7 oktober 2019 | Categorie: Geldzaken

Overheidssubsidie voor studenten

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Studeren is duur. Maar studeren is ook belangrijk. Belangrijk voor de student en zijn ouders. En ook belangrijk voor ons als samenleving. Daarom is er een overheidssubsidie voor studenten.

overheidssubsidie voor studenten

Hoeveel collegegeld betaal je?

Volg je een opleiding op een hogeschool of universiteit die door de minister is erkend, dan hoef je niet de werkelijke kosten te betalen. Het organiseren en geven van een jaar onderwijs aan een student is duur.
In sommige landen moet de student de volle kostprijs betalen. In Nederland is dat gelukkig niet zo. In Nederland is er overheidssubsidie voor studenten. Studenten betalen maar een deel van de werkelijke kosten. Dat is voor het komend studiejaar €2083,- per jaar (wettelijk collegegeld). Eerstejaars en aanstaande leraren komen onder bepaalde omstandigheden in aanmerking van voor halvering van het collegegeld. Studenten die een opleiding volgen aan een university college betalen meer omdat er hier een intensievere begeleiding is.

Hoeveel collegegeld betalen studenten in andere landen?

Wat studenten betalen in andere landen. Onderstaande quizvragen en antwoorden komen uit een interactief lespakket over studiefinanciering, gemaakt door DUO.

Vraag 1: In welk land is het collegegeld voor 1 jaar (bachelor) het hoogst?

De volgorde van laag naar hoog: (bedragen 2017- 2018):

 • Oostenrijk (geen collegegeld)
 • Duitsland (meeste deelstaten gratis, in sommige maximaal € 400)
 • Nederland (€ 2.006) (nb. komend jaar €2083,-)
 • Engeland (tussen de € 7.500 – €12.600)

De verschillen in Europa zijn groot, in sommige landen betaalt de overheid alles, in andere landen
(Engeland bijvoorbeeld) betaal je meer. Nederland is een ‘middenmoter’.

Wat zijn de werkelijke kosten?

Vraag 2 Wat zijn de kosten voor een universiteit (of hogeschool) in Nederland om een student één jaar te laten studeren?

Een jaar studeren kost ongeveer € 9.000.
Wat je als student betaalt aan collegegeld is minder dan de werkelijke kosten. Universiteiten (red. en hogescholen) krijgen een overheidsbijdrage om de rest van de kosten te dekken.
Het wettelijk collegegeld is in studiejaar 2019/2020 vastgesteld op €2.083

Wat zijn de gemiddelde kosten per student per jaar?

De gemiddelde jaarlijkse kosten per student zijn verschillend. Dit zijn de bedragen:

Bachelor:
Alfa/gamma € 5.500 – 8.000 (bv. Nederlands, economie, sociologie, psychologie, pabo)
Bèta € 8.500 – 11.000 (bv. natuurkunde, wiskunde, biotechnologie)
Medisch € 10.000 – 20.000

Master:
Alfa/gamma € 8.000 – 14.000
Bèta € 10.000 – 18.000
Medisch € 20.000 – 30.000

Overheidssubsidie voor studenten die voor het eerst gaan studeren of leraar willen worden

Sommige studenten komen onder bepaalde omstandigheden in aanmerking voor de halvering van het collegegeld (zie infographic hieronder. De jaartallen zijn nog niet aangepast. Dat moet zijn 2019/2010).

collegegeldverlaging

Hoe lang mag je profiteren van de overheidssubsidie voor studenten?

Hoe lang je mag studeren is vooral afhankelijk van de eigen portemonnee van studenten. Zo lang je studeert hoef je niet de volledige kostprijs te betalen. Je mag blijven profiteren van de overheidssubsidie voor studenten.

Studiefinanciering

Naast deze subsidie heeft de Rijksoverheid bovendien nog een regeling voor de studiefinanciering. (zie studiefinanciering in het kort).
Heel globaal bestaat die uit vier onderdelen:

 • Iedere student krijgt een OV kaart
 • Studenten wier ouders een lager inkomen hebben en/of meer studerende broers of zussen kunnen in aanmerking komen voor een aanvullende beurs
 • Je kunt geld lenen om van te leven, de studielening
 • Je kunt geld lenen om je collegegeld te betalen, het collegegeldkrediet.

Hoe lang krijg je studiefinanciering?

Een student krijgt niet een onbeperkt aantal jaren studiefinanciering. Het aantal jaren dat je studiefinanciering krijgt is afhankelijk van de lengte van de studie. (Lees ook: hoe lang mag ik studeren)

 • hbo bachelor: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
 • hbo + 1 jarige wo master: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
 • hbo + 2 jarige wo master: 8 jaar lening, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
 • wo bachelor + 1 jarige wo master: 7 jaar lenen, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
 • wo bachelor + 2 jarige wo master: 8 jaar lenen, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
 • wo bachelor + 3 jarige wo master: 9 jaar lenen, 7 jaar OV, 6 jaar aanvullende beurs.

