23 november 2023 | Categorie: Studeren

Welke titel krijg je na een universitaire opleiding?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Tegenwoordig krijg je andere titels als je de universiteit hebt afgerond. Met de invoering van het bachelor-mastersysteem zijn alle titels veranderd. Welke titel krijg je na een universitaire opleiding?

Welke titel krijg je na een universitaire opleiding?

Welke titel krijg je na een universitaire opleiding??

Vroeger mocht je drs. (doctorandus) voor je naam zetten als je een algemene universitaire studie had afgerond. Deed je een technische studie dan mocht je ir. (ingenieur) voor je naam zetten. En deed je rechten dan heette je na afstuderen ‘meester’ (mr.). Heb je een universitaire opleiding oude stijl gedaan, dan mag je deze titels nog steeds gebruiken. Maar je mag ook de nieuwe titels gebruiken.
Er zijn nieuwe, internationaal erkende, termen voor de opleidingen in het hoger onderwijs. En er horen ook een internationale titels bij. Ben je afgestudeerd volgens het oude systeem, dan mag je ook deze nieuwe titels gebruiken. Afgestudeerden in het bachelor-mastersysteem gebruiken de nieuwe titels.

Welke titel krijg je na het hbo?

Je kunt een bacheloropleiding volgen op het hbo en ook op de universiteit. Beide opleidingen leveren je een titel op. Je universitaire opleiding is pas compleet als je ook een masteropleiding hebt gedaan. Die duurt meestal 1 of 2 jaar. Ook deze opleiding geeft je een titel. Een hbo bachelor kan na zijn opleiding gaan werken maar ook doorstromen naar een masteropleiding op de universiteit of het hbo. Er zijn dan wel toelatingseisen.

Wat is het bachelor-mastersysteem?

Het bachelor-mastersysteem is een internationaal erkende indeling van de opleidingen in het hoger onderwijs. Er zijn twee soorten bacheloropleidingen: een vierjarige bacheloropleiding op het hbo en een driejarige bacheloropleiding op de universiteit. De bacheloropleiding op het hbo leidt je op voor een beroep. De driejarige bacheloropleiding op de universiteit leidt je in principe op tot wetenschapper of onderzoeker. Een complete universitaire opleiding is zo’n bacheloropleiding gevolgd door een masteropleiding. Vrijwel alle studenten op de universiteit volgen ook een masteropleiding na de bachelor. Overigens kun je ook een universitaire master volgen na een hbo bacheloropleiding. Dan zijn er meestal wél toelatingseisen. Er zijn ook masteropleidingen op het hbo. Deze zijn ook gericht op het beroep.
Natuurlijk gaan universitair afgestudeerden ook een beroep krijgen. Dat is lang niet altijd een baan als wetenschapper of onderzoeker. Maar je opleiding is wél gericht op het doen van wetenschappelijk onderzoek.

Hoe belangrijk is een titel?

Hoe belangrijk is een titel eigenlijk nog? Ik denk dat dit per cultuur, per land en per bedrijfstak verschilt. Mijn indruk is dat er wat minder waarde aan zo’n titel wordt gehecht bij de meeste organisaties in Nederland. Maar in veel andere landen ligt dat anders. Daar wordt meer waarde gehecht aan een titel. Super dus dat je, na je universitaire opleiding, een internationale titel krijgt. Tenminste als je je diploma’s haalt, natuurlijk.

Welke titel krijg je na een universitaire opleiding? Na de bacheloropleiding…

Welke titel je krijgt is afhankelijk van de bacheloropleiding die je gedaan hebt. Het zijn Engelstalige titels.

  • Opleidingen die voor het grootste deel gaan over taal & cultuur, management, media, communicatie of pedagogiek geven de titel BA. Dit mag je dan achter je naam zetten. Het betekent: je bent Bachelor of Arts.
  • Opleidingen die voor het grootste deel gaan over opleidingen als bedrijfskunde, informatica, management, toegepaste psychologie, techniek, landbouw, wiskunde of natuurwetenschappen geven de titel BSc. Dit mag je achter je naam zetten. Je bent dan Bachelor of Science.
  • Opleidingen die voor het grootste deel gaan over (internationale) business of bedrijfskunde geven de titel BBA, Bachelor of Business Administration.
  • Opleidingen over rechten geven je de titel LLB, Bachelor of Laws.
  • Opleidingen die voor het grootste deel gericht zijn op maatschappelijk werk, geven je de titel BSW, Bachelor of Social Work.
  • Heb je een lerarenopleiding of een andere onderwijskundige opleiding gedaan, dan mag je BEd achter je naam zetten. Bachelor of Education.
  • Ma een muziekopleiding zet je BMus achter je naam, bachelor of music.

Welke titel krijg je na een universitaire opleiding? Na de masteropleiding…

Heb je je universitaire master afgerond, dan heb je een volledige universitaire opleiding. Je bent dan ‘master’. Je mag jezelf Master of Science (MSc.) noemen. Of Master of Arts (MA). Je vervangt de B in de code hierboven door een M. Deze titel zet je achter je naam.

Twee masters tegelijkertijd

Op sommige universiteiten kun je makkelijk twee masters tegelijk doen. Je kunt dan ook twee titels achter je naam zetten. Lees het verhaal van Job Ribberink hieronder…

Job Ribberink

Een dubbele master doen is wel even plannen. Je kunt het beste een plan maken samen met je studieadviseur. Bij de WUR werkt het als volgt: Als je twee masteropleidingen wilt doen, en je doet dat achter elkaar, dan moet je voor je tweede master veel meer collegegeld betalen. Dat is een wettelijke regel. Iedere student krijgt subsidie voor de eerste master, of de eerste bachelor, die je volgt. Dat betekent dat je ‘maar’ zo’n €2400,- collegegeld per jaar betaalt. Veel geld natuurlijk, maar het is niet de kostprijs van een studie. Die ligt veel hoger. Zo’n subsidie krijg je maar één keer. Je kunt dus met subsidie maar één keer een bachelor- en maar één keer een masteropleiding doen. Wil je toch twee masters doen, dan is het slim dat tegelijkertijd te doen. Dan betaal je het zogenaamde ‘wettelijke collegegeld’ en niet het ‘instellingscollegegeld’. Dat instellingscollegegeld wordt berekend door de instelling en dat is meestal de kostprijs van de studie. En dat gaat dan om een veel hoger bedrag. De WUR helpt studenten actief twee masters te combineren.’

Promoveren op de universiteit?

Na een masteropleiding op de universiteit kun je promoveren. Mensen die echt verder willen in de wetenschap kiezen voor dit traject. Je werkt vier jaar aan je eigen onderzoek. Daar krijg je ook begeleiding bij. Vroeger mocht je dr. (doctor) voor je naam zetten. Nu heet deze titel PhD (uitspreken in het Engels). Doctor of Philosophy. Word je uiteindelijk hoogleraar, dan mag je jezelf professor noemen.

Ook na een opleiding op het hbo krijg je een titel.

Lees meer

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.