Studie helaas niet afgemaakt, wat nu?

Door: Hermien Miltenburg · 30 augustus 2018
Categorie: Studeren

Heeft uw zoon of dochter de studie helaas niet afgemaakt? Dan zult u zich afvragen wat er nu moet gebeuren. Helemaal zonder diploma van een vervolgopleiding door het leven gaan? Om te voorkomen dat mensen onder hun niveau moeten blijven werken is er een Ervaringscertificaat ontworpen.

Studie helaas niet afgemaakt 
Studie helaas niet afgemaakt…Een Ervaringscertificaat als alternatief

Het is natuurlijk belangrijk dat uw zoon of dochter kan bewijzen welke competenties/vaardigheden hij of zij heeft, ook al heeft hij geen diploma van een hbo of universiteit. Dat kan gelukkig. Je kunt je competenties vast laten leggen in een EVC, een Ervaringscertificaat. Dat is ook terecht. Iemand leert natuurlijk veel op school, ook al is er geen einddiploma. Ex-studenten hebben vaak ook werkervaring opgedaan tijdens hun studie. Ook op de werkvloer leer je een heleboel.

Wat is een ervaringscertificaat?

Een Ervaringscertificaat (EVC) is een getuigschrift waarin staat wat iemand kan en wat iemand weet. Daar valt ook werkervaring onder. Maar ook vakken die gevolgd zijn bij een opleiding. Soms heeft iemand wel bepaalde vakken of stages gehaald. Maar uiteindelijk lukte het niet het diploma te halen. EVC is de afkorting van ‘erkenning van verworven competenties’. Met een Ervaringscertificaat staat iemand sterker op de arbeidsmarkt. Dat is vooral belangrijk als de studie helaas niet afgemaakt is.

Een heel traject

Het kost inspanning om op deze manier een CV op te bouwen. Er zijn ook kosten aan verbonden (die zijn wel aftrekbaar). Een Ervaringscertificaat moet namelijk door een erkende instantie worden uitgereikt. Toch doet uw zoon of dochter zichzelf een plezier als hij zo’n EVC aanlegt. Dat is natuurlijk lastig, het voelt misschien als falen omdat je de studie helaas niet afgemaakt hebt. Maar de opzet van het EVC is juist dat het duidelijk wordt wat iemand kán, niet wat iemand niet kan. En iedereen heeft talenten en vaardigheden, ook al is er geen diploma om dat aan te tonen.

Ik ben al vrij vroeg begonnen met werken. Maar na een tijdje ontdekte ik dat ik meer in mijn mars had. Ik wou alsnog een hbo opleiding gaan doen. Maar een volledige full time studie naast werk en gezin is zwaar. Maar ook al heb ik dan niet gestudeerd… ik heb natuurlijk binnen mijn baan ook veel geleerd. Dat betekent misschien dat ik bepaalde onderdelen van mijn toekomstige hbo studie niet hoef te doen, Johanna

Elke ervaring telt

Op de site van het ministerie staat nadrukkelijk: Elke ervaring telt. Dat kan zijn werkervaring, dat kan zijn ervaring met vrijwilligerswerk, dat kan zijn ervaring met een opleiding, al is die onderbroken. Iemand die aan een EVC begint wordt geholpen al zijn competenties in kaart te brengen. Mensen die hieraan beginnen moeten vaak wel écht iets overwinnen. Maar uiteindelijk heb je dan wel bewijsmateriaal waar je trots op kunt zijn. Is uw zoon of dochter helaas gestopt met de studie? Jammer, maar niet het einde van een loopbaan waar hij of zij gelukkig in kan zijn.

Samen met mijn begeleider heb ik een heel traject doorlopen. Ik moest veel vragen beantwoorden en zo ‘bewijzen’ wat ik allemaal kan. Een andere coach beoordeelt deze week wat mijn kennis en ervaring ‘waard’ is. Ik krijg bepaalde vrijstellingen zodat ik sommige onderdelen van de hbo studie niet hoef te doen. Ik hoop dat ik mijn studie in de helft van de tijd af kan ronden. Dan is een hbo diploma halen best te doen. Super als dat zou lukken, Johanna

Nationaal Kenniscentrum EVC

Er zijn goede afspraken gemaakt over het registreren van elders verworven competenties. Het registreren moet wel gebeuren bij een erkende instantie. Soms is dat per bracheorganisatie.
Het registreren kost zoals gezegd tijd (gemiddeld drie maanden) en geld (€1000,00- €1500,00). Goed uitzoeken hoe het werkt dus.