Wie profiteren NIET van de overheidssubsidie voor studenten?

Studenten die een particuliere opleiding volgen, profiteren niet van de overheidssubsidie voor studenten. Ook een student die twee bacheloropleidingen na elkaar wil doen profiteert niet van de overheidssubsidie voor studenten. Hij moet voor zijn tweede studie de werkelijke kosten betalen (instellingscollegegeld). Dat geldt ook voor masterstudenten die twee masters na elkaar willen doen. Slimmer is het om twee masters tegelijkertijd te doen. Dan betaal je het gewone collegegeld.

Overheidssubsidie voor studenten met een beperking

Studenten met een ziekte, beperking of belemmering kunnen in aanmerking komen voor nog meer subsidies. Kijk hiervoor op ‘financieel slim studeren met een handicap

financieel slim studern met een beperking

Overheidssubsidie voor studenten… terecht

Ik ben erg blij dat ik in een land woon waar overheidssubsidie voor studenten een heel gewone zaak is. Ik vind het namelijk erg belangrijk dat iedereen die wil en kan studeren, dat ook kan betalen. Er zijn teveel landen waar studeren alleen is weggelegd voor kinderen van rijke ouders. Dat vind ik erg. Iedereen verdient gelijke kansen. Een land is volgens mij ook beter af als iedereen gelijke mogelijkheden heeft. En daarnaast heeft ons land veel behoefte aan goed-opgeleide professionals.
Natuurlijk is er veel kritiek op de huidige regeling van de studiefinanciering. Studenten- en scholierenorganisaties willen de basisbeurs weer terug. En ook steeds meer politieke partijen hebben kritiek op het huidige leenstelsel. Hierover is het laatste woord nog niet gezegd.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 4 reacties.

 1. Door: Jasmijn · 08-10-2019 om 21:03

  Is het zo dat als je na een paar maanden studeren stopt met je opleiding, dan al een jaar van de studiefinanciering, het OV en de aanvullende beurs hebt verbruikt, terwijl je maar een paar maanden hebt gestudeerd?

  1. Dag Jasmijn,
   Het volgende vond ik op het internet, de pagina van DUO. Daarin lees ik dat de verbruikte maanden afgetrokken worden van de tijd dat je recht hebt op studiefinanciering. Het gaan dan over de maanden dat je hebt gestudeerd. Dus niet het hele studiejaar.
   Heb je nog vragen? Mail me dan vooral.

   Stoppen in uw 1e jaar
   Doet u mbo 3 of 4, of hbo of universiteit en stopt u in het 1e jaar? Als u vóór 1 februari uw studiefinanciering stopzet, hoeft u uw beurs en reisproduct niet terug te betalen. We noemen dit de 1-februariregeling. Een eventuele lening moet u natuurlijk wel terugbetalen.

   Voorwaarden
   U bent voor het eerst begonnen met mbo 3 of 4, of met hbo of universiteit.
   U krijgt voor het eerst studiefinanciering voor mbo 3 of 4, of voor hbo of universiteit.
   U hebt uw studiefinanciering stopgezet vóór 1 februari.
   U krijgt in hetzelfde studiejaar niet opnieuw studiefinanciering. Hierop zijn 2 uitzonderingen:
   U gaat van hbo of universiteit naar mbo (niveau maakt niet uit).
   U gaat van mbo 3 of 4 naar mbo 1 of 2.
   U kunt 1 keer gebruikmaken van de 1-februariregeling voor mbo, én 1 keer voor hbo of universiteit. De maanden die u tot februari hebt ontvangen, tellen mee als verbruikte maanden studiefinanciering. U kunt ze later niet opnieuw opnemen.

 2. Door: Hilda · 08-10-2019 om 09:36

  Goedendag,
  U schrijft in een artikel dat de overheid verwacht dat ouder 400 euro bijdragen per maand aan de studie/onderhoud van een studerend kind, waar staat dat geschreven. Waar kan ik deze info vinden?

  1. Dag Hilda, Op de site van DUO vindt u dat de maximale aanvullende beurs bijna 400 euro is. Kinderen van ouders die dit bedrag niet of niet helemaal kunnen betalen komen in aanmerking voor deze aanvullende beurs. Ouders die dit bedrag wel kunnen betalen voor de opleiding van hun kind worden geacht dit ook te doen. Ik weet niet waar dit bedrag op gebaseerd is. Wel is het zo dat ouders niet verplicht zijn deze 400 euro bij te dragen. En meer bijdragen mag natuurlijk ook.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.