Beroepen leren kennen op school

Door: Hermien Miltenburg · 3 februari 2017
Categorie: Studiekeuze

Veel leerlingen hebben geen flauwe notie van wat er allemaal in de werkende wereld gebeurt. Beroepen zijn minder zichtbaar dan vroeger en hebben vaak ingewikkelde beroepsnamen die niet veel zeggen. Daarom organiseren steeds meer scholen een beroepenavond. Leerlingen maken zo kennis met verschillende beroepsbeoefenaars. (geschikt voor (v)mbo, havo. vwo, hbo, wo)

Meer weten over verschillende beroepen

Welke beroepen zijn er?

Leerlingen weten hooguit iets van de beroepen van ouders en wat familieleden. Jongeren zijn uit zichzelf soms niet echt bezig met wat ze later, na de studie, gaan doen.
Toch speelt beroepsvoorbereiding met name op het hbo en mbo een grote rol. Veel zaken die tijdens de lessen besproken worden hebben een directe link met het toekomstige beroep. Het is dus belangrijk dat een leerling, bij studiekeuze, goed weet waar hij aan begint. Ook zijn er jongeren die na havo of vwo meteen willen gaan werken.
Dat is de reden dat steeds meer scholen een beroepenmarkt organiseren voor hun leerlingen.

Online beroepen leren kennen?

Ook online kan een leerling kennismaken met beroepen. Een mooi voorbeeld vindt u hier (van ‘dagje lesgeven’). Per profiel vertellen afgestudeerden over hun werk.
Scholen houden ook steeds vaker contact met hun oud-leerlingen. Bent u een actieve ouder? Misschien vindt de decaan het interessant samen met u en andere ouders een facebookpagina te maken waar oud leerlingen hun verhaal over studie en beroep kwijt kunnen. Facebook wordt steeds vaker gebruikt om contact te houden met oud-leerlingen (Facebookpagina van decaan Rolf Nijman). En wat als u als ouders van een school een digitale profielpagina maakt waar u informatie over uw beroep uit zou kunnen wisselen? U vormt als ouders samen een gigantisch netwerk waar leerlingen veel aan kunnen hebben.

Een beroepenmarkt op school

Een beroepenmarkt op school is een mooie gelegenheid om eens door te vragen over wat beroepen inhouden. Soms organiseren scholen een ‘speeddate’ met beroepsbeoefenaars, soms geven mensen een presentatie over hun beroep. Iemand die enthousiast over zijn beroep praat kan soms een richtingwijzer worden naar een studie waar eerder nog niet aan gedacht was. De beroepsbeoefenaars zelf vinden het vaak leuk om over hun vak te praten en voor leerlingen gaat een wereld open. Bent u niet zo goed in het geven van een presentatie? Een leerling meenemen naar uw werk wordt ook erg gewaardeerd.

Wilt u vertellen over uw beroep?

Scholen vinden het soms lastig voldoende mensen te vinden die over hun werk willen praten. Decanen beginnen vaak met het benaderen van ouders van hun leerlingen. Zou u op de school van uw kind over uw beroep willen spreken? Of op een school bij u in de buurt? U kunt er de decanen van bijvoorbeeld het Lingecolle in Tiel een groot plezier mee doen.
Ouders gaan zelf ook graag mee naar zo’n beroepenavond. Voor ouders is dit weer een goede mogelijkheid om samen met hun kind met studiekeuze bezig te zijn. Samen kunnen ze op deze avond vragen stellen en thuis kunnen ze over de avond napraten. Een mooie laagdrempelige manier om weer eens samen het ingewikkelde thema studiekeuze aan te kaarten!

Reacties van leerlingen over een beroepenmarkt

 • “Mijn moeder en ik zijn samen gegaan. We vonden het fijn dat we over concrete beroepen konden praten.”
 • “Ik wil iets richting geneeskunde, fijn dat zoveel beroepen in de medische hoek waren.”
 • “Ik had van tevoren niet veel zin, maar het viel erg mee, ik ga de volgende keer weer.”
 • “De beroepenmarkt heeft mijn dochter verder gebracht in haar zoektocht.” (tweet van een vader)
 • “Fijn dat die meneer zelf begon te vertellen, anders had ik nooit durven vragen wat zijn beroep inhoudt.”

