8 juli 2019 | Categorie: Geldzaken

Hoeveel studieschuld krijg ik? Bereken het van tevoren!

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Studiekiezers en studenten krijgen vaak te maken met een studieschuld. Goed om daar van tevoren over na te denken. Ook als je al studeert is het goed om je toekomstige schuld eens uit te rekenen. Hoeveel studieschuld krijg ik? Je kunt het van tevoren uitrekenen.

hoeveel studieschuld krijg ik

Studiefinanciering in het kort

Beginnen bij het begin… Iedere student kan geld lenen om te studeren. Ook kan iedere student een OV kaart aanvragen. Studenten die studerende broers of zussen hebben of wiens ouders een lager inkomen hebben krijgen ook een aanvullende beurs. Studeer je binnen tien jaar af, dan mag je de aanvullende beurs houden. Ook de OV kaart hoef je niet terug te betalen. Studeer je niet binnen tien jaar af, dan moet je de waarde van de OV kaart terugbetalen en ook het geld dat je via de aanvullende beurs hebt gekregen. Het geld dat je geleend hebt moet je in principe altijd terugbetalen. https://weblog.wur.eu/help-writing-narrative-essays-personal-experience/

Terugbetalen

Over het terugbetalen mag je lang doen. 35 jaar. En zijn er speciale jaren, zoals een jaar dat je een kind krijgt of een huis koopt, dan mag je ook eens een jaartje overslaan. Na een opleiding op het hbo of de universiteit krijg je een goed salaris. Maar heeft de afgestudeerde pech en vindt hij geen (goede) baan, dan hoeft hij in die periode niet alles meteen te betalen. Het terugbetalen van je studieschuld is nooit meer dan 4% van je jaarinkomen.
Twee jaar nadat je bent gestopt met je studie of nadat je bent afgestudeerd moet je beginnen met terugbetalen.

Zorgen over studieschuld

Studeren is duur (essay 998 help with assignments for mental health student nurse prayers). Ouders, studiekiezers en studenten maken zich hier soms wel zorgen over. Inderdaad hoor je steeds vaker dat ex-studenten geen eigen huis kunnen kopen omdat ze onvoldoende hypotheek kunnen krijgen. Je hypotheekschuld wordt niet centraal geregistreerd bij het BKR. Maar de bank vraagt wel naar de studieschuld. Geef je die niet op, dan is dat fraude. En je kunt later in de problemen komen als je vaste lasten te hoog zijn. Dat geldt natuurlijk vooral voor ex-studenten met een hoge studieschuld.

Maar ben ook niet té bang

Ik vind dat een student ook niet té bang moet zijn voor een (beperkte) studieschuld. Normaliter verdient een afgestudeerde goed en omdat je lang mag doen over het terugbetalen en de rente laag is, merk je dat niet zo in de portemonnee. Het gaat om het vinden van een balans.

Inkomsten van de student

Een student heeft natuurlijk ook inkomsten.

 • Gemiddeld verdient een student €400,- pm. met zijn bijbaan
 • Ouders worden geacht zo’n €400,- per maand bij te dragen. Kunnen ouders dat niet betalen, dan is er de aanvullende beurs
 • In totaal kan een student zo’n €1100,- lenen. Krijg je een aanvullende beurs, dan wordt dat bedrag eraf getrokken
 • Er zijn toeslagen zoals de zorgtoeslag (+/- €100,-), soms huurtoeslag
 • Voor studenten met een beperking zijn er soms speciale toeslagen.

studieschuld

Hoeveel studieschuld krijg ik?

