Hoe lang mag je studeren op een hbo of universiteit?

Door: Hermien Miltenburg · 11 februari 2019
Categorie: Studeren

‘Hoe lang mag je studeren op een hbo of universiteit?’ vroeg een leerling mij laatst op een voorlichtingsavond over studiekeuze. Dat hangt van twee dingen af… je portemonnee en je studiepunten.

hoe lang mag je studeren

Studiepunten

Een studie doen op een hbo of universiteit betekent: studiepunten halen. Elk studiejaar moet je 60 studiepunten verdienen. Een bacheloropleiding op het hbo duurt vier jaar. De bacheloropleiding op de universiteit drie jaar. Maar je mag langer doen over de opleiding. En heel wat studenten doen er ook langer over. Studenten noemen dat ‘studievertraging’.

Studiepunten in het eerste studiejaar van de bachelor

In je eerste studiejaar moet je echter een bepaald minimum aantal studiepunten halen. Haal je die minimum hoeveelheid niet, dan moet je stoppen met die opleiding op dat instituut. Je mag de opleiding ook niet binnen drie jaar overdoen. Bindend Studieadvies, heet dat.  Haal je die minimum hoeveelheid studiepunten wél, dan kun je op de opleiding blijven. En een student kan ook niet meer van de opleiding verwijderd worden. Natuurlijk moet je wel een keer die 4×60 of 3×60 studiepunten halen om je bacheloropleiding af te ronden. Maar je mag daar langer over doen. Ook langer dan de officiële duur van de studie.

Studiepunten in de master

De hbo opleiding rond je af in vier jaar. Een complete universitaire studie is een bacheloropleiding én en masteropleiding. De masteropleiding kan één jaar duren, maar ook twee of drie jaar. Dat hangt af van de master die een student kiest. Dan moet je dus 1×60 studiepunten halen, 2×60 of 3×60. Je hoeft niet persé elk jaar 60 studiepunten te halen.

Hoe lang mag je studeren op een hbo of universiteit?

Terug naar de vraag van de leerling: ‘Hoe lang mag je studeren?’ Zo lang als je wilt nadat je het Bindend Studieadvies hebt gehaald. Maar… Studiepunten zijn niet eeuwig geldig. Dat heeft vooral te maken met veranderingen in de kennis en ook veranderingen in de opleiding.

Kennis veroudert

Stel je leert de nieuwste ICT inzichten in een bepaald vak. Daar krijg je bijvoorbeeld vijf studiepunten voor. Die studiepunten blijven echt wel een paar jaar geldig. Maar na een tijdje is die ICT kennis die je ooit hebt geleerd, weer verouderd. Die studiepunten zijn dus niets meer waard. In het reglement van de instelling (voorbeeld) vind je exact hoe lang de studiepunten geldig blijven. De instelling mag zelf bepalen hoe lang een resultaat geldig blijft. Studeer je langer, zeg zes jaar, dan loop je het risico dat studiepunten die je in je eerste jaar hebt gehaald, ondertussen niet meer geldig zijn.

Steeds meer vakken volgen

Op een hbo en een universiteit heb je veel vrijheid je eigen vakkenpakket samen te stellen. Na het eerste studiejaar kan een student een groot aantal vakken volgen. Ook meer dan de ‘verplichte’ vakken. En je mag ook meer dan 60 studiepunten halen. Dat zien we ook graag. Het is fijn als een student zich breed ontwikkelt en veel wil leren. Zo kun je je eigen studie vormgeven. Soms studeert een student daardoor ook langer. Hoe lang mag je studeren? Zo lang als de student dat interessant vindt…

hoe lang mag je studeren

Hoe lang mag je studeren? Je portemonnee

Studeren is duur. Voor de meeste opleidingen betaal je iets meer dan €2000,- per jaar. Dat moet je maar kunnen betalen. Gelukkig is er studiefinanciering. Een student krijgt een OV kaart, onder bepaalde omstandigheden een aanvullende beurs. En een student kan lenen. Dat kan allemaal tot je dertigste. Ben je ouder dan dertig, dan mag je nog wel studeren, maar er is geen studiefinanciering meer.

Hoe lang krijg je studiefinanciering?

Een student krijgt niet een onbeperkt aantal jaren studiefinanciering. Het aantal jaren dat je studiefinanciering krijgt is afhankelijk van de lengte van de studie:

 • hbo bachelor: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
 • hbo + 1 jarige wo master: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
 • hbo + 2 jarige wo master: 8 jaar lening, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
 • wo bachelor + 1 jarige wo master: 7 jaar lenen, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
 • wo bachelor + 2 jarige wo master: 8 jaar lenen, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
 • wo bachelor + 3 jarige wo master: 9 jaar lenen, 7 jaar OV, 6 jaar aanvullende beurs.

