24 augustus 2017 | Categorie: Studeren

Uw kind gaat studeren. Is studeren ook iets voor u?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Op een Open Dag hoor ik ouders vaak zeggen: “Wat een leuke studies zijn er toch tegenwoordig. Was ik nog maar jong… dan zou ik zo weer gaan studeren.” Maar je hoeft natuurlijk helemaal niet zo jong te zijn om te studeren. Hebt u een baan? Dan zal een full-time dagstudie niet makkelijk zijn. Maar er zijn ook interessante online mogelijkheden. Dus: een nadenkertje… Uw kind gaat studeren. Is studeren ook iets voor u? Onderstaand artikel is geschreven door Aisha van Haastert, content marketeer online studeren van Wageningen University.

Uw kind gaat studeren. Is studeren ook iets voor u?

Uw kind gaat studeren. Is studeren ook iets voor u?

Hoera! Uw kind is geslaagd voor zijn examen. Een nieuwe uitdaging, een nieuwe studie, indrukken, omgeving, stad, klasgenoten en vrienden wachten op uw zoon of dochter. Bij veel ouders gaat het ook kriebelen om te starten aan iets nieuws. Maar daar wringt de schoen, want een jarenlange klassikale studie is een grote stap. Maar gelukkig leven we in een tijd waarin veel via internet gaat, zo ook studeren. Wanneer u kiest voor online studeren verrijkt u uw leven met nieuwe kennis zonder dat uw leven op de kop hoeft te staan.

Voordelen online studeren

Online studeren is net even anders dan klassikaal studeren. Zo heeft u meer discipline nodig om daadwerkelijk de opdrachten te maken. Maar voordelen te over;

  • U bent niet gebonden aan een bepaalde locatie
  • U kunt zelf bepalen wanneer u studeert
  • In uw eigen tempo
  • Goedkoper dan een klassikale studie
  • Werk/studie/gezinsleven zijn goed te combineren

Uw kind gaat studeren. Is studeren ook iets voor u? Er zijn verschillende mogelijkheden om online meer kennis te vergaren. Hieronder worden ze besproken.

MOOC, online en gratis te volgen

MOOC betekent Massive Open Online Course. Deze cursussen lopen uiteen van computer science, talen, engineering, psychologie, schrijven, electronics, biologie tot marketing. Heel veel universiteiten bieden MOOC’s aan. Deze cursussen worden aangeboden via verschillende platforms, bijvoorbeeld edX. Professoren brengen de colleges over via filmpjes. Via een forum blijven deelnemers in contact met elkaar en kunnen zij de lesstof bespreken. En het mooie is; een MOOC is helemaal gratis te volgen! De duur en intensiteit verschilt per cursus, van 2 tot 20 uur per week. Het aantal weken loopt uiteen van 6 tot 8. In een relatief korte tijd vergaart u nieuwe kennis, gaat u dieper op een onderwerp in of leert u een nieuwe vaardigheid.

Vanuit de hele wereld

edX is een Amerikaans platform dat is ontworpen door Harvard University en MIT in 2012. Zij zijn de eerste die op deze manier MOOCs aanboden. Via deze website worden door de 90 beste universiteiten van de wereld MOOCs aangeboden.
Vanuit de hele wereld volgen deelnemers een MOOC. Door deze internationale samenstelling wordt er vanuit verschillende achtergronden en denkwijzen gediscussieerd en nagedacht over de lesstof. De voertaal is voornamelijk Engels. Na afloop krijgt u een certificaat. Als u googelt op ‘MOOC’, vindt u talloze voorbeelden. (MOOC’s photo essay structure

Online (proef)studeren ook iets voor uw zoon of dochter?

En mocht uw zoon of dochter ook een MOOC willen volgen? Voor sommige MOOCs krijgen studenten van de universiteit of hbo studiepunten. Is uw zoon of dochter nog studiekiezer? Hij of zij kan ook personal statement mba hr om te kijken hoe de colleges zo’n beetje gaan en om te kijken of het onderwerp hem of haar ligt. Online proefstuderen is een hulpmiddel bij studiekeuze.

MicroMasters, verschillende MOOC’s aan elkaar gekoppeld 

Een MicroMasters is opgebouwd uit verschillende MOOCs. Dankzij MicroMasters kan iedereen deelnemen aan een online cursus op master-niveau zonder zich te hoeven inschrijven bij een universiteit. Een voorbeeld is de MicroMaster Biobased Sciences for Sustainability aan. Deze opleiding is bedoeld voor mensen die al werkzaam zijn in de chemische, biotechnologische of energie-industrie. De MicroMasters bestaat uit 6 MOOCs. Voor het verkrijgen van het MicroMasters certificaat dienen alle onderdelen te worden afgesloten. Per onderdeel wordt er 6 tot 9 weken gewerkt aan het afronden van een MOOC. Het volgen van de MicroMasters vrij intensief, reken op 15 tot 20 uur per week. Diverse universiteiten bieden MicroMasters aan. Voor een overzicht gaat u naar edx.org/micromasters.

Studiesucces en balans, de student moet ook wennen aan alle nieuwe gebouwen

Een Online Master volgen?

Met het volgen van een online master behaalt u in 3 of 4 jaar een Master of Science diploma. Dit diploma is volledig erkend en staat gelijk aan een diploma dat behaald is middels van het volgen van klassikaal onderwijs. De studie neemt ongeveer 20 uur per week in beslag. Verschillende univrersiteiten bieden online masters aan. Soms is het nodig naast de online werkzaamheden een paar keer per jaar op de campus te zijn, bijvoorbeeld om een lab-praticum bij te wonen. Nadat u de vakken heeft afgerond loopt u stage en werkt u aan een Masterthesis. Naast het individuele werk wordt er ook in groepen gewerkt en wordt er gediscussieerd op het forum. U werkt aan opdrachten met klasgenoten van over de hele wereld. Nederlandse online masters.
Uw kind gaat studeren. Is studeren ook iets voor u? (online) mogelijkheden zijn er genoeg. Een hoop informatie over online studeren…, mocht u nog vragen hebben dan kunt u een bericht sturen naar online.education@wur.nl. Aisha van Haastert

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

  1. Door: Carolina · 25-08-2017 om 08:07

    Interessante informatie. Dit wist ik nog niet en ik ga me er snel verder in verdiepen. En eens kijken of ik zelf een master kan gaan doen.

    1. Super Carolina! Veel succes…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.