19 april 2022 | Categorie: Geldzaken

Wat moet je regelen voor je studiefinanciering?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Vanavond was er een webinar van DUO over praktische zaken rondom studiefinanciering. Wat moet je regelen voor je studiefinanciering? En hoe zit het nu met de veranderingen van de studiefinanciering?

Wat moet je regelen voor je studiefinanciering

De studiefinanciering is een belangrijke inkomstenbron voor studenten. Belangrijk dat ouders en aanstaande studenten hier alles over weten.

Wat moet je regelen voor je studiefinanciering?

Het webinar van DUO gaat over studeren op het hbo of de universiteit. Er zijn ook webinars voor studenten op het mbo.
De studiefinanciering gaat veranderen. Dat geldt voor veel geldzaken. Nieuws daarover post ik op de facebookgroep ‘ouders en studie’. Onder de knop ‘leenstelsel’ van dit blog staat ook veel informatie.

Samen met studenten heb ik een webinar gemaakt waarin alle geldzaken, ook de studiefinanciering op een rijtje staan. De presentatie kun je aanvragen door een mail te sturen naar hermien.miltenburg@wur.nl. Er komt ook een filmpje van het webinar van DUO. Dat zal ik ook posten.

Wat moet je regelen voor je studiefinanciering? 1: De nieuwe studiefinanciering

Er zijn diverse onderwerpen aan bod gekomen tijdens het webinar. Ik noem er een paar:
Het is de bedoeling dat alle studenten die nu onder het leenstelsel krijgen vanaf 1 september 2023 de nieuwe studiefinanciering krijgen. De basisbeurs dus. De Tweede Kamer moet hier nog over beslissen. Tot 1 september bestaat het huidige leenstelsel dus nog. Lees meer over het leenstelsel in het artikel: Studiefinanciering in het kort.

2: De regeling tegemoetkoming voor scholieren, overbrugging voor je studiefinanciering krijgt

Doe je voltijd havo, vwo of vavo en ben je 18 jaar of ouder? Dan kun je een tegemoetkoming voor scholieren krijgen. Je krijgt de tegemoetkoming zolang je op de middelbare school zit. De tegemoetkoming voor scholieren bestaat uit twee onderdelen: de basistoelage en de aanvullende toelage. Niet iedereen krijgt de aanvullende toelage, maar vraag dit altijd aan. Je krijgt meer geld als je niet meer bij je ouders woont. Met de rekenhulp Tegemoetkoming scholieren bereken je zelf hoeveel krijgt. De regeling is ook belangrijk om de zomervakantie te overbruggen tot je studiefinanciering krijgt. Want ga je op kamers, dan moet je die kamer vaak al in de zomervakantie huren. En dan heb je nog geen studiefinanciering. Meer informatie.

aanvullende beurs

25% van de studenten met recht op een aanvullende beurs vraagt hem niet aan. Dat is echt jammer. Vraag deze beurs aan, het kost geen moeite, de belastingdienst zoekt alles voor je uit. En er zit geen ‘addertje onder het gras’. Het is echt ‘gratis geld’. Een student heeft maar één verplichting: afstuderen binnen tien jaar.

Wat moet je regelen voor je studiefinanciering? 3: Aanvullende beurs

De aanvullende beurs moet je echt altijd aanvragen. Een student krijgt deze beurs of een deel daarvan als de biologische ouders een wat lager inkomen hebben of als er meer studerende broers of zussen zijn. Of als er broers of zussen op de middelbare school zitten. De persoonsgegevens van de ouders worden opgevraagd bij de gemeente. Het inkomen van de ouders wordt bekeken door de belastingdienst. Het is echt geen gedoe. Er is maar één verplichting: afstuderen binnen 10 jaar. Dat mag ook een andere studie zijn dan waar je mee begonnen bent. Als het maar een studie is in het hoger onderwijs. Dan wordt de aanvullende beurs een gift. Je hoeft het geld van de aanvullende beurs dan niet terug te betalen. (Lees meer).
Alvast weten over hoeveel geld het gaat? Er is een rekenhulp waar je allerlei zaken in kunt vullen. Dat is geen aanvraag, het is alleen bedoeld om een idee te krijgen op hoeveel aanvullende beurs je recht hebt. Heb je meer geld nodig, dan kun je dat lenen. Maar je kunt ook alleen de aanvullende beurs aanvragen. (Lees meer over de bedragen en hoe lang je mag lenen)

