15 juni 2016 | Categorie: Ervaringen, Studiekeuze, Tussenjaar

Tussenjaar… ervaringen van studenten

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Nu de eindexamenuitslagen bekend zijn zullen heel wat studenten gaan studeren. Of toch niet? Ongeveer 10-15% van de aanstaande studenten kiest voor een tussenjaar. Aan huidige studenten heb ik gevraagd waarom ze indertijd voor een tussenjaar hebben gekozen.
Wat deed je in je tussenjaar… ervaringen van studenten op de vragen: Wat heb hebben ze in dat jaar gedaan? Hoe was het om daarna weer te gaan studeren en hoe reageerden je ouders?

Tussenjaar... ervaringen van studenten

Waarom een tussenjaar… ervaringen van studenten

Lisa-“Ik heb een tussenjaar genomen na mijn eindexamen. Ik deed dit omdat ik niet wist wat ik moest gaan studeren en ook niet zomaar een willekeurige studie wilde doen. Ook was ik er nog niet aan toe om uit huis te gaan en in mijn eentje in een nieuwe stad te gaan wonen.”
Mariet-“Ik ben een half jaar met mijn master bezig geweest, daarna wou ik bestuurswerk in een studentenvereniging gaan doen. Een jaar stoppen met mijn studie om andere ervaringen op te doen.”
Wim

Ik wist niet wat ik wilde studeren nadat ik mijn vwo diploma op zak had. Ik was nog niet klaar voor de volgende stap.

Debby-“Op de middelbare school wist ik nog niet zo goed wat ik wilde gaan studeren. Mijn neef, die twee jaar boven mij zat, was na zijn gymnasium gaan backpacken in Nieuw-Zeeland, Australië en Thailand. De verhalen waren geweldig. Dat wilde ik ook! “
Yannick-“Ik heb een tussenjaar genomen na mijn middelbare school omdat ik nog niet goed wist wat ik nu wilde gaan studeren en ik wel graag een weloverwogen keuze voor een studie wilde maken.”

Wat heb je gedaan in je tussenjaar… ervaringen van studenten

Lisa-“Ik heb in mijn tussenjaar ongeveer 20 uur per week gewerkt bij Albert Heijn. Daarnaast heb ik veel gefeest en het rustig aan gedaan.”
Mariet-“Ik ga het grootste feest van deze stad organiseren… de introductiedagen. Ik ben hier samen met vier anderen verantwoordelijk voor.
Wim-

Ik heb eerst gewerkt in de supermarkt.

“Daarna heb ik veel vrijwilligerswerk in Nederland gedaan. Ik heb onder andere cultuurlessen gegeven op basisscholen en de intocht van Sinterklaas georganiseerd. Uiteindelijk ben ik nog drie maanden naar Nieuw-Zeeland gegaan en ook daar heb ik een maand vrijwilligerswerk gedaan. Ik ben ontzettend blij dat ik de sprong heb gewaagd en een tussenjaar heb genomen. Na afloop was ik echt klaar om door te studeren!”
Debby-“In het jaar na mijn middelbare school ben ik eerst drie maanden full-time gaan werken bij een callcenter. Daar heb ik erg veel van geleerd. Toen vertrok ik samen met mijn vriendin Annemarie naar Thailand, bepakt en bezakt met onze backpacks, op zoek naar avontuur. We hebben ontzettend veel mooie mensen ontmoet. Er waren natuurlijk ook minpunten al met al was het een geweldige ervaring.”
Yannick-“Tijdens mijn tussenjaar heb ik vooral gewerkt in verschillende bijbaantjes, bijvoorbeeld in de horeca en in het verzorgingstehuis waar ik bij de receptie zat. Verder heb ik me geprobeerd verder te oriënteren op mijn studiekeuze door het bezoeken van open dagen en meeloopdagen. Aan het einde van het jaar heb ik een mooie reis gemaakt van het geld dat ik verdiend had.”

