4 oktober 2017 | Categorie: Studeren, Studiekeuze

Associate Degree, nieuwe opleiding in het Hoger Onderwijs

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Een aanstaande student die wil studeren in het Hoger Onderwijs kan kiezen uit twee verschillende soorten bacheloropleidingen, een bacheloropleiding op het hbo of een bacheloropleiding op het wo. Daarna kan hij nog een masteropleiding volgen. Er is nu een nieuw type opleiding bij: de ‘associate degree’

nieuwe opleiding: assiciate dregree
Bericht van de Rijksoverheid over associate degree

Nieuwe opleiding in hoger onderwijs, Nieuwsbericht | 03-10-2017 | 13:45
De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met het wetsvoorstel Invoering associate degree-opleiding van minister Bussemaker. Met deze wetswijziging komt er naast de bachelor en de master een nieuwe zelfstandige opleiding in het hoger onderwijs. Met haar laatste wetsvoorstel zorgt minister Bussemaker ervoor dat studenten het komende studiejaar kunnen kiezen uit 150 nieuwe opleidingen.   

Wat is een associate degree opleiding?

De associate degree-opleiding is een tweejarige opleiding in het hoger beroepsonderwijs. Deze nieuwe opleiding is geschikt voor mbo-4-gediplomeerden die wel willen doorstuderen maar die af zien van een vierjarige hbo-bacheloropleiding. Ook biedt de opleiding kansen voor op- en omscholing van volwassenen en werkenden in het kader van leven lang leren.
De 150 nieuwe opleidingen kunnen worden gevolgd bij 22 verschillende bekostigde hogescholen. Daarnaast gaan er ruim 60 associate degree-opleidingen van start bij niet-bekostigde hogescholen.

Meer weten over associate degree

De site http://www.studiekeuze123.nl heeft een zoekmachine om de associate degrees te bekijken:

De Associate degree (Ad) is een tweejarige studie in het hoger beroepsonderwijs (hbo) en zit qua niveau tussen een mbo-4 en een hbo-bachelor in. Je kunt met deze opleiding starten als:

  • Je een mbo-4 diploma hebt en graag wil doorleren, maar een vierjarige hbo-bacheloropleiding te lang vindt.
  • De student werkt (op mbo-4 of havo-niveau) en wil zich graag verder specialiseren in het beroep.

Als je de opleiding hebt afgerond, kun je met je wettelijk erkende diploma doorstromen naar de vervolgfase van de hbo-bachelor, of gaan werken. descriptive essay food court

Toekomstdenken

Dit nieuwe type opleidingen is ontworpen voor mbo leerlingen die door willen stromen naar het Hoger Onderwijs. Maar er is nog een andere doelgroep. Niet alle leerlingen die een havo of vwo diploma hebben gehaald gaan studeren. Sommige jongeren gaan ook meteen essay on importance of discipline in school life. Studeren lijkt hen niets.
Een deel van deze jongeren zal na een paar jaar mogelijk behoefte krijgen aan bijscholing en een diploma. Ook voor deze doelgroep is deze tweejarige hbo opleiding mogelijk geschikt.

de associate degree na een paar jaar werken?

Voltijd en deeltijd

Als je zoekt op studiekeuze123,  dan ontdek je dat er voltijd en deeltijd associate degree opleidingen zijn. De student kan zelf kiezen wat het beste bij hem past. Voor werkende studenten zal deeltijd meestal de beste oplossing zijn. Ook is het zinvol contact te zoeken met de opleiding om te bespreken of de studie aansluit en of er mogelijk vrijstellingen zijn. Dat kan vooral zinvol zijn als de student al eerder gestudeerd heeft, maar https://weblog.wur.eu/fileditorzoho-agent-filcache/. Mogelijk is dit een manier om alsnog een mooi diploma te krijgen. Maar voorop moet toch staan dat de inhoud van het studieprogramma aanspreekt. Ook voor deze opleiding geldt: het onderwerp moet écht interessant zijn.

https://weblog.wur.eu/essay-writers-10-per-page-essay-writers-10-per-page-us/

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.