8 juni 2018 | Categorie: Geldzaken

Wat verdient mijn kind na afstuderen?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Vandaag ontving ik onderstaande vraag van een vader… Wij zijn op uw open dag geweest en heb toch nog een vraag voor u. Mijn dochter zit nu op VWO-4 – Gymnasium en hoeft nog geen inschrijving bij u te doen maar ze wil graag verder in de dierwetenschappen. Als vader vind ik dit geweldig maar wat brengt dit nu eigenlijk op aan inkomen? Ik ben mij ervan bewust dat dit heel erg kort door de bocht klinkt, maar ik zit er gewoonweg mee in mijn maag. Op de open dag vertelde iedereen mij dat alle studenten nog voordat ze afstuderen eigenlijk al een baan hebben want tijdens de stageperiode’s worden ze heel veel gevraagd door de werkgevers. Maar wat is ongeveer ’t bruto inkomen per maand ? Ik weet dat u dit niet precies kunt zeggen maar hebt u een indicatie? Wat verdient mijn kind na afstuderen? 

wat verdient mijn kind na afstuderen

Wat verdient mijn kind na afstuderen?

Fijn dat deze vader mij deze vraag stelt. Ik vind het zeker ook een belangrijke vraag. Studenten (en ouders) investeren veel in een opleiding. Collegegeld, bijkomende studiekosten, verzekeringen, boodschappen, kamerhuur… een uitwonende student is zo’n 1000 euro per maand kwijt. Als je zoveel geld investeert, wil je ook weten wat dat in financieel opzicht oplevert…

Mijn antwoord op de vraag: Wat verdient mijn kind na afstuderen?

Ik heb deze vader op gewezen op de site http://www.Studiekeuze123.nl. Op deze site van het ministerie vindt u heel veel informatie over studiekeuze en studeren. Een belangrijk onderdeel is de zoekfunctie ‘zoek hier jouw opleiding’. Toets je de opleiding in dan komt er veel informatie. Als u doorscrolt komt u bij ‘feiten en oordelen’, de studiebijsluiter. Als u doorklikt komt u uiteindelijk ook bij ‘kansen op de arbeidsmarkt‘. Daar vindt u de beroepen die uw zoon of dochter kan krijgen na de opleiding en ook hoe zijn of haar kansen op de arbeidsmarkt zijn.  Dit zijn inschattingen. Niemand kan weten hoe de situatie over 5 of 10 jaar is. De mogelijke beroepen die uw zoon of dochter kan krijgen na de opleiding vindt u ook op http://www.kiesjestudie.nl.

Over welke bedragen gaat het?

De vader waarmee ik dit artikel open vraagt ook naar de hoogte van het basissalaris. Ook dat kun je opzoeken. Die bedragen staan vermeld in De Keuzegids. Er zijn Keuzegidsen voor mbo, hbo en universiteiten (zowel bachelor- als masteropleidingen). Alle opleidingen in Nederland worden in deze gidsen kort besproken. De decaan op de school van uw kind heeft hem zeker. U kunt hem natuurlijk ook zelf kopen. In de Keuzegids worden alle opleidingen met elkaar vergeleken. Ook hier vindt u een opsomming van mogelijke beroepen en ook het huidige startsalaris. Afgestudeerden die het goed doen in hun beroep gaan snel meer verdienen. Ook als er in de toekomst tekorten ontstaan in bepaalde beroepen zal het salaris omhoog gaan. Ook het CBS en Intermediair laten de salarissen van universitair afgestudeerden en hbo afgestudeerden zien.

Wat heeft uw zoon of dochter aan deze informatie?

Ik vind het heel goed als ouders ook naar toekomstkansen kijken. Jongvolwassenen doen dat niet zo vaak. Ik hoor aanstaande studenten vaak zeggen “Eerst maar eens een fijne studie, dan zie ik wel”.  Daar zit wel wat in. Een studie volgen die je niet aanspreekt wordt helemaal niets. De passie voor een opleiding, de interesse in een bepaald onderwerp, dát doet er toe. Maar toch… als een bepaalde opleiding geen geweldige baankansen heeft, dan is dat ook goed om te weten. Dat vind ik vooral omdat het belangrijk is alle aspecten van een opleiding mee te nemen. Als je 4-5 jaar gestudeerd hebt, wil je het geleerde in praktijk brengen. En het is heel frustrerend als dat niet lukt.
Financiële aspecten spelen natuurlijk ook mee. Maar… heb je een studielening en vind je geen baan… aflossen is altijd op basis van draagkracht. Verdien je weinig, dan betaal je ook weinig terug. Toch kan het geen kwaad je goed te verdiepen in de studiefinanciering en wat een studieschuld straks betekent als je klaar bent met de studie.

Wat verdient mijn kind na afstuderen? Glazen bol

Zoals eerder gezegd… Alle antwoorden op de vraag: “Wat verdient mijn kind na afstuderen?” zijn gebaseerd op de situatie van nu. Uw zoon of dochter zal na afstuderen zeker nog 50 jaar werken. Alle beroepen zullen in die periode meerdere malen veranderen. Ook zullen er beroepen bijkomen en beroepen verdwijnen.
Ook nu is het al zo dat iets meer dan de helft van de mensen die werken, na een paar jaar niet meer precies het beroep hebben waar ze voor zijn opgeleid. Wel blijven mensen vaak werken in dezelfde sector of binnen hetzelfde aandachtsgebied.
Omdat de maatschappij zo snel verandert zullen vaardigheden steeds belangrijker worden. Maar kennis blijft er ook toe doen.

decentrale selectie

Eigen ervaring

Toen ik, vele jaren geleden, zelf koos voor een opleiding Nederlands zei mijn vader: “Hermien, dat moet je niet doen, daar is geen droog brood mee te verdienen”. Dat was ook zo. In die jaren waren er heel veel werkeloze leraren Nederlands. Ik vond de opmerking van mijn vader helemaal niet leuk maar ben toch Nederlands gaan studeren. Al tijdens mijn eerste studiejaar had ik mijn eerste baan als docent en werkeloos ben ik nooit geweest. Ik ben ook verschillende keren van beroep veranderd, telkens na nieuwe opleidingen. Maar ik ben altijd blijven werken met jonge mensen in het onderwijs. Want dat is blijvend mijn passie.
Achteraf was het goed dat mijn vader me wees op de (toen!) slechte arbeidsmarkt. Ik dacht daardoor nog eens extra na over mijn studiekeuze. En ik zocht en vond mijn weg door me te specialiseren op mijn terrein.
En zoals ik zijn er velen…
Je laten leiden bij de studiekeuze door het geld dat je denkt te verdienen? Ik zou het opnieuw niet doen.
“Wat verdient mijn kind na afstuderen?” is een goede vraag… je als studiekiezer hier 100% door laten leiden, vind ik een slecht idee.

Meer over Studiekeuze 123

Artikel 1: Wat is Studiekeuze123.nl
Artikel 2: Interessetesten wat heb ik eraan?
Artikel 3: Hbo? universiteit? Wat past bij mijn kind?
Artikel 4: Open Dagen bezoeken
Artikel 5: Welke hogescholen en universiteiten zijn er?
Artikel 6: Welke studies zijn er?
A
rtikel 7: Wat is een leuke studie, Nationale Studentenenquête
Artikel 8: Toelating tot de hogeschool of universiteit
Artikel 9: Wat verdient mijn kind na afstuderen?

Filmpje over hoe studenten omgaan met hun studieschuld

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.