1 juli 2016 | Categorie: Ervaringen, Studiekeuze, Tussenjaar

Studiekeuzeproces en de stagebegeleider

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Zicht krijgen op studies en beroepen valt niet mee.  De decaan is de verantwoordelijke voor het studiekeuzeproces en de stagebegeleider de verantwoordelijke voor de stage. Maar beiden kunnen de studiekiezer goede feedback geven op zijn mogelijkheden. Hoe kijken projectmanagers en stagebegeleiders naar het studiekeuzeproces? Wat heeft een studiekiezer aan stagelopen bij een bedrijf? En wat schiet een bedrijf ermee op als het studiekiezers uitnodigt eens rond te kijken binnen het bedrijf? Het studiekeuzeproces en de stagebegeleider, een succesformule.

Studiekeuzeproces en de stagebegeleider

De reis van een vader

Feike Klomp: “Het is kiezen of delen. Een bekend spreekwoord dat ook van toepassing is op het studiekeuzeproces. Sommige ouders willen dat hun kind ‘nu eindelijk eens’ een goede studiekeuze maakt of werk maakt van de zoektocht in plaats van ‘alleen maar’ te chillen en het besluit uit te stellen. Ergens begrijpelijk, want je wilt tenslotte het beste voor je zoon of dochter. Toch is de praktijk niet altijd ‘appeltje eitje’. Dat merk ik als betrokken vader van een 18-jarige zoon heel sterk. Ik wil mijn zoon zo goed mogelijk begeleiden bij zijn studiekeuze. Daarbij ontmoette ik verschillende personen die mijn zoon en mij een handje meehielpen op onze zoektocht. Ik noem het zelf ‘een reis’. Deze keer gaat het verhaal over het studiekeuzeproces en de stagebegeleider.”

Het studiekeuzeproces van mijn zoon, een hele reis

Feike Klomp: “Eerst nog even kort mijn eigen situatie en de aanleiding voor mijn reis, als journalist en vader. Vorig jaar stopte mijn zoon Ivo al na drie weken met de studie Civiele Techniek aan de Hogeschool. Het beviel niet, hij voelde zich niet op zijn gemak en gaf er de brui aan. Na een passieve periode met veel uitslapen en hangen voor de laptop, is hij tot leven gekomen. En hoe! Vooral na januari van dit jaar.

het studiekeuzeproces en de schoolmanager

Vader Feike Klomp met zijn zoon mee ‘op reis’ in ‘studiekeuzeland’.


Dat kwam niet helemaal alleen vanuit hemzelf. Ik had ondertussen een ervaren studiebegeleider gevraagd of hij Ivo tussentijds wilde coachen zonder directe verplichtingen. Op de een of andere manier werkte dit. Sterker nog…, hij is in een positieve flow terechtgekomen. Hij bezocht Open Dagen, haalde zijn rijbewijs en zocht werk om de tijd tot augustus te overbruggen. In een paar maanden tijd zie ik een wat onzekere ‘eigenzinnige’ zoon veranderen in een vrolijke, hard werkende jongen die duidelijk lol heeft in het leven.”

Een baan voor mijn zoon… en ook een nieuwe opleiding

“Op dit moment werkt hij bij een groot distributiecentrum om geld te verdienen voor zijn vakantie. Prima, doe maar, ga je gang. Daarbij schuwt hij ploegendiensten niet. Trouw meldt hij zich keurig op tijd bij het werk. Nachtdiensten? Hij draait zijn hand er niet voor om. Tussendoor werkt hij ook nog bij een restaurant. Als klap op de vuurpijl heeft hij zich opgegeven bij de Hogeschool voor de studie Industrieel Product Ontwerp.
Toch denk ik stiekem… zal hij er nu wel echt voor willen gaan? Tijdens mijn eerste halte sprak ik al een decaan, en
mijn vorige ontmoeting ‘studiekeuzeproces en de schoolmanager’ leverde ook veel informatie op. Deze keer ga ik in gesprek met Joris Spaan over het studiekeuzeproces en de stagebegeleider. Joris Spaan is stagebegeleider en Projectmanager Human Talent Gelderland bij VAPA, het opleidingscentrum van en voor de Nederlandse papier-, karton- en golfkartonbranche. Hij nodigde mij uit voor en goed kop koffie bij papiergigant Parenco in Renkum. Studiekeuzeproces en stagebegeleider…wat is dan het positieve effect?”

Het studiekeuzeproces en de stagebegeleider

“Een van de doelstellingen van de VAPA is: ‘Activiteiten verbeteren van de onderwijs- en arbeidsmarkt in de papiersector’, zo zegt Joris. Hij komt daarom veel in contact met studenten en betrokkenen uit de papierindustrie. Studenten die stagelopen bij een van de acht Gelderse papierfabrieken reageren enthousiast als ze eenmaal ‘binnen zijn’. Joris zit geregeld namens VAPA met betrokken partijen uit de Gelderse papierindustrie en scholen om de tafel. “Een van de grote aandachtspunten is de dreigende vergrijzing in het personeelsbestand van de papierindustrie, terwijl het zo’n sterke bewegende bedrijfstak is. We hebben moeite om technisch geschoolde jonge aanwas in huis te halen”, zo zegt Joris. “Op een gegeven moment vroegen we ons af, hoe kunnen we ervoor zorgen dat jongeren structureel instromen?”.

Er is werkelijk geen dag hetzelfde in de papierfabriek. Mijn werkzaamheden variëren van bijvoorbeeld het reviseren van pompen tot aan het repareren van defecten aan de machine. Reinier Derksen [leerling monteur]

Onder de vlag van VAPA is er een actieplan gemaakt. Er zijn contacten met de provincie Gelderland en de verschillende (Hoge)scholen in de regio, er is een promofilm gemaakt en een boek ‘Het best bewaarde geheim’ met ins en outs over de papierindustrie. De uitingen en voorlichtingsactiviteiten missen zijn uitwerking niet. Jongeren vertellen het zelf aan elkaar door. Joris: “We focussen ons vooral op het (v)mbo/hbo om docenten/jongeren te enthousiasmerenen en stageplekken onder de aandacht te brengen, in de hoop dat we in de toekomst gemotiveerde jonge werknemers in huis kunnen halen. Ik geloof heilig in meer contact tussen scholen en het bedrijfsleven, lees papierindustrie, want zien doet geloven. Sowieso zeg ik tegen jongeren, ouders en docenten: kijk goed, zoek bedrijven op, stel vragen en ga voor je passie.”

 

Nadenken over je beroep

Kies je voor een beroepsopleiding (vmbo, mbo of hbo), dan is nadenken over een beroep heel belangrijk. Veel opdrachten en stages hebben met dit beroep te maken. Studiekiezers die nog niet goed weten wat ze willen lopen soms stage op een bedrijf om een beroep beter te leren kennen. Ook tijdens de opleiding kan een stage goed helpen je te specialiseren in een richting die bij je past.
De studiekiezer doet er goed aan ook naar minder voor de hand liggende beroepen te kijken. Daar is vaak veel meer werkgelegenheid.
Bedenk daarbij ook dat beroepen steeds sneller zullen veranderen en er ook nieuwe beroepen zullen ontstaan.
Maar heb je interesse in een bepaalde sector, dan kun je als werknemer vaak meeveranderen binnen deze beroepen.

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.