20 november 2015 | Categorie: Geldzaken

Wat kost de studie van mijn kind?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Wat kost de studie van mijn kind? is de meest voorkomende vraag op voorlichtingsavonden aan ouders. Een goede vraag, want studeren kost veel geld. Maar moet je je bij je studiekeuze wel door geld laten leiden? Hoe kijken andere ouders naar geldzaken?

Wat kost de studie van mijn kind? Informatieavond

Wat kost de studie van mijn kind?

Het is duidelijk. Je gaat studeren. Okay, dat is mooi maar wat kost studeren eigenlijk? Heeft u hier samen met uw kind wel voldoende over nagedacht? Moet uw kind geld gaan lenen? Wat is wijsheid? Wat gaat een student per maand uitgeven? Maandagavond 9 november vond er een unieke voorlichtingsavond over geldzaken plaats bij Wageningen University. De avond ‘Wijzer met geld’ rondom het thema: Wat kost de studie van mijn kind? bracht meer dan 500 nieuwsgierigen op de been.

Wijzer met geld.

De woorden zeggen het al. Als je gaat studeren is slim omgaan met de portemonnee handig maar ook noodzakelijk. Een aantal ouders vertelt na afloop van de avond over hun beweegredenen om de avond ‘Wijzer met geld’ bij te wonen. Bijvoorbeeld Annemarie Wind. Zij bezocht samen met haar jongste zoon Tim en haar zus de voorlichtingsavond. Zij wilden beiden graag weten: Wat kost de studie van mijn kind?

Wat bracht u naar de avond?

Moeder Annemarie: “Mijn zoon is dit studiejaar begonnen met de studie Levensmiddelentechnologie op Wageningen University. Tijdens de Ouderdag op 3 oktober werden we over deze avond over wijzer met geld getipt. Omdat de avond over studiefinanciering en geldzaken voor alle studenten ging (niet alleen voor studenten van WageningenUR) heb ik mijn zus ook gevraagd of ze mee wilde gaan.”

Met welke vragen liep je als moeder rond?

“Ik zit en zat met erg veel vragen over de studiefinanciering. Dus super dat daar een avond over is georganiseerd. En mooi dat je daar als ouders ook voor wordt uitgenodigd. Onze oudste zoon is in 2013 begonnen met de studie Werktuigbouwkunde aan de universiteit Twente. Er was toen al wel bekend dat de prestatiebeurs waarschijnlijk afgeschaft zou gaan worden, maar nog niet wanneer en hoe het nieuwe leenstelsel eruit zou gaan zien.

Annemarie: Ik wist niet hoe het nieuwe studiefinancieringsstelsel eruit ging zien

Eenmaal begonnen aan zijn studie werd het nieuwe leenstelsel alsnog ingevoerd, en werden ook de voorwaarden van zijn studiefinanciering alsnog tussentijds veranderd. Dat gaf en geeft een boel onzekerheid. Ten eerste: wat veranderde er nou precies, en hoe ziet de overgangsregeling eruit? Maar ook naar de toekomst toe: we hebben gezien hoe makkelijk de overheid tussentijds de spelregels van de studiefinanciering ineens kan veranderen. Dus welke garantie heb je voor de toekomst? Wat kost de studie van mijn kind?”

Waar denk je als ouder over na?

“Je wilt als ouder graag al je kinderen ongeveer hetzelfde meegeven en zoveel mogelijk gelijk behandelen als dat kan. Ik vind dat vooral erg moeilijk aan de veranderingen van de studiefinanciering. Je ene kind krijgt nog een (gedeeltelijke) prestatiebeurs en je andere kind moet al het geld voor de studie lenen. Hoe ga je daar als ouders mee om? Misschien geen onderwerp voor deze voorlichtingsavond, maar wel iets waar ik als ouder over blijf nadenken.”

Leuk vond Annemarie de praktische uiteenzetting van studente Carina Nieuwenweg. Zij vertelde over haar eigen belevenissen als het gaat om de studentenportemonnee. “Dat vond ik erg leuk. Fijn ook dat er zoveel ervaren studenten aanwezig waren bij ‘Wijzer met geld’. Zij gaven bruikbare tips om geld te besparen.” De filmpjes (in samenwerking met het Nibud op de Wageningse Campus gemaakt) met interviews met studenten waren informatief en grappig gemaakt.”

Niet zo ingewikkeld

Een aantal andere ouders gaf ook hun reactie over ‘Wijzer met geld’. Peter Snapper bijvoorbeeld. Hij was samen met zijn vrouw en zoon op de avond afgekomen. Voor hen waren veel dingen al duidelijk, en werden gedurende de avond hierin bevestigd. “Het is niet zo ingewikkeld allemaal. Wel vond ik het verrassend dat de lening bij een lange studieduur behoorlijk op kan lopen. De terugbetaaltermijn van 35 jaar was wel een verrassing voor ons. Dat is wel heel erg lang. Job Cohen bracht het goed dat de regeling wel sociaal is.”

Vader Eric: Eerst goed nadenken over de studiekeuze

Vader Eric Kuijt dan. Hij was samen met zijn vrouw Paula en zoon Jasper aanwezig: “Het blijkt ook dat het heel belangrijk is om, los van de kosten, eerst goed na te denken over de studiekeuze.”

Job Cohen over 'studeren is investeren in jezelf'

Tips

Gewoon omdat het leuk en informatief was nog wat korte tips en trucs van studenten die in het panel zaten over wijzer met geld: “Ik heb een bijbaantje, maar zoek wel de balans tussen werken en studeren.” Of: “Leen bewust, leen niet meer dan noodzakelijk.” Of: “Ik doe slim boodschappen, en  krijg van mijn ouders af en toe een tas met boodschappen mee.” Of: “Op internet kun je veel tips vinden over zuinig leven.” En: “Leg jezelf een budget op, en hou je daaraan. Probeer een lijstje met uitgaven bij te houden.”

De organisatie van de voorlichtingsvond ‘Wijzer met geld’ was in handen van Relatiemarketeer en oudervoorlichter Hermien Miltenburg en Carina Nieuwenweg, student Moleculaire Levenswetenschappen. Hermien en Carina kregen enthousiaste hulp van meerdere studenten. Ouders zaten vooral met de vraag : Wat kost de studie van mijn kind?, maar natuurlijk wilden scholieren en studenten ook het antwoord op de vraag weten, wat zijn mijn studiekosten? Sprekers waren: Job Cohen, voorzitter Raad van Toezicht Wageningen UR en Arno Dieteren, medewerker van Duo.

Feike Klomp, journalist en vader van een (aanstaande) student

Meer weten over studiekosten?

De presentatie van Job Cohen, de presentatie van DUO, de besparingtips van studenten en de filmpjes van Nibud vindt u op de site voor ouders. Daar staan nog veel meer wetenswaardigheden over studiekosten. We gaan uitgebreid in op alle aspecten van de vraag: Wat kost de studie van mijn kind?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.