Hoe lang mag je studeren op een hbo of universiteit?

Door: Hermien Miltenburg · 11 februari 2019
Categorie: Studeren

‘Hoe lang mag je studeren op een hbo of universiteit?’ vroeg een leerling mij laatst op een voorlichtingsavond over studiekeuze. Dat hangt van twee dingen af… je portemonnee en je studiepunten.

Regelmatig geef ik, met studenten, een webinar over studeren en studiekeuze. Het gaat dan over tips voor studeren op een hbo of universiteit. Via de chat kun je vragen stellen. We gaan dan ook in op geldzaken. Het volgende webinar is 28 januari 2021 aanmelden. Daarna is er weer een webinar op 10 februari aanmelden.

hoe lang mag je studeren

Studiepunten

Een studie doen op een hbo of universiteit betekent: studiepunten halen. Elk studiejaar moet je 60 studiepunten verdienen. Een bacheloropleiding op het hbo duurt vier jaar. De bacheloropleiding op de universiteit drie jaar. Maar je mag langer doen over de opleiding. En heel wat studenten doen er ook langer over. Studenten noemen dat ‘studievertraging’.

Studiepunten in het eerste studiejaar van de bachelor

In je eerste studiejaar moet je echter een bepaald minimum aantal studiepunten halen. Haal je die minimum hoeveelheid niet, dan moet je stoppen met die opleiding op dat instituut. Je mag de opleiding ook niet binnen drie jaar overdoen. Bindend Studieadvies, heet dat.  Haal je die minimum hoeveelheid studiepunten wél, dan kun je op de opleiding blijven. En een student kan ook niet meer van de opleiding verwijderd worden. Natuurlijk moet je wel een keer die 4×60 of 3×60 studiepunten halen om je bacheloropleiding af te ronden. Maar je mag daar langer over doen. Ook langer dan de officiële duur van de studie.

Studiepunten in de master

De hbo opleiding rond je af in vier jaar. Een complete universitaire studie is een bacheloropleiding én en masteropleiding. De masteropleiding kan één jaar duren, maar ook twee of drie jaar. Dat hangt af van de master die een student kiest. Dan moet je dus 1×60 studiepunten halen, 2×60 of 3×60. Je hoeft niet persé elk jaar 60 studiepunten te halen.

Hoe lang mag je studeren op een hbo of universiteit?

Terug naar de vraag van de leerling: ‘Hoe lang mag je studeren?’ Zo lang als je wilt nadat je het Bindend Studieadvies hebt gehaald. Maar… Studiepunten zijn niet eeuwig geldig. Dat heeft vooral te maken met veranderingen in de kennis en ook veranderingen in de opleiding.

Kennis veroudert

Stel je leert de nieuwste ICT inzichten in een bepaald vak. Daar krijg je bijvoorbeeld vijf studiepunten voor. Die studiepunten blijven echt wel een paar jaar geldig. Maar na een tijdje is die ICT kennis die je ooit hebt geleerd, weer verouderd. Die studiepunten zijn dus niets meer waard. In het reglement van de instelling (voorbeeld) vind je exact hoe lang de studiepunten geldig blijven. De instelling mag zelf bepalen hoe lang een resultaat geldig blijft. Studeer je langer, zeg zes jaar, dan loop je het risico dat studiepunten die je in je eerste jaar hebt gehaald, ondertussen niet meer geldig zijn.

Steeds meer vakken volgen

Op een hbo en een universiteit heb je veel vrijheid je eigen vakkenpakket samen te stellen. Na het eerste studiejaar kan een student een groot aantal vakken volgen. Ook meer dan de ‘verplichte’ vakken. En je mag ook meer dan 60 studiepunten halen. Dat zien we ook graag. Het is fijn als een student zich breed ontwikkelt en veel wil leren. Zo kun je je eigen studie vormgeven. Soms studeert een student daardoor ook langer. Hoe lang mag je studeren? Zo lang als de student dat interessant vindt…

hoe lang mag je studeren

Hoe lang mag je studeren? Je portemonnee

Studeren is duur. Voor de meeste opleidingen betaal je iets meer dan €2000,- per jaar. Dat moet je maar kunnen betalen. Gelukkig is er studiefinanciering. Een student krijgt een OV kaart, onder bepaalde omstandigheden een aanvullende beurs. En een student kan lenen. Dat kan allemaal tot je dertigste. Ben je ouder dan dertig, dan mag je nog wel studeren, maar er is geen studiefinanciering meer.

