soms grote verschillen. De manier van lesgeven is soms heel anders, de manier waarop je je studiepunten verdient is anders, er is een andere inhoudelijke insteek…
Welk instituut en welke manier van studeren past het beste bij je? En hoe denken de huidige studenten over hun opleiding? Zouden ze hem weer kiezen? Kortom let op wat het beste bij je past en de kwaliteit van de opleidingen. De studiebijsluiter kan hier een handig hulpmiddel bij zijn. Ik adviseer altijd naar de studiebijsluiter te kijken. Die is te vinden achter de opleidingsomschrijving op Studiekeuze123.nl

Wat is de Keuzegids?

Er zijn meer manieren waarop je kunt ontdekken welke opleidingen er zijn binnen gezondheid en wat de kwaliteit van die opleidingen is. Leerlingen en ouders zijn vaak enthousiast over de Keuzegids. En ook decanen gebruiken de Keuzegids veel. De Keuzegids is een ‘consumentengids’ voor studiekiezers en hun ouders. Er is een Keuzegids voor bacheloropleidingen hbo, bacheloropleidingen op de universiteitmasteropleidingen en mbo opleidingen. Je kunt de Keuzegids kopen maar op de meeste scholen is hij ook aanwezig, vaak digitaal.

Kwaliteitsoordelen

De Keuzegids is niet de enige. Er zijn meerdere ranglijsten en kwaliteitsoordelen. Er wordt ook veel gekeken naar de oordelen van Elsevier. Die worden besproken in hun jaarlijkse magazine. Er is ook een site waar je per opleiding hun kwaliteitsoordeel kunt lezen.
Op Studiekeuze123 vind je ook een heleboel feiten en cijfers over opleidingen. Studiekeuze123 geeft geen kwaliteitsoordeel.

Welke feiten en oordelen geeft de Keuzegids?

De Keuzegids geeft de volgende gegevens in een schema per opleidingsgroep:

  • Feiten (Hoeveel collegegeld betaal je? Hoeveel studenten beginnen aan deze opleiding?)
  • Prestaties (Hoeveel studenten halen het eerste studiejaar? Hoe lang doet een student gemiddeld over de opleiding?)
  • Oordelen (Is de inhoud van de opleiding interessant? Word je goed voorbereid op je loopbaan?)

Deze feiten en oordelen zijn gebaseerd op gerenommeerde bronnen.

Beste opleidingen gezondheid 2024: Eindoordeel per opleiding

Er staan veel feiten en cijfers in de tabellen van de Keuzegids. Samen bepalen ze het eindoordeel dat de Keuzegids geeft over de opleiding. Een opleiding krijgt één tot vijf sterren. Een opleiding met vijf sterren is een ‘topopleiding’.
Bestudeer de tabellen heel goed. Al heeft een opleiding ‘maar’ drie sterren maar wel een heel positief oordeel over de inhoud van de opleiding? Als een student weet dat hij het toch wel redt, ook als hij minder begeleiding krijgt… En als hij juist de inhoud van een opleiding heel belangrijk vindt… Dan moet de student misschien toch voor deze opleiding kiezen. Een studiekiezer moet zich niet alleen door de beoordeling van de Keuzegids laten leiden. Er spelen zoveel zaken een rol bij studiekeuze… Maar kijken naar het oordeel van de Keuzegids kan zeker geen kwaad.

Beste opleidingen op het gebied van gezondheid 2024 op het hbo

-Verpleegkunde heeft een topopleiding in Zwolle, Ede, Den Bosch, Groningen, Vlissingen en Tilburg
-Verloskunde heeft een topopleiding in Maastricht, Groningen, Rotterdam en Amsterdam
-Medische hulpverlening heeft een topopleiding in Rotterdam
-Management in de zorg heeft een topopleiding in Leiden
-Fysio- en ergotherapie heeft een topopleiding in Heerlen en Groningen
-Er is een topopleiding in het domein medisch technisch namelijk in Heerlen (biometrie)
-Logopedie in Heerlen
-Mondzorgkunde in Nijmegen, Utrecht en Groningen.

Beste opleidingen op het gebied van gezondheid: Arbeidsmarkt na hbo

Het bruto maandsalaris voor starters is binnen het vakgebied gezondheid zo’n €2684,- (verpleegkunde). 87% van de verpleegkundigen start ook met een baan in de gezondheidssector. De Keuzegids geeft nog veel meer informatie over beroepen en opleidingen in deze sector. Een jong-volwassene die hier interesse in heeft doet er goed aan de Keuzegids zorgvuldig te bestuderen.

Beste opleidingen op het gebied van gezondheid op de universiteit

-Geneeskunde is de meest populaire universitaire opleiding binnen dit interessegebied. Er zijn topopleidingen in Utrecht, Maastricht, Nijmegen, Amsterdam (UvA en VU) en Rotterdam. TU Delft heeft de beste klinische technologie opleiding
-Verder krijgt de particuliere opleiding fysiotherapieopleidinf in Amersfoort het predicaat ‘topopleiding’.
-Diergeneeskunde in Utrecht is eveneens een topopleiding
-Tandheelkunde is top in Groningen en Nijmegen
-Biomedische wetenschappen in Leiden en Utrecht staan bovenaan.

Beste opleidingen op het gebied van gezondheid: Arbeidsmarkt na universiteit

De arbeidsmarkt voor wo afgestudeerden is goed. 98% van de afgestudeerden heeft snel een baan. Het gemiddelde startsalaris is €3700,-. Best hoog dus. Maar het is natuurlijk ook hard werken binnen deze sector. Dat is al zo tijdens de studie, maar zeker ook daarna.

Mijn studiekeuze was een trechter

Decentrale selectie opleidingen (numerus fixus)

Veel van deze opleidingen zijn ‘selectiestudies’. Dat betekent dat niet iedereen die een dergelijke opleiding wil gaan doen, daar ook echt aan kan beginnen. Er zijn namelijk voor bepaalde heel populaire opleidingen altijd meer belangstellenden dan studieplaatsen. De opleiding mag zelf bepalen welke studenten het beste op de opleiding passen. Daarom wordt de selectie niet ‘centraal’ geregeld.
Je moet je goed voorbereiden op de selectieprocedure.  En je moet heel goed lezen wat de universiteit of hbo eigenlijk van je verwacht. Let ook op de datum: aanmelden voor 15 januari.
Omdat er altijd studenten zijn die afgewezen worden is het belangrijk ook een ‘plan B’ te hebben. Wordt een student afgewezen? Natuurlijk is dat niet leuk, maar ik hoor heel vaak dat ‘plan B’ bij nader inzien helemaal zo gek nog niet was.

De beste bacheloropleidingen (hbo en wo) van 2024

De beste opleidingen onderwijs en opvoeding 2024
De beste opleidingen taal en communicatie 2024
De beste opleidingen cultuur en kunst 2024
De beste opleidingen recht en bestuur 2024
De beste opleidingen economie en bedrijf 2024
De beste opleidingen gedrag en maatschappij 2024
De beste opleidingen gezondheid 2024
De beste opleidingen aarde en milieu 2024
De beste opleidingen exact en informatica 2024
De beste opleidingen techniek en ontwerp 2024
De beste interdisciplinaire opleidingen 2024

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.