4: Het studentenreisproduct (de OV kaart)

De studenten OV kaart vraag je aan samen met de studiefinanciering. Het aanvragen van de studiefinanciering en de studenten OV kaart doe je via DigiD. Dat is dus iets dat je op tijd moet doen. Zo’n 2-3 maanden voor je begint met de studie. Je kunt ook alleen het studentenreisproduct aanvragen. Dus zonder te lenen of een aanvullende beurs aan te vragen.

Dit moet je doen:

  • De DigiD : Je hebt DigiD nodig om het studentenreisproduct aan te vragen.
  • Persoonlijke  OV-chipkaart : Je hebt ook een persoonlijke OV-chipkaart nodig om het studentenreisproduct te gebruiken. Heb je dit gedaan en de OV kaart aangevraagd bij DUO, dan krijg je een mail hoe je beide aan elkaar kunt koppelen.

corona en studiefinanciering en andere geldzaken

Terugbetalen van de studieschuld

Heb je je diploma gehaald binnen tien jaar dan wordt, in de maand januari na je afstuderen, je OV kaart en de aanvullende beurs een gift. Het geld dat je geleend hebt moet je terugbetalen. In januari wordt vastgesteld hoeveel rente je de komende vijf jaar moet betalen. Die rente is nu 0%. Maar dat kan meer worden in de toekomst.
Na twee jaar moet je beginnen met terugbetalen. Daar heb je 35 jaar de tijd voor. Maar sneller aflossen mag natuurlijk ook. En meteen beginnen met aflossen mag ook.

Verdien je weinig na je afstuderen, dan hoef je ook niet veel terug te betalen. Er wordt ook gekeken naar het inkomen van je eventuele partner. Kijk eens naar de rekenhulp. Vergelijk dit met wat je verdient na het hbo of de universiteit. Dan zie je dat een matige studieschuld echt niet zo erg is. Een studieschuld kan overigens invloed hebben op de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen. Informeer dit bij verschillende banken. Ga niet alleen af op wat je op het internet ziet. Er wordt ook gekeken naar je individuele situatie, bijvoorbeeld naar je baankansen.

de kosten van studeren leveren mij studiekeuzestress op

 

Hierbij de link naar het webinar van DUO

Kijk ook op : aanvragen studiefinanciering

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

  1. Door: Em Dekker · 17-05-2023 om 12:29

    Beste Hermien,
    Mijn zoon heeft nu 7 jaar studie erop zitten. Ongeveer een half jaar geleden heeft hij zijn Bachelor gehaald en van zijn 2-jarige Master zit hij nu op 10 studiepunten. Wat zijn nu nog de mogelijkheden voor hem? Een achtste jaar kan hij nog lenen (of maakt deze lichting komend studiejaar ook aanspraak op de studiebeurs?). Dan heeft hij in theorie dacht ik nog 2 jaar om de master af te ronden maar kan hij niet meer lenen. Wat gebeurt er als hij onverhoopt na al deze jaren zijn master nog niet heeft? Ik las iets dat als je je diploma niet haalt je ‘alles’ moet terugbetalen. Of geldt dat niet als je wel je Bachelor hebt. Op zich klinkt nog 3 jaar potentieel studeren wellicht riant, maar zijn tempo ligt niet heel hoog en hij gaat komend jaar een bestuursjaar doen. Bovendien zal hij in het 9e en 10e jaar van zijn studie erbij moeten gaan werken om zijn kosten van levensonderhoud te kunnen dekken (momenteel heeft hij geen bijbaan).

    1. Dag Em,
      Via bijgevoegde link ‘Hoe lang mag ik studeren‘ vind je een overzicht van de jaren dat je recht hebt op studiefinanciering. Als je zoon zijn master niet haalt, zal hij de aanvullende beurs en het reisproduct jaren die/dat hij gebruikt heeft voor zijn master terug moeten betalen, helaas. Best een uitdaging als ik dat zo lees. Mijn ervaring is overigens wel dat studenten veel leren van een bestuursjaar…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.