Hoe lang krijg je studiefinanciering?

Een student krijgt niet een onbeperkt aantal jaren studiefinanciering. Het aantal jaren dat je studiefinanciering krijgt is afhankelijk van de lengte van de studie:

 • hbo bachelor: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
 • hbo + 1 jarige wo master: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
 • hbo + 2 jarige wo master: 8 jaar lening, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
 • wo bachelor + 1 jarige wo master: 7 jaar lenen, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
 • wo bachelor + 2 jarige wo master: 8 jaar lenen, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
 • wo bachelor + 3 jarige wo master: 9 jaar lenen, 7 jaar OV, 6 jaar aanvullende beurs.

Hoe lang mag je studeren? De praktijk

Soms doen studenten echt wel langer over de studie. Er zijn grote verschillen tussen opleidingen onderling. Het is goed dit te vergelijken als je nog met de studiekeuze bezig bent. Op de driejarige wo bacheloropleiding biologie in stad X haalt 47% van de studenten het diploma binnen vier jaar. In stad Y is dat 50%. In stad Z is dat 59%. En op een andere universiteit weer 60%. Best grote verschillen.

Kwaliteit van de opleiding

Die verschillen hebben te maken met een aantal zaken te maken: Hoe is alles georganiseerd? Kun je vaak hertentamens doen? Hoe is de kwaliteit van de docenten? Hoeveel begeleiding is er?
Ik raad aanstaande bachelor- en masterstudenten aan hier altijd naar te kijken. Dat kan bijvoorbeeld op Studiekeuze123 maar ook in de Keuzegids. Het heeft allemaal te maken met kwaliteit. Ze noemen deze bundeling van gegevens: studiebijsluiter. Net als bij medicijnen weet je na het lezen van de bijsluiter ‘wat er in zit’.

Hoe lang mag je studeren? Je hele leven!

En nog meer praktijk…
Je mag natuurlijk je hele leven blijven studeren. En dat moet eigenlijk ook. Want kennis verandert snel. En mensen veranderen ook. In de loop van je leven ga je andere dingen interessant vinden. Ga je op zoek naar een andere baan of een ander beroep. En daar hoort dan weer studeren bij. Maar vaak is dat dan niet meer fulltime op een school.

Webinar: Je kind gaat studeren.. Hoe kun je helpen?

Oudervoorlichter Hermien Miltenburg en studenten bespreken verschillende onderwerpen die te maken hebben met studiekeuze, studeren, het leenstelsel en een tussenjaar. Het gaat over studeren op een hbo of universiteit. De webinars duren van 19.30-20.30.
Op dit blog wordt t.z.t. aangekondigd welke thema’s precies besproken worden.

19 oktober 2021 Aanmelden
17 november 2021 Aanmelden
14 december 2021 Aanmelden
12 januari 2022 Aanmelden
16 februari 2022 Aanmelden
16 maart 2022 Aanmelden

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 41 reacties.

 1. Door: eva · 01-03-2021 om 13:15

  Hoi!

  Ik heb een MBO studie gedaan (2 zelfs, beide afgerond, eerste niveau 3, toen niveau 4) Hier heb ik in totaal 5 jaar over gedaan (2,5 jaar voor elk)

  Nu ben ik begonnen op het HBO en moet ik helaas het tweede leerjaar over doen. Dit betekend dat ook mijn hbo studie 5 jaar zal duren in totaal.

  Nu is dus mijn vraag, mag ik nadat ik mijn hbo heb behaald, ZONDER die extra kosten (dus gewoon 2000 euro per jaar aan collegegeld) naar de universiteit.

  Anders zou het best gek zijn, vooral als je van het mbo af komt en je wilt meer, kan je dus niet meer vanwege de hoge kosten..

  Ik hoop dat u mij hiermee kan helpen,

  Groetjes Eva

 2. Door: Suzanne · 13-02-2021 om 22:19

  Beste Hermien,

  Stel je hebt al een bachelor gedaan, maar wil toch een tweede bachelor doen. Dan betaal je dus instellingsgeld. En stel dat je dan extra vakken wil volgen aan een andere universiteit. Betaal je dan aan allebei de instellingen hun eigen instellingsgeld, of hoef je dan geen extra collegegeld te betalen omdat je dat al bij een andere instelling hebt gedaan ? (dat is geloof ik de situatie als je nog geen bachelor hebt gedaan en wettelijk tarief betaalt).