Studieloopbaanadviseur of studieadviseur

Is de studie helaas niet afgemaakt? De studieloopbaanadviseur, de studieadviseur of de studentendecaan kan helpen met het verwijzen naar een instantie die een EVC kan afgeven. Contact met deze mensen is sowieso aan te raden. Waarom ging het fout? Wat kan er in de toekomst beter? Hoe kan een ex-student op papier krijgen welke studiepunten er zijn gehaald? Zijn er formele diploma’s zoals een propedeuse certificaat? Mijn advies: maak er een complete lijst van. Laat het vastleggen op de hbo of universiteit en sluit het ‘mislukte’ studietraject af. Hoewel ‘mislukt’…, tijdens de opleiding zal er heel wat geleerd zijn. En iets leren is altijd goed, ook al is er geen diploma.

Studiekeuze en en loopbaan

En nu verder met toekomstdenken

Nadenken over de toekomst blijft belangrijk. Hoe geef je vorm aan je verdere loopbaan? Kansen moet je ook een beetje afdwingen. Belangrijk blijft het om na te denken over je kwaliteiten en je wensen. Lees het artikel studiekeuze en loopbaan.

 1. Wie ben ik, wat kan ik?
 2. Wat wil ik, wat drijft mij?
 3. Welk soort werk past bij mij?
 4. Wat wil ik worden?
 5. Wie kan mij daarbij helpen?

Studie helaas niet afgemaakt? Het komt toch (bijna) altijd goed

In mijn loopbaan heb ik veel studenten zien slagen. Er zijn ook studenten geweest die de studie helaas niet afgemaakt hebben. Toch zijn ook deze mensen haast altijd goed terecht gekomen. Door hard te werken en het registreren van vakken en werkervaringen hebben ze toch iets op kunnen bouwen. Soms hebben mensen zelfs echt heel mooie carrières opgebouwd.
Ik begrijp heel goed dat u zich zorgen maakt als uw zoon of dochter geen diploma van mbo, hbo of wo op zak heeft. Maar bedenk wel, het gaat hier om volwassen mensen. Het is de verantwoordelijkheid van uw zoon of dochter om de toekomst te kiezen die het beste bij hem past. Ook als dat zonder diploma is (lees ook werken na havo of vwo).

Reageren of ervaringen delen?

Bent u of kent u iemand die ervaring heeft met het EVC en een Ervaringscertificaat halen? Wilt u uw ervaringen delen? Dat kan via het reactieblok hieronder. Heeft u aanvullend vragen of opmerkingen? Laat u het vooral weten, dat kan ook via het blok hieronder.

Hermien Miltenburg

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 12 reacties.

 1. Door: Nadia · 01-08-2018 om 21:26

  als je geen opleiding hebt gehad.
  heb je nog recht in Nederland,
  om een studie te volgen.
  het zou een droom zijn,
  voor mij uit komen.
  en welke scholen zijn dat.
  Bedankt

  1. Hermien Miltenburg

   Nadia, ik begrijp je vraag niet. Kun je me bellen? 0317484455

 2. Door: sayarina hoogland · 06-08-2018 om 12:44

  ik ben in 2014 gestopt mijn een hbo opleiding en zit te denken om naast mijn huidige baan opnieuw een HBO opleiding te volgen (NCOI) betekent dat ook dat de huidige studieschuld dan wordt kwijtgescholden? hoe werkt dat.

  1. Hermien Miltenburg

   Beste Sayarina,
   Had je volgens de oude regeling een basisbeurs en/of aanvullende beurs en/of OV kaart en je stopt met studeren, dan moet je alles terugbetalen tenzij je binnen 10 jaar nadat je bent begonnen met studeren een diploma haalt. In de nieuwe regeling is er geen basisbeurs meer, maar de aanvullende beurs en de OV kaart bestaan nog wel. Haal je geen diploma binnen 10 jaar, dan moet je die ook terug betalen.
   Het geld dat je geleend hebt moet je sowieso altijd terug betalen.
   Je vraagt of een hbo diploma bij NCOI ook telt als je binnen 10 jaar na aanvang je diploma haalt. Ik weet dat niet zeker. Ik dacht dat deze kwijtschelging alleen telt bij onderwijsinstellingen die onder het ministerie van onderwijs vallen en niet voor een particuliere opleider zoals NCOI. Maar ik weet dat niet zeker, en zal het navragen bij DUO.
   Antwoord van DUO:
   Een diploma kan leiden tot omzetting van prestatiebeurs in gift als de opleiding waarvoor het diploma is behaald is opgenomen in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO).
   Het CROHO is opgenomen op de zakelijke pagina’s van duo.nl (kijk bij: hoger onderwijs) (https://apps.duo.nl/MCROHO/pages/zoeken.jsf).
   Als je bij ‘instellingsnaam’ NCOI invult vind je alle opleidingen waarvan het diploma recht kan geven op omzetting van de prestatiebeurs.

