1 september 2017 | Categorie: Studeren

Studiestress voorkomen en balans zoeken, een hele opgave

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

‘Het nieuwe studeren’ is het onderwerp van een artikelenserie in de Volkskrant waarin ouders en hun studerende kinderen worden geïnterviewd. Eerdere artikelen gingen over studie-eisen, techniek, studentenverenigingen en thuiswonende studenten. Het artikel van Kaya Bouma van vandaag gaat over de druk die studenten ervaren buiten de studie om. Studiestress voorkomen en balans zoeken, een hele opgave voor de student van nu.

Studiestress voorkomen en balans zoeken

Samen met andere studenten een onderdeel van het bevrijdingsfestival organiseren

Vliegen en hollen, tot je echt niet meer kan

De geïnterviewde studenten in het artikel volgen een universitaire opleiding. Voor elke studie wordt 40 uur per week gerekend, zo ook voor deze opleiding. Daarnaast doen de studenten bestuurswerk en hebben ze bijbaantjes. ‘Ze hebben het loeidruk’, zegt hun moeder. ‘Heel anders dan in mijn studententijd’.

Commissies en bestuurswerk

De studenten in het artikel van de Volkskrant hebben verschillende taken in commissies en besturen. Eén op de drie studenten doet, volgens hen, commissie- of bestuurswerk. Commissiewerk of bestuurswerk houdt bijvoorbeeld in dat je excursies organiseert voor je studievereniging, je beheert de bar van je studentenvereniging, je bent penningmeester van het studentenzangkoor, je organiseert wedstrijden met andere studentensportclubs… veel verschillende taken. Die kosten inderdaad veel tijd. De meeste studenten vinden deze taken heel leerzaam. Studeren betekent niet alleen theoretische kennis opdoen, je moet ook vaardigheden leren. Binnen een groep samenwerken en iets organiseren, creatief zijn, plannen, verantwoordelijkheid dragen… vaardigheden die steeds belangrijker worden.

Bijbaantjes

Bijna alle studenten hebben bijbaantjes. Volgens het Nibud verdienen ze hier gemiddeld €300,00 per maand mee. Dat is veel geld. Studieadviseurs geven aan dat een student gemiddeld zo’n 8 uur per week kan werken naast de studie, zonder dat de studie daaronder lijdt. Maar dit zijn natuurlijk gemiddelden. Er zijn studenten die veel meer werken naast hun studie. Er zijn ook studenten die helemaal geen bijbaan hebben.

Kansen op de arbeidsmarkt

Uit de wo monitor, waarin gekeken wordt hoe afgestudeerden het doen op de arbeidsmarkt, blijkt duidelijk dat studenten met werkervaring meer kansen hebben op de arbeidsmarkt. Dat geldt zelfs voor baantjes die relatief onder het opleidingsniveau van de student liggen. Een bijbaantje is vooral goed voor het CV als een student werk vindt binnen zijn eigen hogeschool, universiteit of studiethema. Studenten die bijvoorbeeld werk doen in de studievoorlichting door informatie te geven op een Open Dag of op een ouderavond, leren hoe ze moeten presenteren. Ook bouwen ze zo een professioneel netwerk op binnen de onderwijsinstelling. Later zijn de universiteits- of hogeschoolmedewerkers waar ze voor gewerkt hebben, weer mooie referenties.

Studiestress voorkomen en balans zoeken

De studenten in het artikel van de Volkskrant geven aan dat ze door middel van bijbaantjes en bestuurswerk hun CV oppoetsen. Dat is volgens hen nodig om de positie op de arbeidsmarkt te vergroten. Ik hoor dat ook veel om me heen. Studiestress voorkomen en balans zoeken wordt dan wel een hele opgave. Ik vind echter dat iedere student hier individueel een afweging in moet maken. Studievertraging oplopen door teveel bijbaantjes of teveel commissie- of bestuurswerk staat ook niet goed op je CV. Maar nadenken over je CV is natuurlijk belangrijk. Dat kan ook door heel gericht vakken te volgen of een master te kiezen die goed bij je past en waarmee je een specialist wordt op je vakgebied.

het nieuwe studeren

Niet in het eerste studiejaar

Wij vinden het belangrijk dat de student, zeker in het eerste studiejaar, de focus op de studie houdt. Bijbaantjes en werken voor de vereniging kan verderop in de studie immers ook nog… Maar in het eerste studiejaar moet de minimum hoeveelheid studiepunten (BSA) worden gehaald. En de student moet wennen aan zijn of haar nieuwe leven. Studiestress voorkomen en balans zoeken is zeker tijdens het eerste studiejaar heel belangrijk.

Balans

Een goede balans vinden tussen werken en ontspannen is een belangrijke factor voor succesvol studeren (zie artikel hierover). Gaat uw zoon of dochter studeren? Vraag hem of haar dan eens naar haar weekindeling. Is er ook tijd voor sporten? Voor contact met medestudenten?
Een andere vorm van balans zoeken is accepteren dat niet altijd alles meteen helemaal goed hoeft te gaan. Het is echt niet zo erg als er eens een tentamen niet gehaald wordt, er zijn altijd herkansingen.

Als het nét iets minder gaat

In het artikel staat dat er steeds meer studenten moeite hebben met studiestress. Dat is herkenbaar. Loopt een student vast, zijn er beperkingen of handicaps, twijfelt de student aan zijn studiekeuze, heeft hij heimwee… het is belangrijk dat de student op tijd hulp zoekt. De studie-adviseur of studieloopbaanbegeleider is er ook voor deze zaken. De student moet wel zelf het initiatief nemen. Er is hulp genoeg voor handen, maar de student moet er wel zelf om vragen.

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.