26 maart 2024 | Categorie: Studiekeuze

Topopleiding vinden binnen je interessegebied

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Studiekiezers kijken gelukkig steeds beter naar de kwaliteit van de opleiding. Het onderwijs in Nederland is goed. Maar sommige opleidingen zijn uitstekend. Hoe vind je zo’n topopleiding?

meteen de goede studie kiezen

Kwaliteit van het onderwijs, overheid

De kwaliteit van het onderwijs in Nederland is goed. Elke zes jaar kijkt een keuringsinstantie van de overheid naar de opleidingen op de hbo’s en universiteiten (NVAO). Als deze experts verbeterpunten zien, krijgt een instelling een waarschuwing. Binnen een bepaalde tijd moeten ze dit dan verbeteren. In deze commissie zitten wetenschappelijke experts uit het vakgebied. Er zijn ook vertegenwoordigers van het bedrijfsleven betrokken bij de NVAO. Meestal is de NVAO tevreden. Maar soms vinden ze een opleiding extra goed, een topopleiding. Je kunt de rapporten van de NVA per opleiding lezen. Studiekeuze123, een studiekeuzesite van de overheid, laat ze per opleiding zien.

Kwaliteit van het onderwijs, Keuzegids en Elsevier

Er zijn ook verschillende andere instanties die kijken naar de kwaliteit van het onderwijs. De bekendste zijn Elsevier en de Keuzegids. Zij kijken ook naar de Nationale Studentenenquête. Hierin geven de huidige studenten hun mening over hun opleiding.
Elsevier geeft elk jaar een magazine uit waarin ze de beste opleidingen benoemen.
Op scholen wordt de Keuzegids het meest gebruikt. Per vakgebied kun je in de Keuzegids lezen hoe het zit met de kwaliteit van de opleidingen op universiteit, hbo en mbo.

Wat is een topopleiding

De Keuzegids geeft een ‘medaille’ aan opleidingen die extra goed scoren. Een opleiding kan tussen de 20 en 100 punten verdienen. Krijgt een opleiding 75 of meer punten, dan is het een topopleiding.
De Keuzegids kijkt naar verschillende feiten en cijfers. Op basis hiervan worden de punten toegekend. De Keuzegids kijkt o.a. naar:

  • Studentenoordeel: Wat vinden de huidige studenten van hun opleiding? Nationale Studentenenquête
  • Percentage studenten dat het eerste jaar haalt: Overkoepelende onderwijsinstellingen universiteit en hbo
  • Baankansen tot 2022: ingeschat door Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) en de afgestudeerden monitor van hbo en universiteit

Waar let de Keuzegids nog meer op?

De Keuzegids hecht veel waarde aan het oordeel van de huidige studenten:

  • Is het lesprogramma uitdagend? Is er genoeg samenhang tussen de vakken en zijn de werkvormen effectief? Hoe worden de studiepunten verdiend?
  • Is het duidelijk hoe er getoetst wordt en gaan de tentamens ook echt over de lesstof? Kun je vaak een hertentamen doen als je zakt?
  • Heb je goede docenten?
  • Voor de universiteit: Leer je goed hoe je wetenschappelijk onderzoek moet doen?
  • Voor het hbo: Word je goed voorbereid op je toekomstige beroep?
  • Is er genoeg begeleiding?
  • Is de digitale leeromgeving prettig? Kun je goed studeren in de bibliotheek en zijn de leslokalen in orde?

Stress en burn-out bij studenten

Topopleiding per vakgebied

De Keuzegids geeft een ‘medaille’ aan een opleiding die 75 of meer punten heeft. Soms zijn er meerdere topopleidingen binnen een vakgebied. Soms is er geen enkele topopleiding binnen een vakgebied. Dit bespreek ik per vakgebied (zie hieronder)

Hoe belangrijk is het om een topopleiding te vinden?

Het is heel frustrerend voor studenten als er van alles schort aan een opleiding. Ik hoor nogal eens dat studenten klagen over de organisatie van een opleiding. Opeens klopt het rooster niet of wordt er onduidelijk gezegd waar je tentamen is. Ik hoor klachten over de kwaliteit van de docenten. Sommige studenten hebben er last van als er heel grote groepen zijn en je eigenlijk een nummer bent… Maar wat de ene student een nadeel vindt, kan voor de ander juist een voordeel zijn. Het is belangrijk dat je een opleiding vindt die bij jouw capaciteiten en wensen past.
Maar ik adviseer wél te kijken naar de feiten en cijfers van een opleiding. Wat je daar vervolgens mee doet is weer iets anders. Die feiten en cijfers vind je overigens ook op andere sites en de studiebijsluiter, niet alleen in de Keuzegids.

Imago van een hbo of universiteit en werkgelegenheid

Het is natuurlijk heel fijn als een student een diploma heeft van een hbo of universiteit die heel goed bekend staat. Dat kan meehelpen bij de sollicitatie. Aan de andere kant moet je dat ook een beetje relativeren. Er kan een topopleiding zijn binnen een hbo die slecht bekend staat. En ook op een hele goede universiteit zijn er studies die minder goed zijn. En uiteindelijk kijkt een werkgever natuurlijk vooral naar de persoon die solliciteert. Maar het voelt wel heel lekker als je dan een diploma van een topopleiding op zak hebt.

De beste opleidingen…

Wil je weten wat de beste bacheloropleidingen zijn per vakgebied? Dat beschrijf ik in onderstaande artikelen.

De beste opleidingen onderwijs en opvoeding 2024
De beste opleidingen taal en communicatie 2024
De beste opleidingen cultuur en kunst 2024
De beste opleidingen recht en bestuur 2024
De beste opleidingen economie en bedrijf 2024
De beste opleidingen gedrag en maatschappij 2024
De beste opleidingen gezondheid 2024
De beste opleidingen aarde en milieu 2024
De beste opleidingen exact en informatica 2024
De beste opleidingen techniek en ontwerp 2024
De beste interdisciplinaire opleidingen en university colleges 2024

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.