30 september 2023 | Categorie: Studiekeuze

Wat zijn de beste opleidingen van 2023?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Ieder jaar publiceert Elseviers Weekblad (EW) een interessant artikel over de opleidingen op hbo’s en universiteiten. Daarin worden studies met elkaar vergeleken. Wat zijn beste opleidingen van 2023?

Wat zijn de beste opleidingen van 2023?

Wat zijn de beste opleidingen van 2023?

Studies vergelijken

Studies met elkaar vergelijken is heel belangrijk in het studiekeuzeproces. De titel van het artikel in EW is: ‘Kies met je gevoel én verstand!’
Je verstand gebruik je als je ook kijkt naar de feiten en cijfers van de opleidingen waar je een goed gevoel bij hebt. Veel studiekiezers vragen hun ouders hen hierbij te helpen. Er zijn verschillende hulpmiddelen om de kwaliteit van een instelling te beoordelen. EW is er daar één van. Een ander bekend ‘opzoekboek’ is de Keuzegids. Ook op https://weblog.wur.eu/liberty-essay/ vind je veel feiten en cijfers over opleidingen.

Feiten en cijfers

EW is bijgestaan door het zeer goed aangeschreven instituut definition of personal success essay, dat veel ervaring heeft in het onderzoeken van onderwerpen die met studeren te maken hebben. Zij monitoren al zo’n tien jaar het studiesucces van studenten in het Hoger Onderwijs. De feiten en cijfers die ResearchNed laat zien zijn betrouwbaar.
EW baseert haar oordeel ook op de Nationale Studenten Enquête (NSE), hierin staan de meningen van huidige studenten. Dit jaar deden daar 289.000 studenten aan mee. Zij gaven hun mening over bijvoorbeeld de faciliteiten, de docenten, de sfeer, de inhoud van de opleiding en de voorbereiding op de arbeidsmarkt. Je vindt deze cijfers trouwens ook in de studiebijsluiter.

Wat zijn de beste opleidingen van 2023? Medailles

Net als op de Olympische Spelen krijgen opleidingen medailles. In dit geval van ResearchNed en Elseviers Weekblad… Brons, zilver en goud. Er is ook een ‘medaillespiegel’.
Een volledig overzicht vind je bij ewmagazine.nl/bestestudies. Om dit in te zien moet je helaas wel bijna €30,- betalen. Dan heb je drie maanden toegang. Maar onderwijsinstellingen hebben gratis toegang. Misschien iets om te vragen op een open dag of bij de decaan van de school…?
De resultaten van 2022 kun je overigens wel gratis bekijken. Ook nuttig.

Gouden medailles, de meeste voor Wageningen University

-Net als voorgaande jaren had Wageningen de meeste gouden medailles voor de bacheloropleidingen, namelijk tien! (Agrotechnologie, Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen, Biologie, Biomedische Wetenschappen (heet in Wageningen Voeding en Gezondheid), Bos- en Natuurbeheer, Economie en Beleid, Internationaal Land- en Watermanagement, Internationale Ontwikkelingsstudies, Moleculaire levenswetenschappen, Plantenwetenschappen).
-Universiteit Utrecht had drie gouden medailles.
-Radboud, Groningen, Twente en de Vrije Universiteit Amsterdam hadden er elk één.
-Theologie in Apeldoorn en het University College Fryslân hadden er ook één.
-Bij de universitaire masteropleidingen scoren Groningen en Wageningen het hoogst met elk vier gouden medailles.

Gouden medailles voor het hbo

De Christelijke Hogeschool in Ede krijgt vier gouden medailles en ook de Han en Stenden krijgen er vier. Dan volgt er nog een heel rijtje hbo’s met drie of minder gouden medailles.
Voor de hbo masters werd er maar één gouden medaille uitgedeeld.

Hoe beoordeel je de kwaliteit van onderwijs?

De campus van Wageningen University. Meer dan de helft van de opleidingen van WUR kreeg een medaille.*

Wat zijn de beste opleidingen van 2023? Totaalscore

Kijk je naar alle medailles, dus ook naar de zilveren en bronzen medailles, dan zie je de volgende instellingen op het top drie ‘podium’ staan:

  • Aantal opleidingen-aantal medailles
  • Wageningen University: met 48 opleidingen, 29 medailles*
  • Rijksuniversiteit Groningen: met 125 opleidingen, 25 medailles
  • Rijksuniversiteit Utrecht: met 102 opleidingen, 19 medailles
  • Avans Hogeschool: met 59 opleidingen, 23 medailles
  • Hogeschool Windesheim: met 58 opleidingen, 21 medailles
  • NHL Stenden: met 65 opleidingen, 19 medailles

Nog veel meer in Elseviers Weekblad

Deze week staat er nog veel meer in Elseviers Weekblad. Er staan bijvoorbeeld interessante verhalen in van studenten van de HAN.
Je vindt er ook een routekaart over doorstroom. Hoe zit het met de doorstroom van mbo naar bijvoorbeeld een AD opleiding (Associate Degree, een tweejarige hbo opleiding) of van hbo naar universiteit?
En er staat een uitgebreid artikel in het magazine over de studiefinanciering en andere geldzaken.

Geldzaken en studeren

EW vergelijkt de gemiddelde kamerhuur in de verschillende steden. Amsterdam is het duurst met gemiddeld €605,- per maand en het kameraanbod is krap. Enschede is het goedkoopst met €390,-. Daar is het kameraanbod ‘evenwichtig’.
In dezelfde tabel staat het budget dat de student (nodig) heeft. In Amsterdam is dat €1255,- per maand, in Wageningen €805,-.
Telkens als ik de bedragen zie van de kosten van studeren schrik ik. Maar bedenk wel dat de student maar een klein deel van de werkelijke kosten van de opleiding betaalt. De Rijksoverheid betaalt gemiddeld per student per jaar €8800,-, de student €2314,- (dat is het collegegeld). Ook deze tabel staat in EW.

Wat krijg je?

Een heel handige tabel is ook het overzicht van de studiefinancieringsonderdelen die je krijgt. De nieuwe studiefinanciering beschrijf ik voor hbo en universiteit ook in het artikel studiefinanciering in het kort. (Er is bovendien een filmpje van een webinar). Het leuke van de tabel is dat je ziet welk bedrag er staat voor welk deel van de studiefinanciering.

Waar wonen de meeste studenten?

Er is ten slotte een tabel waarin je ziet hoeveel van de 17-25 jarigen in een stad student zijn. Dat betekent dus iets voor de faciliteiten die er voor studenten zijn. Denk bijvoorbeeld aan sporten en uitgaan. In Wageningen, Enschede, Utrecht, Eindhoven, Den Bosch, Groningen en Leeuwarden wonen procentueel de meeste studenten.

Wat zijn de beste opleidingen van 2023? Hoe belangrijk is de kwaliteit van de opleiding?

Het is natuurlijk heel persoonlijk wat het belangrijkste is bij studiekeuze. Is het de inhoud van de studie? Is het de sfeer van de instelling? Of is het de kwaliteit? Ik raad ouders en studiekiezers aan naar alle drie te kijken.
Studiekiezers vergeten nog wel eens naar de kwaliteit te kijken. Toch is dat heel belangrijk. Op een opleiding waar je ‘top’ onderwijs krijgt, studeer je sneller en beter. De begeleiding is intensiever en ook kom je op de arbeidsmarkt met een diploma dat veel waard is. Want werkgevers weten echt wel wat de beste opleidingen in hun vakgebied zijn.

Lees ook: waarom dit de beste universiteiten en hogescholen zijn!

 

 

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.