23 januari 2022 | Categorie: Studiekeuze

Hbo of universiteit? Wat past bij mijn kind?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Op welk niveau ga ik studeren? Hbo? Wo? Een studie kiezen? Het is belangrijk te ontdekken op welk niveau hij je wilt studeren. Hbo of universiteit? Wat past bij mijn kind? De website Studiekeuze123.nl helpt.

hbo of universiteit

Hbo? universiteit? Wat past bij mijn kind?

Hbo of universiteit? Wat past bij mijn kind? Het bachelor-master model

Er zijn in Nederland twee soorten bacheloropleidingen. Je kunt een bacheloropleiding doen op hbo niveau en je kunt een bacheloropleiding op universitair (wo) niveau doen.
De bacheloropleiding op hbo niveau duurt vier jaar. Daarna kun je gaan werken óf een masteropleiding gaan doen.
De bacheloropleiding op wo niveau duurt drie jaar. Na deze opleiding kun je in principe niet gaan werken. Na een universitaire bacheloropleiding gaat vrijwel iedereen een masteropleiding doen.
Een masteropleiding duurt één of twee jaar. Daarmee is je universitaire opleiding afgesloten.
Er zijn voor een student veel mogelijkheden en verschillende leerroutes.

Een hbo bacheloropleiding, wat is dat?

Een hbo bacheloropleiding is een vierjarige opleiding die je kunt doen als je havo, vwo of mbo hebt afgerond. Het is een Hogere Beroepsopleiding. De opleiding leidt een student op tot een professional die op hoger niveau werkt. Tijdens de opleiding krijgt de student veel theorie. Daarnaast is er ook veel praktijk en stage.
De vakken en voorbeelden bereiden allemaal voor op de beroepspraktijk. De meest gestelde vraag aan mij als hbo docent was: “U vertelt dit wel allemaal, maar wat heb ik eraan?”

Een wo bacheloropleiding, wat is dat?

Een wo (universitaire) bacheloropleiding is een driejarige opleiding die je kunt doen als je het vwo hebt afgerond. Het is een wetenschappelijke, theoretische opleiding.  De opleiding leidt in principe op tot wetenschapper of onderzoeker. De bacheloropleiding is vooral theoretisch, praktijk is er niet veel bij. De voorbereiding op ‘werken’, zoals de stage, komt vooral in de masteropleiding aan bod.  Na een bacheloropleiding op wo niveau kun je in principe nog niet gaan werken omdat je nog geen praktijk hebt gehad. De meest gestelde vraag aan mij als docent op een universiteit was: “U vertelt dit wel allemaal, maar klopt dat wel? Wat zijn de achterliggende feiten? Waarom is dit zo?”

Een wo masteropleiding, wat is dat?

Een wo (universitaire) masteropleiding is een één of tweejarige opleiding die je volgt na een bacheloropleiding. Een volledige universitaire studie is een bachelor én een masteropleiding. Tijdens de masteropleiding specialiseert de student zich, hij loopt stage en hij schrijft zijn afstudeerverslag (thesis).
Je kunt een masteropleiding doen die in het verlengde van je bacheloropleiding past, maar ook voor een heel andere master kiezen. Een student kan zijn masteropleiding ook op een andere universiteit doen, zelfs in het buitenland.
Een masteropleiding is onder bepaalde voorwaarden ook toelaatbaar voor studenten die hun hbo bachelor hebben afgerond. Niet iedereen is altijd toelaatbaar voor de masteropleiding van zijn keuze. De student moet dit goed informeren bij de masteropleiding. Soms zijn er namelijk (veel) aanvullende schakelvakken nodig. Er zijn ook steeds meer hbo masteropleidingen. Die worden vooral gevolgd door mensen die werken.

Hbo of universiteit? Wat past bij mijn kind?

Er zijn veel overeenkomsten tussen hbo en universiteit. Beide leiden op tot werken op een hoog niveau.
Van de studenten van beide typen onderwijs wordt veel gevraagd. Studenten zijn, veel meer dan op de middelbare school, zelf verantwoordelijk voor hun studie. Heeft de student extra begeleiding of hulp nodig? Hij moet er zelf om vragen.
Op het hbo ligt er een grote focus op de beroepspraktijk. Op de universiteit gaat het vooral over het thema, de kennis. Wat je ermee kunt is minder belangrijk.
Is uw kind meer praktisch ingesteld? Laat hem dan vooral hbo overwegen…
Is uw kind iemand die graag alles tot in detail wil weten en zich graag ergens in verdiept? Laat hem dan de universiteit overwegen.
Hbo of universiteit? Wat past bij mijn kind? Studiekeuze123 geeft ook inzicht in de verschillen.

Verschil en overeenkomst hbo en universiteit

Van de studiekeuzesite studiekeuze123 heb ik onderstaand schema gekopieerd. Het is gemaakt door de VvSL, een landelijke decanenvereniging. Overigens ben ik het niet helemaal eens met dit schema. Ik vind verschillende zinnetjes wat ‘kort door de bocht’. Op dit blog vindt u echter veel verhalen van studenten en onderwijsprofessionals die een beeld geven van het verschil en de overeenkomst tussen hbo en wo. Lees bijvoorbeeld het verhaal van lector Dirk Bekke.

