3 augustus 2020 | Categorie: Studeren, Studiekeuze

De beste masteropleidingen cultuur & kunst

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Deze weken geef ik informatie over de masteropleidingenn. Dat doe ik per werkveld. Vandaag: wat zijn de beste masteropleidingen cultuur & kunst? Hebt u als ouder, of heb je als student, ervaringen met masteropleidingen die je wilt delen? Dat is fijn en kan via onderstaand reactieblok.

beste masteropleidingen cultuur en kunst

Een masteropleiding kiezen, begin op tijd

Een masteropleiding kiezen is opnieuw een studiekeuzeproces. Je moet je als student heel wat afvragen… Ga je een hbo of een wo master doen? Doe je dat in deeltijd of doe je dat fulltime? Doe je je master in Nederland of in het buitenland? Bij de hogeschool of universiteit waar je je bacheloropleiding doet of juist een andere.

Moet je een master doen?

-Hbo bachelorstudenten: Een hbo bachelor is een afgeronde opleiding. Je kunt hierna gaan werken en de meeste hbo’ers doen dat ook. Maar je kunt ook nog, aansluitend of later, een hbo of wo master volgen.

– Wo bachelorstudenten: Na een universitaire bachelor daarentegen moet je in principe nog een master doen. Pas dan heb je een afgeronde universitaire opleiding. De meeste universitaire bachelors doen ook een wo master na hun bachelor.

Al met al veel keuzes die de student moet maken. Mijn advies is om uiterlijk in het derde bachelorjaar te beginnen aan je masterkeuze. Misschien heb je / hebt u iets aan de tips die Merel en Job geven tijdens het webinar over studiekeuze.

De beste masteropleidingen cultuur & kunst

Een handig hulpmiddel bij masterkeuze is de Keuzegids masters. Daarin wordt een flink aantal masteropleidingen besproken. In handige schema’s zie je in één oogopslag wat de studenten vinden van de masteropleiding die ze volgen. Belangrijke informatie ‘van binnenuit’ waarmee de student de opleidingen onderling kan vergelijken. De Keuzegids geeft deze informatie per vakgebied. Er is ook een site van de Keuzegids. Onder het vakgebied cultuur & kunst vallen nogal wat masteropleidingen. De volgende opleidingen worden besproken:

  • wo geschiedenis
  • wo archeologie & oudheidstudies
  • wo regioculturen
  • wo kunst, cultuur & erfgoed
  • hbo voortgezette kunstopleidingen
  • hbo/wo theologie & religiestudies
  • wo filosofie

Wo geschiedenis, archeologie & oudheidsstudies en regioculturen volgens de Keuzegids masters

Volgens de Keuzegids heeft 80% van de pas afgestudeerden van de master geschiedenis werk, 40% op masterniveau. Het bruto maandinkomen is €2.314 en de arbeidsmarktprognose is goed. Er is voldoende aandacht voor de wetenschappelijke vorming. Vooral de researchmaster in Utrecht is goed, volgens de studenten. Er zijn zeven ‘gewone’ wo masters en vier researchmasters. Researchmasters bereiden nadrukkelijk voor op een wetenschappelijke carrière. De meeste masters hebben hun eigen specialisaties.
Het percentage werkenden na een master wo archeologie & oudheidsstudies is volgens de Keuzegids iets hoger, maar het salaris is lager. De beste opleidingen vind je in Groningen, Nijmegen en Leiden.
Bij regiostudies moet je denken aan Noord-Amerika Studies, Azië Studies etc. De beste opleidingen vind je, volgens de studenten, bijvoorbeeld in Leiden (Noord Amerika Studies, Russische en Euraziatische Studies), in Maastricht en Enschede (European Studies). Overigens vallen deze opleidingen op sommige studiekeuzesites onder een ander werkveld bijvoorbeeld ‘taal & communicatie’

Wo kunst, cultuur & erfgoed en hbo voorgezette kunstopleidingen volgens de Keuzegids

De arbeidsmarktprognose voor deze opleidingen is helaas slecht/matig, volgens de Keuzegids. De beste (research)master kunst & cultuurwetenschappen vind je in Maastricht en ook Utrecht (gender, religie) springt goed uit de studentenoordelen.
De hbo master Fine Art & Design krijgt goede studentenoordelen in Maastricht Zuyd en Rotterdam HR. De joint degree kunsteducatie van Groningen Hanze/NHL Stenden krijgt veel ‘plusjes’. De algemene master van Artez Arnhem scoort ook bijzonder goed.

