7 september 2017 | Categorie: Studeren

Vitaal studeren, ook zonder Ritalin, hoe doe je dat?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Vitaal studeren… dat wil elke student wel. Maar studeren is tegenwoordig een stressvolle activiteit. Er worden hoge eisen gesteld aan studenten. De tijd van een paar jaar feesten en lummelen in je studententijd is voorbij. Niet voor niets dat kranten vol staan over de drug ‘Retalin’ die door veel studenten gebruikt zou worden om hun studiesucces te vergroten. Of de toename van studenten die tijdens hun opleiding een burn-out krijgen? Hoe voorkom je dat je studerende zoon of dochter gaat lijden aan stress.  Vitaliteitstips voor studenten.

vitaal studeren

Vitaal studeren

HR deskundige Cor Meurs heeft een aantal vitaliteitstips geschreven. Deze tips zijn bedoeld voor studenten. Merkt u dat uw zoon of dochter een matte indruk maakt? Studeert uw zoon of dochter niet vitaal? Misschien kunt u hem of haar dan eens deze tips laten lezen…(en misschien zijn ze ook zinvol voor uzelf?)

Vitaliteitstip 1: De kracht van routines

Je kent het vast wel: soms stel je doelen omdat je wilt afvallen, meer bewegen, bewuster leven. Goede voornemens zijn soms maar een kort leven beschoren. We zijn nu eenmaal gewoontedieren. Dus: zet je gewoontes in voor meer vitaliteit en vitaal studeren! De grootste kracht zit immers in de dingen die je ‘automatisch’ doet. Welke routines heb je al? Op de fiets naar je studie, traplopen? Iedere dag naar buiten en de frisse lucht op je huid voelen, een vast moment in de week waarop je je je agenda en je planning voor de komende maanden doorloopt? Houden zo!
En welke routine zou je kunnen ontwikkelen? Welk aspect zou wat meer aandacht mogen krijgen? Maak er geen project van. Maak er een routine van en laat je nieuwe routine zijn werk doen. Tip: maak er ook een routine van niet te lang achterelkaar te zitten. Ga regelmatig staan. Kan dat ook tijdens je college?

Vitaliteitstip 2: De kracht van sociale relaties en samenwerking

Samenwerken in projecten en bij opdrachten, dat hoort bij studeren. Samenwerken met medestudenten die we aardig vinden, talentvol of bekwaam… Maar soms werken we ook samen met medestudenten die scherp zijn of onaangenaam. Een goede, prettige werksfeer draagt bij aan vitaliteit van jezelf, en je studieprojectteam. Wie ga je vandaag een compliment geven? Er is vast iemand in je projectteam die niet opvallend aanwezig is, ‘de stille kracht’ die er altijd is. Geef hem of haar vandaag eens een verdiend compliment. En nu we het toch over feedback hebben: Met welke medestudent ‘schuurt’ het soms in de samenwerking? Wat is jouw eigen aandeel daarin? En wat zou je kunnen doen? Bespreek je de werksfeer wel eens binnen de projectgroep waarin je werkt aan een studieopdracht? Ook dat is vitaal studeren…

Vitaliteitstip 3: De kracht van je studieloopbaan

Of je nu helemaal aan het begin van je studieloopbaan staat, of bijna afgestudeerd bent… Iedere fase van je studieloopbaan brengt zijn eigen dynamiek mee. Ben je net gestart met studeren? Dan maak je je misschien druk over je Bindend Studieadvies. Twijfel je over je studiekeuze? Ben je halverwege je studie en vraag je je af of je een aansluitende master gaat doen of misschien een andere richting op moet? Soms is het goed even een pas op de plaats te maken en na te denken over je studieloopbaan. Is dit wat écht bij je past, wat je écht wilt? Even een denkpauze inlassen hoort ook bij vitaal studeren. En hierover praten met je studieadviseur of studieloopbaanbegeleider is een heel goed idee. Hij of zij is er speciaal voor om je met je studieloopbaan te helpen.

Studiekeuze

Vijf wezenlijke vragen bij keuzes, Marinka Kuijpers

Vitaliteitstip 4: De kracht van gezonde voeding

Gezonde voeding is van invloed op prestatie, herstel en gezondheid. Dat geldt zeker ook voor studenten. Al zijn de inzichten over gezonde voeding in de afgelopen decennia veranderd… één leefregel staat nog altijd overeind: eet matig en gevarieerd. Eens een dagje niet matig geweest? Dan de volgende dag even bijsturen. En ontdek wat je dagelijks uit de ‘schijf van vijf’ mag eten en wat je beter kunt laten staan.

Vitaal studeren, echt geen onzin

Misschien zijn deze tips niet allemaal (of helemaal niet) van toepassing op uw studerende kind. Maar nadenken over vitaal studeren is echt geen overbodige luxe. Een student die ‘goed in zijn vel’ zit zal meer studiesucces hebben. Wilt u meer weten over studiesucces? Hierover heb ik tien tips geschreven.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.