Hoe lang mag je studeren? De praktijk

Soms doen studenten echt wel langer over de studie. Er zijn grote verschillen tussen opleidingen onderling. Het is goed dit te vergelijken als je nog met de studiekeuze bezig bent. Op de driejarige wo bacheloropleiding biologie in stad X haalt 47% van de studenten het diploma binnen vier jaar. In stad Y is dat 50%. In stad Z is dat 59%. En op een andere universiteit weer 60%. Best grote verschillen.

Kwaliteit van de opleiding

Die verschillen hebben te maken met een aantal zaken te maken: Hoe is alles georganiseerd? Kun je vaak hertentamens doen? Hoe is de kwaliteit van de docenten? Hoeveel begeleiding is er?
Ik raad aanstaande bachelor- en masterstudenten aan hier altijd naar te kijken. Dat kan bijvoorbeeld op Studiekeuze123 maar ook in de Keuzegids. Het heeft allemaal te maken met kwaliteit. Ze noemen deze bundeling van gegevens: studiebijsluiter. Net als bij medicijnen weet je na het lezen van de bijsluiter ‘wat er in zit’.

Hoe lang mag je studeren? Je hele leven!

En nog meer praktijk…
Je mag natuurlijk je hele leven blijven studeren. En dat moet eigenlijk ook. Want kennis verandert snel. En mensen veranderen ook. In de loop van je leven ga je andere dingen interessant vinden. Ga je op zoek naar een andere baan of een ander beroep. En daar hoort dan weer studeren bij. Maar vaak is dat dan niet meer fulltime op een school.

Hermien Miltenburg

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 13 reacties.

 1. Door: Jochem · 04-10-2019 om 06:03

  Yo Hermien,

  Meer komma´s, minder punten!
  Verder lekker bezig!
  Fijne dag nog!
  Groeten,
  Quiditch

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Jochem. Schrijven voor het internet betekent vooral korte zinnen maken. Zo min mogelijk komma’s dus. Fijn dat dit je opvalt. Dat betekent dat je taal leuk en interessant vindt. gelukkig hebben we ook nog kranten en boeken waarin je lekker lange zinnen kunt schrijven… en lezen!

  2. Door: Saskia · 06-12-2019 om 19:30

   He Jochem,
   Minder uitroeptekens.

   Groet,
   Saskia

 2. Door: Hauraa hadi · 01-11-2019 om 16:07

  Hallo,mijn kinderen zijn hun hele leven buiten nederland,en we willen voor hun studie terug, ze zijn nu 14 en 15 jaar, krijgen ze wel studie financiering? Ze zijn natuurlijk nederlands!,???

  1. Hermien Miltenburg

   Ja hoor, u kunt ze vragen gewoon contact op te nemen met DUO

 3. Door: Lisa · 21-11-2019 om 01:31

  Beste Hermien,
  Ik heb een vraag over de mogelijkheden die er zijn om door te studeren aan de universiteit na/tijdens een hbo bachelor. Ik ben namelijk nog vrij jong en ik zou graag nog een tweede bachelor doen maar dit lijkt een dure en tevens weinig voorkomende optie. Ik zie natuurlijk wel dat veel mensen een wo master na hun hbo bachelor starten, is het dan mogelijk om uiteindelijk twee masters te doen? Wat adviseert u? Alvast bedankt. Mvg Lisa

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Lisa,
   Wat jij vraagt komt vaker voor en daarom ga ik er binnenkort een artikel over schrijven. Dank je wel dus voor je vraag. Nog een bachelor doen nadat je al een bachelor hebt afgesloten is inderdaad erg duur. Er gaat veel subsidie bij de opleidingen in het hoger onderwijs, tussen de drie en zesduizend euro per jaar per student. Je betaalt namelijk als student nooit de kostprijs van de studie maar ‘slechts’2083 euro per jaar. Die subsidie is eenmalig. Daarom mag je nadat je een bachelor hebt gedaan, niet nog een bachelor gaan doen voor de prijs van 2083 euro. het staat je natuurlijk vrij om toch een bachelor te volgen, maar dan betaal je de kostprijs en die is erg hoog.
   Er zijn inderdaad nogal wat studenten die na hun hbo opleiding een wo master gaan doen. Voor jou zal de aansluiting met WUR masters niet lastig zijn omdat er tussen de groene hogescholen en WUR afspraken zijn gemaakt. Normaliter adviseer ik al zo’n beetje halverwege je hbo bachelor contact te zoeken met de universiteit van je keuze zodat je op het hbo alvast je vrije keuzeruimte aan kunt passen aan de eisen van de toekomstige master. Doe je dat niet, dan moet je aanvullend vakken doen tussen je bachelor en je master. Als je je master gaat doen kun je inderdaad twee masters tegelijkertijd doen. Doe je ze na elkaar dan moet je voor je tweede master de volledige kostprijs betalen, maar doe je twee masters tegelijkertijd dan betaal je gewoon 2083 euro collegegeld. Bij WUR is het zo dat je dan drie jaar over je masterperiode doet. Binnenkort schrijf ik een artikel naar aanleiding van je vraag waar ik wat dieper op dit allemaal inga. Wil je me in de tussentijd bellen, doe dat gerust.