  Groetjes,
  Suzanne

  1. Dag Suzanne, Ja, de meeste universiteiten hebben hier afspraken over gemaakt. het maakt wel uit of je deze vakken in Nederland doet of in een ander land. Dat moet je dus even vragen bij de instelling waar je naartoe wilt.

 3. Door: Isa · 04-02-2021 om 15:13

  Dag Hermien,

  Ik heb vrijwillige studievertraging en ik zit in het vierde jaar van mijn bachelor (ik hoop die deze zomer af te ronden). Ik zie dat de prestatiebeurs maar 4 jaar lang duurt. Nou wordt OV ook onder prestatiebeurs gezien, maar toch heb je 5 jaar lang recht op studenten-OV. Hoe zit dit? Gaat het eerste alleen om de aanvullende beurs?

  Bovendien wil ik eventueel een tussenjaar nemen. Aangezien je als niet-student geen gebruik kan maken van studiefinanciering lijkt mij dat het laatste jaar studentenreisproduct dus op stop komt te staan en dat ik die weer kan gebruiken wanneer ik aan een master begin. Klopt dit?

  Mvg

  1. Dag Isa,
   Hieronder zie je hoe lang je recht hebt op een lening, aanvullende beurs en OV. Doe je een tussenjaar , dan moet je dit dus stopzetten. En begin je aan je master, dan heb je recht op de jaren die er nog voor je master staan. Lees ook: hoe lang mag je studeren?
   Hoe lang krijg je studiefinanciering?
   Een student krijgt niet een onbeperkt aantal jaren studiefinanciering. Het aantal jaren dat je studiefinanciering krijgt is afhankelijk van de lengte van de studie:

   hbo bachelor: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
   hbo + 1 jarige wo master: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
   hbo + 2 jarige wo master: 8 jaar lening, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
   wo bachelor + 1 jarige wo master: 7 jaar lenen, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
   wo bachelor + 2 jarige wo master: 8 jaar lenen, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
   wo bachelor + 3 jarige wo master: 9 jaar lenen, 7 jaar OV, 6 jaar aanvullende beurs.

 4. Door: Mike · 23-12-2020 om 20:56

  Beste Hermien, stel je hebt je propedeuse van wo bachelor A gehaald en je wil van studie veranderen. Stel dat je deze studie niet leuk vindt, zou je daarna terug kunnen keren naar (het tweede jaar van) bachelor A?

  1. Als je studiepunten dan nog geldig zijn zal dat geen probleem zijn. Maar vraag dit s.v.p. goed na op je opleiding. Opleidingen hebben veel vrijheid in het nemen van dit soort beslissingen.

 5. Door: Lieke · 06-12-2020 om 15:54

  Dag Hermien,
  Ik ben van plan om volgens de 1 februari regeling te stoppen in het eerste jaar van mijn WO-opleiding. Ik wil graag switchen naar Psychologie. Hier wil ik mee beginnen in het nieuwe schooljaar vanaf 1 sept. Nou is mijn vraag: hoe zit dit met DUO? Krijg ik vanaf 1 februari geen studiefinanciering meer, of is er een mogelijkheid om een overbrugging aan te vragen? Ik woon op kamers en betaal van mijn studiefinanciering namelijk de huur. Hoop dat u me hier meer over kan vertellen!

  Groetjes Lieke

  1. Dag Lieke, nee helaas is er geen overbrugging. Het enige dat je kunt doen is je studiefinanciering door laten lopen. Maar dan ben je ook meten een heel jaar studiefinanciering kwijt en er is een maximum aan het aantal jaren dat je studiefinanciering krijgt, afhankelijk van je studie. is werken misschien een optie?

   1. Door: Lieke · 08-12-2020 om 22:52

    Dag Hermien, Bedankt voor uw reactie!
    Werken is zeker een mogelijkheid en dit wil ik graag gaan doen. Er is echter veel onzekerheid in het vinden van een baan rondom mijn omgeving, waarschijnlijk vanwege corona. Daarom zou ik het wel enorm fijn vinden om nog studiefinanciering achter de hand te hebben.

