11 juni 2018 | Categorie: Studeren

Studiestress voorkomen… zoek hulp

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Gaat uw kind zal in september studeren? Dan breekt er opnieuw een spannende periode aan. Studeren is leuk en uitdagend. Maar er moet ook hard gewerkt worden. En de studie loopt niet altijd soepel. Veel studenten hebben last van stress. Maar daar kan uw kind iets tegen doen. En u kunt een handje meehelpen op de achtergrond. Studiestress voorkomen… zoek hulp.

studiestress voorkomen... zoek hulp

Studeren is leuk en uitdagend. Maar de studie loopt niet altijd soepel. Studiestress voorkomen… zoek hulp.

Tip 3: Studiestress voorkomen… zoek hulp

Nogal wat studenten ondervinden spanning en stress tijdens de studie. Dat is echt vervelend en belemmerend. Toch kunt u als ouder iets doen om onnodige studiestress bij uw kind te voorkomen. Deze week publiceer ik vijf artikelen voor ouders over dit onderwerp.
Het is heel belangrijk vooral te praten over dingen die niet zo uitpakken als je zou willen. Jongeren hebben soms het beeld dat alles perfect moet zijn. En als er al iets tegenvalt, dan wordt dat nogal eens ‘weggepoetst’. Ik hoor regelmatig: ‘Nu ik studeer ervaar ik voor de eerste keer dat iets ‘mislukt’, en het is ook de eerste keer dat ik deze teleurstelling alleen moet verwerken’.
Inderdaad, als je studeert ben je zelf verantwoordelijk voor je leven. Maar de student staat er niet alleen voor. Wijs uw kind op ‘hulptroepen’. In dit artikel geef ik aan welke ‘hulptroepen’ er zijn.

Student: Praat met ouderejaars

Soms zijn er vakken die echt lastig zijn. Er zijn vakken die saai zijn. Een docent valt tegen… een boek is moeilijk te lezen. Vooral in het eerste studiejaar lijkt de studie toch anders dan je dacht. Die interessante projecten en onderwerpen die je op de Open Dag werden voorgespiegeld krijg je (nog) niet. De manier waarop je les krijgt is heel anders. Je moet veel meer zelf uitzoeken. En dat valt soms tegen.
Komt uw kind met deze verhalen thuis? Adviseer dan om eens met ouderejaars te praten. Die saaie docent krijg je misschien alleen in je eerste jaar. Het tentamen dat je niet haalde was voor iedereen heel moeilijk en veel studenten moeten dat vak nog eens overdoen… Ouderejaars kunnen de studie ‘in perspectief’ plaatsen. Sommige obstakels verdwijnen in de loop van de studie vanzelf. Ouderejaars kunnen hun ervaringen delen.

Student: Praat met de studieadviseur of studieloopbaanbegeleider

De studieadviseur of studieloopbaanbegeleider is te vergelijken met de mentor van de middelbare school.
Er is ook een verschil. De mentor hield een beetje een oog op uw kind. Op de hogeschool of universiteit is dat anders. De student moet nu zelf naar de studieadviseur toe gaan. Dat kan met allerlei zaken die met de studie te maken hebben. Vind je het vak te moeilijk? Of te makkelijk? Studeer je heel hard, maar haal je toch je studiepunten niet… De studieadviseur is je vraagbaak. Hij of zij heeft allerlei suggesties om de studie, waar mogelijk, aan te passen. Ook kan hij verwijzen naar andere ‘hulptroepen’ zoals de studentendecaan of studentenpsycholoog. Of hij zoekt bijvoorbeeld een training om je studievaardigheden te verbeteren.

Student: Praat met de studentendecaan

De studentendecaan heeft een andere taak dan de schooldecaan. De schooldecaan ondersteunde bij studiekeuze. De studentendecaan is er voor studenten die echt problemen hebben. Dan kun je denken aan persoonlijke problemen bij ziekte of verdriet, bij de student zelf of in zijn familie. De studentendecaan kent ook allerlei regelingen die er zijn voor studenten met een belemmering of handicap.
De studentendecaan hoort graag zo vroeg mogelijk of hij of zij iets voor de student kan doen. Zeker in het eerste studiejaar is het belangrijk dat de student hulp zoekt. In het eerste studiejaar moet je een minimum aantal studiepunten halen. Je krijgt een Bindend Studieadvies. Haal je die minimum hoeveelheid studiepunten niet, dan moet je stoppen met de opleiding. Maar zijn er bijzondere omstandigheden, dan kan de studentendecaan een regeling aanbieden. Maar dan moet de student echt op tijd hulp vragen. ‘Studiestress voorkomen… zoek hulp’ geldt zeker voor studenten die een bijzondere situatie meemaken.