Hoe ging het studeren na je tussenjaar… ervaringen van studenten

Lisa-“Ik merkte tijdens mijn jaar werken dat ik weer behoefte had om nieuwe dingen te leren. Ik kreeg heel erg het gevoel dat ik bleef hangen en wilde weer verder groeien. Het voelde goed toen ik begon aan mijn studie.”
Mariet-“Ik merk nu wel een verschil tussen mij en mijn medestudenten.  Zij zijn druk aan het plannen voor stages en thesissen, terwijl ik met heel andere dingen bezig ga zijn. Het voelt wel raar om te beseffen dat sommige vrienden, waarmee ik aan dezelfde studie begonnen ben, over een jaar klaar zijn en ik dan nog twee jaar aan het studeren ben.” 
Wim

Weer gaan studeren ging super goed!

“Ik was gemotiveerd voor biologie, ik had met veel studenten gepraat en kon nu echt een gefundeerde keuze maken. Ik ben in dat jaar veel volwassener geworden dus nu was ik er ook aan toe om op kamers te gaan.”
Debby-“Na mijn tussenjaar besloot ik in juli om me in te schrijven voor mijn huidige opleiding. Eerlijk gezegd wist ik nog steeds niet wat ik wilde studeren, maar ik vond de sfeer op mijn hbo heel erg leuk. Ik voelde me er meteen thuis. Ik vond het erg leuk om weer te beginnen en nieuwe mensen te leren kennen en te studeren.”
Yannick-“Het viel wel tegen om weer met m’n neus de boeken in te gaan nadat ik dat een heel jaar niet gedaan had. Door mijn tussenjaar en weloverwogen keuze voor de studie was ik wel gemotiveerd om weer aan de slag te gaan.”

Hoe reageerden je ouders op je tussenjaar… ervaringen van studenten

Lisa-“Mijn ouders waren helemaal niet blij dat ik een jaar lang ‘niets’ zou gaan doen. Later zijn ze hier wel op terug gekomen aangezien ze ook wel zagen dat het op dat moment beter voor me was.”
Mariet-“Mijn ouders waren beiden niet enthousiast. Mijn moeder was na een aantal argumenten zoals ‘goed voor persoonlijke ontwikkeling’ en ‘staat goed op je CV’ wel overtuigd. Mijn vader heeft zelf nooit gestudeerd en snapt mijn keuze niet.”
Wim-

Eerst reageerden mijn ouders slecht, maar later gelukkig goed toen ik aan kon tonen met goede argumenten dat ik het echt wilde en er klaar voor was.

“Ze waren bang dat ik alleen maar op de bank zou gaan hangen maar ik was juist veel actiever in mijn tussenjaar dan tijdens mijn vwo.”
Debby-“In het begin schrokken mijn ouders wel. Ik was nog erg jong en ze vonden het maar een gevaarlijk idee. Toen ze hoorden dat een van mijn beste vriendinnen mee zou gaan waren ze meer gerust gesteld. Natuurlijk vonden ze het niet fijn dat ik zo ver weg was en zij niks konden doen als er iets aan de hand was.”
Yannick-“Mijn ouders waren eerst niet echt een voorstander van een tussenjaar en vonden in eerste instantie dat ik gewoon moest beginnen met studeren. Ze vonden het echter ook erg belangrijk dat ik iets zou gaan studeren wat ik echt leuk vond. Nadat we er een aantal lange gesprekken over gevoerd hebben stonden ze wel meer achter m’n keuze voor een tussenjaar.”

 

Tussenjaar... ervaringen van studenten

Meer weten?

Dit artikel gaat over: tussenjaar… ervaringen van studenten.
Artikelen voor- en nadelen tussenjaar:
Tussenjaar… zorg of zegen?
Werken na havo of vwo?
Tussenjaar tijdig voorbereiden
Wel of niet naar het buitenland?

Tussenjaar en studiekeuze in de media

NOS journaal tijd 15:15
Radio 4  16 juni, ‘Uitzending’ ‘luister terug’ tijd 1:15
Radio 1 tijd: 7:00

Filmpje op youtube

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er is één reactie

  1. Door: Tom · 31-10-2016 om 15:12

    Voor ouders en jongeren die een overzicht zoeken van interessante tussenjaar mogelijkheden:

    http://www.studiekeuzemaken.nl/tussenjaar/

    – Tom

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.