6 februari 2017 | Categorie: Studiekeuze

Welke studies zijn er? Welke studie past bij mijn kind?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Op de universiteiten en hogescholen worden er meer dan 1800 bacheloropleidingen en associate dregrees (alleen hbo) gegeven. Daarnaast zijn er bijna 1300 masteropleidingen. Welke studies zijn er? En welke studie past bij uw kind? Er is heel erg veel keuze. Misschien wel te veel. Gelukkig zijn er meerdere sites waarop ouders en aanstaande studenten informatie kunnen vinden. Deze weken schrijf ik over een van deze sites:  Studiekeuze123.nl, een onafhankelijke site van het ministerie.

De Open Dag bezoeken is belangrijk zegt ondernemer Ton de boer

Denk na over thema’s…

Kiezen uit zoveel studies… ga er maar aan staan. Het is niet te doen om al die studies te leren kennen… Ik adviseer studiekiezers om goed na te denken over thema’s waar ze mee willen werken. ‘Ik wil iets met dieren’, ‘techniek vind ik interessant’, ‘Het liefst ga ik werken in de zorg’… Soms weten studiekiezers ook waar ze goed in zijn en willen daarmee verder…‘Ik vind scheikunde interessant en ik ben er goed in.. daar wil ik mee verder’.
Dit is een heel mooi begin van het zoekproces.

Zoekmachine welke studies zijn er?

Welke studies zijn er? Op Studiekeuze123 vindt u een inventarisatie van alle opleidingen op hbo of wo niveau. Er is een essay organ donation must be made compulsory (‘opleidingenvergelijker’) waar je een kernwoord in kunt typen. Vul je bijvoorbeeld het woord ‘techniek’ in dan worden er 331 opleidingen genoemd. Typ je het woord ‘zorg’, dan vind je 819 opleidingen. Ook nog veel, maar je bent wel een stapje verder. Je kunt dan diverse filters gebruiken bijvoorbeeld filteren op niveau (hbo of universiteit). Dan krijg je een specifiekere selectie.

De Studies-pagina

Op de https://weblog.wur.eu/essay-lost-in-city/zie je per studierichting (bijvoorbeeld Aarde & Milieu, etc.) welke studies er allemaal zijn binnen dat thema. Het handige van deze pagina is dat studiekiezers meerdere studies zien binnen een bepaald aandachtsgebied. Zo ontdekken ze dat er eigenlijk veel meer mogelijkheden zijn op een bepaald aandachtsgebied. Er is ook een pagina Studie kiezen, waarop achtergrondinformatie wordt gegeven over het kiezen van een studie.

Niveau is ook belangrijk…

Haast elke opleiding kun je op meerdere niveaus doen. Uw kind heeft bijvoorbeeld interesse in dieren. Als u zoekt op de ‘opleidingenvergelijker’ ziet u opleidingen met dieren op hbo niveau of op universitair niveau. Studiekeuze123 gaat namelijk alleen over hbo en wo opleidingen. Maar alle genoemde thema’s, dieren , techniek, zorg enz., kun je ook op mbo niveau studeren. Voor sommige leerlingen die de havo hebben gedaan kan dit een goede leerweg zijn.
Over het verschil tussen hbo en universiteit staat er ook informatie op Studiekeuze123.

Vergelijk…

Als uw zoon of dochter weet wat hij of zij wil gaan studeren en op welk niveau, dan is hij nog niet klaar met zijn zoektocht. Het is ook belangrijk om te kijken wáár je dat wilt gaan studeren.
Om ‘lekker in je vel’ te zitten tijdens je studententijd is het ook belangrijk dat je je goed voelt bij de andere studenten, bij je docenten en de sfeer van de hogeschool of universiteit.
Ik adviseer de tijd te nemen om opleidingsinstituten onderling goed te vergelijken. Als u zich afvraagt: Welke studies zijn er? Hoort daarbij ook de vraag of uw zoon of dochter bij de sfeer van de school past.

Vergelijken, hoe doe je dat?

Via de opleidingenvergelijker kunt u meteen een paar belangrijke zaken zien. Op de opleidingspagina is er nog veel meer informatie te vinden. Die informatie is dus te vergelijken. Er wordt bijvoorbeeld verteld hoeveel studenten er in het eerste studiejaar zitten. Dat is belangrijke informatie. Heeft de student moeite met grote groepen of grote instellingen? Of vindt hij het juist prettig op een grote universiteit of hogeschool te studeren? U ziet dan ook hoe tevreden de huidige studenten zijn bijvoorbeeld over de docenten of de aansluiting op de beroepspraktijk. Ook ziet u meteen de waardering ( schaal van 1 tot 5) die studenten geven aan deze opleiding. Let op. Krijgt een opleiding een 5, dan scoort die dus heel hoog. Het zijn geen rapportcijfers zoals op school. Een 5 is de hoogste score.

Vergelijkknop welke studies zijn er?

Bij iedere opleiding vindt u een knop ‘bewaar’ en een knop ‘vergelijk’. Met name de vergelijkknop kan heel handig zijn. Klikt u daarop dan wordt deze opleiding bewaard. Rechtsboven op de pagina opleidingenvergelijker vindt u ook weer een knop ‘vergelijk’. Als u dit aanklikt ziet u alle opleidingen die u wou vergelijken naast elkaar. U ziet dan ook meer informatie over het studentenoordeel. Welk cijfer geven ze bijvoorbeeld aan ‘voorbereiding beroepsloopbaan’ of ‘studierooster’.

Welke studies zijn er? Korte omschrijving

Als u  doorklikt op de opleidingsnaam vindt u een korte omschrijving van de opleiding. Die omschrijving is aangeleverd door de betreffende studie. Vindt uw zoon of dochter dit aansprekend? Probeer dan ook te achterhalen wat hij of zij interessant vindt en waarom. Is dit speciaal iets van deze opleiding? Vindt uw kind het bijvoorbeeld interessant dat de opleiding gaat over ‘management’, misschien zijn er ook andere opleidingen waar ‘management’ een rol speelt.

Studie of stad?

Helaas kiezen veel aanstaande studenten op basis van de (studenten)stad. De volgende zaken hoor ik veel: ‘Studeren is al zo duur, ik kies een opleiding in de buurt. Ik kan dan bij mijn ouders blijven wonen’. Het tegengestelde hoor ik ook: ‘Ik woon nu al zo lang in deze omgeving, ik wil nu naar een bruisende stad’. Hoe verleidelijk ook… dit soort afwegingen zijn niet slim. Kies eerst de studie, daar draait het tenslotte om.

 

Welke studies zijn er?

Meer over Studiekeuze123

Artikel 1: Wat is Studiekeuze123.nl
Artikel 2: Interessetesten wat heb ik eraan?
Artikel 3: Hbo? universiteit? Wat past bij mijn kind?
Artikel 4: Open Dagen bezoeken
Artikel 5: Welke hogescholen en universiteiten zijn er?
Artikel 6: Welke studies zijn er?
Artikel 7: Wat is een leuke studie, Nationale Studentenenquête
Artikel 8: Toelating tot de hogeschool of universiteit
Artikel 9: Wat verdient mijn kind na afstuderen?

Meer overzichtssites voor studiekeuze

Studiekeuze123 is een objectieve overzichtssite van het ministerie. Er zijn nog meer overzichtssites die antwoord geven op de vraag: Welke studies zijn er? Voorbeelden zijn: universitaire bachelors, hbo bachelors, start studeren of kies je studie. Over deze sites schrijf ik binnenkort een artikel.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.