Student: Praat met de studentenpsycholoog

Heeft de student last van faalangst, van stress, van heimwee, eenzaamheid. Ook dit komt allemaal vaak genoeg voor. De studentenpsycholoog kan in een paar korte gesprekken de student een stukje verder helpen. Er zijn ook trainingen en cursussen om deze problemen aan te pakken. De studentenpsycholoog weet daar alles van. En is het nodig dan kan hij of zij ook doorverwijzen naar andere professionals. Studiestress voorkomen – zoek hulp…

Wat doe je als je kind extra zorg nodig heeft?

Studenten moeten vooral ook onderling praten over studiestress. Studiestress voorkomen… zoek hulp

Ouder: Praat met de student

Bovengenoemde hulptroepen zijn op de hogeschool of universiteit aanwezig. Maar u bent als ouder ook heel belangrijk voor uw kind. Studenten zeggen, vaker nog dan scholieren, dat hun ouders een belangrijke adviseur zijn. Uw rol is wél veranderd. Toen uw kind nog heel jong was, droeg u alle verantwoordelijkheid voor hem of haar. Nu is uw kind volwassen en is hij zelf verantwoordelijk voor zijn leven. Ouders van studenten voelen zich gelukkig nog wel vaak betrokken bij hun kind.
‘Van ouderverantwoordelijkheid naar ouderbetrokkenheid’ is een heel proces. Aan de ene kant moet je als ouder ‘loslaten’, aan de andere kant moet je juist ‘vasthouden’. De betrokkenheid, wederzijdse liefde en open contact moet er blijven. Liefst een leven lang.
(Luister ook naar: Van ouderverantwoordelijkheid naar ouderbetrokkenheid).

Contact met de ‘hulptroepen’

De studieadviseur, de studentendecaan en de studentenpsycholoog hebben in eerste instantie alleen contact met de student. Dat heeft vooral te maken met de privacy van de student. Als je je havo of vwo diploma hebt gehaald en studeert ben je volwassen, ook als de student nog geen 18 is. Er kunnen natuurlijk wel argumenten zijn waarom een ouder ook eens contact met bijvoorbeeld de studentendecaan zoekt bij bijzondere omstandigheden. Dat kan alleen als de student en de betrokken medewerker dat willen.
Toch kunt u als ouder wel degelijk een rol spelen. Met name door uw kind te stimuleren op tijd om hulp te vragen. Studiestress voorkomen… zoek hulp! Op tijd hulp zoeken is geen zwakte. het is juist heel krachtig.

Vijf tips voor ouders van studenten over studiestress

tip 1 studiestress voorkomen… leer kiezen voor wat echt bij je past
tip 2 studiestress voorkomen.. maak jezelf niet gek
tip 3 studiestress voorkomen… zoek hulp
tip 4 studiestress voorkomen en onderzoek naar studiesucces
tip 5 studiestress voorkomen en studiepunten 

Waarom deze tips?

Steeds meer studenten krijgen last van stress. Dat is erg. Studentenpsychologen, studentendecanen, studentenartsen, studieadviseurs en studieloopbaanbegeleider geven regelmatig advies om studiestress te voorkomen. Ook op dit blog. Op basis van die adviezen heb ik vijf tips voor ouders geschreven. Natuurlijk is de student volwassen en zelf verantwoordelijk voor zijn wel en wee. Maar het is fijn als ouders, als dat nodig is, een beetje ondersteunen. Daarom tip 3: studiestress voorkomen… zoek hulp. Lees ook de andere tips.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er is één reactie

  1. Door: L.M. · 02-05-2020 om 04:45

    Zo zou het wel moeten zijn. Maar de expertise die hierboven wordt genoemd is niet of zeer beperkt aanwezig op een mbo en/ of een VAVO.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.