14 augustus 2018 | Categorie: Geldzaken

Studeren en financiële verantwoordelijkheid dragen

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Ouders kunnen mij schrijven als ze vragen hebben over studiekeuze, studeren, studiekosten of tussenjaar. Over veel voorkomende vragen schrijf ik soms een artikel. Natuurlijk blijven de vragenstellers anoniem. Onderstaande vraag van ouders gaat over studeren en financiële verantwoordelijkheid dragen. Wie bepaalt hoe de aanvullende beurs gebruikt wordt?

studeren en financiële verantwoordelijkheid dragen

Wie draagt financiële verantwoordelijkheid? De ouders of de student?

Wie bepaalt hoe de aanvullende beurs gebruikt wordt?

‘Beste Hermien, Naar mijn zoektocht naar wat precies de aanvullende beurs inhoudt kwam ik ook jouw pagina tegen! De volgende vraag wilde ik je stellen: Ik ben een ouder van een hbo-student! We hebben altijd tegen onze zoon gezegd dat wij voor hem een hbo-opleiding betalen! We willen hem “goed beslagen ten ijs” het werkleven insturen. Hij is nu klaar met het 2e jaar hbo! We hebben nu een discussie over de aanvullende beurs! Volgens onze zoon is het zijn geld en heeft alleen hij daar recht op! Wij vinden dat als wij de opleiding betalen en hem onderhouden, de aanvullende beurs ons toekomt! Wij zijn van mening dat de aanvullende beurs niet alleen bestemd is voor collegegeld en boeken maar ook voor onderhoud zoals kost en inwoning! Ik kan echter nergens teruglezen waar de aanvullende beurs voor is bestemd!’ 

Wat is een aanvullende beurs?

De DUO is de expert op het gebied van studiefinanciering. Lees vooral de pagina over aanvullende beurs goed door. In het kort komt het hier op neer: Een student krijgt een aanvullende beurs als zijn ouders minder verdienen en/of als er meerdere studerende kinderen zijn. Een student kan de aanvullende beurs meteen aanvragen als hij ook de rest van zijn studiefinanciering regelt (studielening, OV kaart). Een aanvullende beurs krijg je voor de officiële duur van je studie. Doet een student langer over zijn studie, dan krijgt hij geen aanvullende beurs meer. Een student die niet binnen tien jaar zijn diploma haalt, moet de aanvullende beurs terugbetalen. Daarvoor is de student verantwoordelijk. Niet de ouder.

aanvullende beurs

Hoe hoog is de aanvullende beurs?

Studeert uw kind op een hbo of universiteit, dan krijgt hij maximaal zo’n €400,- aanvullende beurs. Het bedrag is gelijk aan het bedrag dat ouders volgens de Rijksoverheid bij zouden moeten dragen aan de studie van hun kind. Kunnen ze dat niet, dan krijgt de student een aanvullende beurs. Kunnen ze dat gedeeltelijk, dan krijgt de student een gedeeltelijke aanvullende beurs. De hoogte van de beurs is dan de rest, het deel van de €400,- dat de ouders niet kunnen betalen. Je kunt dit van tevoren uitrekenen met de rekenhulp voor studenten.

Hoe werkt de rekenhulp?

Met de rekenhulp kan de student invullen wat hij aan inkomsten heeft en welke uitgaven hij verwacht. Dat kan verschillen. Soms moet je ook gewoon inschatten wat je inkomsten en uitgaven zijn. Gemiddeld verdienen studenten veel geld (€330,-) met hun bijbaan. Maar dat zal niet bij alle studenten elk jaar hetzelfde zijn. Met behulp van de rekenhulp maakt de student een studiebegroting. Op het eind zal er een verschil zijn tussen inkomsten en uitgaven. De student zal extra geld nodig hebben. Klik op ‘bereken uw studiefinanciering’. Vervolgens kan de student het inkomen van de ouders invullen en dan krijg je een idee van hoeveel aanvullende beurs je ‘krijgt’. Een studiebegroting maken is een waardevol leerproces. Jongeren die studeren en financiële verantwoordelijkheid leren dragen worden ook wat geld betreft volwassen. Bereken je studielening (studieschuld) van tevoren.

Aanvullende beurs altijd aanvragen

Stimuleer uw zoon of dochter de aanvullende beurs altijd aan te vragen. Ook als u denkt dat u toch teveel verdient. En ook als een van de ouders niet mee wil werken. Het is geen gedoe. DUO zoekt alles uit via de Belastingdienst en de Gemeente. De enige reden die ik kan bedenken om de aanvullende beurs niet aan te vragen, is als de student denkt dat hij zijn opleiding niet binnen 10 jaar afrondt. Dat hoeft niet dezelfde studie te zijn als waar je mee begon, het moet wel een erkende studie zijn. Stop je overigens binnen vijf maanden met studeren, dan hoef je niets terug te betalen. Voor het mbo gelden er weer andere regels. De DUO heeft alle informatie.

Mijn antwoord aan de ouders die de vraag stelden over ‘studeren en financiële verantwoordelijkheid dragen’

Mijn antwoord: ‘Een aanvullende beurs en een studielening is dus een verplichting die de student aangaat. De DUO doet inderdaad ‘zaken’ met de student. Als de student niet binnen 10 jaar een diploma haalt moet de student die aanvullende beurs dan ook terugbetalen. Die verplichting rust op hem, niet op de ouders. Ook voor het terugbetalen van de lening is de student verantwoordelijk. Het aflossen van de studieschuld is nooit de verantwoordelijkheid van de ouders. Het is dus ook logisch dat de student bepaalt hoeveel hij leent. En ook dat hij zelf bepaalt wat hij met de aanvullende beurs doet’.