Theologie & religiestudies (wo en hbo) en filosofie volgens de Keuzegids

Goede studentenoordelen voor Groningen PThU en Utrecht UvH. En de beroepsgerichte master van Apeldoorn TUA valt ook op in positieve zin.
Afgestudeerden filosofie hebben een startsalaris van €2.780, 93% werkt en de arbeidsmarktprognose is redelijk. Goede studentenoordelen krijgen de UvA, Utrecht, Enschede en Groningen. Zij hebben ook hun eigen specialisaties. De researchmasters van Nijmegen en Rotterdam doen het volgens de studenten goed.

Verder zoeken… De beste masteropleidingen cultuur & kunst bij Studiekeuze123.nl

Een belangrijke site is Studiekeuze123. Deze site wordt beheerd door het ministerie en geeft heel veel informatie. Klik je op hbo master, wo master, cultuur & kunst dan zie je 154 masteropleidingen waar je verder op door kunt zoeken. Al bladerend door de site kom je heel wat masters tegen. Klik je door op de beschrijving van een master, dan vind je opnieuw heel wat interessante gegevens. Denk dan aan de kosten van deze opleiding, wanneer je je in kunt schrijven, de tevredenheid van de studenten en het arbeidsmarktperspectief. Studiekeuze123 vergelijkt de masters niet onderling. Maar dat kan de student natuurlijk ook zelf doen op basis van de aspecten die voor hem belangrijk zijn. En bij de meeste opleidingen kun je het ‘NVAO rapport’ lezen. Deze commissie bestaat uit door de minister benoemde experts.

Wat een variatie!

Bladerend door dit stukje van Studiekeuze123 gaat er een wereld voor je open. Je kunt een master ‘opera’ doen. Of een master ‘animatie’. Je kunt kiezen voor het geven van kunstonderwijs. Of je als wetenschapper gaan verdiepen in kunst- en cultuurstudies. Je kunt alles leren over cultureel erfgoed of iets met interieurarchitectuur gaan doen. Binnen dit werkveld zijn er zoveel mogelijkheden…

Arbeidsmarkt en startsalaris

Bij de keuze van een bachelor- of masteropleiding is het ook zinvol eens te kijken naar de (huidige) arbeidsmarktpositie en het startsalaris. Niet dat je je hier persé door moet laten leiden. Maar het opzoeken geeft wel extra informatie en dat is nooit verkeerd.

baankansen na het hbo

Maar eerst de bachelor?

Sommige studiekiezers op de middelbare school hebben een heel specifiek doel voor ogen. Ze weten heel zeker dat ze ‘gemeentepredikant’ willen worden. Of ‘master in music’. Heeft een middelbare scholier zo’n specifieke wens, dan is het slim uit te zoeken welke bacheloropleidingen het beste voorbereiden op een dergelijke master. Studiekeuze123 geeft deze informatie, maar uiteindelijk moet je toch doorklikken naar de website van de opleiding. Die vind je ook op Studiekeuze123.

Een wereld aan keuzes

Middelbare scholieren en hun ouders denken nogal eens dat studiekeuze ophoudt bij de keuze van de bachelor. maar niets is minder waar. De meeste studenten ervaren dat ze juist verderop in hun opleiding veel meer keuzes moeten maken. Je hebt wel je ‘hoofdrichting’ gekozen, maar binnen de bachelor zijn er nog heel wat vrije keuzevakken, specialisaties, ‘tracks’ en minoren. Dit zijn opnieuw zaken om heel goed over na te denken.
Zeker als je nog een master gaat doen is het belangrijk dat je het goede vakkenpakket en de goede minor hebt gekozen. Het studiekeuzeproces houdt niet op zolang je studeert. Ik adviseer ouders dan ook veel aandacht te geven in hun begeleiding aan ‘leren kiezen’. Want ‘goede keuzes maken’ is een vaardigheid die je niet zomaar aan komt waaien.

 

 

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.