   1. Door: Maria Vasconcelos · 18-12-2019 om 11:45

    Beste, ik ben in Brazilië geboren maar ik ben met een Belg getrouwd daardoor ben ik Belgisch geworden. Nu studeer ik een bachelor en ik betaal alles volle pot. Mijn vraag is of ik recht op studiegeld heb? Met vriendelijke groeten, maria Vasconcelos

    1. Hermien Miltenburg

     Dag Maria,
     Ik ken de situatie in België niet, dus helaas kan ik u niet verder helpen. Een van de lezers van dit blog wel? Hermien

 4. Door: Irma Van Ballegooijen · 27-12-2019 om 17:29

  Beste Hermien, ik heb de volgende vraag. Iemand die z’n propadeuse op wo niet haalt, dan overstapt naar ‘t hbo maar de studie niet leuk vindt en na 1 jaar terug wilt naar wo.
  Hoe zit het dan met studie financiering? En college geld?
  Dank je wel,

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Irma,
   Er zijn best wat studenten die een tijdje zoeken voordat ze de goede studie hebben gevonden. Voor het collegegeld maakt dat niet uit. de student betaalt gewoon €2083 per jaar. Helaas geldt de halvering van het collegegeld alleen maar voor het eerste jaar dat je studeert. Deze student komt dus niet meer in aanmerking voor halvering van het collegegeld.
   Een student krijgt maar een beperkt aantal jaren studiefinanciering. Daarvan heeft deze student er dus zo te merken al twee verbruikt.In het volgende overzicht zie je wat er dan overblijft aan jaren studiefinanciering. Het aantal jaren dat je studiefinanciering krijgt is afhankelijk van de lengte van de studie:

   hbo bachelor: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
   hbo + 1 jarige wo master: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
   hbo + 2 jarige wo master: 8 jaar lening, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
   wo bachelor + 1 jarige wo master: 7 jaar lenen, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
   wo bachelor + 2 jarige wo master: 8 jaar lenen, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
   wo bachelor + 3 jarige wo master: 9 jaar lenen, 7 jaar OV, 6 jaar aanvullende beurs.

   Doet de student een wo bachelor met daarna een eenjarige master dan krijgt hij dus nog 3 jaar OV en 2 jaar aanvullende beurs, als hij daarvoor in aanmerking komt. Hij kan nog 5 jaar lenen. Kiest de student voor een 2 jarige master, dan komt er overal nog een jaartje bij.

   Lees ook: https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/hoe-lang-mag-je-studeren/

 5. Door: Karen · 12-01-2020 om 11:23

  Beste Hermien, mijn dochter studeert dit jaar af (HBO). Ze wil graag een Minimaal jaar naar het buitenland om daarna weer verder te studeren (universitair). Hoelang mag je stoppen met studeren zonder verlies van rechten/subsidies? Zijn daar eisen aan gesteld? Heb je nog belangrijke adviezen voor haar? Alvast bedankt

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Karen, Je zult wel trots zijn op je dochter dat ze afstudeert en zulke mooie plannen heeft. Als ze na deze opleiding een master wil gaan doen moet ze daarmee starten voor haar dertigste, tenminste als ze nog in aanmerking wil komen voor studiefinanciering. Als inhoudelijke tip voor je dochter wil ik haar meegeven dat ze voordat ze op reis gaat al goed nadenkt over wat ze daarna wil gaan doen en ook Open Dagen bezoekt. Het is namelijk haast niet te doen om in het buitenland een goede studiekeuze te maken. Van zo’n reis verander je, ze moet ook na de reis nog tijd hebben goed over haar keuze na te denken. verder is het goed om te kijken naar de toelatingseisen van de verschillende masters, als ze dat wil gaan doen, die zijn soms echt pittig. Soms moet je aanvullende vakken doen (pré-master) voordat je toegelaten wordt. Je dochter zal waarschijnlijk niet nog een bacheloropleiding willen gaan doen, dat is namelijk erg duur. Je betaalt dan niet het gewone collegegeld, maar de werkelijke kosten van de studie, het instellingsgeld, en dat is twee, drie keer en soms vier keer zo hoog. Gaat je dochter een masteropleiding doen, dan betaalt ze het gewone collegegeld, iets meer dan 2000 euro per jaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.