    Hoe zit dit precies met de studiefinanciering door laten lopen? Kan dit als ik 1 februari met mijn huidige opleiding stop? Ik was van mening dat je alleen studiefinanciering kan krijgen als je op het moment een studie volgt, als je stopt met je studie moet je de financiering toch meteen stopzetten, of niet? Want mocht ik geen baan kunnen vinden, overweeg ik om door te gaan met mijn huidige studie puur zodat ik studiefinanciering kan krijgen. (wat niet een ideale situatie is natuurlijk)

    Ik hoop van u te horen!

 6. Door: wil de jong · 02-12-2020 om 12:57

  mijn vraag is mijn zoon doet de pabo en dat duurt 4 jaar maar nu met de Crona kan hij die 3 maanden zijn stage niet doen om dat de school in mei dicht was kan hij nu dan nog studiefinancieri krijgen

  1. Ja hoor Wil, gelukkig wel. Hij kan zeven jaar lenen, hij krijgt 5 jaar OV en 4 jaar aanvullende beurs (als hij daarvoor in aanmerking komt). Lees meer:

 7. Door: Eline · 29-06-2020 om 08:52

  Hai, een vraag over mijn zoon. Hij heeft zijn bachelor afgerond en binnenkort ook zijn Master. Nu wil hij een tweede Master gaan volgen. Klopt het, dat als je je eerste master niet afrondt, je doorkunt met een tweede Master en dan niet de gehele master zelf hoeft te betalen? Ik ken hier meerdere voorbeelden van maar wat zijn de exacte criteria? (een vak niet halen, je diploma eerste master niet halen?). Ben heel benieuwd

  1. Dag Eline,
   Dit is een goede vraag, maar ook best ingewikkeld te beantwoorden. Lees ook eens twee masters tegelijk
   Een student die onderwijs volgt bij een overheidsinstelling krijgt subsidie. Een student betaalt ‘maar’ zo’n 2100 euro collegegeld per jaar terwijl de kosten vele malen hoger zijn. Die subsidie krijg je maar 1x per niveau. Bijvoorbeeld je doet de bacheloropleiding Nederlands, dan betaal je ‘maar’ 2100 euro collegegeld. Maar vind je geschiedenis ook interessant en wil je dat ook doen… dan krijg je die subsidie niet. tenminste… je krijgt hem niet als je je bachelor Nederlands al afgesloten hebt. 1x bachelor is genoeg, zo vindt de subsidiegever. Maar ben je slim en begin je al tijdens je bachelor Nederlands aan je geschiedenis bachelor, dan telt dit maar als 1x een bacheloropleiding (financieel gezien) omdat je de bachelors combineert.
   Zo gaat het ook bij een masteropleiding. Stel je doet een masteropleiding van twee jaar en wilt dit combineren met een andere master van twee jaar, dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen drie jaar over je eerste master te doen en dit te combineren met je tweede. In dat geval betaal je ook 2100 euro per jaar. Maar doe je de tweede master nadat je klaar bent met je eerste, dan betaal je het volle pond aan instellingscollegegeld en dat is wel 10.000 tot 15.000 euro per jaar. Studenten die twee master willen doen sluiten dus hun eerste master niet af, soms moeten ze nog maar een paar vakken halen, want dat is echt veel goedkoper. Dus twee masters doen mag, maar sluit je eerste master niet af voordat je aan je tweede begint.
   Ik hoop dat ik het duidelijk genoeg hebt uitgelegd. bel me anders svp.

 8. Dag Monique, de meeste opleidingen geven nadat er een positief BSA is geweest, nog best wat jaren ruimte om de Bacheloropleiding af te ronden. Dat vind je in de OER, het opleidings- en examenreglement. De meeste opleidingen hebben dit gewoon op hun site staan. Ik zal bij de opleidingsadviseur vragen hoe het precies bij dierwetenschappen zit.

  1. Dag Monique, Ik heb contact gehad met de opleidingsadviseur. Zij antwoordt het volgende: De zoon heeft zijn BSA al gehaald, dus er is geen limiet meer om de vakken van het eerste jaar te halen; Wageningen kent geen propedeutisch examen. Behaalde vakken zijn 6 jaar geldig, en vervallen daarna. Dus als de zoon het BSc diploma behaalt binnen 6 jaar nadat het eerste vak behaald is gaat het goed.

