10 augustus 2022 | Categorie: Geldzaken

Slim omgaan met studiekosten. Vijf tips

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Studeren is duur. Maar dat hoeft je niet te weerhouden van een studie. In dit artikel vijf tips voor aanstaande studenten en hun ouders. Slim omgaan met studiekosten… zó doe je dat.

Slim omgaan met studiekosten

Tip 1 slim omgaan met studiekosten: Kies de studie niet de stad

Wil je ‘goedkoop’ studeren, dan is de verleiding groot om als student bij je ouder(s) te blijven wonen. Veel opleidingen worden op meerdere universiteiten en hogescholen gegeven. Waarom ‘op kamers’ als je de studie ook vanuit ‘thuis’ kunt?
Een andere groep studenten: Al mijn vrienden gaan studeren in …. en dat lijkt me ook geweldig. Enneh… wat kan ik daar eigenlijk studeren?

Beide argumenten kloppen niet. Het gaat niet om stad-keuze of om woon-keuze… Het gaat om studiekeuze. En ook al heet de opleiding hetzelfde, op een ander instituut wordt de opleiding weer op een andere manier gegeven. Past de manier van lesgeven bij je? Past de manier van studiepunten verdienen bij je? Hoe zit het met de kwaliteit? Belangrijk om dit goed te onderzoeken. De uitval in het eerste studiejaar bij universiteiten en hogescholen is hoog. En de helft van die uitvallers zegt te weinig over studiekeuze te hebben nagedacht.

Tip 2: Bereid je (kind) voor

Als je je havo of vwo diploma hebt kun je zélf de studiefinanciering regelen. Sterker nog. Het is zelfs de bedoeling dat je dit zelf regelt. Ook als je nog geen 18 bent. De student is namelijk zelf verantwoordelijk voor zijn studie en studielening. Soms zijn ouders bang dat zij de studieschuld van hun kind moeten betalen als er iets mis gaat. Maar dat is niet zo. De studieschuld is de verantwoordelijkheid van de student. Ook bij minderjarigheid.
Dit is een grote verantwoordelijkheid. Het betekent namelijk in de praktijk dat een student zo’n 12.000 euro per jaar mag lenen. Heel veel geld. Ik adviseer ouders en aanstaande studenten dan ook samen goed te oefenen in het maken van een financiële planning. Studeren is duur. Hoe ga je daar goed mee om? (lees ook: wat kost studeren?) Het is slim je kind ook een financiële ‘opvoeding’ mee te geven. Pubers vinden dat nogal eens onzin. Maar ik hoor van studenten, die de puberteit achter zich hebben liggen, dat dit toch wel nuttig was. Goed omgaan met geld is belangrijk tijdens de studie en ook daarna.

Tip 3: Ben niet te bang voor een studieschuld

Reken uit hoeveel je moet lenen en wat dit betekent voor het terugbetalen na afstuderen. Vergelijk dit ook met het salaris van een afgestudeerde. Neem op basis hiervan een rationele beslissing. Link om het aflossen te vergelijken met het aanstaande salaris. Soms zijn studenten en ouders erg angstig over het aangaan van een studieschuld. Maar er zijn ook studenten en ouders die er veel te luchtig over denken. Een studieschuld is en blijft een schuld die een keer afgelost moet worden. (lees meer over studieschuld)

Tip 4 slim omgaan met studiekosten: Focus op studeren

Natuurlijk bestaat het leven van een student uit meer dan alleen studeren. Maar een studie kost toch gemiddeld zo’n 40 uur per week. Naast de colleges is er (veel) zelfstudie. Het is niet verstandig daarnaast heel veel te werken. Bij menig student levert dit studievertraging op. En vergelijk je het salaris van je bijbaan met je salaris na afstuderen, dan is het meteen duidelijk dat dit een duur grapje is. Toch is een bijbaan heel nuttig, niet alleen voor het geld. Studenten leren ook veel tijdens hun bijbaan.
Een ander ding is dat studenten nogal eens vergeten dat de studiefinanciering niet voor niets zo heet. Studiefinanciering is bedoeld om de studie te financieren. De studiefinanciering is niet bedoeld voor een wereldreis of een nieuw bankstel. Het heet niet ‘wereldreisfinanciering’ of ‘horecafinanciering’. Toch leent de helft van de studenten meer dan ze daadwerkelijk nodig hebben voor de studie.

Tip 5: Verdiep je in de regelingen

In onderstand webinar bespreek ik met studenten alle regelingen die er zijn. Wil je de power point ontvangen? Stuur me dan een berichtje (kan ook in het reactieblok hieronder).

We kennen de volgende regelingen:

DUO (zie ook studiefinanciering in het kort)
-Studielening
-Collegegeldkrediet
OV kaart
Aanvullende beurs
-Toekomst: Basisbeurs (lees ook: hoe zit het nou met de studiefinanciering?)
Gemeente
Toelage voor studenten met een extra ondersteuningsvraag
Instelling
Studenten ondersteuningsfonds voor studenten met persoonlijke problemen.
Rijksoverheid
-Zorgtoeslag
-Soms huurtoeslag
Ouders
(Vrijwillige) ouderbijdrage

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

  1. Door: Moniek Hiemink · 10-08-2022 om 16:44

    Dag Hermien,
    Ik ontvang graag de powerpoint van de regelingen
    veel dank

    1. Ik heb de power point met alle informatie over geldzaken opgestuurd. Heb je aanvullend vragen, dan hoor ik dat graag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.