14 juni 2016 | Categorie: Tussenjaar

Wel of niet naar het buitenland?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Wel of niet naar het buitenland? Is een tussenjaar een goed idee? Steeds vaker denken scholieren en studenten (en ouders) na over een tussenjaar in het buitenland of overwegen zelfs korte of langere tijd in het buitenland te studeren. Waar moet je als ouder op letten als je kind zich afvraagt: ‘Ga ik wel of niet naar het buitenland?’ Wat zijn de voor- en nadelen? Welke motieven hebben studenten en scholieren en waar vind je betrouwbare informatie? (geschikt voor (v)mbo, havo, vwo, hbo, wo)

Wel of niet naar het buitenland?

 

Onderzoek naar het belang van een periode in het buitenland

Steeds meer scholieren kiezen na havo of vwo voor een tussenjaar en ook studenten die hun bachelor hebben afgerond overwegen een periode iets anders te gaan doen voordat ze verder studeren. Onlangs is er in opdracht van EP-Nuffic onderzoek gedaan naar de motieven van scholieren en studenten, hun informatiebehoefte en de ondersteuning die ze nodig hebben.
EP-Nuffic ondersteunt internationale samenwerking en uitwisseling in het onderwijs, van basisonderwijs en voortgezet onderwijs tot beroepsgericht- en hoger onderwijs en onderzoek. Dit gebeurt onder verantwoordelijkheid van het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen. Er is ook een informatie website wilweg.nl. Het onderzoek ‘Wel of niet naar het buitenland?’ is vrij beschikbaar. Het In dit artikel concentreer ik me op het tussenjaar, studeren in het buitenland komt in een van de volgende artikelen aan de orde.

Waarom naar het buitenland?

Scholieren kiezen voor een tussenjaar in het buitenland omdat ze reis- en werkervaring op willen doen. Ook zijn er scholieren die een andere taal willen leren of hun kennis van een taal willen verbeteren. Ze wilden zelf al lang naar het buitenland en zien de periode tussen middelbare school en studeren als een ideale kans om dit te doen.
Ook na het halen van je bachelor kun je makkelijk een ‘natuurlijke pauze’ in je studieloopbaan inlassen. Het is wel belangrijk een tussenjaar tijdig en degelijk te plannen. Zo weet de student ook zeker dat zijn plannen niet ‘verzanden’.

Obstakels

Studenten en scholieren vinden het lastig dat ze dan wel een langere tijd hun familie en vrienden zullen missen. Ouders lossen dat nogal eens op door hun kind in het verre buitenland op te zoeken. En natuurlijk wordt er heel wat ‘afgeskyped’.
Toch moedigen heel wat ouders hun kind aan naar het buitenland te gaan. Ze zien dat hun kind zelfstandiger wordt van een tijdje leven en werken in het buitenland en beter leren in onbekende situaties goed te functioneren.

Informatie

De behoefte aan informatie is groot. Scholieren, studenten en ouders willen graag weten hoe het zit met de financiële mogelijkheden, hoe het gaat met aanmelden voor een opleiding in het buitenland, hoe het zit met visa en vergunningen en, als een student gaat studeren, hoe het zit met diplomawaardering en het studieaanbod. De eerder genoemde websites kunnen hierbij helpen en ook schooldecanen en stafmedewerkers in het Hoger Onderwijs kunnen hierbij ondersteunen. Heel belangrijk ook om verhalen van studenten die een tussenjaar hebben gedaan te lezen en/of contact met hen te zoeken.

Wel of niet naar het buitenland? Wat levert het op?

Studenten die kortere of langere tijd naar het buitenland zijn geweest hebben vaak geleerd in onverwachte situaties goede beslissingen te nemen. Ze hebben ervaren dat er culturele verschillen zijn die soms veel impact kunnen hebben. Ze hebben hun talenkennis vergroot en hebben meer zelfvertrouwen. Studenten met internationale ervaring doen het ook beter op de arbeidsmarkt. Overigens doen veel studenten die internationale ervaring ook op met hun stage die een onderdeel van de opleiding is.
Overigens is werkervaring opdoen altijd nuttig. Uit arbeidsmarktonderzoek blijkt dat studenten die voor of tijdens hun opleiding hebben gewerkt, sneller aan de bak komen.

Wel of niet naar het buitenland?

