26 oktober 2018 | Categorie: Geldzaken

Studiekosten en inkomen student

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Studeren is duur. Dat realiseert u zich als ouder terdege. Ook (aanstaande) studenten zijn zich bewust van de kosten van studeren. Maar er zijn ook inkomsten. ‘Studiekosten en inkomen student’ gaat over de inkomsten en uitgaven die de gemiddelde student heeft.

Studiekosten en inkomen

Studiekosten en inkomen, wat kost studeren?

Studenten hebben geen groot inkomen maar de meesten kunnen er wel mee rondkomen. Grofweg ‘verdient’ een student zijn geld met lenen via de studiefinanciering (DUO), een bijbaan en een bijdrage van u, zijn ouders. Hebben ouders minder inkomen en/of zijn er meer studerende kinderen dan kan de student in aanmerking komen voor een aanvullende beurs. Vraag die altijd aan. Verdiep u ook op tijd in de studiefinanciering. Lees bijvoorbeeld het artikel ‘studiefinanciering in het kort’.
Natuurlijk, studiekosten en inkomen zijn de verantwoordelijkheid van de student. Maar het kan geen kwaad als u als ouder het er eens over hebt met uw kind. Studiekosten en inkomen van de student moeten wel in balans zijn. Dat lukt niet altijd. Soms hebben studenten onvoldoende zicht op de kosten van de studie. Lees bijvoorbeeld het artikel ‘Wat kost studeren’.

Studiekosten en inkomen, wat ‘verdienen’ studenten?

Studenten verdienen best een aardig inkomen. In totaal heeft een uitwonende student iets meer dan 1000 euro nodig. Driekwart van de studenten heeft een bijbaan, waarmee ze zo’n 330 euro verdienen. Er is zorgtoeslag en soms huurtoeslag. En natuurlijk is er studiefinanciering. Iets meer dan de helft van de ouders draagt bij aan de opleiding van het kind. De hoogte van de ouderbijdrage is een zaak tussen u en het studerende kind. De Rijksoverheid geeft wel een richtlijn. De hoogte van de aanvullende beurs lijkt een redelijke bijdrage. Kunt u als ouder dit niet of maar gedeeltelijk betalen, dan komt uw kind in aanmerking voor de aanvullende beurs. Lees ook het artikel ‘ouders van studenten en geldzaken’.

Studiekosten en bijbaan

Een bijbaan hebben is meestal voordelig voor de student. Hij doet werkervaring op tijdens de studie. Studenten die hebben gewerkt naast hun opleiding hebben duidelijk meer kansen op de arbeidsmarkt na afstuderen. Ook als het een baan is als postbode of vakkenvuller… dan nog heeft dit een positief effect op een baan vinden. De student heeft immers laten zien dat hij hard wil werken en zijn verantwoordelijkheid neemt. Hij heeft bovendien meer zicht gekregen op wat er op de werkvloer gebeurt.
Heel wat studenten werken ook op de hogeschool of universiteit. Soms werken ze als student-assistent. Een voorbeeld is meehelpen in een laboratorium als er practicumlessen zijn. Er zijn ook studenten die voorlichting geven aan aanstaande studenten of aan ouders op een Open Dag of ouderavond over studiekeuze. Door deze bijbanen doet de student werkervaring op én hij breidt zijn professionele netwerk uit. Een mooie start van de loopbaan.

 Uw bijdragen aan studiekosten en inkomen van uw kind

Ouders gaan heel verschillend om met de manier waarop ze het geld aan hun kind geven. Sommige ouders betalen een vast bedrag per maand, anderen betalen het collegegeld of de premie van de zorgverzekering. De meeste ouders geven deze bijdrage voor de duur van de opleiding en een jaar studievertraging. Maak hier wel goede afspraken over voordat uw zoon of dochter aan de opleiding begint. Ik adviseer hiervoor de richtlijnen van de studiefinanciering aan te houden. Draag bijvoorbeeld net zoveel jaren bij als de aanvullende beurs (zou zijn). Lees ook het artikel studielening en studiekosten, de rol van ouders bij geldzaken.

Mijn oudste dochter kan goed met geld omgaan. Ik geef haar een maandelijks bedrag dat ze naar eigen inzicht besteedt. Mijn andere dochter is heel anders, ‘plannen’ vindt ze moeilijk. Daarom betaal ik haar collegegeld en geef een kleiner bedrag dat ze zelf indeelt. Dan leert ze hoe ze met geld om moet gaan, maar haar grootste uitgave, het collegegeld, wordt veilig gesteld.