   Nog even over de propedeuse: Dit is vooral iets dat speelt op het hbo. Meerdere universiteiten hebben geen propedeutisch examen (meer).

 9. Door: Monique Smidt · 27-02-2020 om 18:34

  Beste Hermein,
  Mijn zoon zit in het 2e jaar van de studie dierenwetenschappen en heeft zijn bsa vorig jaar net gehaald. Ik begrijp dat hij dan minimaal de komende 2 jaar de tijd heeft alsnog zijn propedeuse te halen maar ik kan nergens vinden hoe lang de totale studie dan mag duren. Ik begrijp dat dit uit kan lopen tot 5 jaar maar dat het met name afhankelijk is van de geldigheid van de studiepunten. Waar kan ik vinden hoe lang studiepunten geldig zijn bij zijn opleiding?

 10. Door: Irma de Bree · 21-02-2020 om 13:33

  Dag Hermien,

  Mijn zoon zal dit jaar niet de benodigde studiepunten halen voor zijn Master opleiding (eerste jaar). Kan hij volgende jaar de vakken overdoen?

  1. Dag Irma, ja dat kan. Het Bindend Studieadvies geldt alleen voor het eerste jaar van de bachelor.

 11. Door: Sylvia · 18-02-2020 om 08:00

  Goedemorgen,
  Mijn dochter heeft diploma MBO 4, wil nu stoppen met HBO hoe zit het dan met het reisproduct ov, moet dit terug betaald? Ze zit eerste jaar HBO en wil als ze deze keer de entree roesten haalt naar Pabo waar haar hart ligt. Hopelijk worden deze afgeschaft. Zijn zoveel mensen daar de klos van die zo graag voor de klas staan

  1. Dag Silvia, ik hoop van harte dat je kind toegelaten wordt op de PABO. Hierbij de link naar de toelatingseisen https://www.goedvoorbereidnaardepabo.nl/studenten/toelatingseisen/. Omdat ze al een mbo diploma heeft hoeft ze haar reisproduct niet terug te betalen. Heb je een diploma, dan is de OV kaart een gift. Binnenkort schrijf ik een artikel over andere regelingen als je weer gaat studeren op het hbo nadat je eerder een keer gestopt bent.

   1. Ik heb van Silvia gehoord dat haar dochter toch haar reisproduct moet terugbetalen. Wat een pech. Ik heb dit vervolgens ook nagevraagd bij DUO. Het antwoord: begin je aan een hbo opleiding dan moet je ook binnen tien jaar een diploma halen op dit niveau (bacheloropleiding of associate degree). Anders is het inderdaad terugbetalen geblazen. Heel goed Sivia dat je dit nog eens bij DUO hebt gecheckt.

 12. Ja, dat klopt. Er is wel sprake geweest van ‘langstudeerdersboete’, maar dat voorstel heeft het niet gehaald (gelukkig).

 13. Door: Jorja de Vries · 12-02-2020 om 19:50

  Beste Hermien,
  Studiefinanciering kan een bepaald aantal jaar, zoals per opleiding opgegeven. Maar hoe lang mag je studeren met het gesubsidieerde collegegeld van ca. 2000,- Bijv. mijn kind heeft 7 jaar studiefinanciering gehad, maar heeft toch wat langer nodig voor haar master. Lenen kan dan niet meer, maar betaald zij dan zelf gewoon het gesubsidieerde bedrag?

 14. Door: Olatz Segovia · 30-01-2020 om 14:47

  Beste Hermien,

  Ik denk erover om een ​​master te studeren of zelfs een hele Bachellor. Ik kom uit Spanje en ik heb mijn Bachelor of Political en Administrative Science in 2001 afgestudeered. Kan ik mijn Bachellor van Spanje in Nederland gebruiken? Ook als zo lang geleden is?