 3. Door: Lina · 27-08-2018 om 21:09

  Tegenwoordig kun je hbo korte programma gaan volgen via nti/loi. Nu is mijn vraag wat voor toegevoegde waarde geeft dat op je cv? Ik kan namelijk niet voltijd hbo opleiding gaan volgen, maar wil tegelijkertijd wel diploma/certificaat op hbo niveau binnen slepen.

  Ik hoop dat u mij kan helpen.

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Lina,
   Een diploma is altijd waardevol en belangrijk. Zeker doen dus. Uit je mail krijg ik de indruk dat je een baan hebt. Vraag je werkgever eens of ze een deel van je studiekosten willen betalen. Veel werkgevers doen dat namelijk omdat het voor een bedrijf ook belangrijk is dat ze goed opgeleide werknemers hebben.

 4. Door: Elly van Adrichem · 30-08-2018 om 12:59

  Onze dochter heeft na een herseninfarct in 2015 haar studie hervat. Nu zit zij in het afstudeerjaar en het ziet er naar uit dat zij door de afasie haar studie toch niet zal kunnen afmaken. Wat nu ?

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Elly, wat een trieste ervaring voor je dochter en voor jou. Heeft je dochter intensief contact met haar studentendecaan? Hij/zij is degene die kan zorgen voor speciale faciliteiten.
   Heb je al contact gehad met het expertisecentrum handicap + studie? Zij weten van allerlei faciliteiten voor studenten met een beperking. Zij ondersteunen universiteiten en hogescholen hierbij. Misschien kunnen zij de opleiding van je dochter ook tips geven (en jou misschien ook). http://www.handicap-studie.nl/home.aspx . Ik hoop dat het met al deze ‘hulptroepen’goed komt.
   Lukt dat niet, dan is het belangrijk dat je dochter goed vastlegt wat ze geleerd heeft. Dat moet samen met de opleiding. De studieadviseur kan hierbij helpen. Samen met andere dingen die ze gedaan heeft zoals een bijbaan of vrijwilligerswerk kan er een competentieprofiel van haar gemaakt worden. Dat is wel een heel traject. Je kunt daar meer over lezen op https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/studie-helaas-niet-afgemaakt-wat-nu/
   Heb je aanvullend vragen? Bel me gerust.

 5. Door: Bjorn · 05-09-2018 om 21:59

  Dag Hermien,
  Ik heb al een EVC-certificaat op hbo-niveau SPH. Ik hoef eigenlijk alleen nog maar mijn afstudeerscriptie te maken voor een volledig diploma. Nou vroeg ik mij af of ik met dit certificaat ook gewoon toegang kan krijgen tot een universitaire studie. Ik werk als zelfstandig professional in de Sociale Zekerheid en ben specialist in de Banenafspraak, maar wil graag mijn kennis verrijken. Ik werk al samen met de UvM. Wat is de weg die ik dan zou moeten bewandelen?

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Björn. Dat zou ik zeker proberen. Neem contact op met de masteropleiding van je keuze. Zij kunnen zelf bepalen welke toelatingseisen ze handhaven. Knap van je trouwens. Lees ook eens https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/met-hbo-bachelor-naar-universiteit-het-is-vaak-lastig/

 6. Door: Kaya · 10-09-2018 om 09:55

  In 2004 gestopt met de opleiding spw4, na 3 deelkwalificaties na heb ik alles behaald. Had nog 2 maanden te gaan:( is er een mogelijkheid om de deelkwalificaties om te laten zetten naar een spw3?

  Mvg Kaya

  1. Hermien Miltenburg

   Dag Kaya, helaas heb ik geen verstand van het mbo. Misschien kun je dit aan je ex decaan vragen? Of zal ik via mijn netwerk meer informatie vragen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.