Eerste studieweken… tips van studenten

Door: Hermien Miltenburg · 14 september 2015
Categorie: Ervaringen, Studeren

De eerste studieweken zin leuk én spannend. Er komen veel indrukken af op de eerstejaars student. De introductieweek is belangrijk om jezelf thuis te voelen in de stad, op je instituut, bij de opleiding en bij je medestudenten.
In dit artikel geven ouderejaars studenten tips voor de eerste studieweken. Louis: “Maak je niet te druk, alles komt wel goed” en de tip van Arianne: “Loop niet als een kip zonder kop over de campus”Tips voor de eerste studieweken

Eerste studieweken: ‘Maak je niet te druk, alles komt wel goed’

• Zorg dat je voorbereid aan de dag begint. Het is zonde om te laat op een college te komen omdat je niet weet waar het lokaal precies is.
  • Ga gezellig met je studiegenoten lunchen in de pauze in plaats van terug te gaan naar je studentenkamer.
  • Mocht je een middagje vrij hebben? Ga eens rondfietsen in de omgeving. Zo leer je de stad kennen waar je de komende jaren je tijd door zult brengen.
  • Kook gezellig met je huis- en studiegenoten, zo kun je elkaar leren koken en leer je nieuwe recepten
  • Maak je niet te druk, alles komt wel goed. Louis

De vijf tips van deze student zijn ‘uit het leven gegrepen’. Louis zoekt een gezonde combinatie van serieuze voorbereiding en heeft goed in de gaten dat ontspanning belangrijk is. De eerstejaars moet ook goed beseffen dat het geen ramp is als er eens iets niet helemaal goed gaat, dat overkomt iedereen. Mis je een keer een tentamen? Heel jammer maar er zijn altijd weer hertentamens.

Eerste studieweken: “Loop niet als een kip zonder kop over de campus”

• Zorg dat je je boeken op tijd hebt! De eerste studieweek wil iedereen boeken kopen en is het erg druk in de winkel. Koop als het kan tweedehands boeken online of vind iemand die dezelfde studie doet maar een jaar hoger zit om boeken van te lenen of kopen. Dit kan je erg veel geld besparen!
  • Zorg dat je altijd aanwezig bent bij de eerste en laatste colleges van een vak. In de eerste colleges wordt er vaak uitgelegd hoe het vak is opgebouwd en wat het belangrijkste is. In het laatste college krijg je vaak tips voor het tentamen.
  • Geniet van de nieuwe ervaringen die op je af komen. Verken de omgeving en leer nieuwe mensen kennen. De introductie is het eerste begin.
  • Zorg dat je weet in welk gebouw je college is. Als een kip zonder kop over de campus rennen kost veel tijd. Arianne

Goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je weet waar je moet zijn tijdens die eerste studieweken. bestel je boeken op tijd en zorg dat je nieuwe mensen leert kennen. De introductie is hiervoor een heel goede periode.

eerste studieweken: een combinatie van colleges volgen en ontspannen.

Hoe kunt u meeleven tijdens de eerste studieweken?

Wilt u als ouder meekijken naar wat er gebeurt? Kijk eens op de site van de instelling. Hier ziet u een voorbeeld van de Christelijke Hoge School Ede. Op de site vindt u ook vaak de studiegids, daarin staat beschreven welke vakken uw zoon of dochter in de eerste periode volgt. Misschien is er voor u als ouder ook een introductiebijeenkomst. Hoewel uw kind nu op eigen benen staat, is het natuurlijk mooi als u belangstelling toont.