Zijn er dan geen nadelen? Een paar aanbevelingen

Ja, nadelen zijn er zeker ook. Ik wil graag de volgende aanbevelingen doen:
-Gaat uw kind naar het buitenland na havo of vwo, benadruk dat hij zich voor vertrek goed verdiept in de studiekeuze. Die moet al ongeveer vaststaan voordat je gaat reizen.
-Maak op tijd een goed plan voordat uw kind gaat reizen en neem daar alle aspecten in mee. Stel samen grenzen en spreek contactmomenten af. Let vooral op veiligheidsaspecten.
-Weer thuis komen betekent weer wennen aan ‘de oude’ situatie. Er zijn studenten die er moeite mee hebben weer te wennen aan het ‘normale’ leven.
-Praat over de overgang van reizen naar de (master)opleiding. Juist dan blijkt dat een goede studiekeuze voor vertrek belangrijk is. De student went snel aan het studieritme mits de studiekeuze gefundeerd was, is er een onvolwaardige keuze voor een bachelor of masteropleiding, dan is wennen aan opnieuw studeren niet zo makkelijk.
-Er zijn heel wat commerciële instellingen en bureaus die zich bezighouden met een internationaal tussenjaar. Laat uw zoon of dochter goed controleren hoe het zit met de kwaliteit. De school/decaan kan hier ook in adviseren.

Meer over wel of niet naar het buitenland en studiekeuze in de media

NOS journaal tijd 15:15
Radio 4  Kijk op donderdag 16 juni, Klik op ‘Uitzending’ ‘luister terug’ tijd 1:15
Radio 1 tijd: 7:00

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er is één reactie

  1. (reactie voor de verantwoordelijkheid van de auteur)
    Bonaire Break; het Tropische Tussenjaar Traject.

    De eindexamens zijn bijna klaar en het begrip tussenjaar duikt ineens weer op verschillende plekken op. In verschillende media lees ik artikelen over de voor en tegens.
    Als HBO docent met meer dan 20 jaar ervaring adviseer ik iedereen eigenlijk om in deze fase van je leven een tussenjaar te nemen. Het is goed om er even uit te vliegen. Je zit nu al vanaf je kleutertijd in de schoolbanken; het is goed om een break te nemen.
    Als je niet 100% zeker weet wat je wilt gaan studeren is dat al helemaal een goede reden. De studie uitval is elk jaar weer erg hoog. Gemiddeld valt er 30% uit in het eerste jaar! Dit levert veel frustraties op en kost ook nog eens bakken geld. En laten we eerlijk zijn; is er een moment in een mensenleven een betere dan juist nu?

    Met dit in ons achterhoofd zijn wij dit jaar begonnen met ons bedrijf Bonaire Break; het tropische tussenjaar.
    Hier bieden wij voor jongeren tussen de 17 en 24 jaar een tussenjaar traject van 8 weken aan waarbij de jongeren samen wonen in een hostel op en op verschillende plekken vrijwilligerswerk gaan doen. Daarnaast begeleiden we de deelnemers in hun studiekeuze proces. We doen dat met de Motivatie kompas van de stichting Emergo. Deze methodiek gaat op zoek naar de passies en talenten van de deelnemers. Op deze manier kunnen ze echt studiekeuzes maken die uit zichzelf komen. Die echt bij hen past.
    De Bonaire Break loopt erg goed en de aanmeldingen blijven gelukkig binnenstromen. In ons eerste jaar hebben we al 30 deelnemers gehad. Een bewijs dat we het goed doen en mede daarom hebben we besloten om er nog in ieder geval een jaar bij aan te knopen. De reacties van onze deelnemers zijn heel enthousiast en tot nu toe gaat iedereen met een studiekeuze naar huis. Ik ben nu ook in gesprek om naast de Bonaire Break ook de Bali Break in het leven te roepen. Een paar HAN collega’s wonen en werken nu op Bali en willen misschien ons concept ook daar neer gaan zetten.

    Deze week sluiten we onze derde groep af en ook hier veel tranen en tassen vol goede ervaringen. Kijk maar eens op onze website:http://www.bonairebreak.nl of op de Bonaire Break facebook pagina.

    Naast de vele goede reacties van onze deelnemers zijn de ouders gelukkig ook positief. We hadden vorige week een moeder op bezoek, die veel moeite met haar dochter had in Nederland, vertelde ze. Maar ze zag nu een mooie actieve jonge vrouw, die weet wat ze wil, die vol zelfvertrouwen is en zelfs 5 dagen in de week aan het werk was! Mooiste compliment was dat ze tegen Marit (mijn vrouw) zei dat ze haar dochter nu ook met andere ogen kon zien, dus de afstand van tijd en ruimte heeft ook haar (de moeder) heel veel gebracht. Mooi toch?
    Dit soort verhalen horen we meer, en onderstrepen mijn idee dat het goed is om in die fase van je leven, als je er niet uitkomt qua studiekeuze, dat je dan even je spullen pakt en een reis gaat maken. Even ergens anders zijn, nieuwe mensen, nieuwe geluiden, nieuwe ervaringen. Het werkt en wij vinden het super om daarbij aanwezig te zijn.

    Tot slot; heb jij misschien interesse in de Bonaire Break; het Tropische Tussenjaar ? Meld je dan via onze website aan voor een kennismakingsgesprek of kom in juli of augustus naar een van onze kennismakingsdagen.
    Harm-Jan van Dijk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.