Bijbaan, kun je zonder?

Door: Hermien Miltenburg · 24 november 2015
Categorie: Financiën

Nu de basisbeurs is verdwenen en er alleen nog een aanvullende beurs is, is er een jacht op bijbanen ontstaan. Hoe vind je je ideale bijbaan en wat is ideaal? Studenten vinden vooral een administratieve baan ideaal. Wat levert een bijbaan op?

Ideale bijbaan: administratief werk

 

Wat is de ideale bijbaan?

Studenten zijn massaal op jacht naar een bijbaan. Welk bijbanen zijn in trek?
Studenten zoeken vooral naar administratief werk en dan het liefst werk met flexibele uren. Werken in de ICT is ook populair. Ook zijn er veel studenten aan het werk in de horeca of op een call centrum. Studenten zoeken graag werk in de avond of in het weekend. Lees hieronder het verhaal van Wim:

Ik werk op een helpdesk. Ik word gebeld door mensen die problemen hebben met hun netwerkverbinding. Als ik in het weekend werk, krijg ik dubbel uitbetaald. Dat doe ik het liefst, natuurlijk. Veel verdienen en makkelijk te combineren met mijn studie.

Er zijn ook organisaties die alleen maar met studenten werken. Dat zijn organisaties op het gebied van ICT, klussen in huis, schoonmaken of verhuizen. in veel studentensteden zijn er speciale studentenuitzendbureaus.

Voorlichting geven op een Open Dag: de ideale bijbaan

 

Wat heb je aan een bijbaan?

Een bijbaan gaat vooral om geld verdienen. Maar uw zoon of dochter doet ook werkervaring op. Studenten die tijdens de studie en bijbaan hebben gehad komen na het afstuderen makkelijker aan een baan. Werkervaring wordt straks bij het solliciteren gewaardeerd.
Er zijn ook studenten die binnen hun studiegebied een baan vinden. Studenten verpleegkunde of geneeskunde werken nogal eens in ziekenhuizen. Studenten die een opleiding in de biotechnologie of laboratoriumtechniek doen, vinden een baantje op een lab. Studenten in de communicatie of marketing, nemen enquêtes af. En zo zijn er heel veel voorbeelden.

Job: Ik geef vaak voorlichting op ouderavonden die door de universiteit georganiseerd worden op middelbare scholen. Een ideale bijbaan. Ik krijg niet heel veel betaald, maar ik leer er wel veel van. Voor een grote groep vertel ik dan over wat er wel en vooral niet goed is gegaan bij mijn studiekeuzeproces. Zo krijg ik veel meer zelfvertrouwen als ik voor een grote groep moet presenteren en ik merk dat het me ook steeds beter af gaat.

Op elke universiteit en hbo zijn er ook voor studenten baantjes, in de voorlichting, meehelpen bij het lesgeven of een practicum, meehelpen bij evenementen enzovoorts. Ook dit zijn populaire banen.

Hoeveel uur werken?

Gemiddeld kan een student zo’n acht uur werken naast zijn bijbaan. Soms werken studenten in rustige periodes wat meer. Ongeveer drie-kwart van de studenten heeft een bijbaan. Gemiddeld verdienen ze daar een heel behoorlijk bedrag mee, zo’n 300 euro per maand.
Een waarschuwing hoort er ook bij: uw zoon of dochter moet natuurlijk niet teveel stress krijgen van de bijbaan en de focus moet toch op de studie blijven. Uw zoon of dochter moet wel de noodzakelijke studiepunten halen. Heeft de student vertraging vanwege zijn bijbaan, dan is dit al snel geldverspilling. Het kost je wel het jaarsalaris als hbo of wo afgestudeerde als je door je baantje een jaar studievertraging oploopt.

Hermien Miltenburg

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.