5 november 2023 | Categorie: Studeren

Welke titel krijg je na het hbo?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Vroeger kreeg je andere titels een titel als je je hbo-diploma had gehaald. Maar welke titel krijg je na het hbo? Met de invoering van het bachelor-mastersysteem zijn alle titels veranderd.

Welke titel krijg je na het hbo?

Vroeger kreeg je ing. achter je naam als je een technische of langbouwkundige opleiding deed op het hbo. je was ingenieur. Deed je een andere vierjarige opleiding op het hbo, dan kreeg je de titel bc. achter je naar. Baccalaureus. Heb je hbo oude stijl gedaan, dan mag je deze titels nog steeds gebruiken. Maar je mag ook de nieuwe titels gebruiken.
Tegenwoordig heet een vierjarige hbo opleiding ‘bacheloropleiding‘. Dat is een internationaal erkende term. En er hoort ook een internationale titel bij. Overigens is er ook een bacheloropleiding op de universiteit.

Welke titel krijg je na het hbo?

Na een bacheloropleiding op het hbo kun je naar de arbeidsmarkt. Na een bacheloropleiding op de universiteit moet je eigenlijk nog een masteropleiding doen. Pas dan is je universitaire opleiding compleet. Maar op het hbo kun je ook een masteropleiding doen. Meestal zijn dit studenten met werkervaring. Er is ook een tweejarige hbo opleiding: Associate Degree. Deze twee laatste opleidingen staan niet op het plaatje omdat ze minder voorkomen.

Meer opleidingen op het hbo

Op het hbo kun je ook een Associate Degree halen. Dat is een tweejarige opleiding. Dan krijg je de titel Ad. En na je bachelor kun je ook op het hbo een master gaan doen. Maar je kunt ook een masteropleiding op de universiteit volgen.

Hoe belangrijk is een titel?

Hoe belangrijk is een titel eigenlijk nog? Ik denk dat dit per cultuur, per land en per bedrijfstak verschilt. Mijn indruk is dat er minder waarde aan zo’n titel wordt gehecht bij de meeste organisaties in Nederland. Maar in veel andere landen ligt dat anders. Daar wordt meer waarde gehecht aan een titel. Super dus dat je, na je hbo, een internationale titel krijgt. Tenminste als je het hbo haalt, natuurlijk.

Welke titel krijg je na het hbo? De bacheloropleiding

De meest voorkomende opleiding op het hbo is een bacheloropleiding. Welke titel je krijgt is afhankelijk van de opleiding die je gedaan hebt.

  • Opleidingen die voor het grootste deel o.a. gaan over taal & cultuur, management, media, communicatie, pedagogiek geven de titel BA. Dit mag je dan achter je naam zetten. Het betekent: je bent Bachelor of Arts.
  • Opleidingen die voor het grootste deel gaan over opleidingen als bedrijfskunde, informatica, management, toegepaste psychologie, techniek, landbouw, wiskunde of natuurwetenschappen geven de titel BSc. Dit mag je achter je naam zetten. Je bent dan Bachelor of Science.
  • Opleidingen die voor het grootste deel gaan over (internationale) business of bedrijfskunde geven de titel BBA, Bachelor of Business Administration.
  • Opleidingen over rechten geven je de titel LLB, Bachelor of Laws.
  • Opleidingen die voor het grootste deel gericht zijn op maatschappelijk werk, geven je de titel BSW, Bachelor of Social Work.
  • Heb je een lerarenopleiding of een andere onderwijskundige opleiding gedaan, dan mag je BEd achter je naam zetten. Bachelor of Education.
  • Ma een muziekopleiding zet je BMus achter je naam, bachelor of music.

Welke titel krijg je na het hbo? De masteropleiding

Op het hbo kun je na je bachelor een masteropleiding volgen. Die wordt meestal gedaan door mensen die al wat beroepservaring hebben. Je verdiept je dan verder in je beroep. Je kunt, soms met aanvullende vakken, ook een master op de universiteit gaan doen. Dan verdiep je je verder in de wetenschap.
Haal je een master op het hbo, dan zet je in plaats van de code met de B, de code met de M achter je naam. Je bent dan MA, MSc etc.

Promoveren op het hbo?

Na een master op het hbo of de universiteit kun je promoveren. Op het hbo kun je dat maar voor een paar studierichtingen. Op de universiteit zijn er veel meer mogelijkheden.

Wat is een lector?

Op het hbo hoor je ook wel eens de term lector. Dat is geen graad, maar een functie vergelijkbaar met een hoogleraar aan een universiteit.

Er is ook een artikel over de titels op de universiteit.

Lees meer

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.