  Bedankt,
  Olatz Segovia

  1. Dag Olatz,
   Dat kun je het beste laten beoordelen door de universiteit waar je naartoe wilt. Zij ‘wegen’je diploma. Groetjes en succes, Hermien

 15. Door: Karen · 12-01-2020 om 11:23

  Beste Hermien, mijn dochter studeert dit jaar af (HBO). Ze wil graag een Minimaal jaar naar het buitenland om daarna weer verder te studeren (universitair). Hoelang mag je stoppen met studeren zonder verlies van rechten/subsidies? Zijn daar eisen aan gesteld? Heb je nog belangrijke adviezen voor haar? Alvast bedankt

  1. Dag Karen, Je zult wel trots zijn op je dochter dat ze afstudeert en zulke mooie plannen heeft. Als ze na deze opleiding een master wil gaan doen moet ze daarmee starten voor haar dertigste, tenminste als ze nog in aanmerking wil komen voor studiefinanciering. Als inhoudelijke tip voor je dochter wil ik haar meegeven dat ze voordat ze op reis gaat al goed nadenkt over wat ze daarna wil gaan doen en ook Open Dagen bezoekt. Het is namelijk haast niet te doen om in het buitenland een goede studiekeuze te maken. Van zo’n reis verander je, ze moet ook na de reis nog tijd hebben goed over haar keuze na te denken. verder is het goed om te kijken naar de toelatingseisen van de verschillende masters, als ze dat wil gaan doen, die zijn soms echt pittig. Soms moet je aanvullende vakken doen (pré-master) voordat je toegelaten wordt. Je dochter zal waarschijnlijk niet nog een bacheloropleiding willen gaan doen, dat is namelijk erg duur. Je betaalt dan niet het gewone collegegeld, maar de werkelijke kosten van de studie, het instellingsgeld, en dat is twee, drie keer en soms vier keer zo hoog. Gaat je dochter een masteropleiding doen, dan betaalt ze het gewone collegegeld, iets meer dan 2000 euro per jaar.

 16. Door: Irma Van Ballegooijen · 27-12-2019 om 17:29

  Beste Hermien, ik heb de volgende vraag. Iemand die z’n propadeuse op wo niet haalt, dan overstapt naar ‘t hbo maar de studie niet leuk vindt en na 1 jaar terug wilt naar wo.
  Hoe zit het dan met studie financiering? En college geld?
  Dank je wel,

  1. Dag Irma,
   Er zijn best wat studenten die een tijdje zoeken voordat ze de goede studie hebben gevonden. Voor het collegegeld maakt dat niet uit. de student betaalt gewoon €2083 per jaar. Helaas geldt de halvering van het collegegeld alleen maar voor het eerste jaar dat je studeert. Deze student komt dus niet meer in aanmerking voor halvering van het collegegeld.
   Een student krijgt maar een beperkt aantal jaren studiefinanciering. Daarvan heeft deze student er dus zo te merken al twee verbruikt.In het volgende overzicht zie je wat er dan overblijft aan jaren studiefinanciering. Het aantal jaren dat je studiefinanciering krijgt is afhankelijk van de lengte van de studie:

   hbo bachelor: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
   hbo + 1 jarige wo master: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
   hbo + 2 jarige wo master: 8 jaar lening, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
   wo bachelor + 1 jarige wo master: 7 jaar lenen, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
   wo bachelor + 2 jarige wo master: 8 jaar lenen, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
   wo bachelor + 3 jarige wo master: 9 jaar lenen, 7 jaar OV, 6 jaar aanvullende beurs.

   Doet de student een wo bachelor met daarna een eenjarige master dan krijgt hij dus nog 3 jaar OV en 2 jaar aanvullende beurs, als hij daarvoor in aanmerking komt. Hij kan nog 5 jaar lenen. Kiest de student voor een 2 jarige master, dan komt er overal nog een jaartje bij.

   Lees ook: https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/hoe-lang-mag-je-studeren/

 17. Door: Lisa · 21-11-2019 om 01:31

  Beste Hermien,
  Ik heb een vraag over de mogelijkheden die er zijn om door te studeren aan de universiteit na/tijdens een hbo bachelor. Ik ben namelijk nog vrij jong en ik zou graag nog een tweede bachelor doen maar dit lijkt een dure en tevens weinig voorkomende optie. Ik zie natuurlijk wel dat veel mensen een wo master na hun hbo bachelor starten, is het dan mogelijk om uiteindelijk twee masters te doen? Wat adviseert u? Alvast bedankt. Mvg Lisa

