7 juli 2015 | Categorie: Ervaringen, Studiekeuze

Beroepskeuze of studiekeuze?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

“Wat wil je later worden?” Als uw zoon of dochter wat vordert op de havo of het vwo zal die vraag steeds vaker gesteld worden. En misschien vraagt u het ook wel eens aan uw zoon of dochter. Een lastige vraag! Hoe kan een jongvolwassene nu weten welke beroepen er zijn? En wat is de relatie met studiekeuze? Hoe kun je voorspellen welke beroepen er in de toekomst nog bestaan? Daar komt nog bij: ongeveer de helft van de werkenden heeft niet meer het beroep waar hij oorspronkelijk voor heeft geleerd. Hoe ga je daar als ouder mee om? En wat is de relatie tussen beroepskeuze en studiekeuze?

Wat is de relatie tussen studiekeuze en beroepskeuze?

Mijn beroepskeuze? Tandarts worden…

“Ik wilde tandarts worden, vanaf de basisschool was ik hier zeker van. Maar je moest een 7 gemiddeld hebben op je cijferlijst van 5 vwo, dit wist ik niet, en ik werd toen niet ingeloot bij de landelijke selectie. Een tegenvaller natuurlijk, maar ik moest toch op zoek naar een alternatief. Ik heb op een rijtje gezet wat ik nu eigenlijk interessant vond, zonder te weten of er daarin opleidingen te vinden waren. Hierdoor ontdekte is dat ik eigenlijk voeding, sport, gezondheid en welzijn erg interessant vond. Geen enkele studie op internet sloot aan bij mijn interesses, ook de online studiekeuze tests leverden niks op.
Via via kreeg ik de tip om zoveel mogelijk Open Dagen te bezoeken, de eerste Open Dag was het gelijk raak. Ik ontdekte een opleiding die paste bij mijn interesses, van te voren had ik nog nooit van die studie gehoord. Je moet naar je gevoel luisteren. Wat je interesses ook zijn, er is ergens wel een opleiding die bij je past en je op weg helpt om je doel te bereiken. Beroepskeuze is niet het enige”. Rianne

Levensmiddelen, dat is mijn beroepskeuze!

Ik ben altijd al geinteresseerd geweest in levensmiddelen, dus mijn studiekeuze en beroepskeuze was makkelijk! Als klein kind was in al geinteresseerd in hoe eten gemaakt werd. Programma’s als ‘Willem Wever’ en ‘Het Klokhuis’ vond ik super interessant. Hebt u enig idee hoe hagelslag gemaakt wordt? Ik wel! Bij de opleiding levensmiddelentechnologie leer je de chemie en processen achter eten en de uitdagingen die je te wachten staan als je dit op grote schaal wilt maken. Nu ik wat jaartjes ouder ben brouw ik mijn eigen bier met behulp van de kennis die ik tijdens mijn opleiding heb vergaard. Ik heb zeker geen spijt!” Yorick

Geneeskunde! (dacht ik)

“Eerst dacht ik dat geneeskunde een goede beroepskeuze zou zijn voor mij. Ik help graag mensen en ik ben gefascineerd door het menselijk lichaam. Toch bedacht ik me na een tijdje dat 60 uur per week in een ziekenhuis niet echt iets voor mij zou zijn. Toen ging ik verder kijken naar allerlei andere studies in deze richting, zoals biomedische wetenschappen en psychobiologie. Al deze studies leken me heel interessant, maar ook heel specifiek. Daarmee zou ik meteen een deel van de dingen die ik interessant vind uitsluiten. Daarom heb ik uiteindelijk gekozen voor biologie, omdat ik daarmee nog alle kanten op kan die ik interessant vindt. Tijdens mijn studie ben ik erachter gekomen dat ik voeding een heel interessant gedeelte vind, dus daarom ben ik nu die richting op gegaan. Mijn beroepskeuze heb ik dus en beetje uitgesteld”. Lian

Beroepskeuze of studiekeuze? Ontdekken waar je interesses liggen is het belangrijkst

 

Rianne, Yorick en Lian, wat zeggen deze studenten over hun studiekeuze?

  • Het verhaal van Rianne: Jammer dat ze is uitgeloot voor tandheelkunde. Maar goed dat ze niet bij de pakken is neer gaan zitten. Rianne heeft onderzocht welke elementen van de opleiding tandheelkunde nou echt interessant zijn en tenslotte een opleiding gevonden waar ze ook deze interesses kwijt kan. Soms hebben jongvolwassenen geen idee van de verschillende beroepen die er zijn. Maar via hun interessegebieden kunnen ze soms op een heel andere beroepskeuze komen.
  • Het verhaal van Yorick: Mooi dat hij altijd al wist wat hij wou gaan doen. Voor ouders is dat een prettig rustgevend gevoel. Maar stimuleer uw kind toch nog naar Open Dagen te gaan en opleidingen te vergelijken. Soms klopt het beeld dat ze hebben van de opleiding niet met de werkelijkheid.
  • Het verhaal van Lian: Veel jongvolwassenen vinden het ‘eng’ een te specifiek beroep te kiezen. Het is soms beter voor een brede opleiding te kiezen. Dan kun je later in het studieproces makkelijker je eigen keuzes maken en ben je beter voorbereid op de toekomst. Want wie weet welke beroepen er in de toekomst nodig zijn?

Hoe belangrijk is het beroep?

Een hbo opleiding is terecht een Hogere Beroeps Opleiding. Tijdens de opleiding krijgt de student theorie en praktijk die direct met het beroep te maken heeft. Hier speelt beroepskeuze dus wel een rol.
Een universitaire opleiding is een beetje anders. Een student die een wo opleiding volgt wordt vooral wetenschapper, onderzoeker. Deze opleiding is veel breder. Natuurlijk geeft de studie wel de richting aan waarin je gaat werken. Iemand die geschiedenis heeft gestudeerd zal niet snel onderzoeker in de ‘life sciences’ worden. Maar er zijn genoeg voorbeelden van historici die journalist zijn geworden of politicus.

Hebt u nog hetzelfde beroep als waarvoor u bent opgeleid? Weet u wat de beroepen van de toekomst zijn? En hoe kun je het beste kiezen? met je hoofd of met je hart? Allemaal vragen om eens met uw zoon of dochter te bespreken.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.