19 juli 2016 | Categorie: Geldzaken

Vakantiebaantje… slim of stressvol?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Vakantiebaantje… makkelijk geld verdienen? Volgens FNV Jong heeft 71% van de jongeren een vakantiebaantje. Dat kan bestaan uit verschillende werkzaamheden: werk op een kantoor, in een winkel, in de horeca, buiten werken… Een vakantiebaantje is natuurlijk leuk geld verdienen. Maar is het ook altijd makkelijk?

Vakantiebaantje... lekker geld verdienen

63% van de jongeren met een vakantiebaantje heeft stress

Onregelmatige en onzekere roosters, hoge werkdruk en vervelende chefs of collega’s. 63 procent van de jongeren ervaart door dat soort factoren werkstress tijdens hun vakantiebaan“, zegt FNV Jong op basis van een onderzoek onder ruim 400 jongeren. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van vakantiewerk.
Hoe ga je er als ouder mee om als je zoon of dochter vakantiewerk heeft en als het niet zo lekker gaat? En lastig dilemma. Aan de ene kant is het natuurlijk super dat uw kind leert hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. Aan de andere kan is het niet goed als scholieren en studenten aan het eind van de vakantie niet genoeg rust hebben gehad. Studeren is op zich voor sommige studenten al stressvol, als er geen échte vakantie volgt, kan stress zich ongemerkt ophopen. Het is wel de bedoeling dat de student of scholier uitgerust aan het nieuwe schooljaar begint.

Leren van je vakantiebaantje

Uit arbeidsmarktonderzoek blijkt dat studenten met werkervaring tijdens de studie, na het afstuderen beter scoren op de arbeidsmarkt. Studenten met werkervaring hebben echt een voordeel. Het is natuurlijk helemaal mooi als die werkervaring een beetje in de richting van de studie is. Ook als er helemaal geen relatie met de studie is, zien we dat deze afgestudeerden meer kansen hebben.
Studenten die een vakantiebaantje of ander werk hebben gevonden op hun eigen universiteit of hogeschool hebben dubbel mazzel. Ze krijgen ervaring in een richting die iets met hun opleiding te maken heeft én ze bouwen een relevant professioneel netwerk op. Ook dat is belangrijk. Kent de student al mensen binnen zijn toekomstige werkveld, bijvoorbeeld door een baantje, en kan de student deze contacten warm houden tot na het afstuderen, dan is dat ook weer gunstig voor zijn baankansen. 60-80% van de vacatures worden vervuld door mensen die de werkgever al via via kende. Professionele netwerken worden steeds belangrijker.

Wat verdienen studenten?

Studenten hebben vaak bijbaantjes en vakantiebaantjes. Ze verdienen daar volgens het NIBUD (Nederlands Instituut voor budgetvoorlichting) gemiddeld ruim 300 euro per maand mee. Dat is een mooie aanvulling op het studentenbudget. Gemiddeld kan een student ook wel zo’n 8 uur per week werken zonder dat de studie daar onder lijdt.
Maar let op, dit is een gemiddelde. Sommige studies kosten meer tijd dan andere en er zijn natuurlijk ook studenten en scholieren die meer tijd nodig hebben voor hun studie.
De studie mag natuurlijk nooit lijden onder een bijbaan of vakantiebaantje. Dat is vervelend voor de student en kost uiteindelijk ook meer geld. Als de student studievertraging oploopt, en dus een jaar later begint met verdienen op zijn eigen professioneel niveau, scheelt dat al gauw duizenden euro’s per jaar.

Studiefinanciering stopzetten?

Het is uiteraard de verantwoordelijkheid van uw zoon of dochter, maar misschien kunt u wel een tip geven. Het is mogelijk de studiefinanciering in de zomermaanden stop te zetten als uw zoon of dochter een vakantiebaantje heeft. De student moet dit wel zelf doen. Dat scheelt straks weer in de hoogte van de studieschuld, en dat is natuurlijk mooi meegenomen.

Ik verdien met mijn vakantiebaantje 1200 euro in de maand. Omdat ik nu ook in de zomervakantie bij mijn ouders logeer heb ik minder kosten. Mijn studiefinanciering zet ik in juli en augustus op een laag pitje. Dat is op zich heel makkelijk, maar ik moet me er wel toe zetten het echt te doen, twee maanden lekker veel geld is ook wel aantrekkelijk, Chantal

Het veranderen van de lening kun je makkelijk, en zo vaak als je wilt, doen via de DUO, dat is de organisatie die de studiefinanciering regelt.

Vakantiebaantje, slim of stressvol

Vakantiebaantje en studiekeuze

Ik ken ook nogal wat scholieren die hun vakantiebaantje zó kiezen dat ze ervaren hoe het is in de sector te werken waar ze misschien later hun beroep van willen maken. Natuurlijk werk je als vakantiekracht niet op het niveau waar je straks als afgestudeerde werkt. Maar toch…
Ik ken bijvoorbeeld verschillende managers die nu werken in de horeca, en die op de middelbare school al in restaurants werkten als afwashulp of in de bediening. Ze hebben kunnen toetsen of het werkveld hun ligt en nu, zoveel jaren later, weten ze nog heel goed hoe het was om op een ander niveau te werken. Inhoudelijk is dat natuurlijk handig, je kent als manager het werk binnen het bedrijf op verschillende niveaus.

Maar…  Hoe zinvol een vakantiebaantje of bijbaantje ook is, het is nooit goed als het teveel stress oplevert. Het draait om de opleiding, de school gaat natuurlijk wel altijd voor. En een scholier of student moet ook vakantie vieren… en genieten.

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.