Schema: hbo en wo in een notendop

hogeschool (hbo: hoger beroepsonderwijs) universiteit (wo: wetenschappelijk onderwijs)
-Leren voor beroep -Leren onderzoek te doen
-Beroepsbeeld is duidelijk -Beroepsbeeld is nog niet duidelijk
-Vooral praktisch -Vooral theoretisch
-Bestaande kennis toepassen -Nieuwe kennis ontdekken en delen
-Vaardigheden voor beroep -Vaardigheden voor onderzoek
-Veel verschillende vakken -Minder vakken, meer verdieping
-Leerstof gespreid -Leerstof geconcentreerd
-Persoonlijke begeleiding -Minder persoonlijk, zelf hulp vragen
-Meer controle op huiswerk -Minder of geen controle op huiswerk
-Veel groepsgewijs les -Veel zelfstandig leren
-Vaak in klasverband -Vaak in grote collegezalen
-Je wordt opgeleid voor een beroep -Je wordt opgeleid voor een functie

Begeleiding van studenten

Het lijkt in bovenstaand schema alsof er op het hbo meer begeleiding is. Mijn ervaring is echter dat dit niet altijd zo is. Ik ken universiteiten die veel meer begeleiding geven en in kleinere groepen werken dan op sommige hbo’s gebruikelijk is. Vindt u het belangrijk te weten hoeveel begeleiding uw kind krijgt? Verdiept u zich dan eens in de Nationale Studentenenquête. Daarin kunt u precies vinden hoeveel begeleiding huidige studenten van die opleiding krijgen. De uitslagen van de nationale Studentenenquête vindt u bijvoorbeeld op Studiekeuze123 in de studiebijsluiter. Het vergelijken van opleidingen, ook op dit gebied, is heel belangrijk.

Arbeidsmarkt

Ik hoor nogal eens zeggen: “Je kunt beter op hbo niveau studeren, je bent dan minder duur voor werkgevers. Je wordt dan sneller aangenomen”. Ik hoor ook: “Je kunt beter op universitair niveau studeren, je kansen op de arbeidsmarkt zijn dan beter. Je kunt dan op hbo niveau én op wo niveau werken…”
Mijn persoonlijke mening? Ik vind dat een jongvolwassene moet proberen te ontdekken wat écht bij hem hoort en op basis daarvan regie moet nemen op zijn loopbaan. Baankansen zijn lastig in te schatten…maar een baan die bij je past, waar je gelukkig in bent…waar je in kunt groeien. Dat is waar het om draait. Salaris hbo. Salaris wo.

In de buurt van mijn dorp is jaren geleden een sluis aangelegd. Naast die sluis moest een vistrap aangelegd worden. Die moest het mogelijk maken dat vissen toch de rivier op konden zwemmen zonder gehinderd te worden door de sluis. Zoiets bestond toen nog niet.
Die vistrap is ‘uitgevonden’ door een universitair afgestudeerde, een wetenschapper. Hij vond de vistrap uit, op basis van zijn wetenschappelijke kennis.
Maar toen moest die vistrap nog gebouwd worden. De uitvoering van dat project lag bij een hbo afgestudeerde, een projectmanager. Hij stuurde 50 mensen aan die de vistrap realiseerden volgens het plan van de universitair geschoolde. In welke professional herkent u uw kind? Hbo of universiteit? Wat past het beste?

Lees ook over de verschillen tussen hbo en wo en toegang tot de arbeidsmarkt: Zo groot zijn de verschillen niet.

Van mbo naar hbo

Het mbo kan een prima opleiding zijn voor leerlingen die op middelbaar niveau willen studeren en werken. Na het mbo kan er ook nog een hbo opleiding gevolgd worden. Voor sommige havo leerlingen is dit geen slechte route. Studiekeuze123 geeft geen informatie over mbo opleidingen. Wel staat er op Studiekeuze123 informatie over de opleiding tot associate degree. Dat is een tweejarige hbo opleiding die tussen het mbo en een hbo bacheloropleiding in zit.

Onze zoon sleutelde in zijn vrije tijd altijd aan auto’s. Na de havo ging hij naar het hbo. Dat werd voor hem een grote teleurstelling. Hij vond al die theorie helemaal niks. Hij wou liever sleutelen aan motoren. Op het mbo was hij helemaal op zijn plaats.

hbo? universiteit? wat past bij mijn kind?

Wat vindt u op studiekeuze123?

Op de website van studiekeuze123 vindt u een complete lijst van alle associate degree opleidingen, bacheloropleidingen op hbo niveau, een lijst bacheloropleidingen op wo niveau en masteropleidingen. Studiekeuze123 geeft ook aan op welk niveau de opleiding gegeven wordt. Over mbo opleidingen vindt u meer op bijgaande site.
Probeert u zich als ouder er in te verdiepen welk niveau het beste bij uw kind past. Het is heel slecht voor de motivatie van een student als hij studeert op een niveau dat niet bij hem past.
Uiteraard wilt u het beste voor uw kind. Dat is niet altijd ‘hoe hoger hoe beter’.

Hbo of universiteit? Wat past bij mijn kind? De beste opleidingen op hbo en wo niveau

Wilt u weten wat de beste opleidingen zijn op hbo of universiteit? U kunt de studies vergelijken per vakgebied.

De beste opleidingen onderwijs en opvoeding
De beste opleidingen taal en communicatie
De beste opleidingen cultuur & kunst
De beste opleidingen recht & bestuur
De beste opleidingen economie & bedrijf
De beste opleidingen gedrag & maatschappij
De beste opleidingen op het gebied van gezondheid
De beste opleidingen leven & omgeving
De beste opleidingen exact & informatica
De beste opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors

Meer over Studiekeuze123

Artikel 1: Wat is Studiekeuze123.nl
Artikel 2: Interessetesten wat heb ik eraan?
Artikel 3: Hbo? Universiteit? Wat past bij mijn kind?
Artikel 4: Open Dagen bezoeken
Artikel 5: Welke hogescholen en universiteiten zijn er?
Artikel 6: Welke studies zijn er?
Artikel 7: Wat is een leuke studie, Nationale Studentenenquête
Artikel 8: Toelating tot de hogeschool of universiteit
Artikel 9: Wat verdient mijn kind na afstuderen?

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.