28 maart 2019 | Categorie: Studeren

Nationale Studentenenquête (NSE), wat heb je eraan?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

De Nationale Studentenenquête (NSE) is in het nieuws. De Hogescholen hebben hun twijfels over de betrouwbaarheid. De universiteiten blijven wél meedoen aan de Nationale Studentenenquête. Maar wat houdt die enquête eigenlijk in?

Nationale Studentenenguête

De Nationale Studentenenquête wordt uitgevoerd door Studiekeuze123.nl

Wat is er aan de hand?

Elk jaar wordt aan studenten gevraagd een oordeel te geven over hun opleiding. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Studiekeuze123 in opdracht van het ministerie van OCW. Het doel is scholieren te helpen bij hun studiekeuze. Ook studenten die een masteropleiding gaan volgen hebben veel aan de gegevens die je vindt in de Nationale Studentenenquête (NSE). Docenten kunnen in de NSE bekijken hoe hun onderwijs beoordeeld wordt. Studentenorganisaties hebben erg gepleit voor deze NSE. Zo kan iedereen naar ‘feiten en cijfers’ kijken van de opleiding.

Privacy

Natuurlijk is zo’n enquête privacygevoelig. En daar worstelt de organisatie van de enquête mee. Natuurlijk moet de NSE betrouwbaar zijn, maar de privacy van studenten moet ook gewaarborgd zijn. De Vereniging van Hogescholen heeft er geen vertrouwen meer in dat dit allemaal goedkomt. Intussen hebben 230.000 studenten de NSE al ingevuld. Vorig jaar waren dat er 270.000. (artikel Volkskrant).

Wat wordt er gevraagd in de Nationale Studentenenquête (NSE)?

De NSE vraagt vooral naar aspecten die echt belangrijk zijn om succesvol te kunnen studeren. In de Nationale Studenten Enquête wordt studenten gevraagd een vragenlijst in te vullen en hun oordeel te geven over verschillende zaken:

  • de inhoud van de opleiding
  • de vaardigheden die je leert
  • de voorbereiding op de beroepsloopbaan
  • de docenten
  • de informatie die de opleiding geeft over alles dat met de studie te maken heeft
  • de studiefaciliteiten zoals PC’s en bibliotheek
  • de toetsing en beoordeling
  • de studieroosters
  • de studielast, is die groot of onregelmatig?
  • de studiebegeleiding, word je voldoende geholpen als dat nodig is?

Ook wordt gevraagd naar de mening van studenten over de stad waarin zij studeren en of er genoeg betaalbare kamers zijn.

De resultaten

De resultaten van de NSE worden meestal in mei bekend gemaakt. Die vindt u dan bijvoorbeeld op Studiekeuze123. Achter elke opleiding die u vindt met de zoekmachine (matchfinder) treft u  ‘feiten en oordelen’. Die zijn onder andere gebaseerd op de NSE.
Er zijn elk jaar ook allerlei ranglijsten over de kwaliteit van de hogescholen en universiteiten. De NSE wordt ook bij deze beoordelingen gebruikt, soms aangevuld met andere oordelen. Zo kijkt de Keuzegids ook naar de oordelen van wetenschappers en bedrijfsleven, aangesloten bij de NVAO. Ook Elsevier Weekblad gebruikt de NSE bij het samenstellen van de ranglijsten. In die ranglijsten zie je wat de beste opleidingen zijn binnen een bepaald vakgebied.

studie beoordelen met de studiebijsluiter

Wat als de opleiding goed scoort?

Een opleiding die goed wordt beoordeeld door studenten heeft de zaken goed voor elkaar. De sfeer is prettig, de studenten weten wat er van ze verwacht wordt. Het studeren binnen deze opleiding bevalt. Dat enthousiasme werkt aanstekelijk.
Maar uiteindelijk moet een student zich vooral zélf goed voelen op een instituut. Het is ook niet handig om klakkeloos af te gaan op het oordeel van ouderejaars studenten. Een studiekiezer moet zijn eigen plan trekken. De ‘beste opleiding van Nederland’ is uiteindelijk de opleiding die het beste bij je past.

Wat als de opleiding niet zo goed scoort?

Scoort een opleiding niet zo goed, dan hoeft dat niet te betekenen dat die opleiding minder geschikt is voor uw kind. Vinden de studenten bijvoorbeeld dat de begeleiding te wensen overlaat? Als uw kind ook weinig begeleiding nodig heeft is dat misschien minder erg.
Kiest uw kind voor een opleiding die niet zo goed scoort? Vindt u het niet zo verstandig als uw kind toch voor deze opleiding kiest? Het is natuurlijk de keuze van de aanstaande student. Maar misschien kan hij op een Open Dag wel vragen aan docenten en studenten waarom de studentoordelen tegenvallen…

studiekeuze: begin op tijd

Vraag door op de Open Dag. Vergelijk opleidingen en instituten.

Wat doen opleidingen met de NSE

Een tweede doel van de NSE is dat opleidingen feedback krijgen van hun studenten. Ze komen er zo achter wat verbeterd kan worden aan de opleiding. Moeten er meer docenten komen? Is er betere voorbereiding op de arbeidsmarkt nodig? Allemaal zaken waar opleidingen hun voordeel mee kunnen doen. Ook dat is een goede vraag op de Open Dag… Hebben de studenten een kritisch oordeel gegeven over de opleiding? Wat denkt de opleiding in de toekomst te verbeteren?

Wat kunt u als ouder met de studentoordelen?

Ik merk dat jonge mensen toch vaak blijven hangen in ‘Wat is een leuke studie?’ Misschien kunt u aanvullend eens praten over de oordelen van andere studenten over de opleiding die uw zoon of dochter mogelijk kiest. Het is erg belangrijk studies te vergelijken. Ook als de naam of het onderwerp hetzelfde is… Deze opleiding bestaat misschien ook in een andere stad… Hoe ziet die opleiding er in een andere stad uit? En wat vinden studenten van deze opleiding? Bezoek bij Open Dagen meerdere instellingen, niet alleen de hbo of universiteit bij u in de buurt.

Studentenorganisatie ISO

De studentenorganisatie ISO vindt het een gemiste kans dat de Hogescholen niet meer meedoen aan de NSE. Ze vinden het heel belangrijk dat studiekiezers en hun ouders snel kunnen zien hoe ouderejaars studenten denken over hun opleiding.
Dat vind ik ook. En ik merk bovendien dat onderwijsinstellingen veel aan de uitkomsten hebben. Daar wordt echt wel iets mee gedaan.
Maar het moet dan natuurlijk wél een betrouwbare enquête zijn. Er zijn zeker verbeteringen nodig, maar ik zou het heel jammer vinden als studiekiezers, ouders en onderwijsinstellingen niet meer kunnen beschikken over deze feiten en cijfers.

Meer over de NSE kunt u lezen op de Facebookgroep Ouders en Studie.

 

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.