Hoe lang mag je studeren op een hbo of universiteit?

Door: Hermien Miltenburg · 11 februari 2019
Categorie: Studeren

‘Hoe lang mag je studeren op een hbo of universiteit?’ vroeg een leerling mij laatst op een voorlichtingsavond over studiekeuze. Dat hangt van twee dingen af… je portemonnee en je studiepunten.

hoe lang mag je studeren

Studiepunten

Een studie doen op een hbo of universiteit betekent: studiepunten halen. Elks studiejaar moet je 60 studiepunten verdienen. Een bacheloropleiding op het hbo duurt vier jaar. Een bacheloropleiding op de universiteit drie jaar. Maar je mag langer doen over de opleiding. En heel wat studenten doen er ook langer over. Studenten noemen dat ‘studievertraging’.

Studiepunten in het eerste studiejaar van de bachelor

In je eerste studiestudiejaar moet je echter een bepaald minimum aantal studiepunten halen. Haal je die minimum hoeveelheid niet, dan moet je stoppen met die opleiding op dat instituut. Je mag de opleiding ook niet binnen drie jaar overdoen. Bindend Studieadvies, heet dat.  Haal je die minimum hoeveelheid studiepunten wél, dan kun je op de opleiding blijven. En een student kan ook niet meer van de opleiding verwijderd worden. Natuurlijk moet je wel een keer die 4×60 of 3×60 studiepunten halen om je bacheloropleiding af te ronden. Maar je mag daar langer over doen. Ook langer dan de officiële duur van de studie.

Studiepunten in de master

Een hbo opleiding rond je af in vier jaar. Een complete universitaire studie is een bacheloropleiding én en masteropleiding. De masteropleiding kan één jaar duren, maar ook twee of drie jaar. Dat hangt af van de master die een student kiest. Je moet dan dus 1×60 studiepunten halen, 2×60 of 3×60. Je hoeft niet persé elk jaar 60 studiepunten te halen.

Hoe lang mag je studeren op een hbo of universiteit?

Terug naar de vraag van de leerling: ‘Hoe lang mag je studeren?’ Zo lang als je wilt nadat je het Bindend Studieadvies hebt gehaald. Maar… Studiepunten zijn niet eeuwig geldig. Dat heeft vooral te maken met veranderingen in de kennis en ook veranderingen in de opleiding.

Kennis veroudert

Stel je leert de nieuwste ICT inzichten in een bepaald vak. Daar krijg je bijvoorbeeld vijf studiepunten voor. Die studiepunten blijven echt wel een paar jaar geldig. Maar na een tijdje is die ICT kennis die je ooit hebt geleerd, weer verouderd. Die studiepunten zijn dus niets meer waard. In het reglement van de instelling (voorbeeld) vind je exact hoe lang de studiepunten geldig blijven. De instelling mag zelf bepalen hoe lang een resultaat geldig blijft. Studeer je langer, zeg zes jaar, dan loop je het risico dat studiepunten die je in je eerste jaar hebt gehaald, ondertussen niet meer geldig zijn.

Steeds meer vakken volgen

Op een hbo en een universiteit heb je veel vrijheid je eigen vakkenpakket samen te stellen. Na het eerste studiejaar kan een student een groot aantal vakken volgen. Ook meer dan de ‘verplichte’ vakken. En je mag ook meer dan 60 studiepunten halen. Dat zien we ook graag. Het is fijn als een student zich breed ontwikkelt en veel wil leren. Op de meeste instituten mag een student zo veel vakken volgen als hij zelf wil. Zo kun je je eigen studie vormgeven. Een studieadviseur of studieloopbaanbegeleider (SOB-er) kan daarbij helpen. Soms studeert een student daardoor ook langer. Hoe lang mag je studeren? Zo lang als de student dat interessant vindt…

hoe lang mag je studeren

Hoe lang mag je studeren? Je portemonnee

Studeren is duur. Voor de meeste opleidingen betaal je iets meer dan €2000,- per jaar. Dat moet je maar kunnen betalen.
Gelukkig is er studiefinanciering. Een student krijgt een OV kaart, onder bepaalde omstandigheden een aanvullende beurs. En een student kan lenen. Dat kan allemaal tot je dertigste. Ben je ouder dan dertig, dan mag je nog wel studeren, maar er is geen studiefinanciering meer.

Hoe lang krijg je studiefinanciering?

Een student krijgt niet een onbeperkt aantal jaren studiefinanciering. Het aantal jaren dat je studiefinanciering krijgt is afhankelijk van de lengte van de studie:

• hbo bachelor: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
  • hbo + 1 jarige wo master: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
  • hbo + 2 jarige wo master: 8 jaar lening, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
  • wo bachelor + 1 jarige wo master: 7 jaar lenen, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
  • wo bachelor + 2 jarige wo master: 8 jaar lenen, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
  • wo bachelor + 3 jarige wo master: 9 jaar lenen, 7 jaar OV, 6 jaar aanvullende beurs.

Hoe lang mag je studeren? De praktijk

Soms doen studenten echt wel langer over de studie. Er zijn grote verschillen tussen opleidingen onderling. Het is goed dit te vergelijken als je nog met de studiekeuze bezig bent. Op de driejarige wo bacheloropleiding biologie in stad X haalt 47% van de studenten het diploma binnen vier jaar. In stad Y is dat 50%. In stad Z is dat 59%. En op een andere universiteit weer 60%. Best grote verschillen. Dat heeft met een aantal zaken te maken: Hoe is alles georganiseerd? Kun je vaak hertentamens doen? Hoe is de kwaliteit van de docenten? Hoeveel begeleiding is er? Ik raad aanstaande bachelor- en masterstudenten aan hier altijd naar te kijken. Dat kan bijvoorbeeld op studiekeuze123 maar ook in de Keuzegids. Het heeft allemaal te maken met kwaliteit.

Hoe lang mag je studeren? Je hele leven!

En nog meer praktijk… Je mag natuurlijk je hele leven blijven studeren. En dat moet eigenlijk ook. Want kennis verandert snel. En mensen veranderen ook. In de loop van je leven ga je andere dingen interessant vinden. Ga je op zoek naar een andere baan of een ander beroep. En daar hoort dan weer studeren bij. Maar vaak is dat dan niet meer full time op een school.