De moeder uit bovenstaand citaat kijkt naar het karakter van haar kinderen en handelt daarnaar. Heel verstandig, niet alle kinderen zijn gelijk. Maar goed leren omgaan met geld is voor iedereen belangrijk. Het is daarom ook verstandig dat deze moeder haar jongste dochter ook enige vrijheid geeft om zelf te ‘leren plannen’.

Toch maar niet studeren?

Er zijn helaas ouders die hun kind ontraden te gaan studeren vanwege de kosten. Vooral ouders die zelf niet naar een hogeschool of universiteit zijn gegaan vinden het lastig hun kind te laten studeren. Studeren betekent immers een studieschuld opbouwen. Maar studeren is echt niet alleen iets voor kinderen van rijke ouders.
Is uw inkomen te laag om uw kind te laten studeren? De aanvullende beurs blijft bestaan. Dat is een groot bedrag dat uw kind maandelijks krijgt ( tot maximaal zo’n € 400,- per maand).
Haalt uw kind binnen tien jaar een diploma, dan is deze aanvullende beurs een gift. Uw kind hoeft dit geld niet terug te betalen. Natuurlijk is het belangrijk om uit te kijken met leningen. Maar lenen voor een studie is echt iets anders dan lenen voor bijvoorbeeld een auto.
Nadat de student is afgestudeerd zal hij of zij een hoger inkomen hebben. Een studielening terugbetalen is dan niet zo’n groot probleem. En verdient een student toch weinig na afstuderen? Dan betaalt hij ook weinig terug aan DUO. Lees meer over lenen voor een studie en terugbetalen. Inkomen na universiteit. Inkomen na hbo.

Studiekosten en inkomsten student samengevat:

Inkomsten:

 • Er is studiefinanciering (max. zo’n €1100,- per maand)
 • Misschien komt de student in aanmerking voor een aanvullende beurs (afhankelijk van omstandigheden max. €400,- per maand)
 • Veel studenten hebben een bijbaan (gemiddeld €330,- per maand)
 • Er is zorgtoeslag (gem. €100,- per maand) en soms huurtoeslag
 • Ouders dragen bij (de Rijksoverheid gaat uit van €400,-, kan dat niet dan is er de aanvullende beurs)
 • Let op: voor studenten met een beperking of handicap zijn er aanvullende regelingen
 • Vanaf 2020 komen ouders van een student die nog geen 18 is ook weer in aanmerking voor kinderbijslag en, onder voorwaarden, het kindgebonden budget.

Uitgaven:
Het Nibud heeft de kosten voor studenten keurig op een rijtje gezet. Wat kost studeren als de student op kamers gaat?

 • Collegegeld €173,- (nieuwe eerstejaars betalen maar de helft)
 • Huur (inclusief energie, water, tv, internet) gemiddeld €417,- (verschilt erg per stad/dorp)
 • Boodschappen €181
 • Studieboeken en andere zaken voor de studie € 58,-
 • Vervoer naast de OV kaart (fiets ed.) €63,-
 • Ontspanning, uitgaan sport €146,-
 • Kleding en schoenen €47,00
 • Zorgverzekering €106,-
 • Telefoon €26,-

Woont de student nog een tijdje bij zijn ouders? Dan zijn er natuurlijk ook kosten. Deze bedragen zijn grotendeels hetzelfde als voor studenten die op kamers wonen. De student zal alleen geen huur betalen aan zijn ouders. Wel betalen studenten vaak kostgeld, gemiddeld €132,-

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

 1. Door: Theo Van Rheenen · 26-09-2019 om 11:09

  Beste Hermien, mijn kleindochter die gratis bij ons inwoond heeft een bijbaantje als studente. nu blijkt dat haar inkomen (2692 p.jr.) bij mijn inkomen wordt geteld, en ik een gedeelte van mijn huursubsidie moet terugbetalen. is dit terecht volgens U ?

  1. Dag Theo, ik ben bang dat dit wel terecht is, maar zeker weten doe ik het niet. Lukt het om dit na te vragen bij de gemeente? Anders zoek ik wel iemand die dit weet. Wel zuur, trouwens.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.