  1. Dag Lisa,
   Wat jij vraagt komt vaker voor en daarom ga ik er binnenkort een artikel over schrijven. Dank je wel dus voor je vraag. Nog een bachelor doen nadat je al een bachelor hebt afgesloten is inderdaad erg duur. Er gaat veel subsidie bij de opleidingen in het hoger onderwijs, tussen de drie en zesduizend euro per jaar per student. Je betaalt namelijk als student nooit de kostprijs van de studie maar ‘slechts’2083 euro per jaar. Die subsidie is eenmalig. Daarom mag je nadat je een bachelor hebt gedaan, niet nog een bachelor gaan doen voor de prijs van 2083 euro. het staat je natuurlijk vrij om toch een bachelor te volgen, maar dan betaal je de kostprijs en die is erg hoog.
   Er zijn inderdaad nogal wat studenten die na hun hbo opleiding een wo master gaan doen. Voor jou zal de aansluiting met WUR masters niet lastig zijn omdat er tussen de groene hogescholen en WUR afspraken zijn gemaakt. Normaliter adviseer ik al zo’n beetje halverwege je hbo bachelor contact te zoeken met de universiteit van je keuze zodat je op het hbo alvast je vrije keuzeruimte aan kunt passen aan de eisen van de toekomstige master. Doe je dat niet, dan moet je aanvullend vakken doen tussen je bachelor en je master. Als je je master gaat doen kun je inderdaad twee masters tegelijkertijd doen. Doe je ze na elkaar dan moet je voor je tweede master de volledige kostprijs betalen, maar doe je twee masters tegelijkertijd dan betaal je gewoon 2083 euro collegegeld. Bij WUR is het zo dat je dan drie jaar over je masterperiode doet. Binnenkort schrijf ik een artikel naar aanleiding van je vraag waar ik wat dieper op dit allemaal inga. Wil je me in de tussentijd bellen, doe dat gerust.

   1. Door: Maria Vasconcelos · 18-12-2019 om 11:45

    Beste, ik ben in Brazilië geboren maar ik ben met een Belg getrouwd daardoor ben ik Belgisch geworden. Nu studeer ik een bachelor en ik betaal alles volle pot. Mijn vraag is of ik recht op studiegeld heb? Met vriendelijke groeten, maria Vasconcelos

    1. Dag Maria,
     Ik ken de situatie in België niet, dus helaas kan ik u niet verder helpen. Een van de lezers van dit blog wel? Hermien

   2. Door: Anne Roos · 22-12-2020 om 10:25

    Hi Hermien,
    Ik heb een vraag die hierop aansluit.
    Ik vroeg me af als je na het 2e jaar verwisseld van studie dit ook geldt. Moet je na een aantal jaar je bachelor gehaald hebben? Moet je na een bepaalde tijd ook de volledige prijs betalen?

    1. Dag Anne, als je een aanvullende beurs hebt en/of als je OV hebt aangevraagd moet je binnen tien jaar een diploma laten zien van het niveau waar je op begionnen bent. Dus start je met een hbo bachelor, dan moet je binnen tien jaar een hbo bachelordiploma laten zien. maar dat mag ook een andere bachelor zijn. Voor een andere bachelor krijg je opnieuw subsidie, dus je betaalt ‘slechts’ collegegeld , zo’n 2100 euro. heb je een bachelordiploma gehaald en wil je daarna nog een bachelor doen, dan betaal je (veel) meer. Maar zo lang je nog geen bachelordiploma hebt gehaald is er dus geen sprake van een extra hoog collegegeld.

 18. Door: Hauraa hadi · 01-11-2019 om 16:07

  Hallo,mijn kinderen zijn hun hele leven buiten nederland,en we willen voor hun studie terug, ze zijn nu 14 en 15 jaar, krijgen ze wel studie financiering? Ze zijn natuurlijk nederlands!,???

  1. Ja hoor, u kunt ze vragen gewoon contact op te nemen met DUO

 19. Door: Jochem · 04-10-2019 om 06:03

  Yo Hermien,

  Meer komma´s, minder punten!
  Verder lekker bezig!
  Fijne dag nog!
  Groeten,
  Quiditch

  1. Dag Jochem. Schrijven voor het internet betekent vooral korte zinnen maken. Zo min mogelijk komma’s dus. Fijn dat dit je opvalt. Dat betekent dat je taal leuk en interessant vindt. gelukkig hebben we ook nog kranten en boeken waarin je lekker lange zinnen kunt schrijven… en lezen!

  2. Door: Saskia · 06-12-2019 om 19:30

   He Jochem,
   Minder uitroeptekens.

   Groet,
   Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.