Terug naar de vraag ‘Hoeveel studieschuld krijg ik’.
Het uitrekenen van je toekomstige studieschuld is heel makkelijk. DUO heeft er een speciale rekentool voor. Maar daarvoor moet je heel wat gegevens invullen. In een eerder artikel over studieschuld leg ik stap voor stap uit hoe je aan de gegevens komt die je in moet vullen.
Ik adviseer eens een paar verschillende bedragen in te vullen. In de praktijk zal de student ook verschillende bedragen lenen. In ze zomervakantie heeft hij misschien een goed betaalde bijbaan en is lenen niet zo nodig. In de weken met veel tentamens werkt hij misschien helemaal niet en zal hij meer lenen. Dat kan. Je kunt het bedrag dat je leent elke maand aanpassen.

Sommetjes maken. Hoeveel studieschuld krijg ik?

Ik reken twee sommetjes uit:

 • Student A heeft een flinke bijbaan. Hij leent €160,- per maand. Deze student studeert 4 jaar. Dan heeft hij een studieschuld van €8560,-. Betaalt hij elke maand €60,- terug, dan heeft hij zijn schuld in 14 jaar terugbetaald.
 • Student B heeft geen grote bijbaan. Hij leent €460,- per maand. Ook deze student studeert vier jaar. Hij heeft dan een schuld van €24609,-. Betaalt hij elke maand €36,-, dan heeft hij zijn schuld in 35 jaar terugbetaald.

De gemiddelde studieschuld van studenten schommelt nu rond de 13.000 euro. Volgens het Centraal Planbureau neemt dat bedrag door de invoering van het leenstelsel toe tot gemiddeld 21.000 euro.

aanvullende beurs

Studeren is duur. Een student heeft studiekosten, maar er zijn natuurlijk ook kosten voor levensonderhoud.

Waarschuwing

Leen niet meer dan je echt nodig hebt om te studeren. Ook als je het geld dat je niet nodig hebt op een spaarrekening zet, kan dat risicovol zijn.
Ik ben geen financieel specialist, maar het wordt wel duidelijk dat steeds meer ex-studenten in de problemen komen door hun studieschuld.

Hoeveel studieschuld krijg ik? Kijk ook naar je startsalaris

Het is ook goed om een te kijken naar de gemiddelde startsalarissen. In genoemd artikel vind je ook het gemiddelde salaris na vijf jaar.

 • Wat verdien ik na afstuderen op de universiteit
 • Wat verdien ik na afstuderen op het hbo

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 6 reacties.

 1. Door: Jutta Niederhofer · 25-07-2019 om 07:00

  Heel goede artikel die ik volgend schooljaar ook tijdens de oudervoorlichtingen H5 mee zal nemen. Ouders hierop attend maken.
  Leider mag de dame van DUO die deze voorlichting op onze school gaf niet meer komen. (Vonuit DUO).
  Hartelijk dank.

  1. Dag Jutta, Dank je wel. Al mijn artikelen zijn vrij van copyright, dus je kunt ze zó doorgeven. En als ouders vragen hebben kunnen ze me bellen of mailen.

 2. Door: hvisser · 09-07-2019 om 11:00

  Hermien,

  Super fijn dat jij hier aandacht aan schenkt!
  Er doen nl veel wilde verhalen de ronde en ik merk dat soms ouders en leerlingen dat meenemen in de studiekeuze en dat is m.i. niet nodig!

  1. Graag gedaan. Merk je in je werk als decaan dat er bepaalde vragen regelmatig terugkomen bij studiekiezers of ouders? Ik hoor het graag van je, dan ga ik daar op in. En als je zelf eens wat meer over je ervaringen als decaan kwijt wilt, kan dat natuurlijk ook via dit blog.

   1. Door: J · 12-08-2019 om 21:14

    Je bent geen financieel expert maar adviseert studenten niet meer te lenen dan nodig. Lenen tegen 0% rente zorgt ervoor dat de tijd (inflatie) een groot gedeelte van mijn studieschuld – al 5 jaar maximaal geleend – aflost. Ik adviseer jou het advies achterwege te laten.

    1. Een artikel met veel links naar instanties die expert zijn op dit gebied geef ik graag hierbij. https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/studieschuld-en-hypotheek-hoe-zit-het/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.