Ouders en leerlingen op beroepenmarkt

Uw netwerk inschakelen?

Hebt u vrienden met wie uw kind kan kan praten over hun beroep? Mag uw kind een keer komen kijken op het werk van uw kennissen?

Een vriend van mijn vader werkt in een dierenwinkel. Ik dacht altijd dat ik iets met dieren wou doen. maar vind ik dat werk echt wel zo leuk?

Deze leerling heeft een halve dag meegeholpen in een dierenwinkel. Dit soort ervaringen kunnen heel zinvol zijn voor studiekiezers. Uw eigen netwerk inschakelen kan heel belangrijk zijn! Wat voor beroepsbeoefenaars heel gewoon is, is voor leerlingen vaak een echte openbaring. Het leert hen regie te nemen op hun eigen (studie)loopbaan.
Dit artikel is geschreven met inbreng van de decanen Michiel van den Anker en Ineke Quist, decanen RSG Lingecollege.

Nieuws over studiekeuze en studeren volgen? Vul uw e-mail adres in (rechtsonder) en u ontvangt telkens de nieuwste blogartikelen.

Hermien Miltenburg

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 4 reacties.

 1. Hermien Miltenburg

  De ouderraad en de decaan van het Johannes Fontanus College in Barneveld organiseren 6 maart 2016 een vergelijkbare avond. Ze zoeken nog ouders die over hun beroep willen vertellen. Ze gaan in op de volgende zaken: “Hoe bent u tot de keuze van uw beroep is gekomen?” “Welke studie(s) hebt u gevolgd?” “Welke eigenschappen zijn belangrijk zijn het beroep?” “Hoe ziet uw gemiddelde werkdag eruit?”
  Dit kunnen echte eyeopeners voor een leerling zijn! Een compliment voor de ouderraad dat ze zich, met de decaan, hiermee bezig houden.

 2. Door: Barry Doesburg · 29-08-2017 om 16:05

  Wij organiseren dit jaar weer een beroepenmarkt, waarin enthousiaste ouders in workshops (kleine groepen) over hun beroep vertellen.
  Dit werkt zo goed dat we een lange waslijst van beroepen hebben met korte omschrijving waarbij we merken dat de leerlingen moeite hebben een keuze te maken.
  Ik zag een leuk artikel van u over beroepskeuze en een beroepenmarkt. Heeft u toevallig ervaring met ‘keuzetools’ (liefst digitaal, zoals app) die ahv profiel, interesses en kwaliteiten, etc. helpen te filteren om de keuze te vereenvoudigen?
  Wie zou mij daar meer over kunnen vertellen?

  Groet,
  Barry Doesburg
  Namens beroepenmarkt commissie Leidscherijn College & Amadeus Lyceum, Utrecht

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Barry, hartstikke goed dat jullie een beroepskeuze- en beroepenmarkt organiseren. Ik hoor graag van je hoe het gegaan is. En misschien wil iemand (jij, een beroepsbeoefenaar, een ouder of een leerling) ook wel iets vertellen hierover voor http://www.studiekeuzekind.nl. Eventueel kan ik ook mensen interviewen, dan kan een breed publiek lezen hoe het jullie is vergaan.
   Ingaand op je vraag: Er zijn drie sites waar je naar zou kunnen kijken: http://www.studiekeuze123.nl, http://www.startstuderen.nl en http://www.kiesjestudie.nl Alle drie hebben ze mogelijkheden om bijvoorbeeld interessegebieden te selecteren of te zoeken op basis van een profiel. Als je op http://www.studiekeuzekind.nl eens kijkt onder de tab ‘studiekeuze’ zie je dat ik het zo nu en dan over deze sites heb. Heel veel succes en mooi dat je de beroepenmarkt organiseert. Daar doe je je leerlingen en hun ouders een groot plezier mee.

 3. Door: Stichting Lucky Child · 15-04-2019 om 20:02

  Ontbrekend beroep: ouderschap

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.