Bijdragen aan de studie van je kind

Veel ouders dragen bij aan de studie van het kind. De Rijksoverheid gaat ervan uit dat ouders zo’n kleine 400 euro per maand betalen. Kunnen ze dat niet of maar gedeeltelijk, dan is er dus de aanvullende beurs. De aanvullende beurs mag voor van alles gebruikt worden… collegegeld, kost en inwoning, verzekering, boeken. Dat mag de student zelf beslissen. De student krijgt óf zo’n €400 aanvullende beurs. Óf hij krijgt €400 van zijn ouders. Óf hij krijgt een deel van zijn ouders en een deel via de aanvullende beurs. Maar studeren kost meer. Alle studenten moeten zelf voor de rest zorgen. Dus… lenen en/of werken. Ook dat is studeren en financiële verantwoordelijkheid dragen. Die €400,- is natuurlijk niet bovenop de ‘onzichtbare’ bijdragen zoals met de pot mee-eten en onderdak. Reken hier ook een percentage voor.
Lees ook: Mijn kind blijft nog even thuis wonen. Ik blijf nog even bij mijn ouders wonen.

Studieschuld, studeren en financiële verantwoordelijkheid dragen

Bijna alle studenten hebben een studieschuld. Dat is natuurlijk niet leuk. Maar er staat ook tegenover dat de student na afstuderen meer verdient. En vooral veel arbeidsvreugde kan hebben als hij een baan heeft waar hij zich goed bij voelt. Je kunt lang doen over het terugbetalen van je studieschuld. Een studieschuld mag je niet weerhouden te studeren.
Lees ook: Wat verdien ik na afstuderen op de universiteit? Wat verdien ik na afstuderen op het hbo?

Wat kost studeren voor (thuiswonende) studenten?

Het Nibud heeft de kosten voor thuiswonende studenten keurig op een rijtje gezet. Ook al woont uw zoon of dochter nog (even?) bij u.. Het is natuurlijk niet zo dat dit niets kost. Ook in dit geval zal de student kosten maken. Het Nibud gaat ervan uit dat de student kostgeld betaalt (gemiddeld €132,00 per maand).

studeren en financiéle verantwoordelijkheid

Een studentenkamer kost gemiddeld 417 euro. Er zijn grote verschillen tussen steden. Amsterdam is heel erg duur. In dorpen rondom een studentenstad zijn de kamers goedkoper. Daar kun je meestal ook makkelijker een kamer vinden.

Met welke kosten moet een student rekening houden?

Behalve collegegeld, moet een student rekening houden met kosten voor levensonderhoud en verzekeringen. Gaat de student op kamers, dan is de huur een grote kostenpost (er zijn verschillen tussen steden). Een student die op zichzelf woont moet rekening houden met de volgende maandelijkse kosten in euro’s (Nibud Studentenonderzoek 2017). De bedragen zijn gemiddelden.

  • Huur: 417 euro (dit betaalt een student die nog bij zijn ouders woont natuurlijk niet).
  • Boodschappen: 181 euro (dit bedrag is natuurlijk lager als de student ‘met de pot mee-eet’)
  • Studieboeken en -benodigdheden: 58 euro (vraag hiernaar op de Open Dag)
  • Vervoer (naast de OV-kaart): 63 euro
  • Ontspanning, uitgaan en sport: 146 euro
  • Kleding en schoenen: 47 euro
  • Zorgverzekering: 106 euro
  • Telefoon: 26 euro

Het collegegeld voor het hoger onderwijs is zo’n €2100,- . Dit komt neer op een bedrag van 173 euro per maand. Nieuwe eerstejaars bachelorstudenten betalen maar de helft van het collegegeld. Er zijn natuurlijk ook inkomsten. Veel studenten hebben een bijbaan (gemiddeld €400 pm). Er is zorgtoeslag, soms huurtoeslag en soms is er de aanvullende beurs. Studeren en financiële verantwoordelijkheid aankunnen hoort bij elkaar. Voor studenten met een beperking zijn er speciale toelagen.

Studeren en financiële verantwoordelijkheid dragen

Het is wennen voor ouders als studenten ineens zoveel geld kunnen lenen. En als studenten ineens met zoveel vaste lasten rekening moeten houden. Eerstejaars vinden dat soms ook best lastig. Het is goed als ouders hun zoon of dochter ook hierop voorbereiden. Alle inkomsten en uitgaven controleren kan natuurlijk niet meer als uw kind volwassen is.

Studeren en financiële verantwoordelijkheid dragen. Voorbereiding op toekomstige baan

Als uw kind is afgestudeerd zal hij of zij op zijn werk ook financiële verantwoordelijkheid dragen. En dat moet je leren. Handig om dat in je studententijd al te doen. Straks zal uw kind verantwoordelijk zijn voor grote bedragen. Een hoger opgeleide heeft meestal eigen budgetverantwoordelijkheid. Op je werk moet je ook uitkomen met het bedrag dat er voor jouw project beschikbaar is.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.